چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳
۱۰:۵۸ - ۱۸ مهر ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۷۱۰۷۰
امنیتی و دفاعی

انگشت پوتین روی ماشه اتمی

سربازان کره شمالی در کنار روس ها با اوکراین می جنگند/ پیونگ یانگ اعزام سرباز به روسیه را تایید کرد

پوتین و کیم جونگ اون,رهبر کره شمالی و رئیس جمهور روسیه
وزیر دفاع کره جنوبی می‌گوید احتمالا سربازان کره شمالی در جنگ اوکراین حضور دارند و در کنار نیروهای ارتش روسیه برای ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری این کشور می‌جنگند.

به گزارش عصرایران به نقل از یورونیوز، پیشتر رسانه‌های اوکراینی گزارش داده بودند که شش افسر کره شمالی روز سوم اکتبر در حمله موشکی اوکراین به اراضی تحت اشغال روسیه در نزدیکی دونتسک کشته شده‌اند. کیم یونگ هیون، وزیر دفاع سئول، روز سه شنبه به قانونگذاران کشورش گفت که «به احتمال زیاد» این گزارش درست است.

وی در ادامه در این خصوص گفت: «ارزیابی ما این است که با توجه به شرایط جنگی، وقوع تلفات بین افسران و سربازان کره شمالی در اوکراین بسیار محتمل است. ضمن اینکه انتظار می رود کره شمالی سربازان پیاده بیشتری را برای حمایت از تلاش‌های جنگی روسیه به جنگ با اوکراین بفرستد.»

آقای کیم همچنین گفت: «موضوع استقرار نیروهای عادی به دلیل توافقات متقابل که شبیه اتحاد نظامی روسیه و کره شمالی است، بسیار محتمل است.»

هم اوکراین و هم روسیه جنگجویان خارجی در صفوف خود دارند و دو کشور در این مدت تلاش کرده‌اند نیروهای مزدور خارجی را برای جنگیدن با دشمن به استخدام خود در آورند.

کارشناسان مدت‌هاست که گفته‌اند که موشک‌های کره شمالی در روسیه مستقر شده‌اند؛ امری که مسکو و پیونگ یانگ آن را رد کرده‌اند.

کره جنوبی همچنین مدعی است که پیونگ یانگ هزاران کانتینر سلاح را برای استفاده در اوکراین به روسیه ارسال کرده است.

پیونگ یانگ که یک قدرت هسته‌ای است در سالهای اخیر به طور علنی روابط نظامی خود با مسکو را تقویت کرده است.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در ماه ژوئن از پیونگ‌یانگ بازدید کرد و توافقنامه دفاعی متقابلی را با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی امضا کرد.

تحلیلگران هشدار داده‌اند که آزمایش‌های افزایش یافته اخیر و تولید توپخانه و موشک‌های کروز توسط کره شمالی می‌تواند آماده‌سازی برای ارسال آنها به روسیه باشد.

تجربه جنگی در دنیای واقعی

کارشناسان معتقدند حضور نیروهای کره شمالی در این جنگ می‌تواند برای ارتش پیونگ یانگ جنبه کارآموزی داشته باشد و آنها بتوانند از تسلیحات خود در یک میدان جنگ واقعی استفاده کنند.

لیم یول چول، استاد موسسه مطالعات خاور دور سئول در این خصوص به خبرگزاری فرانسه می‌گوید: «برای کره شمالی که گلوله‌ها و موشک های زیادی را به روسیه عرضه کرده، یادگیری نحوه کار با سلاح های مختلف و کسب تجربه جنگی در دنیای واقعی بسیار مهم است.»

او در ادامه افزود: «این حتی ممکن است یک عامل محرک برای اعزام سربازان کره شمالی باشد تا آنها بتوانند از حضور در میدان واقعی جنگ تجربیاتی متنوع کسب و اقداماتی را که در دنیای واقعی جنگی رخ می‌دهد بیاموزند.»

لیم همچنین گفت که این احتمال وجود دارد که مقامات عالی رتبه کره شمالی زودتر به روسیه اعزام شده باشند تا به مدیریت تسلیحات این کشور کمک و فرآیند آموزشی آنها را تسهیل نمایند.

او در ادامه می‌گوید: «آنچه در اینجا جدید است، نه تنها پتانسیل پشتیبانی توپخانه ای و تسلیحاتی از سوی کره شمالی، بلکه مشارکت فزاینده آنها است که می‌تواند در صورت طولانی‌شدن بیش از این جنگ به روسیه کمک کند. اما سوال اصلی این است که کره شمالی در ازای این اقدامات چه چیزی از روسیه دریافت خواهد کرد؟»

تحریم های سازمان ملل متحد، کره شمالی را از هرگونه آزمایش با استفاده از فناوری بالستیک منع کرده و این کشور در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ با آمریکا به توافقی برای برچیدن برنامه هسته‌ای خود دست یافت اما عدم اجرای تعهدات واشنگتن موجب شد تا پیونگ یانگ با شدت و سرعت بیشتری برنامه هسته‌ای و موشکی خود را توسعه دهد.

یکی از کارهایی که در این مدت روسیه برای کره شمالی انجام داده این بوده که در ماه مارس از حق وتوی خود در شورای امنیت سازمان ملل استفاده کرد تا عملاً به نظارت سازمان ملل بر تخلفات پیونگ یانگ در برنامه هسته‌ای‌اش پایان دهد. پس از آن بود که پیونگ یانگ به طور خاص از روسیه تشکر کرده بود.

مسکو و پیونگ یانگ از زمان تاسیس کره شمالی پس از جنگ جهانی دوم متحد بوده‌اند و از زمان تهاجم روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲ حتی به هم نزدیکتر نیز شده‌اند.

***

انگشت پوتین روی ماشه اتمی

روزنامه جهان صنعت نوشت:  از زمان آغاز جنگ اوکراین، برخی مقامات روسیه به صورت علنی کشورهای غربی به خصوص اروپا را تهدید به حمله اتمی کرده و برخی دیگر نیز درخصوص بروز یک جنگ هسته‌ای هشدار داده‌اند. در میان مقامات روسیه دیمیتری مدودف رییس‌جمهوری پیشین و نایب رییس فعلی شورای امنیت این کشور زبان تندتری نسبت به سایرین داشته و دوباره چند روز پیش تهدید کرده که جزیره انگلیس باید غرق شود.

این موضوع از آنجا حائز‌اهمیت است که روسیه چند ماه قبل سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی خود را به بلاروس منتقل کرده و چند هفته پیش بود که با سخنرانی پوتین، شواهدی جدی درخصوص تغییر دکترین هسته‌ای این کشور نمایان شد.

در چنین شرایطی موضوع بازدارندگی برای کشورها و به خصوص بازیگران بزرگ در وضعیت عدم قطعیت موضوعیتی جدی پیدا می‌کند. از این رو روسیه نیز که در طول دو سال و نیم گذشته در اوکراین با ایالات‌متحده و به طور کلی غرب در حال تقابل و رویارویی است، به طور طبیعی در شرایط عدم قطعیت و نیز عدم اطمینان قاعدتا تلاش می‌کند تا از قابلیت‌های استراتژیک خود در زمینه هسته‌ای استفاده کرده و از آن نه‌تنها به عنوان عاملی جهت حفظ موجودیت استفاده کند بلکه نوعی خروجی استراتژیک نیز از قدرت اتمی خود داشته باشد.

توجیه بازدارندگی هسته‌ای از سوی مسکو

طبق گزارشی که در این خصوص مجله ژئوپلیتیک منتشر کرده، استدلال مسکو این است که حمایت غرب از اوکراین به ویژه ارائه موشک‌های دوربرد به کی‌یف یک تهدید وجودی برای روسیه محسوب شده و در نتیجه کرملین می‌تواند در چنین وضعیتی واکنش هسته‌ای را توجیه کند. این مساله از آنجا حائز‌اهمیت است که سنگ‌بنای استراتژی هسته‌ای روسیه یا در واقع دکترین اصلی هسته‌ای این کشور بر مبنای موازنه قوا و کاهش تنش بنا شده بنابراین وقتی روس‌ها اعلام می‌کنند که دکترین هسته‌ای آنها در حال تغییر است، کارشناسان معتقدند این نگرانی ایجاد می‌شود که روسیه بخواهد در جنگ‌های متعارف نیز به منظور کاهش تنش از قدرت اتمی خود بهره بگیرند که چنین امری مدل بازدارندگی سنتی را از بین برده و خطر درگیری اتمی میان قدرت‌های بزرگ را افزایش می‌دهد؛ چیزی که از ۱۹۴۵میلادی یعنی بعد از جنگ جهانی دوم تبدیل به کابوس بشریت شده است.

در نتیجه صحبت‌های پوتین درخصوص تغییر دکترین هسته‌ای روسیه، علاوه بر پیامدهای تغییر قواعد بازی در محیط ژئوپلیتیکی بین‌المللی می‌تواند روزنه‌ای خطرناک درخصوص کلید زدن نوع جدیدی از مسابقه تسلیحاتی میان قدرت‌های بزرگ ایجاد کند.

او در این خصوص حدود سه هفته قبل اعلام کرد که قصد دارد به منظور تسهیل استفاده از تسلیحات هسته‌ای، دکترین مرتبط با به‌کار‌گیری این نوع سلاح‌‌ها در کشورش را منعطف‌تر کند.

طبق گزارشی که در ۲۶سپتامبر (ماه گذشته میلادی) خبرگزاری یورونیوز منتشر کرده است، رییس‌جمهوری روسیه در پی ‌آن است با افزودن بندهایی به این قوانین امکان پاسخ هسته‌ای کشورش را در صورت مواجه شدن با حملات هوایی گسترده فراهم کند.

براساس متمم‌ پیشنهادی، روسیه همچنین هرگونه حمله صورت گرفته توسط یک کشور غیرهسته‌ای را که از سوی یک قدرت هسته‌ای حمایت می‌شود به عنوان حمله‌ای مشترک توسط هر دو کشور تلقی خواهد کرد.

در واقع او در شرایطی بدون اشاره مستقیم به جنگ اوکراین تاکید کرد که لازم است کشورش خود را با تهدیدات نوظهور تطبیق دهد که برخی کارشناسان معتقدند، به نظر می‌رسد تدابیر قانونی پیشنهادی از سوی رییس‌جمهوری روسیه درخصوص استفاده از تسلیحات هسته‌ای با تهاجم نظامی مسکو در فوریه ۲۰۲۲ مرتبط باشد؛ جایی که شخص پوتین به تنهایی قدرت تصویب آنها را دارد.

در همین راستا فارغ از مسائل حقوق بین‌الملل، بحث تغییر دکترین هسته‌ای روسیه از آنجا حائز‌اهمیت است که این کشور به واسطه وسعتش می‌تواند قواعد بازدارندگی سنتی سلاح اتمی را نقض کند. طبق نظریه بازی‌ها، زمانی یک قدرت اتمی می‌تواند از قابلیت هسته‌ای خود به صورت تهاجمی استفاده کند که قادر باشد ضربه متقابل را بپذیرد و سپس ضربه دوم را به دشمن خود وارد کند بنابراین طبق این نظریه برخی بازیگرانی که دارای سلاح هسته‌ای هستند مانند کره‌شمالی یا بریتانیا تنها از قابلیت بازدارندگی چنین سلاحی می‌توانند استفاده کنند اما در مورد کشوری نظیر روسیه که از شرق اروپا تا شرق دور در آسیا گسترده است، عمق ژئوپلیتیکی قابلیت به‌کارگیری بالقوه سلاح هسته‌ای به صورت تهاجمی را به این کشور می‌دهد.

ممکن است از سوی دیگر در صورت وقوع یک مسابقه یا درگیری هسته‌ای، قدرت‌های اتمی به جای سلاح‌های استراتژیک به سمت سلاح‌های تاکتیکی هسته‌ای حرکت کنند که این امر هر چند قدرت تخریب کمتری نسبت به سلاح‌های استراتژیک دارد اما قاعدتا از لحاظ حقوقی، انسانی و همچنین پیامدهای بین‌المللی می‌تواند بحرانی جدی جدیدی در کل جهان ایجاد کند.

  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش