هوش اجتماعی
انسان دارای چندین نوع هوش میباشد که هوش اجتماعی از تاثیرگذارترین آنها به شمار می رود. علت اصلی بروز رفتار ها و ویژگی های شخصیتی افراد در اجتماع، هوش اجتماعی می باشد. میزان هوش اجتماعی افراد در اثر عواملی همچون برونگرا یا درونگرا بودن، احساس همدلی، توانایی مدیریت، تکرار اشتباه و تکبر تعيين میشود.
به طور کلی نحوه ی برخورد و برقراری ارتباط ما با محیط بیرون در اثر هوش اجتماعی به دست می آید. هوش اجتماعی، برگرفته از سیزده مهارت قابل رشد و تقویت می باشد. هوش اجتماعی ارتباط مستقیمی با هوش هیجانی دارد. درواقع به توانایی کنترل هیجانات و رفتار ها در فرد، هوش هیجانی می گویند.
نظریه هوش اجتماعی
ادوارد ثرندایک که یک روانشناس آمریکایی بود؛ برای نخستین بار ، نظریه مربوط به هوش اجتماعی را در سال ۱۹۲۰ مطرحکرد. هوش اجتماعی از نظر ثرندایک به توانایی درک زنان، مردان، دختران و پسران و رفتار به صورت عاقلانه در روابط اجتماعی، اطلاق میشود.
ویژگی افراد با هوش اجتماعی بالا
>> برون گرایی یکی از ویژگی های افراد با هوش اجتماعی بالا می باشد.
>> فرد با هوش اجتماعی بالا محبوبیت خاصی در میان افراد دارد.
>> پر انرژی و شاد بودن از خصوصیات افراد با هوش اجتماعی بالا به شمار می رود.
>> کسانی که هوش اجتماعی دارند؛ انرژی مثبت به اطرافیانشان می دهند.
>> افراد با هوش اجتماعی بالا میتوانند به راحتی، دیگران را متقاعد کنند.
>> افرادی که هوش اجتماعی دارند؛ توانایی درک سریع نیازها و خواسته های دیگران را دارند.
>> افراد با هوش اجتماعی بالا مورد اعتماد هستند.
>> افراد دارای هوش اجتماعی به راحتی، قادر به برقراری ارتباط با انسانها هستند.
>> افراد با هوش اجتماعی بالا از مدیریت بحران عالی برخوردارند.
ویژگی های منفی افراد با هوش اجتماعی بالا
چنانچه افراد با هوش اجتماعی بالا از هوش هیجانی و شعور اجتماعی پایینی برخوردار باشند؛ در جهات منفی از این ویژگیشان استفاده می کنند. این افراد به راحتی قادر به دروغگویی هستند و در آن مهارت خاصی دارند. چنین افرادی توانایی فریب دادن دیگران را دارد و درواقع دیگران را برای به دست اوردن موفقیتشان قربانی می کنند. بدین دلیل که آنها آشنایی کامل به نیازهای طرف مقابلشان دارند و از این طریق از آن ها سودجویی می کنند.
راه های افزایش هوش اجتماعی
به توانایی کنترل احساسات وهیجانات، هوش اجتماعی می گویند ولی شما همیشه قادر به تشخیص احساسات در حالت عادی نیستید و نیازمند تمرین می باشید. انواع روش های تقویت هوش اجتماعی و مهارت تشخیص احساسات عبارتند از:
- انعطاف پذیر باشید:
تبدیل شدن به یک فرد انعطاف پذیر ، نخستین روش مؤثر در داشتن هوش هیجانی است. افردی که به زندگی در سخت ترین شرایط، امیدوار هستند و حاضر به انجام هر کاری برای بهبود اوضاع زندگیشان هستند، به عنوان افراد انعطاف پذیر شناخته میشوند. با توچه به این که افراد با هوش اجتماعی بالا باید بر عواملی که حواسشان را پرت می کند، تسلط کافی داشته باشند؛ از این رو نیاز است که از ویژگی انعطاف پذیری برخوردار باشند. بعلاوه چنین افرادی برای درک بهتر دیگران نیازمند این مهارت می باشند. یکی از لازمه های باهوش بودن، جرات خطر پذیری میباشد ، شما باید بتوانید در بعضی از مواقع، فراتر از منطقه امن ذهنی خودتان بروید و محدودیت شکنی کنید. شما می توانید با افزایش قدرت تصویرسازی خود و مطالعه ی بیشتر با فرهنگ ها و ویژگی های رفتاری بیشتری آشنا شوید.
- همدلی:
به مجموعه ای از رفتارها نظیر همدلی اولیه، هماهنگ سازی، درک همدلانه و شناخت اجتماعی، آگاهی اجتماعی اطلاق میشود. همدلی اولیه که در آن به صورت ناخودآگاه، علائم عاطفی غیرکلامیِ دیگران را دریافت می کنید؛ نوعی همدلی ذاتی و غریزی محسوب میشود. گاهی وقت ها شخصی توانایی بیان احساساتش را ندارد ولی نمی تواند علائم بیان کننده ی احساساتش مانند لحن صدا یا حرکات چهره را ارسال نکند. حتی در حین تلاش برای سرکوب کردن احساساتشان، باز هم عواطفشان راهی پیدا می کند تا خود را بروز دهد. مجموعه این علائم، موجب شکلدهی همدلی اولیه شما با شخص دیگر میشود و شما را با طرف مقابل، هماهنگ می کند.
- هماهنگی:
یکی از عوامل مؤثر در هماهنگی افراد با یکدیگر، مهارت گوش کردن می باشد. اگر شما به جای این که به حرفهای طرف مقابلتان گوش دهید؛ تک گویی کنید، در واقع در حال پاسخ گویی به نیازهای خود، بدون توجه به نیازهای دیگری هستید و این مانع هماهنگی صحیح شما می شود. درصورت هماهنگی شما با طرف مقابل تان در روابط خود، یک گام به جلو حرکت کرده اید.
- افزایش توجه:
افراد با هوش اجتماعی بالا، قادر به تشخیص احساس ناراحتی یا هر حس دیگر موجود در مغزشان به راحتی و در لحظه هستند. این افراد می توانند نمود فیزیکی احساسشان را به آسانی درک کنند. به همین علت چنین افرادی، عملکرد بهتری در روابطشان دارند چون بدون این که سردرگم شوند احساسات خود را تشخیص میدهند و توانایی تصمیم گیری درمورد آنها را دارند.
در زمان حس اضطراب، باید با بستن چشمانتان سعی کنید بفهمید که در کجای بدنتان این اضطراب را حس می کنید و سپس با دیدن بدنتان، آنرا سلول به سلول حس کنید تا به تقویت توانایی تشخیص احساستان کمک کنید.
- حس کردن:
مهارت این که چقدر بتوانید احساس کنید براساس میزان هوش اجتماعی شما تعيين میشود. افرادی که هوش اجتماعی بالا دارند، توانایی کنترل کامل احساسات خود را دارند. آنها میتوانند زمان ناراحت شدن و یا خوشحال شدنشان را تعيين کنند. مغز انسان، وظیفه ی تولید احساسات برای آگاهی او را دارد و درصورت بی توجهی انسان به این احساسات وعدم پذیرش آن ها مانند یک فنر جمع شده ای که بدنبال روزنه ای برای بروز میباشند. بنابراین تلاش کنید در لحظه، احساستان را بپذیرید و حسش کنید.
- تقویت هوش اجتماعی با شناخت فرهنگ های مختلف:
شما باید به دنبال تفاوت ها و شباهت های میان فرهنگی به جز احترام گذاشتن به فرهنگ های مختلف باشید و از این طریق، قادر به درک بهتر آن باشید. اگرچه اکثر افراد از طریق خانواده، دوستان و محیط اطرافشان، مهارت های ارتباطی خود را یاد می گیرند ولی یک فرد دارای هوش اجتماعی، توانایی درک رفتارها و عکسالعمل های متفاوت دیگران بر اساس تربیت و فرهنگشان را دارد.
- کاهش احساسات منفی:
چنانچه هوش هیجانی خود را افزایش دهید؛ میزان توانایی مدیریت و کنترل احساسات منفی شما بیشتری میشود، بدین دلیل که نسبت به وقایع و رویدادها کنترل احساسات منفی بر قضاوت شما اثر میگذارد .درصورت تمایل به افزایش هوش هیجانی باید بتوانید شخصی سازی های منفی را کاهش دهید پس زمانی که احساس منفی، نسبت به رفتار یک نفر دارید، نباید نتیجه گیری منفی داشته باشید و آن رفتار را پیش از هر واکنشی، از جنبه های مختلف بررسی کنید. همچنین ترس از جواب رد شنیدن را برای کنترل و مدیریت احساسات منفی، در خوتان کاهش دهید.
- مثبت اندیش باشید:
داشتن انگیزه، یکی از راههای تقویت هوش هیجانی است؛ از این رو باید ذهنیت مثبتی برای حفظ انگیزه داشته باشید و خوشبین باشید و به مشکلات بعنوان فرصت هایی برای یادگیری نگاه کنید و از افرادی که منفی گرا هستند؛ فاصله بگیرید و به سمت افرادی بروید که مثبت اندیش و با انگیزه هستند؛ بدین دلیل که آدم های اطرافتان، بر روی شما تاثیرگذار هستند. استفاده از کلمات و جملات مثبت بر تقویت هوش هیجانی تأثير زیادی دارد. هنگامی که از جملات مثبت در هنگام ارتباط با دیگران استفاده می کنید؛ با انجام اینکار، تأثير مثبتی بر آنها نیز می گذارید و توانایی برقراری ارتباط بهتر با آنها را پیدا می کنید.
- قدردانی از افراد در زندگی:
برقراری روابط عمیق و معنادار با انسانها یکی از خصوصیات افراد دارای هوش اجتماعی بالا می باشد. شما باید توجه خاصی به احساسات همسر، فرزندان، دوستان، همکاران و دیگر افراد نشان دهید و از آن ها قدردانی کنید. درصورت بی توجهی به افراد نزدیک زندگی خود، نزد آنها جایگاهتان را از دست می دهید.
فواید تقویت هوش اجتماعی
- از فواید تقویت هوش اجتماعی می توان به ایجاد اعتماد در دیگران و برقراری ارتباطات مؤثر، کسب توانایی همدلی و درک دیگران و ارامش بیشتر در روابط، اشاره کرد.
- چنانچه هوش اجتماعی خود را تقویت کنید؛ از این رو به مهارت برقراری ارتباط، حفظ ارتباطات مؤثر و گسترش دایره ارتباطات دست می یابید.
- از دیگر دستاورد های تقویت هوش اجتماعی می توان از افزایش آگاهی محیطی و تشخیص صحیح جریانات جاری در محیط و هنجارهای محیطی یاد کرد.
- مهارت های خدمات دهی و تشخیص نیاز دیگران در اثر تقویت هوش اجتماعی بدست می آید. این مهارت برای افرادی نیاز است که حیطهی فعالیت آن ها در بخش فروش سازمان ها می باشد.
- یکی از مزایای برخورداری از هوش اجتماعی، افزایش روحیه همکاری گروهی در افراد می باشد.
- تقویت هوش اجتماعی به افزایش تغيير پذیری در افراد کمک میکند.
- مهارت مدیریت تعارضات در افراد با تقویت هوش اجتماعی، افزایش می یابد.
- کسب مهارت رهبری از دیگر دستاورد های تقویت هوش اجتماعی، به شمار می رود.
- افراد دارای هوش اجتماعی بالا توانایی مهارت ایجاد اعتماد در دیگران را دارند.
- قدرت اثر گذاری شما بر دیگران با تقویت هوش اجتماعی افزایش پیدا میکند.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 12
- 6