استرسی شدن یک پیشامد طبیعی، متداول و حتی از نظر بعضی ها لازم است. با این حال عادی تلقی شدن آن در زندگی روزانه ما آنرا به یک مشکل بهداشت عمومی مبدل کرده است. آمارها نشان می دهد سطح استرس انسانها در جهان هر ساله رو به فزونی است و این مسئله تأثیر منفی بر تندرستی روحی و جسمی خیلی از افراد به جا خواهد گذاشت. در این مطلب به شش تصور غلطی که در مورد این پدیده روزمره وجود دارد و باید آنها را از حافظه خود پاک کنیم، پرداخته شده است.
کاملاً قابل اجتناب است
چنانچه هدف شما این است که زندگی بدون استرسی داشته باشید، به احتمال زیاد در این هدف موفق نخواهید شد مگر اینکه در یک غار و بدون دسترسی به اینترنت (Internet) زندگی کنید! دکتر« باربارا دالن» روانشناس بالینی مشهور در این مورد می گوید:« خیلی از مردم فکر می کنند میتوانند یا حداقل باید سعی کنند از ایجاد اضطراب جلوگیری کنند. ولی نکته مهم این جاست که پرهیز از استرس و حتی تلاش برای این کار محال است». به گفته دالن، هدف ما نباید جلوگیری از ایجاد استرس باشد؛ درعوض ما باید بتوانیم تشخیص بدهیم که چه زمانی دچار اضطراب هستیم و در این مواقع استرس مان را به شیو ه های سالمی کنترل کنیم.
همیشه چیز بدی است
معمولاً نگرشی که ما به اضطراب داریم، منفی است ولیکن« سیمون رگو»، روانشناس ارشد از کالج پزشکی آلبرت اینشتین می گوید چنین دیدگاهی در مورد استرس بطور کامل درست نیست. او می گوید استرس در وضعیت مناسب و در سطح مناسب میتواند مفید باشد چون در چنین شرایطی میتواند افراد را به طرف عمل یا تغییر سوق دهد. به گفته سیمون رگو، استرس صرفا پاسخی به رویدادهای منفی زندگی نیست:« امکان دارد شما پس از وقایع مثبت زندگی، مثل ارتقای شغلی، ازدواج یا تولد فرزندتان هم احساس استرس داشته باشید. احساس استرس اصلاً علائم این نیست که زندگی شما آشفته است یا به خوبی پیش نمی رود. نکته مهمی که مدام باید به آن توجه داشت، مدیریت درست اضطراب است.»
مانع شاد بودن می شود
« ست سویرسکی» نویسنده کتاب« ۲۱ راه برای مقابله با افسردگی» معتقد است بزرگترین باور اشتباه در رابطه استرس این است که اضطراب از شاد بودن ما جلوگیری می کند. به گفته سویرسکی اگر به جای این که استرس ما را کنترل کند، ما چیزهایی را که برای مان استرس ایجاد می کنند مدیریت کنیم، در آن صورت منفی ترین جنبه استرس که تنش و نگرانی است، به میزان زیادی تقلیل پیدا می کند. سویرسکی پیشنهاد می کند فهرستی از امور و موضوعاتی را که در یک هفته آتی میتوانند برای شما استرس زا باشند، تهیه کنید. وقتی این فهرست کامل شد آنرا خط بزنید. به گفته سویرسکی این کار به جای احساس اضطراب و نگرانی به شما حس خوبی از مدیریت و موفقیت خواهد داد، حسی که قطعاً خوشایند است!
قابل کنترل نیست
دکتر« درو رمزی» روان پزشک از دانشگاه کلمبیا می گوید:« برداشت اشتباهی که به نظر میرسد تعداد زیادی از مردم در مورد استرس دارند، این است که استرس را خارج از کنترل خود می دانند.» او می افزاید، شیوه های درمانی میتواند به اشخاص کمک کند تا آن چه را که میتوانند و نمی توانند کنترل کنند، تشخیص بدهند و یاد بگیرند که چطور عمل کنند.»« لیندسی تولچین»، روان شناس بالینی نیز در این باره می گوید، راه دیگر برای کنترل استرس، تغییر دیدگاه شماست. او معتقد است تکرار چنین جملاتی می تواند کمک کننده باشد:« من قبلاً توانسته ام با معضلات زیادی در زندگی ام کنار بیایم، تمامی آن شرایط حالا پایان یافته اند» یا« این شرایط ناگوار ، موقتی است». به اعتقاد توچین شما می توانید از انرژی تان برای حل مشکل استفاده کنید و روی استراتژی های مدیریت زمان متمرکز شوید.
بهترین انگیزه دهنده است
یکی از معدود دیدگاه های مثبتی که در مورد استرس وجود دارد ، این است که این پیشامد میتواند یک عامل انگیزه دهنده باشد.« تئا گالاگر» دکتر روانشناس می گوید:« این دیدگاه تا حدودی درست است. اندکی استرس میتواند به ما انگیزه بدهد ولی استرس زیاد نتیجه عکس خواهد داشت. به همین علت است که زمانی که مردم از چیزی احساس ناراحتی می کنند، اکثراً دست از کار می کشند.» او می افزاید، عامل خیلی از تعلل ها، استرس است براین اساس سفارش می شود کارهایی را که برای تان استرس زا هستند، به بخش های کوچک تر و قابل کنترل تقسیم کنید. در صورتیکه می خواهید بدانید برای ایجاد انگیزه به استرس احتیاج دارید یا نه، سعی کنید به اضطراب تان توجه نکنید و ببینید آیا هنوز هم انگیزه دارید.
همیشه برای سلامتی مضر است
درست است که اگر اضطراب به خوبی مدیریت نشود، میتواند روی بدن تأثیر منفی بگذارد منتها« دکتر جانینا اسکارلت» روان شناس بالینی، می گویدکه استرس میتواند نقش مثبت نیز داشته باشد. او معتقد است:« از بسیاری جهات، اضطراب بزرگترین قدرت ماست چون سیستم جنگ و گریز را در بدن ما فعال می کند و سبب می شود سریعتر حرکت و فکر کنیم. فی الواقع استرس، ما را قوی تر و آماده تر می کند. ما به جای این که با استرس مبارزه کنیم، می توانیم یاد بگیریم که آنرا منبع قدرت و انرژی خود بدانیم آن هم در مواقعی که بيش ترین نیاز را به انرژی داریم. البته همه این ها درصورتی است که سطح استرس ما متعادل باشد.»
یاسمین مشرف
- 11
- 3