اضطراب چیست و چه عواملی در ایجاد آن دخالت دارند؟
اضطراب در حالت طبیعی، پاسخی است که بدن در مقابل استرس ها یا تهدید های خارجی از خود بروز میدهد. این واکنش، سیستم جنگ و گریزِ بدن را فعال می کند و منجر به ترشح هورمون های کورتیزول و آدرنالین میشود. این روند ممکن است گاه به گاه در زندگی هر فردی رخ دهد، اما اگر اضطراب، فرد را به طور مداوم و با شدت درگیرِ خود کند، اثرات قابل توجهی را بر سلامت روان و جریانِ زندگی طبیعی او وارد می سازد.
اضطراب می تواند در اثر عوامل محیطی، روانشناختی، ژنتیکی و یا ترکیبی از این عوامل بروز کند. بعضی اتفاقاتِ آسیب زننده، سابقه اضطراب در خانواده، زندگی پراسترس، از تعادل خارج شدن انتقال دهندههای عصبی و بعضی بیماری ها، محرک هایی هستند که می توانند باعث ایجاد این اختلال شوند. شناخت این عوامل و محرکها، می تواند برای انتخاب روش درمانیِ مناسب، کمک کننده باشد.
اختلال اضطرابی با بروز علائم احساسی و جسمی خود را نشان می دهد. علائمی مثل نگرانی، بیقراری، تحریکپذیری، اختلال در تمرکز، افکار آشفته و ترس غیرمعقول، از جمله علائم احساسی و شناختی محسوب میشوند. اضطراب می تواند با علائم جسمانی مثل تپش قلب، تعریق، تنگی نفس و اختلالات گوارشی همراه باشد. وقتی این مشکلات، به مقدار زیادی با کیفیت زندگی و عملکرد شما، تداخل ایجاد کند، لازم است که برای تشخیص و درمان آن، از یک روانشناس حرفه ای کمک بگیرید.
![اضطراب چیست اضطراب چیست](https://media.sarpoosh.com/images/article/picture/factors-causing-anxiety-001.jpg)
راهکار سبک زندگی سالم برای مدیریت استرس
به غیر از درمانهای تخصصی، هر فردی میتواند با استفاده از چند راهکار، برای مدیریت استرس و بالا بردن سطح کیفیِ زندگی خود، قدم بردارد. از راهبرد های مدیریت اضطراب، میتوان در جهت دست یافتن به سلامت جسم و روان استفاده کرد. تمرینات تنفسی، ریلکسیشن (رها سازی عضلات)، مراقبه و ذهنآگاهی، روش هایی هستند که در جهت آرامش ذهن و کاهش استرس به فرد کمک می کنند. فعالیت منظم بدنی، ورزش، پیاده روی و یوگا، از طریق تحریکِ ترشح هورمون های آرامش بخش مثل اندورفین، خلق و خو را بهبود داده و منجر به کاهش اضطراب می شوند. پیروی از سبک زندگی صحیح و داشتن رژیم غذایی سالم، در سلامت روان انسان تأثیر ویژه ای دارد. مصرف سبزیجات و میوهجات، مواد غذایی سرشار ازامگا ۳ مثل ماهی و آجیل، مصرف تخم مرغ، پرهیز از مصرف شیرینیجات و غذاهای پرچرب، خواب کافی و اجتناب از مصرف کافئین و الکل، قدمهایی هستند که ما را به سوی سلامت روان و درمان اضطراب سوق می دهند.
توانایی مدیریتِ استرس، می تواند نقش مؤثری در پیشگیری و درمان اختلال اضطرابی داشته باشد. شما میتوانید با انجام کارهای زیر، اثرات مطلوبی را بر درمان اضطراب خود داشته باشید:
مدیریت کردن زمانِ انجام کارها،
تعیین اهداف متناسب با توانایی، شرایط و خصوصیات فردیِ خود،
و انجام فعالیت های سالمی که باعث آرامش و احساس رضایت می شوند.
وارد شدن به گروه های حمایتیِ قوی، مثل خانواده و دوستان، در زمان های پرچالش زندگی، شما را از درک و حمایت عاطفیِ دیگران، برخوردار می سازد.
روش های رایج برای درمان اضطراب
برای درمان اختلال اضطرابی، بر اساس نیاز هر فرد روش درمانیِ مناسب انتخاب می شود. در درمان شناختی رفتاری، باورهای ذهنیِ منفی، شناسایی شده و به چالش کشیده می شوند. ممکن است برای درمانِ این اختلال از دارودرمانی استفاده شود. این داروها انتقال دهنده های عصبی مغز را تنظیم کرده و در بالا بردن خلق وخو و کاهش اضطراب مؤثرند. داروهای مورد استفاده، شامل داروهای ضد افسردگی و آرامبخشها هستند که به علت ایجاد وابستگی، باید حتماً زیر نظر روانشناس و با احتیاط مصرف شوند.
![روش های رایج برای درمان اضطراب روش های رایج برای درمان اضطراب](https://media.sarpoosh.com/images/article/picture/factors-causing-anxiety-002.jpg)
تغییرات سبک زندگی مثل ورزش، رژیم غذاییِ صحیح، تکنیک های تن آرامی و مدیریت استرس، جزء جداییناپذیر از درمان اضطراب هستند و نقش مهمی در درمان این اختلال دارند. ورزش و فعالیت بدنیِ منظم، سبب ترشح اندورفین در بدن شده، به طور طبیعی خلق و خو را بالا برده و منجر به رفع علائم می شوند. با استفاده از تمریناتِ ذهنآگاهی و مراقبه (مدیتیشن)، آگاه بودن در لحظهی حال پرورش داده شده و پذیرش اتفاقات و افراد، راحتتر انجام میگیرد. این روش با افزایش تابآوری در فرد، به درمان اختلال اضطرابی کمک میکند. یوگا نیز مجموعه ای از تمرینات تنفسی، حرکات ورزشی و مدیتیشن است که اثرات آن در کاهش استرس و افزایش سطح سلامتی اثبات شده است.
استفاده از دستگاه بیورزونانس برای درمان اختلالات اضطرابی
یکی دیگر از روشهای درمانی در اختلال اضطرابی، استفاده از دستگاه بیورزونانس است. علم بیورزونانس این امکان را فراهم می سازد که پزشک، تفاوتِ فرکانس هر سلول را درک کرده و بتواند سلولِ سالم را از سلولِ ناسالم، تشخیص دهد. هر سلول دارای فرکانس رزونانسی مشخصی است. مثلاً ارتعاش سلولها در قلب، با ارتعاش سلولها در مفاصل متفاوت است. دستگاه بیورزونانس، ارتعاشات الکترومغناطیسیِ بافتهای مختلف بدن را، از طریق الکترودهایی که بر روی بدن قرار داده میشوند، ثبت میکند. این دستگاه قادر است، ارتعاشات غیر طبیعی را تغییر دهد و باعث درمانِ عضو یا بافتِ آسیبدیده شود.
![استفاده از دستگاه بیورزونانس برای درمان اختلالات اضطرابی استفاده از دستگاه بیورزونانس برای درمان اختلالات اضطرابی](https://media.sarpoosh.com/images/article/picture/factors-causing-anxiety-003.jpg)
استفاده از دستگاه بیورزونانس، یکی از جدیدترین روش ها برای درمان بیماری های جسم و روان است. بسیاری از بیماریهای جسمی و روانی به دلیل اضطراب مزمن، بروز میکنند. با استفاده از این دستگاه، بسیاری از بیماریها را که در اضطراب ریشه دارند، میتوان درمان کرد. استفاده از این تکنولوژیِ پیشرفته در کنارِ روشهای درمانی و تکنیک های ذهن آگاهی، برای بهبود اختلال اضطرابی و بیماریهای روانتنی، تأثیر قابل ملاحظه ای دارد.
یکی از روانشناسانی که در زمینهی درمانِ اضطراب با استفاده از دستگاه بیورزونانس فعالیت میکنند، روانشناس الهه سبحانی هستند، که با داشتن سال ها تجربه در زمینه رواندرمانی، با استفاده از این دستگاه کل ارگانهای بدن را در مدت ۴۵ دقیقه اسکن نموده و علت اصلی بیماری را تشخیص میدهند. پس از آن با استفاده از روشهای درمانیِ تخصصی و تکنیک های ذهن آگاهی و آموزش های کاربردی برای تغییر سبک زندگی، به درمان اضطراب کمک میکنند. این یک اصل مهم است که با کاهش اضطراب بسیاری از بیماریهای جسم و روان درمانپذیر است. برای دریافت اطلاعات و آشنایی بیشتر با روشهای درمانیِ روانشناس الهه سبحانی، میتوانید به صفحه اینستاگرام ایشان به آدرس elahehsobhanii@ مراجعه کنید و از طریق شماره تلگرام مطب، جهت مشاوره و رزرو نوبت اقدام کنید: +۹۸ ۹۳۹ ۲۶۰ ۱۶۵۸
- 13
- 4