یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۳:۳۸ - ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۶۲۸۹
سیاست داخلی

چگونه دچار پوپولیسم نشویم؟

اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران,پوپولیسم
عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی گفت: سه راهکار جلوگیری از پوپولیسم جامعه مدنی ، احزاب و اقتصاد است، البته باید در بلند مدت این راهکارها اجرا شوند تا خطر پوپولیسم کاهش یابد.

مهدی نجف‌زاده در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه پوپولیسم روندی است که در همه‌ دنیا ادامه دارد و همه‌ کشورها در آستانه مبتلا شدن به آن هستند، اظهارکرد: به نظر من یکی از دلایل پوپولیسم در جوامع امروزی دور شدن جامعه از فضای گفت‌وگوی رودررو و پناه بردن به شبکه‌های مجازی است، به واسطه اینکه بحثی در نمی‌گیرد و افراد یک‌طرفه همه پیام‌هایشان را می‌دهند.

وی خاطرنشان کرد: پوپولیسم ممکن است هر جامعه‌ای را مبتلا کند، ایالت متحده را سال گذشته در انتخابات ریاست جمهوری مبتلا کرد و فرانسه هم در خطر پوپولیسم قرار گرفت، کشوری که نقطه‌ آغازین دموکراسی در دنیا شناخته می‌شود.

این استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی  افزود: پوپولیسم همه‌ جوامع را تهدید می‎کند که یکی از دلایلش به خاطر این است که وارد فضای جدیدی شدیم، گفت‌وگو در حوزه عمومی کمرنگ شده، اما در مقابل این موضوع در فضای مجازی خطر پوپولیسم را بیشتر می‌کند .

عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه وقتی مسائل به حوزه اقتصاد تقلیل پیدا می‌کند و بیشترین تاکید بر مسائل اقتصادی است خطر پوپولیسم افزایش می‌یابد، عنوان کرد: خیلی از موضوعات اقتصادی که در ایران مطرح می‌شوند ریشه اقتصادی ندارد بلکه ریشه سیاسی دارند و این‌ها را باید از نظر سیاسی حل کرد نه از نظراقتصادی.

وی ادامه داد: متاسفانه مردم زمانی که بی پول می‌شوند، اقتصاد دم دستشان است که از وضع موجود انتقاد کنند، بنابراین در جوامعی که دچار بحران اقتصادی هستند خطر پوپولیسم افزایش می‌یابد و این یکی از خطراتی است که جوامع را تهدید می‌کند و ضریب نفوذ پوپولیسم را در این جوامع بیشتر می‌کند.

 نجف‌زاده با اشاره به انتخابات فرانسه، گفت: یکی از دلایلی که فرانسه علی رغم جریان‌های قوی پوپولیستی رأی نیاورد این است که جامعه فرانسه روندهای سیاسی و اقتصادی قوی دارد و علی رغم اینکه معضلات اقتصادی وجود دارد باز هم پوپولیسم رأی نیاورد، در آلمان و انگلستان هم به همین گونه است، اگر احساس کنند خطر پوپولیسم وجود دارد شعارهای اقتصادی را در پس قضیه می‌گویند.

عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی با بیان اینکه دموکراسی از خطرپوپولیسم جلوگیری می‌کند، اظهار کرد: کسی که شعارهای اقتصادی تند می‌دهد از جمله تورم، رکود ، گرانی و رشد اقتصادی وغیره این‌ها صرفا شعار خواهند ماند درحالی که دوای درد اقتصاد، سیاست است یعنی باید استراتژی‌ها تغییر کند، در ایران همین گونه است پس خطر پوپولیسم وجود دارد.

وی خاطر نشان کرد: مسئله سومی که جامعه ما به را به خطر پوپولیستی مبتلا کرده این است که جامعه معطوف به شعارهاست و نه برنامه‌ها، ما احزابی قوی در ایران نداریم وهر کاندیدایی که می‌خواهد به ریاست جمهوری برسد یادش باشد که باید دو سال پیش برنامه‌هایش را ارائه می‌کرد تا مردم بخوانند و بشنوند.

این استاد علوم سیاسی ادامه داد: در سایر کشورها این موضوع وجود دارد و جریان کمپینی انتخاباتی بین جمهوری خواه‌ها و دموکرات‌ها به راه می‌اندازند دو سال طول می‌کشد و در این دوسال کاندیدا باید انقدر مورد چالش قرار گیرند و در حقیقت سبک و سنگین شوند.

وی افزود: اما در ایران بیست روز مانده به انتخابات یک افرادی پیدا می‌شوند، ثبت نام می‌کنند و بلافاصله شعار می‌دهند و انقدر فضا تهییجی می‌شود که در حقیقت جا را برای تبیین برنامه‌ها باز نمی‌کند و این خطر پوپولیسم را افزایش می‌دهد، پس ما به طور بالقوه برای اینکه احزاب و حوزه عمومی قدرتمندی نداریم باید خطر پوپولیسم را جدی بگیریم .

نجف‌زاده عنوان کرد: پوپولیسم یعنی مردم را با یک شعارها و با یک شکل تهییج کنند تا رأی کسب کند و هیچگونه شعور و برنامه‌ای در آن نیست، هرکسی شعار بهتری بدهد و وعده بیشتری بدهد مردم را بیشتر به سوی خود جذب می‌کند .

عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه باید اتفاق‌هایی در جامعه بیفتد تا پوپولیسم را به نقطه پایان رساند، گفت: به نظر من دوای درد پوپولیسم در سه کلمه است، اول در حوزه اجتماعی باید جامعه مدنی شکل گیرد، جامعه مدنی جایی است که مردم با هم گفت وگو می‌کنند، این گفت وگوها باید معطوف به برنامه‌هایی باشد که کاندیدا ارائه کردند، باید مردم رودررو حرف بزنند، در سخنرانی‌ها، سینماها و کتابخانه‌ها مردم گفت وگو کنند، در حالی که این مسائل در ایران وجود ندارد.

نجف‌زاده ادامه داد : یکی از دلایل عوام فریبی در ایران فقدان حوزه عمومی است، تا احزاب قدرتمند شکل نگیرد و این احزاب برنامه‌های خودشان را ارائه کنند و کاندیدا خود را معرفی کنند و پشت برنامه‌های خود بایستند این جریان پوپولیستی ادمه خواهد یافت .

این استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی با تاکید بر اینکه سیستم سیاسی باید به راهی رود که خودش از جریان دوره گردی سیاسی و پوپولیسم یا عوام فریبی جلوگیری کند، افزود: یعنی این سیستم بر برنامه‌های از پیش تعیین شده برای۱۰ و ۱۵ سال آینده مبتنی باشد، وجود مجلس و ریاست جمهوری قدرتمند که بتوانند با برنامه پیش بروند.

عضو هیأت علمی دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به نکته سوم و نهایی،اظهار کرد: از لحاظ اقتصادی باید یک توسعه پویا و همه جانبه رخ دهد که خطر عوام فریبی را در عرصه اجتماعی کاهش دهد، وقتی جامعه از لحاظ اقتصادی ضعیف است مستعد پوپولیسم می‌شود و نه تنها مستعد پوپولیسم بلکه مستعد وندالیزم هم است، یعنی حرکت‌های کور و هر چه جامعه به طرف بهبود اقتصادی پیش رود خطرپوپولیسم کاهش می‌یابد .

نجف‌زاده عنوان کرد: بنابراین سه راهکار جلوگیری از پوپولیسم جامعه مدنی ، احزاب و اقتصاد پولی است، البته باید در بلند مدت این راهکارها اجرا شوند تا خطر پوپولیسم کاهش یابد و رویکرد سیستم سیاسی باید به سمتی باشد که هم به تقویت جامعه مدنی فکر کند و هم به توسعه نظام اقتصادی سیاسی که مردم از طریق احزاب و گروه‌های سیاسی رأی‌شان را تحلیل و گفت وگو کنند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه من فکر می‌کنم خیلی از شعارهای انتخاباتی پوپولیستی است و اگر شعاری که گفته می‌شود مبتنی بر برنامه باشد، مصداق اصلی این است که آیا این شعار پوپولیستی است یا خیر، افزود: برای مثال اگر فردی شعار داد که من خیابانی را احداث میکنم باید برنامه کار خود را ارائه کند که با چه بودجه‌ای و با چه هدفی می‌تواند یک خیابان احداث کند.

 وی ادامه داد: متاسفانه یکی از دلایل پوپولیستی بودن شعارها این است که هیچ برنامه‌ای پشت شعارها نیست و هیچکس نمی‌گوید من چگونه این کار را انجام خواهم داد، برای مثال می‌گویند من شغل ایجاد می‌کنم ولی نمی‌گویند چگونه آن شغل را ایجاد می‌کنند باید زمینه را داشته باشد و آن شغل چه شغلی است.

نجف‌زاده با اشاره به بحران ۱۹۲۹ایالت متحده آمریکا، بیان کرد: یک طرحی در ایالت متحده آمریکا شروع شد که به یک عده‌ای گفتند بروید کانال حفرکنید و روز بعد عده‌ای دیگر این کانال‌ها را پر می‌کردند این کار عملا مسکنی بود برای این که مردم فکر نکنند بیکار هستند درحالی که مردم بیکار بودند و فقط سرکار می‌رفتند، بنابراین این بسیار مهم است که آیا این شغل کاربرد دارد یا عملا سرکار گذاشتن است .

  • 15
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش