جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۱۰۰۰۱۵

مقابله با غول استرس مالی در زندگی امروزی

استرس مالیاسترس مالی
استرس مالی یک وضعیت ناشی از عدم تطابق بین نیازها و منابع مالی فرد یا سازمان است. در این مقاله از سرپوش، علل و تأثیرات استرس مالی بر زندگی افراد و عملکرد سازمانی بررسی می‌شود.

استرس مالی

در دنیایی که همه‌چیز با پول سنجیده می‌شود، استرس مالی هیولایی است که زندگی بسیاری از ما را تحت‌الشعاع قرار داده. از نگرانی برای پرداخت‌ قبوض تا ترس از آینده‌ی مبهم مالی، این اژدهای غران هر روز نفس‌های گرم خود را بر گرده‌‌ی آرامش‌مان می‌دمد.

استرس مالی تنش عاطفی است که به طور خاص به پول مربوط می شود. هر کسی می تواند استرس مالی را تجربه کند، اما استرس مالی ممکن است بیشتر در خانواده هایی با درآمد پایین رخ دهد. استرس می تواند ناشی از نداشتن پول کافی برای رفع نیازهای شما مانند پرداخت اجاره، پرداخت قبوض و خرید مواد غذایی باشد.

افرادی که درآمد کمتری دارند ممکن است به دلیل شغل خود استرس بیشتری را تجربه کنند. شغل آنها ممکن است در هنگام مرخصی انعطاف پذیری نداشته باشد. آنها ممکن است در محیط‌های ناامن کار کنند، اما می‌ترسند که آنجا را ترک کنند، زیرا نمی‌توانند تا زمانی که به دنبال شغل دیگری هستند، از نظر مالی خود را تامین کنند.

افراد با درآمد پایین ممکن است به منابعی برای مدیریت استرس مالی خود دسترسی نداشته باشند، مانند بیمه درمانی برای دریافت درمان سلامت روان.

اکثر مردم هر از گاهی بر سر پول استرس دارند. اما استرس مالی اگر زندگی روزمره شما را مختل کند می تواند مشکل ساز شود. برای مثال، ممکن است متوجه شوید که نمی‌توانید روی دیگر بخش‌های زندگی‌تان تمرکز کنید یا از آن لذت ببرید، زیرا استرس‌های مرتبط با پول شما را به شدت نگران می‌کند.

اگر استرس مالی شما شدید باشد، اثرات منفی بر سلامت روانی و به طور بالقوه حتی سلامت جسمانی خود خواهید داشت. استرس مالی می تواند منجر به اضطراب، افسردگی، تغییرات رفتاری مانند کناره گیری از فعالیت های اجتماعی یا علائم فیزیکی مانند معده درد یا سردرد شود.

اگر عوارض جانبی مرتبط با استرس مالی خود را تجربه کردید، حتما با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید.

علائم مسمومیت با استرس مالی

استرس مالی فقط در جیب‌های خالی خلاصه نمی‌شود. این مسمومیت روحی، نشانه‌های آشکار و پنهانی زیادی دارد که اگر به آن‌ها بی‌توجهی کنیم، ریشه‌هایمان را به‌مرور می‌خشکاند.

• بی‌خوابی‌های شبانه‌ی مکرر و کابوس‌های مالی

• تغییرات ناگهانی در عادات غذایی، پرخوری یا بی‌اشتهایی

• تحریک‌پذیری و عصبانیت‌های بدون دلیل

• بی‌انگیزگی و کاهش تمرکز

• اجتناب از فعالیت‌های اجتماعی و انزواطلبی

• سردردهای مزمن و مشکلات گوارشی

• افکار منفی و ناامیدی نسبت به آینده

ریشه های استرس مالیدرباره استرس مالی

ریشه‌های استرس مالی

برای مبارزه با استرس مالی هم باید ریشه‌های آن را در زندگی روزمره‌مان شناسایی کنیم:

• درآمد ناکافی و عدم تناسب آن با هزینه‌های زندگی

• بدهی‌های انباشته‌شده و فشار پرداخت اقساط

• نداشتن پس‌انداز و آمادگی برای بحران‌های مالی

• تصمیمات اقتصادی اشتباه و عدم مدیریت صحیح بودجه

• مقایسه‌ی افراطی خود با دیگران و چشم‌هم‌چشمی‌های مالی

• نداشتن اهداف مالی مشخص و برنامه‌ریزی برای آینده

تاثیرات استرس مالی

تاثیر بر سلامتی شما اگرچه هر استرسی می تواند بر سلامتی شما تأثیر بگذارد، اما استرس مربوط به مسائل مالی می تواند به ویژه سمی باشد. استرس مالی می تواند منجر به موارد زیر شود:

تأخیر در مراقبت‌های بهداشتی:

با پول کمتری در بودجه، افرادی که در حال حاضر تحت فشار مالی هستند، تمایل دارند در زمینه‌هایی که نباید، مانند مراقبت‌های بهداشتی، تلاش کنند. بر اساس نظرسنجی سالانه بهداشت و مراقبت های بهداشتی گالوپ، ۲۹ درصد از بزرگسالان آمریکایی در سال ۲۰۱۸ به دلیل هزینه، از مراجعه به مراقبت های پزشکی خودداری کردند. اگرچه این تاکتیک ممکن است راه خوبی برای پایین نگه داشتن هزینه ها به نظر برسد، اما به تعویق انداختن مراقبت های پزشکی در واقع می تواند منجر به نتایج بدتر سلامتی و هزینه های بالاتر شود، که هر دو می توانند منجر به استرس بیشتر شوند.

سلامت روانی ضعیف:

در بسیاری از موارد، ارتباط بین سلامت روانی و مالی چرخه‌ای است و سلامت مالی ضعیف می‌تواند به سلامت روانی ضعیف منجر شود، که درنهایت منجر به سلامت مالی ضعیف فزاینده و... خواهد شد. برای سال‌ها، مطالعات نشان داده‌اند که افراد بدهکار نسبت به افرادی که بدهی ندارند، میزان بیشتری از مشکلات سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب دارند.

سلامت جسمانی ضعیف:

استرس مداوم در مورد پول با سردرد، معده درد، میگرن، بیماری قلبی، دیابت، مشکلات خواب و موارد دیگر مرتبط است. وقتی دائما در استرس هستیم، بدن ما فرصتی برای بهبودی پیدا نمی کند. سیستم ایمنی بدن ما مستعد ابتلا به بیماری‌ها می‌شود، این موضوع حتی شامل سرماخوردگی و ویروس‌ها هم می‌شود.

رفتارهای ناسالم:

استرس مالی می تواند شما را به انواع رفتارهای ناسالم، از پرخوری گرفته تا مصرف الکل و مواد، وادار کند.

کنترل استرس مالیتاثیرات استرس مالی بر زندگی افراد

راه‌های فرار از استرس مالی

اما هیولای استرس مالی هرقدر هم غول‌پیکر باشد، شکست‌ناپذیر نیست. با سلاح‌های زیر می‌توانیم آن را رام کنیم و آرامش را به زندگی‌مان بازگردانیم:

وضعیت مالی خود را بررسی کنید:

فهرستی از مشکلات مالی که بیشتر شما را نگران می کند تهیه کنید. گام های کودک را بردارید تا هر مشکلی یکی یکی برطرف شود در این صور خودتان را تحت فشار نمی گذارید. کارهایی را که می توانید از امروز یا این هفته شروع کنید که می تواند شما را در مسیر ثبات مالی قرار دهد، بنویسید. سعی کنید یک برنامه بودجه داشته باشید، فقط یک هفته یا یک ماه برای مایحتاج هزینه کنید. همچنین می توانید هزینه های خود را پیگیری کنید. فهرستی روزانه یا هفتگی از آنچه پول خرج می‌کنید داشته باشید و ببینید کجا می‌توانید کمتر خرج کنید.

منابع درآمد اضافی ایجاد کنید:

اگر در مورد مسائل مالی استرس دارید، احتمالاً از قبل احساس می کنید که به پول بیشتری در بودجه خود نیاز دارید. اما دانستن اینکه چگونه دارایی های مالی خود را بدون ایجاد استرس قابل توجه برای خود افزایش دهید نیز می تواند مشکل باشد. خوشبختانه راه های مختلفی برای افزایش درآمد و کاهش استرس وجود دارد.

بودجه خود را شلوغ کنید:

از آنجایی که زندگی به ندرت ثابت است، چکاپ های منظم بودجه برای بهبود سلامت مالی شما ضروری است. با اختصاص زمان برای برنامه ریزی، سازماندهی و بهم ریختن تمام پول هایی که وارد و خارج از حساب بانکی خود می شوند، امور مالی خود را کنترل کنید. هرچه کنترل بیشتری داشته باشید، استرس کمتری احساس خواهید کرد.

مدیریت کلی استرس را فراموش نکنید:

همانطور که روی بهبود وضعیت مالی خود کار می کنید، می توانید با تمرین تکنیک های کاهش استرس و ایجاد تغییرات دیگر برای ایجاد یک سبک زندگی کم استرس، تلاش کنید. خوردن یک رژیم غذایی مغذی، خواب کافی هر شب، و انجام برخی از انواع ورزش های فیزیکی با کاهش سطح استرس مرتبط است. همچنین می توانید تکنیک های تمرکز حواس مانند تنفس عمیق و یوگا را برای کاهش هر گونه اضطراب امتحان کنید.

چرخه بدهی را درک کنید:

درک بدهی اولین قدم برای رهایی از آن است. یک مطالعه نشان داد که ممکن است بتوانید با پرداخت یک حساب در یک زمان و با شروع با کمترین بدهی خود، سریعتر بدهی خود را پرداخت کنید. تحقیق خود را انجام دهید و به نرخ بهره توجه کنید. توصیه می شود ابتدا بدهی هایی را که بیشترین نرخ بهره را دارد پرداخت کنید تا از پرداخت هزینه های بالاتر در طول زمان جلوگیری شود.

تاثیرات روانی استرس مالیراه های کاهش استرس مالی

بودجه‌بندی دقیق و کنترل هزینه‌ها:

با ثبت درآمد و مخارج خود، ببینید پولتان کجا خرج می‌شود و نقاط قابل‌اصلاح را بیابید.

کاهش هزینه‌های غیرضروری:

تفریح و خوش‌گذرانی خوب است، اما باید با جیب‌مان هم‌خوانی داشته باشد. دنبال تفریح‌های کم‌هزینه‌تر بروید.

مدیریت بدهی‌ها:

با یک برنامه‌ی منظم، بدهی‌های خود را کم‌کم تسویه کنید. از گرفتن بدهی‌های جدید به‌شدت بپرهیزید.

ایجاد صندوق اضطراری:

بخشی از درآمدتان را هر ماه برای روزهای مبادا کنار بگذارید تا با بحران‌های مالی به‌هم نریزید.

تغییر نگرش به پول:

پول وسیله‌ای برای زندگی است، نه هدف نهایی آن. ارزش خود را با میزان درآمدتان نسنجید.

تمرکز بر داشته‌ها:

به جای غصه خوردن برای نداشته‌ها، شکرگزار چیزهایی باشید که دارید، هرچند کوچک و به‌ظاهر ناچیز.

ایجاد اهداف واقع‌بینانه:

آرزوهای بزرگ خوب هستند، اما برای رسیدن به آن‌ها باید پله‌پله بالا بروید. اهداف مالی کوچک و قابل‌دست تعیین کنید و با رسیدن به هرکدام، به خودتان افتخار کنید.

تفکر مثبت و امیدوارانه:

به‌جای غرق شدن در افکار منفی، به آینده‌ی روشن و امکانات پیش رو باور داشته باشید. مشکلات را فرصت‌های رشد ببینید.

مقایسه‌ی سالم، انگیزه سازنده:

به‌جای حسادت به دیگران، از موفقیت‌هایشان درس بگیرید و آن‌ها را الگوی انگیزه‌بخش خود قرار دهید. رقابت سالم، نه چشم‌هم‌چشمی، می‌تواند پیشرفت به همراه بیاورد.

تمرکز روی حال، رهایی از گذشته:

غصه خوردن برای اشتباهات مالی گذشته، جز ناراحتی چیزی عایدتان نمی‌کند. از آن‌ها درس بگیرید و با تمرکز روی تصمیمات امروز، آینده‌ی بهتری بسازید.

مشاوره‌ی مالی حرفه‌ای:

اگر در مدیریت مالی به بن‌بست خورده‌اید، از مشاوران مالی کمک بگیرید. راهنمایی درست، می‌تواند گره کور مشکلات را باز کند.

حمایت خانواده و دوستان:

با عزیزان‌تان درباره‌ی نگرانی‌های مالی‌تان صحبت کنید. همدردی و همفکری آن‌ها، بار مشکلات را سبک‌تر می‌کند.

گروه‌های حمایتی مالی:

در گروه‌های آنلاین یا حضوری که افراد با هدف مشترک بهبود وضعیت مالی دور هم جمع می‌شوند، شرکت کنید. تبادل تجربه و راهکارها، انگیزه و انرژی مضاعفی به شما می‌دهد.

زمانی را برای استراحت اختصاص دهید:

اگرچه استرس مالی شما می تواند شما را تحت الشعاع قرار دهد، اما به یاد داشته باشید که منابعی برای مدیریت استرس و امور مالی به شما کمک می کند. زمانی را برای استراحت، مدیتیشن، لذت بردن از یک فعالیت سرگرم کننده و ارتباط با دیگران اختصاص دهید.

برنامه ریزی برای کاهش استرس مالیراه های مقابله با استرس مالی

سخن پایانی درباره استرس مالی

استرس مالی هیولایی به نظر می‌رسد، اما فراموش نکنید که شما قهرمان داستان زندگی خودتان هستید. با سلاح‌های مدیریت مالی درست، ذهنیت مثبت و حمایت اطرافیان، می‌توانید بر این اژدها غلبه کنید و آرامش را به قلمرو زندگی‌تان بازگردانید. بخاطر داشته باشید، مسیر موفقیت مالی، پله‌پله و قدم‌به‌قدم طی می‌شود. هر قدمی که محکم بردارید، شما را به آینده‌ی امن و آسوده‌تری نزدیک‌تر می‌کند.

گردآوری: بخش روانشناسی سرپوش

  • 9
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش