ترس از حیوانات
زوفوبیا یا ترس از حیوانات به عنوان متداول ترین نوع فوبیاهای خاص شناخته میشود. ترس از حیوانات یا( زوفوبیا) به این معنیست که شخص از حیوانات به شدت و غیر قابل کنترل می ترسد. بیشتر افراد، ترس از یک نوع حیوان دارند. ترس از فوبیا باعث بروز مشکلاتی همچون استرس زیاد میشود و افت کیفیت زندگی را بهمراه دارد. با این که می توان از طریق دوره رواندرمانی و مصرف دارو نسبت به درمان ترس از حیوانات و دیگر فوبیاها اقدام کرد. بطور کلی، فوبیاهای خاص شایع هستند. از متداول ترین فوبیاهای خاص می توان به ترس از حیوانات اشاره کرد.
نشانه های فوبیای حیوانات
در صورت ابتلا به فوبیای حیوانات و قرار گرفتن در مقابل حیوانی خاص، حس اضطراب درون شما بوجود می آید و در پی آن علایمی از خود بروز می دهید که شامل نفس تنگی ، افزایش ضربان قلب و سرگیجه می باشد. گاهی اوقات حملات پانیک در موارد شدید، رخ میدهد. درصورت مداومت این ترس غیر منطقی، بمدت بیشتر از شش ماه، فرد به فوبیای حیوانات مبتلا شده است. همچنین شدت این ترس در فرد به اندازه ایست که بر جنبه های دیگر زندگی اش اثر می گذارد که این جنبه ها نظیر روابط بین فردی، تحصیل و خانوادگی می باشد.
علائم جسمی فوبیا در افراد
یکی از عوامل جسمی فوبیا، بروز واکنش های ناخودآگاه و غیر قابل کنترل است که فرد در اثر آن براحتی، قادر به حاضر شدن در جمع ها نیست و یا نمیتواند در یک محیط باز و یا غیر قابل پیش بینی، لذت ببرد. چنین افرادی حتی فادر به معاشرت های معمولی نیستند و صرفا می خواهند در محیط و یا شرایطی قرار گیرند که از قبل، پیشبینی شده است. بنابراین به سختی می توان با این افراد با گذشت زمان، رابطه برقرار کرد و آن ها مدام، خودشان را سرزنش می کنند و همین چرخه باعث بروز افسردگی در افراد مبتلا به ترس های بی دلیل می شود بدین دلیل که قادر به برقراری رابطه با دیگران به آسانی نیستند و یا تجربه ی فضای صمیمی بدون هیچ دلهره ای برای آن ها غیرممکن است.
برخی درمان های اختلال ترس از حیوانات
- برای درمان ترس از حیوانات ورزش کنید:
ورزش بنابر تحقیقات برای افرادی توصیه شده که با مشکلاتی همچون اختلالات اضطرابی، از جمله زوفوبیا رو به رو هستند. درواقع، ورزش های افزایش دهنده ی ضربان قلب، بطور قابل توجهی میتوانند استرس فرد را کاهش دهند. نه این که ورزش کردن برای کنترل اضطراب افراد، مؤثر نباشد؛ بلکه بهتر است بدانید که تمرینات هوازی باعث میشود که مواد شیمیایی خوبی مانند اندورفین در مغز ترشح شود. ورزش های هوازی مؤثر در کاهش علایم ترس از حیوانات، شامل شنا، دوچرخه سواری، اسکی، پیاده روی و دویدن می باشد. همچنین برای اثرگذاری بیشتر توصیه میشود که ورزش هایی مثل تنیس، فوتبال، بسکتبال و راکت بال، را انجام دهید. انجام دادن مداوم هر نوع ورزشی باعث میشود که مقداری از درد مرتبط با هر ترسی با گذشت زمان، بهبود پیدا کند.
- تمرین یوگا برای Zoophobia:
حالت های مختلف یوگای برای افراد مبتلا به ترس از حیوانات، توصیه شده است. از یوگا بعنوان مدیتیشن در حال حرکت، یاد میشود. شما با انجام یوگا، قادر به بهبود بعضی از اضطراب های مرتبط با زندگی و اختلالات روانی هستید، به این صورت که وقتی یوگا انجام می دهید، توجهتان به چیزهایی جلب میشود که مفید هستند. فرد مبتلا به ترس از حیوانات با انجام انواع مختلفی از یوگا مانند هاتا یوگا یا یوگای داغ، می تواند به رفع مشکل خود بپردازد. صرف نظر از انواع مختلف یوگا، تقریبا همه آن ها قادر به رفع استرس ها و اضطراب ها هستند. درصورت مبتدی بودن برای انجام تمرین یوگا، بهتر است که در یک کلاس، شرکت کنید یا به تماشای چند فیلم هدایت شونده بپردازید که به شما در هر موقعیتی کمک می کنند.
داروهای روانپزشکی برای درمان فوبیای حیوانات
* VR تراپی:
شناخت مشکل ترس از حیوانات و پذیرفتن آن به عنوان یکی از ابتدایی ترین گام های درمان به شمار می رود. بنابراین باید این ترس را با کمک یک روانشناس بشناسید و راههای تغيير این افکار اشتباه و منفی را با پذیرفتن آن، یاد بگیرید. بعد از آن پزشک، تمامی واکنش های شما نسبت به حیوان، را بررسی می کند و به شما بهترین روش حفظ آرامش را می اموزد. در نهایت نیاز دارید که با ترستان برای تکمیل کردن روند درمانی خود، مواجه شوید. باتوجه به غیرمنطقی بودن مواجهه با حیوانی که شدیدا از آن می ترسید، بنابراین شما این کار را انجام نمی دهید. به همین دلیل، یکی از بهترین روش های درمان فوبیا، VR تراپی نام دارد. شما درصورت مواجهه با واقعیت مجازی، توانایی رو به رو شدن با ترس هایتان را به آرامی و به مرور زمان دارید.
رو به رو شدن با ترس از حیوان به مرور زمان، موجب کاهش اضطراب شما میشود و شما نسبت به میزان غیر منطقی بودن ترس تان مطلع میشوید. به همین علت این روش در درمان ترس از حیوانات، بسیار مؤثر است؛ چون شما در این روش می توانید با شبیه سازی واقعیت در فضای مجازی بر ترس تان غلبه کنید.
* رفتار درمانی شناختی ( CBT):
ترکیبی از درمان ترس از حیوانات، تحت عنوان رفتار درمانی شناختی بهمراه مواجهه درمانی می باشد. رواندرمانگر به شما کمک می کند تا نحوه ی مدیریت افکار و احساسات منفی که موجب فوبیا در شما شده را یاد بگیرید. سپس با هدف کاهش ترس، این باورها و عواطف را مجددا شکل می دهید.
* حساسیت زدایی منظم:
حساسیت زدایی منظم برای درمان ترس از حیوانات، متشکل از سه مرحله می باشد. به این صورت که در ابتدا درمانگر، لیستی از حالت ها یا موقعیت های استرس زا را با کمک خودتان، تهیه می کند؛ سپس نسبت به تعیین سلسله مراتبی از کم ترین تا بیشترین محرک اضطراب آور می پردازد. در مانگر، روش های آرمیدگی و ریلکسیشن را در مرحله بعدی، به شما اموزش می دهد و در آخرین مرحله، درخواست او از شما اینست که محرک های اضطراب آور را براساس سلسله مراتب تهیه شده، هم زمان با ریلکس کردن، تجسم کنید. این شیوه درمان، از آن جایی که قادر به ریلکس کردن بطور هم زمان نیستید و اضطراب دارید، در درمان فوبیا تأثير بسیاری دارد.
* مواجهه درمانی:
شما در طول مواجهه درمانی در معرض ترس خود به آرامی قرار می گیرید. شما با اضطراب و استرس زیادی در جلسات اول مواجهه درمانی رو به رو نمیشوید. سپس رواندرمانگر به شما کمک می کند تا بیشتر در معرض ترس تان قرار بگیرید و این کار، موجب افزایش اضطراب شما در مدت کوتاهی میشود. رواندرمانگر بعنوان بخشی از مواجهه درمانی، اقدام به اموزش مهارت هایی به شما می کند تا از این طریق، توانایی کنترل احساس اضطراب ایجاد شده به دلیل ترس را پیدا کنید که از این مهارت ها می توان به تکنیک های تنفسی و همچنین تکنیک های آرام سازی اشاره کرد. رو به رو شدن با حیوانی که از آن می ترسید؛ صرفا به معنای حضور جسمی آن نیست. براساس مطالعات انجام شده، میتوان مواجه درمانی را با واقعیت مجازی انجام داد.
* مصرف دارو:
صرفا افرادی که به فوبیاهای خاص، مبتلا هستند می توانند داروها را به صورت کوتاه مدت، استفاده کنند. ممکن است در بعضی از موارد، به شما کمک کنند تا در هنگام پیروی از این روش درمانی، اضطراب خود را کنترل کنید. دو نمونه از داروهای تجویز شده ی مناسب برای درمان ترس از حیوانات، به نامهای بتا بلاکرها و بنزودیازپین ها میباشد.
برای درمان فوبیاهای خاص کم می توان از بنزودیازپین ها استفاده کرد ولی این دارو برطبق گفته سازمان غذا و داروی آمریکا باید در جعبه اش، هشدارهای خاصی داشته باشد بدین دلیل که ممکن است اعتیاد آور باشد باید مصرف آن با احتیاط شود. این داروها حتماً باید توسط پزشک، تجویز شود؛ درغیر این صورت عواقب جبران ناپذیری بهمراه دارد.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 10
- 1