خشم فروخورده چیست؟
به طور کلی خشم نوعی هیجان طبیعی و هشداری از احساس آسیب یا درد درونی است که ریشه در عوامل و شرایط مختلفی دارد. خشم انواع مختلفی دارد که یکی از آنها خشم پنهان یا فروخورده است. در واقع خشم فروخورده به شکل ناخواسته برای جلوگیری از بروز احساسات ناراحت کننده انکار می شود. افرادی که بیشتر خشم خود را فرو می برند در اغلب موارد ادعا می کنند که هرگز عصبانی نمی شوند و علت این حرف هم در بی خبری آنها از خشمشان است.
دلایل ایجاد خشم فروخورده چیست؟
دلایل متعددی هستند که می توانند زمینه ایجاد خشم فروخورده را فراهم کنند، آسیبهای روانی که فرد در دوران کودکی با آنها مواجه می شود شایع ترین علت هستند. بعد از اینکه فرد آسیب می بیند در خود احساس سردرگمی، غم یا شرم می کند و خود را به علت ایجاد آن سرزنش می کند، همین موضوع می تواند زمینه ایجاد خشم پنهان یا سرکوب شده را فراهم سازد البته هنجارهای فرهنگی هر جامعه هم بر یادگیری چگونگی ابراز خشم تأثیرگذار هستند. باز وجود این عامل باز هم علت قطعی بروز این پدیده کاملا مشخص نیست و عوامل ژنتیکی و محیطی بسیاری وجود دارد که می تواند در پردازش احساسات و نحوه بیان آن تاثر بگذارد. در ادامه به تعدادی از شایع ترین علل و محرکهای خشم سرکوب شده اشاره شده است:
- داشتن روان رنجور یا کمال گرایی فرد
- ابراز خشم در گذشته و طرد شدن از جانب اطرافیان
- روبرویی با بیماری های روانی از قبیل؛ افسردگی، اضطراب یا اختلال استرس پس از سانحه
- مصرف مواد مخدر یا الکل
- داشتن تجربه ترومای مزمن
- شرایط پزشکی از قبیل؛ آسیب تروماتیک مغزی
- داشتن هوش هیجانی پایین و ضعیف
- احساس شرم شدید
تاثیرات منفی خشم فروخورده چیست؟
خشم فروخورده می تواند با تاثیرات منفی بر روی جسم و روان؛ کیفیت زندگی را کاهش دهد. از جمله تاثیراتی که ایجاد می کند عبارتند از:
ارتباط خشم فروخورده و افسردگی:
اینکه افسردگی خود عاملی برای ایجاد افسردگی است صحیح است، در صورتی که شما خیلی راحت از کوره در می روید یا با کوچکترین مسئله احساس عصبانیت به شما دست می دهد می تواند علامت خطری برای افسردگی باشد. بیماری که به افسردگی مبتلا است می تواند خشم خود را ابراز کرده یا در عمق وجودش آن را پنهان کند. پرخاشگری کلامی، رفتاری و احساسی می توانند از جلوه های ابراز خشم باشند. وقتی به یک فرد پرخاشگری می کنید احساس عذاب وجدان یا گناه می کنید و اگر خشم را فرو ببرید به درونریزی منفی دچار میشوید و در نهایت عزت نفستان کاهش می یابد، هر دوی این عوامل می توانند به حفظ افسردگی کمک کنند، بنابراین لازم است خشم خود را فرو نبرید و برای درمان افسردگی اقدام کنید در غیر این صورت این بیماری خود را به شکل یک مشکل مزمن در زندگی اجتماعی و ارتباطات شما نشان می دهد.
ارتباط خشم فروخورده و سرطان:
در صورتی که احساس عصبانیت می کنید بهتر است برای بروز آن راهی پیدا کنید زیرا فروخوردن خشم می تواند سطح ایمنی بدن شما را کاهش دهد و بدن را آماده ابتلا به سرطان کند.
تحقیقاتی که در مرکز Alternative Cancer Care انجام شده نشان می دهد به هر میزانی که عواطف منفی را سرکوب کنید، احتمال ایجاد سرطان در بدن افزایش می یابد.
سایر اثرات منفی خشم سرکوب شده عبارتند از:
- بالا رفتن فشار خون
- ایجاد استرس مزمن
- مشکلات قلبی
- بی خوابی
- مشکل تمرکز
- کاهش عزت نفس
- داشتن روابط ضعیف
- مختل شدن کار
- ایجاد بی احساسی یا بی تفاوتی
- ایجاد رفتارهای خود مخرب
- خطر قرار گرفتن در معرض اعتیاد
- افزایش احتمال بروز بیماری های مزمن
- مشکلات روانی اجتماعی
نشانه های فروخوردن خشم چیست؟
در صورتی که چند نشانه را که در ادامه به آنها اشاره می شود در خود می بینید احتمالا شما جزء کسانی هستید که یکسری خشم فروخورده دارید و متاسفانه اگر آنها را درمان نکنید شرایط بدتر هم خواهد شد. این نشانه شامل:
- انزواطلبی
- خارش پوست
- گوشه و کنایه زدن
- خندههای هیستریک
- زیر آب زدن
- جوشهای پوستی
- شکاک بودن
- نفخ شکم
- افت تحصیلی و کاری
- کتک زدن کودک خود
- داد زدن سر همسر خود
- نگاه داشتن دست خود روی بوق ماشین به مدت ۵ ثانیه (بوق ممتد)
- استفاده از جمله خسته ام
- در نهایت خودکشی
روش های کنار آمدن با خشم فروخورده:
روش های متفاوتی وجود دارند که به فرد این امکان را می دهد که به جای سرکوب کردن احساسات روی آنها تمرکز کنند، در صورتی که فرد این مهارت ها را کسب کند می تواند قاطع تر شود و یا احساسات خود را به شیوه ای مناسب بیان کند، مثلا اینکه چه فکری می کند و یا به چه چیزی نیاز دارد. روش های کنار آمدن با خشم فروخورده شامل موارد زیر می باشد:
شناسایی منشاء خشم:
خشم هم مانند سایر احساسات زندگی یک نوع واکنش به اتفاقاتی است که در زندگی رخ می دهد و در اکثر مواقع نشانه ی مشکلی است که باید به آن توجه شود، بنابراین خشم انسان می تواند اطلاعات مهمی را از درون او در معرض نمایش بگذارد و حتی آنچه برای شما اهمیت دارد هم ممکن است در اختیارتان قرار بگیرد.
اگر می خواهید خشم خود را بهتر درک کنید با تامل در زمانهایی که در گذشته نزدیک عصبانی شدید، سوالات زیر را از خود بپرسید:
چگونه متوجه شدم که عصبانی هستم؟
چه چیزی در افکار، احساسات، اعمال و احساسات من تغییر کرده است؟
در آن موقعیت چه چیزی باعث عصبانیت من شد؟
نشانه های خشم را در بدنتان پیدا کنید:
در صورتی که آگاهی خود را در رابطه با خشم افزایش دهید می توانید نشانه های اولیه خشم را شناسایی کنید. در صورتی که موقعیت استرس زا هستید باید با بدن خود هماهنگ شوید همچنین به تغییرات، تنشها و احساسات توجه کنید.
در صورتی که نشانه های را شناسایی کنید بهتر می توانید آنها را درک کنید، در نتیجه محرکهای بالقوه خشم شناسایی می شوند و می توانید عصبانیت خودتان را تشخیص دهید.
یادداشت کردن احساسات:
یکی از تمرین های عالی برای ابراز احساسات نوشتن آنها است. در صورتی که احساسات روزانه خود را یادداشت کنید خودآگاهی تقویت می شود. طبق مطالعات یادداشت روزانه زمینه بهزیستی کلی را فراهم می آورند و علائم افسردگی و اضطراب را کاهش می دهد.
افکاری که مربوط به خشم هستند را نشخوار نکنید:
افکار می توانند بر احساسات تاثیر زیادی بگذارند، در صورتی که این احساسات منفی را تکرار کنید عصبانیتر و ناراحتتر خواهید شد. در صورتی که بار دیگر در این موقعیت قرار گرفتید حواستان را از این افکار پرت کنید، مکث کرده اید و چیزهایی را که می توانید ببینید، بشنوید یا احساس کنید را مورد توجه کامل قرار دهید.
خارج کردن خشم با فعالیت فیزیکی:
انرژی خشم بسیار زیاد است که می تواند در بدن ذخیره شود. متعادلکردن مواد شیمیایی در مغز می تواند به وسیله ورزش و فعالیت بدنی اتفاق بیوفتد و شما می توانید از این طریق احساس آرامش بیشتری داشته باشید.
انجام مدیتیشن:
آگاهی ذهن برای حضور بیشتر در لحظه حال از طریق تمرین مدیتیشن افزایش می یابد. علاوه بر این مدیتیشن می تواند سبب کاهش استرس و تقویت آرامش شود.
گردآوری: بخش روانشناسی سرپوش
- 19
- 6