چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۱۰۰۰۳۱

چقدر خود را ارزشمند می دانید؟

راهکارهای افزایش عزت نفس,عزت نفس,عزت نفس در علم روانشناسی

«عزت نفس» یکی از مباحث مهم در علم روانشناسی و رفتارشناسی است. متخصصان معتقدند کمبود عزت نفس یا حس ارزشمندی پایین ریشه بسیاری از مشکلات رفتاری و حتی ذهنی انسان است. هرچند نمی‌توان عزت نفس را عصایی جادویی دانست که همه مشکلات و چالش‌های شغلی و زندگی شخصی انسان‌ها را از بین می‌برد اما می‌توان گفت عزت نفس بالا می‌تواند در پیشگیری از ایجاد بسیاری از چالش‌ها و مشکلات و همچنین حل آنها کارساز باشد. برای آشنایی با نشانه‌های عزت نفس بالا و البته نشانه‌های پایین بودن عزت نفس و راه‌های تقویت آن با دکتر ویدا فلاح، روانشناس به گفت‌و‌گو نشسته‌ایم که می‌خوانید:

 

دکتر ویدا فلاح، عزت نفس را چنین تعریف می‌کند: عزت نفس همان تصوری است که هریک از ما از خود دارد. به عبارت ساده‌تر می‌توان گفت عزت نفس یعنی اینکه شما چقدر خودتان را ارزشمند می‌دانید.

 

این روانشناس تأکید می‌کند: احساسی که شما نسبت به خود دارید بر احساسات، طرز فکر و حتی ارتباطات اجتماعی شما تأثیر می‌گذارد از این رو می‌توان گفت عزت نفس یا همان احساس ارزشمندی به تصمیمات و به‌دنبال آن رفتارهای فرد جهت می‌دهد.

 

به گفته این مدرس مهارت‌های زندگی، کم توقعی اولین ویژگی افرادی است که عزت نفس بالایی دارند. به عبارت ساده‌تر افرادی که خود را ارزشمند می‌دانند از اطرافیان خود توقعی ندارند و با دسته‌ای از باید‌ها و نباید‌ها وارد ارتباطات اجتماعی خود نمی‌شوند.

 

دکتر فلاح تأکید می‌کند: از دیگر ویژگی‌های دارندگان حس ارزشمندی بالا، داشتن روحیه پذیرفتن در سطحی بالا است به این معنا که آنها به سادگی می‌پذیرند افراد مختلف جامعه با هم متفاوت هستند و رفتارهایی یکسان در برابر یک موضوع نخواهند داشت. از این‌رو با باید و نباید کردن برای دیگران، خود را عصبی و ناراحت نمی‌کنند. چنین افرادی در ارتباط با دیگران نصیحت گر نیستند و می‌پذیرند که همه انسان‌ها مانند او فکر نمی‌کنند و سلایق متفاوتی دارند و این موضوع هیچ اشکال و ایرادی ندارد.

 

وی در ادامه خاطرنشان می‌کند: توانایی قدرت تحسین و تأیید دیگران یکی دیگر از خصوصیات رفتاری انسان‌هایی است که از عزت نفس بالایی برخوردار هستند. یعنی این گروه می‌توانند ویژگی‌های مثبت دیگران را ببینند، به زبان بیاورند و با تحسین آنها به تقویت جنبه‌های مثبت شخصیت اطرافیان خود کمک کنند. در واقع فردی که خود را ارزشمند می‌بیند، می‌تواند دیگران را هم ارزشمند ببیند.

 

چگونه حس ارزشمندی را در خود تقویت کنیم؟

دکتر فلاح در ادامه توضیح می‌دهد: تقویت اعتماد به نفس نیازمند تمرین است. برای این کار لزومی ندارد ابتدا به تمرین‌ها اعتقاد داشته باشید و بعد عمل کنید. کافی است به توصیه‌ها عمل و آنها را تکرار کنید آن وقت متوجه می‌شوید، تکرار یک رفتار می‌تواند در شما تأثیر‌گذار باشد. در چنین شرایطی حتماً به آن اعتقاد هم پیدا می‌کنید.

 

وی معتقد است برای تقویت عزت نفس باید ابتدا خود را آن طور که هستید بپذیرید و دوست داشته باشید. در گام بعدی نقاط مثبت اطرافیان را ببینید، بپذیرید و به زبان بیاورید.

 

بخشنده باشید و نقاط مثبت شخصیت خود را بشناسید و آنها را تقویت کنید. در گام بعدی باید بپذیرید همه انسان‌ها اشتباه می‌کنند پس خود را بی‌رحمانه نقد نکنید و از انتقاد دیگران هم ناراحت نشوید.

 

این روانشناس در ادامه به مشخصات افرادی که عزت نفس پایین دارند اشاره کرده، می‌گوید: این دسته از افراد جامعه همواره معتقدند که یک انسان سالم همیشه باید شاد و خوشحال باشد و همه چیز بر وفق مرادش باشد. آنها گمان می‌کنند که در همه حال باید از همه چیز راضی باشند درحالی که شخصی که حس ارزشمندی بالا دارد می‌داند در زندگی با سختی‌هایی هم مواجه خواهد شد که در خلال آنها می‌تواند توانایی‌های خود را افزایش دهد. بنابراین با این باور که همیشه نمی‌توان خوشحال بود در برابر بروز سختی‌ها مقاومت نمی‌کند بلکه منطقی از آنها عبور می‌کند.

 

این مدرس مهارت‌های زندگی تأکید می‌کند: معمولاً دارندگان عزت‌نفس پایین به‌دنبال اشکال و نقطه ضعف در دیگران هستند و با پیدا کردن نقطه ضعف باور می‌کنند که در حقارت و داشتن نقاط ضعف تنها نیستند. از دیگر ویژگی‌های این افراد این است که دائماً برای موفق نشدن و شکست‌هایشان به‌دنبال بهانه‌ای هستند و از واژه‌های «نمی شود» و «نمی‌توانم» بیشتر استفاده می‌کنند.

 

پرستو رفیعی

 

 

iran-n​ewspaper.‎​com
  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش