جمعه ۰۷ دی ۱۴۰۳
۱۰:۰۲ - ۲۶ آذر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۹۰۵۷۹۹
سیاست داخلی

حضور در ليست سياه FATF؛ انزوای جهانی

مهدی تقوی,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,اخبار سیاسی ایران

اکنون حدود سه ماه از فرصت چهارماهه FATF به ايران مي‌گذرد و چند هفته ديگر اين نهاد درباره قرارگرفتن ايران در ليست سياه خود تصميم‌گيري مي‌کند. با اين حال همچنان شاهد بلاتکليفي لوايح مربوط به FATF در کشور هستيم و مسئولان ذي‌ربط هنوز تصميمي در اين رابطه اتخاذ نکرده‌اند. براي بررسي پيامدهاي اقتصادي قرارگرفتن در ليست سياه FATF «آرمان ملي» گفت‌وگويي با مهدي تقوي، اقتصاددان، انجام داده است که در ادامه مي‌خوانيد.

در حالي که فقط حدود يک ماه تا پايان مهلت FATF به ايران فرصت باقي مانده، اما هنوز مسئولان مربوطه اين موضوع را مسکوت گذاشته‌اند. دليل تاخير در تعيين تکليف اين موضوع چيست؟

البته طي مدت اخير دولت و مجلس موافقت کلي خود را با تصويب لوايح مربوط به FATF نشان داده‌اند و به نظر مي‌رسد حداقل در اين سطح از تصميم‌گيري مشکلي براي اجراي مفاد مربوطه وجود ندارد. بايد توجه داشت که کشورهاي ديگر هم چندان سنگ ايران را به سينه نمي‌زنند، بلکه آنها هم دنبال منافع خود هستند؛ حال در چنين شرايطي بايد نظام تصميم‌گيري کشور هم شرايط مختلف را بسنجد و آن را روي ترازو قرار دهد و در يک معامله برد- برد پذيرش لوايح چهارگانه را در دستور کار قرار دهد.

حال اينکه چرا در اين مدت اين طرح مسکوت گذاشته شده به دلايل سياسي مربوط مي‌شود. متاسفانه افرادي هم که در اين باره تصميم‌گيري مي‌کنند اعتنايي به نظرات اقتصاددانان ندارند و بيشتر تحت تاثير مخالفت‌هايي قرار گرفته‌اند که بيشتر ريشه در جناح‌بندي‌هاي سياسي دارد تا اينکه نظري کارشناسي و مبتني بر کارکردهاي اقتصادي باشد. به نظر مي‌رسد افرادي هم که حتي بر اساس منافع سياسي خود با اين طرح مخالفت مي‌کنند از عواقب و پيامدهاي قرارگرفتن ايران در ليست سياه FATF اطلاع ندارند؛ در صورتي که اين اتفاق رخ دهد آتش آن دامن‌گير همه مي‌شود و مخالفان هم نفعي از آن نمي‌برند. با اين حال از کساني که تاکيد دارند مجمع تشخيص مصلحت نظام بايد لوايح FATF را رد کند انتظار مي‌رود که دلايل اقتصادي خود را بيان کنند. شايد آنها ادله‌اي دارند که براي ديگران روشن نيست.

در اين مدت آنچه درباره مخالفت‌ها مطرح شده بيشتر مربوط به مسائل حاشيه‌اي مي‌شود. به‌عنوان مثال عده‌اي مي‌گويند FATF قصد دارد به اطلاعات بانکي ايران دسترسي پيدا کند و آن را در اختيار دشمنان قرار دهد. اگر مساله به اين شکل باشد که ديگر هيچ کشوري عضويت در اين نهاد را نمي‌پذيرد. به‌‌علاوه اينکه طبق گفته خود مسئولان اکنون کشور تحت شديدترين نوع تحريم‌ها قرار دارد، بنابراين ما بايد دنبال راهي براي کاهش فشار تحريم‌ها باشيم که پذيرش لوايح و قوانين بين‌المللي مي‌تواند يکي از راه‌هاي فرار ايران باشد. در حالي که بي‌اعتنايي به FATF بيش از هر فرد و گروهي، باعث خشنودي سران ايالات متحده، يعني همان دشمن ايران، که مخالفان FATF از آن دم مي‌زنند، مي‌شود. متاسفانه گفتمان‌سازي در ايران به‌گونه‌اي پيش رفته که مسئولان و کارشناسان ديدي مطلق‌گرايانه به مسائل دارند.

در اين زمينه هم عده‌اي مي‌گويند که به‌هيچ‌وجه نبايد اعتنايي به گروه ويژه اقدام مالي داشته باشيم و عده‌اي پذيرش لوايح FATF را ناگزير مي‌دانند؛ در حالي هيچ‌کدام اينها تحليل درستي نيستند. اگر نگرش‌هاي سياسي را کنار بگذاريم، متوجه مي‌شويم اکنون در يک دو راهي قرار گرفته‌ايم و سرانجام بايد يک راه را انتخاب کنيم؛ نمي‌توان همزمان در هر دو مسير پا گذاشت. قرارگرفتن در هر دو مسير مزايا و معايب خاص خود را دارد؛ ما مي‌توانيم با استفاده علم و تجربه انتهاي اين دو مسير را پيش‌بيني کنيم و هر کدام که مزيت بيشتري برايمان دارد را انتخاب کنيم. البته تصميم‌گيران بايد پاسخگوي نتايج هم باشند و اگر تصميمشان به نفع کشور تمام نشد، به يکباره از زيربار مسئوليت شانه خالي نکنند و آن را به گردن تحريم، دولت، مجلس و ... نيندازند.

قرار گرفتن در ليست سياه FATF چه پيامدهايي براي اقتصاد ايران دارد؟

اکنون عده‌اي مي‌گويند اگر لوايح مربوط به اين گروه را پذيرفتيم و رونق به اقتصاد بازنگشت، موافقان اين طرح بايد پاسخگو باشند و حتي رئيس‌جمهوري استعفا دهد! من معتقدم اگر کسي تصور مي‌کند با تصويب چند قانون اقتصاد شکوفا مي‌شود در گمراهي کامل به سر مي‌برد. قطعا با پذيرش لوايح FATF هم اتفاق خاصي رخ نمي‌دهد، فقط راهي جديد براي گشايش‌هاي بين‌المللي گشوده مي‌شود.

زيرا همين حالا هم ما در شرايط تحريم به سر مي‌بريم و رشد اقتصادي در پايين‌ترين حد خود قرار دارد. چنين اقتصادي پيش از تصويب هر قانون و لايحه‌اي به برنامه‌ريزي بلندمدت قابل‌اجرا نياز دارد. بنابراين لازمه تدوين و عملياتي‌شدن چنين برنامه‌اي پذيرش قوانين بين‌المللي، ازجمله لوايح FATF است. FATF هدف نيست، بلکه وسيله‌اي براي رونق است. حال قرارگرفتن در ليست سياه اين نهاد مانند اين است که ما در سازمان ملل هيچ نماينده‌اي نداشته باشيم. بالطبع در چنين شرايطي نمي‌توانيم صداي خود را به گوش ساير کشورها برسانيم و آنها مي‌توانند هر تصميمي که مي‌خواهند براي ايران بگيرند.

از ديگر پيامدهاي آن مي‌توان به توقف کامل صادرات، بلوکه‌شدن تمام حساب‌هاي بانکي اشخاص حقيقي و حقوقي که به هر نحو با ايران سر و کار دارند، دورماندن از تکنولوژي، عميق‌ترشدن رکود توليد و حتي توقف آن، درگيري‌هاي اقتصادي، توقف مراودات مالي با شرکاي تجاري و ... اشاره کرد. اما در صورت پذيرش اين مفاد اطلاعات پولي و مالي ايران شفاف مي‌شود، مبارزه با قاچاق و تروريسم شکل جدي‌تري مي‌گيرد، فضاي جديدي براي گره‌زدن منافع ايران با نظام جهاني به وجود مي‌آيد و بخش خصوصي به امکان واردات ماشين‌آلات، مواد اوليه و تکنولوژي روز دنيا دست مي‌يابد. به هر حال بايد ديد ما چه چيزي را در مقابل چه چيزي از دست مي‌دهيم.

موضوع ديگر به مبارزه با پولشويي بازمي‌گردد. در حالي که اقتصاد ايران قرباني مفاسد گسترده است چرا برخي از چهره‌هاي سياسي در مقابل مبارزه با پولشويي ايستاده‌اند؟

بله ايران همواره در صف اول مبارزه با تروريسم، قاچاق، فحشا و ايستاده است. کشور ما هرساله هزينه زيادي بابت جلوگيري از گردش پول‌هاي کثيف و بدون منشأ در اقتصاد مي‌کند، اما عده‌اي بدون توجه به اين موضوع FATF را سم مي‌دانند. در حالي که اين موضوع هيچ ارتباطي با تحريم و برجام و آمريکا ندارد و فقط جايگاه ايران را در نظام جهاني اقتصاد مشخص مي‌سازد.

امير داداشي

  • 13
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش