از آغاز تولد اشخاص، ترس با آنها زاده می شود چراکه همین ترس سبب گوش به زنگی مداوم آنها می شود تا خود را برای مبارزه با خطرات احتمالی آماده نگه دارند، به همین علت نوزاد بشر با یک ترس ذاتی از تاریکی، ارتفاع و حیوانات وحشی پا به این جهان می گذارد ولی زندگی مدرن، قرار گرفتن در معرض انواع اخبار و اطلاعات، به ترس های بشر تنوع داده و انسان مدرن با ترس هایی روبرو است که شاید برای نسل قدیم بي معنا باشد. در این مطلب به پنج نوع ترس جدید می پردازیم و آن ها را تک به تک بررسی می کنیم.
۱- نئوفوبیای غذایی ترس از امتحان کردن غذاهای جدید
این گونه ترس به هراس از امتحان کردن غذاهای جدید و نااشنا گفته می شود که شیوع روزافزونی در بین اشخاص بالاخص بچه ها دارد. اما باید اشاره کرد که شکل افراطی این مسئله در افرادی که مبتلا به وسواس یا اوتیسم هستند، بیشتر دیده می شود به طوریکه فرد علایق غذایی کاملاً محدودی دارد و هر گونه پافشاری بر خوردن غذای جدید سبب بروز قشقرق و خشم در او می شود.
در این موارد، ما روانشناس ها سفارش می کنیم امتحان غذاهای جدید در حجم بسیار کم و بصورت محدود شروع شود تا فرد( به ویژه کودک) کم کم بتواند با طعم های جدید کنار بیاید. در گام اول فقط غذای مد نظر را بو کند، سپس فقط بجود و بدون قورت دادن غذا را تف کند و در گام آخر مقدار بسیار اندکی را قورت دهد. پس از عادت کردن به این مراحل می توان از فرد انتظار داشت که حجم معقولی از آن غذا را بدون ناراحتی بخورد.
۲- ادیتیوولتا فوبیا ترس از قضاوت شدن در شبکه های اجتماعی
از دیدگاه روان شناختی، این هراس به معنی ترس از قضاوت شدن یا تحت نظارت های موشکافانه دیگران قرار گرفتن است. دنیای مدرن به اشخاص این امکان را می دهد که از طریق فضای مجازی به آسانی نظر خود را در مورد سایرین به زبان بیاورند و همین سبب می شود تا افراد احساس کنند مثل سابق حریم شخصی ندارند و مدام در حال ارزیابی توسط دیگران هستند.
در نتیجه ممکن است زندگی خود را بر پایه استانداردهای تعریف شده توسط دیگران بنا کنند و هر روز بیشتر از علایق شخصی خود فاصله بگیرند. استفاده اصولی از شبکه های اجتماعی و برخورد آگاهانه با اظهارنظرهای دیگران، یکی از راه های مدیریت این فوبیاست.
۳- اکواضطراب ترس از فجایع زیست محیطی
این ترس از پیامدهای ناشی از تغییرات اقلیمی است که بیشتر در نسل جوان مشاهده شده و حتی به حملات پانیک( وحشتزدگي ) از فکر گرمایش کره زمین و پایان یافتن منابع طبیعی آن منجر می شود. در گذشته افراد با این حجم از اطلاعات زیست محیطی از اقصی نقاط دنیا روبرو نبوده اند و در نتیجه حتی به فکرشان خطور نمی کرده که احتمالا روزی منابع کره زمین رو به اتمام باشند اما این روزها افرادی که مضطرب هستند و حتی ترس از مرگ دارند، با شنیدن این قبیل اخبار به شدت بدحال می شوند. نشانه هایی که از علایم ابتلا به یک فوبیای جدید خبر می دهند.
۴- کربوفوبیا وحشت از استفاده کربوهیدرات ها
افزایش رژیم های غذایی مختلف و زودگذر و فشار اجتماعی زیاد در یافتن راهی برای تناسب اندام، موجب شده بعضی افراد تمامی کربوهیدرات ها را برای تناسب اندام مضر بدانند و برای خوردن هرگونه کربوهیدرات هراس داشته باشند. سیب زمینی، آجیل، موز، نان و ... منابع سرشاری از کربوهیدرات ها هستند. رژیم های سخت باعث ایجاد اختلال های تغذیه ای مثل بی اشتهایی روانی می شود و کار تا جایی پیش میرود که بر اثر دریافت نکردن مواد غذایی ضروری حیات فرد به خطر می افتد.
۵- نوموفوبیا ترس از جدایی از موبایل
بسیاری از افراد در صورت بهمراه نداشتن تلفن شان به علت خراب شدن ، جا گذاشتن در خانه و ... دچار اضطراب و پریشانی بیش از حدی می شوند که استرس زيادي را به آنها تحمیل می کند. در صورتی که شما هم در چنين مواقعی با نگرانی زیاد به تماس ها و پیغام های از دست رفته خود فکر می کنید، ممکن است دچار نوموفوبیا باشید.
این نوع وحشت را میتوان از دو دیدگاه بررسی کرد. در درجه اول ممکن است استرس بدین دلیل باشد که فرد تصور می کند به زودی و در جایی احتیاج به کمک خواهد داشت و بدون گوشی نمی تواند از کسی کمک بخواهد و در نتیجه دچار مشکل می شود.
همین سبب می شود گوشی موبایل خود را پیوسته در کنار خود داشته باشدتا در مواقع ضروری و بیماری بتواند با اطرافیان خود به سرعت ارتباط برقرار کند! ترسی که همیشه و برای همه افراد منطقی نیست. در گام بعدی ممکن است ترس دور بودن از گوشی بدین دلیل باشد که فرد احساس می کند، بزودی خبر مهمی را از دست خواهد داد و از سیل اتفاقات و خبرهای دور خواهد ماند که این موضوع هم به تمایل ذاتی انسانها برای شنیدن اخبار و گوش به زنگی برای رویدادهای منفی و دفاع از خود بر می گردد و باید مدیریت شود.
- 9
- 3