سلامتیسم/ بیدار شدن مکرر و چندینباره در حین خواب شبانه میتواند به علت پایین آمدن سطح گلیکوژن اتفاق بیفتد. متخصصان میگویند برای اینکه بدن بتواند از انرژی ذخیرهشده در طول شب برای ترمیم و بازسازی سلولها استفاده کند، آن را در قالب گلیکوژن در کبد ذخیره میسازد. درحین خواب شبانه، ذخایر گلیکوژن با سرعت ۱۰ گرم به ازای هر ساعت تحلیل میروند و تخلیه میشوند.
در ضمن، ۶۵ درصد از کل این گلیکوژن مصرفی هم توسط مغز مورد استفاده قرار میگیرد. اگر این منبع انرژی درحین خواب شبانه بیش از سطح استاندارد تخلیه شود، بدن سریعا کمبود گلیکوژن را احساس میکند و یکی از عارضههای این اتفاق هم چیزی نیست جز بیدار شدن مکرر درحین خواب شبانه. امروزه محصولات ویژهای برای مقابله با این مشکل خاص به فروش میرسند که بعضی از آنها حاوی عسل، سوستامین (Sustamine) و ویتامین B۶ هستند. این ترکیبات در کنار همدیگر، خواب شبانه مطلوب و استراحت بیشتری را برای بدن به ارمغان میآورند.
اگر به علت تشنگی یا تکرر ادرار بیدار میشوید...
تشنگی و نیاز بیش از حد به دفع ادرار میتواند از نشانههای ابتلا به بیماری دیابت باشد. اگر به بیماری دیابت مبتلا باشید، قند اضافی (گلوکز) در خون شما تجمع پیدا میکند. در این حالت، کلیهها مجبور میشوند که بیش از حد به فعالیت بپردازند تا بتوانند این قند اضافی را فیلتر یا جذب کنند. اگر کلیهها نتوانند در این عملکرد خودشان به موفقیت برسند، قند اضافی به ادرار منتقل میشود و آب موجود در بافتهای بدن نیز کشیده میشوند. این عامل محرک مهم، نیاز بیش از حد به دفع ادرار را ایجاد میکند و درنتیجه میتواند به کمآبی بدن و تشنگی غیرعادی منجر شود. در این حالت، هرچه بیشتر از آب برای رفع تشنگی استفاده کنید، باز هم به دفع بیشتر ادرار مجبور میشوید.
اگر خروپف میکنید و دائما خسته هستید...
خروپف و احساس خستگی دائمی، هر دو از نشانههای ابتلا به آپنه خواب هستند. آپنه خواب زمانی اتفاق میافتد که بافت نرم پشت گلو به حالت افتاده درمیآید و مسیر تنفسی را مسدود میکند. همین روند باعث میشود که تنفس طبیعی شما در حین خواب چندین بار متوقف شود. خود این اتفاق هم سطح اکسیژن را در خون کاهش میدهد و سطح دیاکسید کربن را در خون بالا میبرد.
اگر چنین فرآیندی چندین بار درحین خواب شبانه رخ بدهد، خواب شما هم تکهتکه و بیثبات میگردد. نتیجه همه این اتفاقات هم چیزی نیست جز احساس خوابآلودگی و خستگی دائمی در طول روز.
اگر با تعریق شبانه زیاد مواجه هستید...
تعریق شبانه میتواند از نشانههای ابتلا به پُرکاری تیروئید باشد. اگر شبها به علت تعریق شدید از خواب بیدار میشوید، اول مطمئن شوید که اتاق خوابتان بیش از حد گرم نباشد. در این غیر این صورت، برای بررسی مسائل مربوط به تیروئید حتما به پزشک مراجعه کنید. پُرکاری تیروئید با علائم دیگری هم همراه میشود که عبارتاند از عصبی بودن، نوسانات خُلقی، حساسیت به گرما، تورم در ناحیه گردن، ضربان قلب سریع یا نامنظم، لرزش دست و کاهش وزن. اگر فکر میکنید که این علائم را دارید، باید حتما نزد پزشک بروید.
اگر شبها با مشکل پای بیقرار مواجه میشوید...
سندرم پای بیقرار میتواند یکی از نشانههای کمبود ویتامین B یا کمبود آهن باشد. این سندرم اساسا بیقراریهایی را در اندامهای بدن ایجاد میکند که بعضا همراه با درد و معمولا بدون درد هستند. از آنجایی که کمبود ویتامین B۱۲ میتواند به آسیبهای عصبی در دستگاه مرکزی عصبی منجر شود، بعضی از محققان این مشکل را به کمبود ویتامین B۱۲ مرتبط دانستهاند.
- 9
- 1