به گزارش ایرنا به نقل از پایگاه خبری ساینس دیلی، سل ( TB) یک بیماري عفونی ناشی از باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس است که اغلب به ریه ها حمله ميکند . با وجود پیشرفت های قابل توجه در زمينه درمان سل در دهه های گذشته، این بیماري هم چنان پرخطر ترین قاتل عفونی دنیا است. یکی از مهم ترين گونه های این باکتری در در برابر انواع آنتی بیوتیک مقاوم است.
پژوهشگران دانشگاه سیدنی زمانیکه در حال بررسی هزار و ۵۰۰ نمونه اسفنج دریایی بودند، متوجه شدند یک اسفنج از سواحل کوئینزلند از تیره Tedaniidae قادر به تولید ترکیبی به اسم bengamide B است. ازمایش های بیش تر نشان داد این ترکیب قادر به نابودي باکتری عامل سل به اسم مایکوباکتریوم توبرکلوزیس است و حتی میتواند گونه مقاوم به آنتی بیوتیک این عفونت را هم مهار کند. یکی ديگر از مزیت های این ترکیب غیر سمی بودن آن و قابلیت استفاده در انسان است.
این دستاورد میتواند منجر به ساخت آنتی بیوتیک های مؤثر و دوستدار محیطزیست شود.
گرچه واکسن بیماری سل سالها پیش ساخته شده است، با این حال تعداد مبتلایان هنوز هم زیاد است و سالیانه حدود ۱. ۷ ميليون نفر در سراسر دنیا بر اثر این عارضه جان خود را از دست میدهند . در سال ۲۰۱۸ ميلادي ۷. ۳ ميليون نفر با این عارضه تشخیص و درمان شدند. این بیماري بیش تر در آفریقا، هند و کشور چین دیده ميشود و در اروپا، به خصوص انگلستان هم شمار مبتلایان رو به افزایش است.
در حال حاضر بیماران براي درمان دوزهای گذشته توجه آنتی بیوتیک را به مدت ۶ تا ۸ ماه دریافت ميکنند که عوارض جانبي ناخوشانیدی دارد و احتمال برگشت بیماري حدود ۲۰ درصد است.
بیماري سل یکی از ۱۰ علل نخست مرگ و میر در سرتاسر دنیا است. سل مهم ترين عامل مرگ بیماران مبتلا به ایدز است.
نتیجه این مطالعه در نشریه Scientific Reports منتشر شده است.
- 17
- 1