به گزارش روزنامه آفتاب یزد، داستان از این قرار است که روز دوشنبه خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه کشور در نشست خبری از به جریان افتادن مجدد روند مذاکرات ایران و قدرتهای جهانی در هفته جاری خبر داد. خطیبزاده افزود: «مذاکرات آتی با هدف حل و فصل مسائل باقی مانده برای لغو تحریمها علیه ایران انجام میشود.»
برخی رسانهها به صورت غیررسمی و به واسطه تلاشهای قطر در جهت بهبود روابط میان ایران و آمریکا محل جدید مذاکرات را دوحه پایتخت این کشور اعلام کرده اند. اما همین خبر کافی بود تا بازار سکه و طلا و دلار با کاهش قیمت عجیبی روبرو شود. به طوری که در روز هفتم تیر، در بازار طلا قیمت سکه تمامبهار آزادی با ریزش ۴۰۰ هزار تومانی به نیمه کانال ۱۳ میلیون سقوط کرد. سکه امامی که به آن سکه طرح جدید هم گفته میشود، ۳۵۰ هزار تومان از ارزش خود را از دست داد و ۱۴ میلیون و ۴۵۰ هزار تومان فروخته شد. ارزش طلا ۱۸ عیار نیز با افت ۴۵ هزار تومانی به کمترین سطح خود در چهار هفته اخیر رسید. از سوی دیگر قیمت فروش دلار در صرافیهای بانکی ۲۷ هزار و ۷۰۷ تومان اعلام شد.
> هر مذاکرهای را باید به فال نیک گرفت
مدتهاست که مسئولان سعی دارند با دستورات و اقداماتی، گرانی را کنترل کنند اما موفق نبوده اند. از همین رو حالا که دور جدید مذاکرات شروع شده، بهتر است آن را به فال نیک بگیرند.
کما اینکه مهدی ذاکریان کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تصمیم ایران و آمریکا برای بازگشت به میز مذاکرات برای احیای برجام که از زمستان گذشته متوقف شده بود، با تاکید بر اینکه «هر مذاکرهای را باید به فال نیک گرفت» اظهار کرد: در روابط بینالملل آسانترین و کم هزینهترین راه برای حل مشکلات و مسائل بینالمللی گفتوگو است و بدترین و نامناسبترین شیوه جنگ و درگیری و ترک میز مذاکره است. وی ادامه داد: در زمستان گذشته طرفها تقریبا به جمعبندی نهایی رسیده بودند اما روند کار متاسفانه متوقف شد و تا جایی که در خبرها و تحلیلها و مواضع میبینیم در این سه ماه ایران نتوانست بر خواستهها و امتیازات مدنظرش بیفزاید. شاید در آن مقطع امکان جبران برخی خسارتها هم وجود داشت اما الان بعید میدانم چنین امکانی باشد. این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد:
متاسفانه در سه ماهه گذشته روند به شکلی پیش رفته است که آمریکا این ادعا را پیشبرده است که ایران درخواست فرابرجامی دارد و مانع توافق است و کشورهای اروپایی هم با آن در این رابطه همراهی کردند.
درحالیکه آنها عامل وضعیت فعلی در برجام
هستند. علاوه بر این تعاملات بین ایران و آژانس هم پیچیده شده است و الان باید اقداماتی برای راستی آزمایی انجام شود. به عبارتی معتقدم ایران بین جنگ و مذاکره است و این وضعیت خوبی نیست با این حال همین قدر که مذاکرات به طور حضوری با محوریت ایران و آمریکا از سر گرفته میشود خوب است.
> واکنش کاربران
حالا در فضای مجازی صحبت از برجامی است که دولت سیزدهم بار دیگر آن را به جریان انداخته است.
یکی از کاربران در این باره نوشته است: «فقط خبر مذاکرات آتی در قطر، باعث کم شدن ۱۰۰۰تومان از قیمت دلار شد. حضرات خودشان بهتر فهمیدهاند که جنازهی برجام زورش از کل دستورات وارده به بازار بیشتره».
کاربر دیگری گفته است: «لاشه برجام بازار ارز و طلا رو کاهشی کرد».
یکی دیگر از کاربران اینطور مینویسد: «کاهش نرخ ارز و طلا در آستانه مذاکرات قطر نشان میدهد که گره نخوردن معیشت مردم به برجام، یک اشتباه محض بوده و بس!»
دیگری نوشت: «معنی گره نزدن معیشت مردم به برجام اینه که تا اسم مذاکره اومد، دلار بیشتر از هزارتومن اومد پایین. جالبه، تازه اسم مذاکره اومده و نتیجهاش هنوز در نیومده، حالا برجام به معیشت مردم ربط داره یا نه؟!»
کاربران دیگر نوشته اند: «فقط با خبر مذاکرات دلار ۲۰۰۰ تومان و سکه ۱ میلیون و ۳۰۰ کاهش یافت! بعد میگن ما اقتصاد رو معطل مذاکرات نمیکنیم»، «فهمیدن زبان دنیا همین که فقط با حس کردن بوی احیای برجام و اخبار شروع مذاکرات قطر توسط بازار، شاهد کاهش محسوس دلار و سکه هستیم! حتی مُرده برجام هم برکت دارد! عجب اقتصاد و معیشت مردم را به مذاکره و برجام گره نزدند».
- 19
- 5