قانون مورفی
قانون مورفی می گوید «هر خطای ممکن رخ خواهد داد.» این جمله از «ادوارد مورفی»، مهندس نیروی هوایی و محقق آمریکایی « نظریه آشوب » است. بر اساس این زبانزد همیشه همه چیزها در بدترین و نامناسبترین زمان به خطا میروند و امور را لنگ می گذارند. معمولاً زمانی که شخصی همواره بداقبالی می آورد وی را مشمول قانون مورفی می نامند.
اصلی ترین پیامی که قانون مورفی بیان می کند اینست که در هر حالتی که احتمال خراب شدن یا خطا رفتن باشد بی گمان روزی این اتفاق می افتد. «اگر راههای مختلفی برای انجام کاری باشد که یکی از آن ها به خرابی یا فاجعه بینجامد، یقینا یک نفر کار را به همان صورت انجام خواهد داد.» که معمولاً به اینصورت بیان می شود:« خطای احتمالی رخ خواهد داد.»
پیشینه قانون مورفی
قانون مورفی در پایگاه نیروی هوایی ادوارز در سال ۱۹۴۹ شکل گرفت. سرگرد ادوارد مورفی مهندس هوافضا بود که روی یک پروژه کار می کرد. پروژه ای به نام MX981 در منطقه مورک (که بعد ها به پایگاه نیروی هوایی ادوارد تغییر نام یافت) بین ساله های ۱۹۴۷ تا ۱۹۴۹ انجام شد که هدف آن آزمایش تحمل نیروی گرانش انسان به هنگام کاهش سریع سرعت بود. این آزمایش بر روی واگنی انجام می شد که موشکی برای سرعت گرفتن و چند ترمز هیدرولیک برای ایستادن روی آن سوار شده بود. برای انجام این آزمایش در ابتدا آدمک هایی را که در بررسی تصادف استفاده می شد، به صندلی واگن می بستند ولی آزمایشات بعدی به جای آدمک، توسط دکتر جان پاول استپ (John Paul Stapp) که در آن هنگام سروان نیروی هوایی بود انجام شد.
ادوارد مورفی که مسئول انجام این آزمایشات بود، استفاده از کشش سنج الکترونیکی را که به جایگاه سروان استپ بسته می شد، پیشنهاد کرد. دستیار مورفی اتصالات جایگاه را متصل کرد؛ این آزمایش اول با یک شامپانزه انجام شد ولی سنسور های بسته شده همه اعداد را صفر نشان می دادند. بعد از بررسی معلوم شد که دستیار مورفی حسگر ها را اشتباه وصل کرده بود. در این موقع بود که مورفی دستیارش را مقصر این شکست دانسته و این جمله را به زبان آورد: " این مرد در صورتیکه راهی برای اشتباه کردن داشته باشد، بی گمان وی همان یک راه را استفاده می کند." این نخستین قانون مورفی بود و با اینکه پیشنهاد شد که آزمایش مجدداً با اتصالات درست، تکرار شود، مورفی گروه را ترک کرد.
ادوارد آلویسیوس مورفی که بود؟
ادوارد مورفی در ۱۱ ژانویه ۱۹۱۸ در منطقه کانال پاناما به دنیا آمد. او از بین پنج فرزند خانواده اش بزرگ ترين فرزند بود. مورفی یک مهندس نیروی هوایی در آمریکا بود. شهرت او بیشتر به خاطر قانون مورفی و محقق تئوری هرج و مرج یا آشوب، است. بعد از پایان دبیرستان در نیوجرسی به آکادمی نظامی West Point پیوست و در سال ۱۹۴۰ فارغ التحصیل شد. او در ۱۷ ژوئن ۱۹۹۰ فوت کرد.
لیست برخی از انواع قانون مورفی
بعدها قوانین دیگری هم پس از کسب رتبه لازم از بنیاد مورفی در زمره قوانین اصلی قرار گرفتند که بعضی از انواع قانون مورفی به این شرح است:
- قانون مورفی قهوه:
قانون مورفی برای قهوه به اینصورت است که پیش از نخستین جرعه از قهوه داغتان، رئیس تان از شما کاری خواهد خواست که تا سرد شدن قهوه طول خواهد کشید.
- قانون مورفی مواجهه:
اگر به کسی که مایل نیستید با وی روبرو شوید فکر می کنید، حتما با او روبرو خواهید شد که به این قانون مورفی مواجهه میگویند.
- قانون مورفی ترافیک:
قانون مورفی برای ترافیگ اینگونه است که اگر در ترافیک گیر کرده ای، لاینی که تو در آن هستی دیرتر راه می افتد.
- قانون مورفی پمپ بنزین:
زمان ورود به پمپ بنزین جایگاهی را که انتخاب میکنید کندتر و طولانیتر از جایگاه های دیگر خواهد بود. این مسئله نیز قانون مورفی برای پمپ بنزین است.
- قانون مورفی تلفن:
برطبق قانون مورفی تلفن، اگر شما شماره ای را اشتباه گرفتید، آن شماره هیچوقت اشغال نخواهد بود.
- قانون مورفی خرید:
بنابر قانون مورفی خرید، اهمیتی ندارد که چه قدر دنبال جنسی بگردید، به محض این که آن را خریدید در مغازه ای دیگر همان جنس را با قیمتی ارزانتر خواهید یافت.
- قانون مورفی وسایل نقلیه:
یکی از انواع قانون مورفی برای وسایل نقلیه است. وسایل نقلیه اعم از اتوبوس، قطار، هواپیما و... همیشه دیرتر از موعد حرکت می کنند مگر آن که شما دیر برسید. در اینصورت درست به موقع رفته اند.
- قانون مورفی تعمیر:
برطبق قانون مورفی تعمیر، هنگامی که دستگاه معیوب خویش را نزد تعمیرکار میبرید، کاملاً درست و بی نقص کار خواهد کرد.
- قانون مورفی اثبات:
قانون مورفی اثبات اینگونه است که درست زمانی که میخواهید به کسی ثابت کنید که یک ماشین کار نمی کند، کار خواهد کرد.
- قانون مورفی صف:
بنابر قانون مورفی صف، در صورتیکه شما از یک صف به صف دیگری رفتید، سرعت صف قبلی بیش از صف فعلی خواهد شد.
- قانون مورفی نتیجه:
یکی از قوانین مورفی، قانون مورفی نتیجه است. بنابر این قانون، احتمال بد پیش رفتن کارها نسبت مستقیم با اهمیت آنها دارد.
- قانون مورفی USB:
برحسب قانون مورفی usb اگر تصمیم داشته باشید کابل USB موبایل و یا فلش خود را به کامپیوتر وصل کنید، همیشه جهت را برعکس انتخاب خواهید کرد.
- قانون مورفی جستجو:
با توجه به قانون مورفی جستجو، هر وقت دنبال چیزی میگردید، همیشه در آخرین مکانی که جست و جو میکنید آن را پیدا میکنید.
- قانون چیز های خوب:
قانون مورفی برای چیزهای خوب به اینصورت است که هر چیز خوب در زندگی یا غیر قانونی است یا غیر اخلاقی یا چاق کننده.
- قانون مورفی کار:
قانون مورفی کار میگوید اگر بنظر میرسد همه چیزها خوب پیش میروند حتماً چیزی را از قلم انداخته ای.
- قانون مورفی دسترسی:
با توجه به قانون مورفی دسترسی، هرگاه وسیله قدیمی که دیگر به آن نیازی ندارید را از انبار درآورده و دور بیندازید، سریعاً به آن احتیاج پیدا خواهید کرد.
- قانون مورفی کارگاه:
قانون مورفی کارگاه به این شرح است که در صورتیکه چیزی از دستتان افتاد، قطعاً به پرت ترین گوشه ممکن خواهد خزید.
- قانون مورفی بینی:
از دیگر قوانین مورفی، قانون مورفی بینی است. براساس این قانون، درست در زمانی که دستانتان پر از لکه های سیاه و روغن گریس شده است، بینی تان شروع به خارش می کند.
- قانون مورفی اجتناب:
در صورتیکه به هر علت در جایی قانون مورفی عمل نکنه، قرار است اتفاق خیلی بدتر و بزرگتری بیفتد.
- قانون مورفی دروغگویی:
چنانچه بهانه دروغیتان پیش رئیس برای دیر آمدن، پنچر شدن ماشینتان باشد، روز بعد مسلماً بخاطر پنچر شدن اتومبیلتان، دیرتان خواهد شد. این قانون مورفی دروغگویی است.
- قانون مورفی لکه:
باتوجه به قانون مورفی لکه، زمانیکه میخواهید لکه روی شیشه پنجره را پاک کنید، لکه در سمت دیگر شیشه خواهد بود.
- قانون مورفی بقای کثیفی:
از قوانین مورفی میتوان به قانون مورفی بقای کثیفی اشاره نمود. یعنی برای پاک کردن هر چیزی، چیز دیگری باید کثیف شود.
- قانون مورفی یادگیری:
قانون مورفی یادگیری میکوید شما چیزی را یاد نمیگیرید، بز زمانی که امتحان آن را دادید.
- قانون مورفی بیومکانیک:
نسبت خارش هر نقطه از بدن با میزان دسترسی آن نقطه نسبت عکس دارد که به این قانون مورفی بیومکانیک میگویند.
- قانون مورفی اتوبوس:
مدت زمان زیادی منتظر اتوبوس می مانی و خبری نیست پس سیگاری روشن می کنی. به محض روشن شدن سیگار، اتوبوس می رسد. (به عبارت ساده اگر سیگار را روشن کنی اتوبوس میرسد، اگر برای سریعتر رسیدن اتوبوس سیگار را روشن کنی اتوبوس دیرتر می آید)
- قانون مورفی ضایع شدن:
احتمال آنکه کاری را که انجام میدهید افراد دیگر ببینند نسبت مستقیم با میزان احمقانه بودن آن کار دارد.
- قانون مورفی نان تست:
اگر در میز صبحانه نان تستی که بر روی آن کَره و مربا مالیده اید از دست رها شود، برطبق قانون مورفی نان تست، دقیقاً از همان سمت کَره ای به زمین خواهد افتاد.
- قانون مورفی آینده:
قانون مورفی آینده میگوید لبخند بزن، فردا روز بدتری خواهد بود.
- قانون مورفی عجله:
برحسب قانون مورفی عجله، دقیقا روزی که از خواب دیر بیدار شده اید و برای رسیدن به محل کار عجله دارید، تمام وسایلتان گم می شود و نمی توانید آنها را پیدا کنید.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 16
- 3