به گزارش ایسنا، پژوهشگران کالج کینگ لندن می گویند:جراحی متابولیک میتواند بیماران مبتلابه دیابت شدید نوع ۲ را درمان کند. آنان طی یک دوره پیگیری ۱۰ ساله دریافتند، بیش از یک سوم بیماران مبتلابه دیابت که تحت بای پس معده یا جراحی انحراف بیلیوپانکراس قرار گرفتند به دیابت مبتلا نشدند.
پژوهشگران اظهار کردند:این نتایج ثابت می کند که جراحی متابولیک میتواند یک درمان قطعی برای دیابت نوع ۲ باشد( جراحی متابولیک، روش های مختلفی از جراحی است که منجر به بهبود فاکتورهای متابولیکی و کاهش وزن در افراد می شود).
با همکاری دانشگاه رم، محققان مطالعه ۶۰ بیمار با موارد پیشرفته دیابت نوع ۲ را بررسی کردند. پژوهشگران به صورت تصادفی شرکت کنندگان را برای درمان با داروها و مداخلات در شیوه زندگی یا جراحی متابولیک انتخاب کردند. هر شرکت کننده در این تحقیق، بیش از پنج سال علائم شدید بیماری و کنترل ضعیف بر قند خون خود را تجربه کرده بود.
دیابت نوع ۲ بیماری قابل درمان است
نتایج نشان می دهد که ۳۷.۵ درصد از بیماران دیابتی که تحت عمل جراحی متابولیک قرار دارند، میزان گلوکز سالم را بعد از عمل حفظ می کنند. این بیماران برای کنترل دیابت طی ۱۰ سال مطالعه نیازی به دارو نداشتند.
لازم به ذکر است، در سال ۲۰۰۹، انجمن دیابت آمریکا، درمان دیابت را هر درمانی که باعث بهبود دیابت برای بیش از پنج سال شود، تعریف کرده است.
پژوهشگر ارشد این تحقیق، پروفسور فرانچسکو روبینو، مدیر بخش جراحی چاقی و متابولیک در دانشکده علوم زندگی خاطرنشان کرد :« یافته های این مطالعه قوی ترین شواهد علمی را نشان می دهد که دیابت نوع ۲ یک بیماری قابل درمان است. جراحی متابولیک علاوه بر اینکه یک پیشرفت عمده در درمان دیابت است، بهترین نتیجه در عدم ابتلا به بیماری دیابت است.»
جراحی متابولیک، قابل اطمینان تر از داروهای دیابت
نتایج این مطالعه نشان داد بیمارانی که تحت عمل جراحی متابولیک قرار دارند از کنترل متابولیک بهتر، خطر بیماری های قلبی عروقی پایین تر، عملکرد بهتر کلیه و کیفیت کلی زندگی برخوردار هستند. محققان خاطرنشان می کنند که دیابتی های تحت عمل جراحی نیز در معرض خطر کمتری از عوارض مربوط به دیابت قرار دارند. این موارد شامل عوارض جانبی قلبی، مشکلات کلیوی و مشکلات عصبی است. علاوه بر این ، جراحی متابولیک نیاز به داروهای معالجه دیابت، فشارخون بالا و دیس لیپیدمی- مقدار بالای غیرطبیعی کلسترول یا چربی در خون- را کاهش می دهد.
شایان ذکر است، محققان دریافتند، بیمارانی که دچار انحراف بیلیوپانکراس بودند، در مقایسه با بیماران درمانی با داروهای دیابت یا افرادی که جراحی بای پس معده انجام میدهند ، بیشتر موارد عوارض جانبی جدی را تجربه کردند و شرکت کنندگانی که بای پس معده به روش Roux- en- Y داشتند، عوارض جانبی بسیار کمتری نسبت به بیمارانی که فقط از روش دارو و تغییر سبک زندگی با دیابت سروکار داشتند، تجربه کردند.
این داده ها این تصور را تائید می کنند که جراحی میتواند یک روش مقرون به صرفه برای درمان دیابت نوع ۲ باشد. اکنون شواهد فراتر از این است که جراحی متابولیک باید بعنوان یک گزینه اصلی درمانی برای درمان بیماران مبتلابه دیابت نوع ۲ و چاقی شدید در نظر گرفته شود.
پیچیدگی درمان دیابت با همه گیری کووید- ۱۹
پژوهشگران می گویند:در حال حاضر ، جراحی های چاقی یا کاهش وزن به بهبود دیابت در بیماران چاق کمک می کند و افراد مبتلابه موارد خفیف بیماری را نیز تحت پوشش قرار می دهد. مطالعه جدید دریچه ای را برای درمان حتی جدی ترین و طولانی مدت ترین موارد بیماری دیابت گشوده است.
گرچه ممکن است بهترین گزینه جراحی باشد، ولی به علت بیماری همه گیر ویروس کرونا در دسترس بودن این موارد همچنان در هاله ای از ابهام است. پژوهشگران اعلام کردند که جراحی های متابولیک نسبت به سایر روش های انتخابی طی همه گیری برای مدت زمان طولانی متوقف شده اند.
این گروه اضافه کرده است که در اکثر کشورها کمتر از یک درصد از کاندیداهای واجد شرایط جراحی درواقع به جراحی متابولیک دسترسی دارند.
وی نتیجه گیری کرد:« به صورت قطعی جراحی متابولیک موثرترین روش درمانی در دسترس برای دیابت نوع ۲ است و میتواند برای بسیاری از بیماران یک گزینه نجات دهنده باشد؛ بنابراین در زمان همه گیری و بعدازآن باید از اولویت های درمانی محسوب شود.»
نتایج این تحقیق در نشریه The Lancet منتشرشده است.
- 10
- 1