چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۴۳ - ۱۲ آذر ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۹۱۰۶۶
سیاست خارجی

رضا نصری: اگر درباره حقوق بشر با اروپا گفت وگو نکنیم همیشه باید روی صندلی متهم بنشینیم/ تصویر مخابره شده از حقوق بشر در ماههای اخیر مناسب نیست

رضا نصری,سازمان حقوق بشر
روزنامه همشهری در گفت وگو با رضا نصری کارشناس روابط بین الملل ، مسائل اخیر حقوق بشر را به بحث گذاشته است.

بخشی از گفت و گو را می خوانید:

ادعاهای حقوق بشری علیه ایران تا چه اندازه بر روابط ایران و اتحادیه اروپا تأثیرگذار است؟

در اروپا ۲ موضوع برای افکارعمومی بسیار حساسیت‌برانگیز است: یکی موضوع«حقوق بشر» و یکی موضوع«محیط‌زیست».اگر تصویری که از یک فرد، یک شرکت یا یک دولت به جهان مخابره می‌شود حاکی از نقض گسترده یکی از این دو مقوله باشد، تعامل با آن فرد، شرکت یا دولت برای هر بازیگری بسیار پرهزینه و دشوار می‌شود. یعنی، صرف تصور اینکه این دو مقوله به‌صورت گسترده نقض می‌شوند یک«هزینه حیثیتی»تولید می‌کند که به‌صورت مستقیم بر فرایند سیاستگذاری‌ها تأثیر می‌گذارد.سیاستمداران غربی در وضعیتی قرار گرفته‌اند که تعامل مثبت با ایران را حاوی هزینه سیاسی، حیثیتی و شخصی می‌بینند و تصور می‌کنند تا این وضعیت را به‌نحوی مدیریت نکنند، نمی‌توانند به‌راحتی بر سر سایر موضوعات با ایران وارد تعامل و گفت‌وگو شوند.

ایران و اروپا در گذشته سابقه گفت‌وگوهای انتقادی داشته‌اند. آیا ممکن است دور تازه‌ای از این گفت‌وگوها شکل بگیرد؟

به‌نظرم ایران نباید از چنین گفت‌وگوهایی پرهیز کند. حقیقت این است که ایران در حوزه حقوق بشر، هم حرف‌های زیادی برای شنیدن و هم حرف‌های زیادی برای گفتن دارد؛ یعنی هم باید آماده شنیدن نقدها و توصیه‌های فنی و کارشناسی از جانب نهادها و سازمان‌های بین‌المللی برای بهینه‌سازی ساختارهای خود جهت بهبود وضعیت حقوق شهروندانش باشد، هم باید بتواند از حق ملت خود در برابر نقض سیستماتیک حقوق آنها به واسطه تحریم‌ها و سیاست‌های ظالمانه غرب دفاع کند. به‌عبارت دیگر، در حوزه حقوق‌بشر - مانند سایر حوزه‌های سیاست خارجی - رفتار ایران باید یک رفتار عملگرایانه، مصلحت‌اندیشانه و هوشمندانه باشد.

اگر تعامل و گفت‌وگو با غرب در زمینه حقوق بشر را به کل نفی و کنار بگذاریم، با توجه به قدرت رسانه‌ای و «قدرت هنجارسازی» اروپا، هرگز از روی سکوی متهم یا مجرم بلند نخواهیم شد! اما اگر اروپا را وارد فرایند گفت‌وشنود کنیم، قطعا از اروپا در حوزه حقوق‌بشر حرف‌های بیشتری برای گفتن داریم و چه‌بسا در بسیاری از موارد در کسوت «مدعی» در مقابل آنها خواهیم نشست. ضمن اینکه نباید از پذیرفتن خطاها و کاستی‌ها هراس داشته باشیم و برای نمایش بی‌نقصی خود، از اصلاح امور و گرفتن بهانه از دست جریان‌های ایران‌ستیز غافل بمانیم. در زبان انگلیسی اصطلاحی تحت عنوان Virtue signaling (فضیلت‌نمایی) وجود دارد. یعنی یک سیاستگذار «نمایش فضیلت» و «بی‌نقصی» را بر مصلحت کشور و اقدام عملگرایانه ترجیح دهد! ایران نباید در حوزه حقوق بشر دچار «فضیلت‌نمایی» شود، چراکه اگر در این دام بیفتد، نه‌تنها قادر نخواهد بود «بی‌نقصی» خود را در این حوزه به نمایش بگذارد، بلکه میدان را برای فضاسازی علیه خود خالی خواهد کرد.

با توجه به اینکه ۲تبعه فرانسه از سوی ایران به‌عنوان جاسوس معرفی شده‌اند و تحت‌فشار گذاشتن ایران از سوی فرانسه در جریان اعتراضات اخیر و مداخله آن کشور در امور ایران، برخلاف نقش‌اش در مذاکرات برجام، این تغییر رویکرد بر چه اساس است و فرانسه چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

همانطور که ذکر شد، تصویری که از وضعیت حقوق‌بشر در ایران در ماه‌های اخیر مخابره شده ( در کنار ایرادات گفتمانی و اجرایی در حوزه سیاست‌خارجی ) باعث شده بستر مناسبی برای فعالیت و تحقق اهداف لابی‌های اسرائیل و عربستان‌سعودی در پایتخت‌های غربی فراهم شود. حقیقت این است که امروز فضا را این لابی‌ها در دست گرفته‌اند و به وضوح گفتمان و روایت‌پردازی آنها در مورد ایران بر سایر روایت‌ها تفوق پیدا کرده است.

طبیعتا، دولتمردان فرانسه نیز تحت‌تأثیر این فضا قرار گرفته‌اند؛ به‌نحوی که صرف صحبت از «مذاکرات هسته‌ای» یا «احیای برجام» یا «لغو تحریم‌ها» در شرایط کنونی برای آنها از نظر سیاسی بسیار دشوار شده است. یعنی تا نتوانند به‌نحوی افکارعمومی خود را قانع کنند که به موضوع حقوق بشر در ایران رسیدگی کرده و واکنش مناسب نشان داده‌اند، قادر به ورود به سایر پرونده‌ها با ایران نخواهند بود.به‌عبارت دیگر، پرونده حقوق بشر در ایران و سایر پرونده‌ها(به‌ویژه پرونده هسته‌ای) روی یکدیگر اثر متقابل دارند. یعنی تا به پرونده «حقوق بشر» رسیدگی نکنند، «هسته‌ای» حل نخواهد شد؛ کمااینکه اگر «هسته‌ای» تاکنون حل شده بود، در حوزه «حقوق بشر» رفتار متعادل‌تری نشان می‌دادند.

فرانسه در گذشته هم نقش «پلیس بد» را در مذاکرات برجام ایفا می‌کرد. آیا شاهد ادامه این بازی توسط اروپایی‌ها هستیم؟

اینکه فرانسه در آینده چه رفتاری از خود نشان خواهد داد، تا حدود زیادی بستگی به این دارد که ایران وضعیت کنونی را چگونه مدیریت خواهد کرد. امروز، لابی‌ اسرائیل و تجزیه‌طلب کُرد ( با هدایت شخصیت متنفذی مانند «برنارد هانری لوی») به‌شدت در راهروهای قدرت در پاریس فعال شده و علیه ایران برنامه‌ریزی می‌کند. اگر دولت ایران نتواند فضای کنونی را (چه در داخل و چه در خارج) به نحو مناسبی تغییر دهد، زمینه برای صحنه‌گردانی آنها از اینکه هست نیز مساعدتر خواهد شد.

با احضار سفیر آلمان و فرانسه و دخالت این دو کشور در امور داخلی ایران و نقش آلمان در صدور قطعنامه حقوق بشر علیه ایران، تحلیل شما از این اقدامات و نحوه روابط این کشورها با ایران چیست؟ علت تند شدن رفتار آلمان در برهه اخیر چیست؟

عده‌ای معتقدند آلمان و فرانسه روی پرونده حقوق بشر درایران پافشاری می‌کنند تا به افکارعمومی خود نشان دهند به این موضوع«رسیدگی» کرده‌اند تا متعاقبا بتوانند در قدم بعدی پرونده مذاکرات وین را احیاکنند.عده‌ای نیز معتقدند عملکرد ایران در حوزه سیاست خارجی دریک سال اخیر(به‌ویژه تصویری که از همکاری تهران با مسکو درجنگ اوکراین در افکارعمومی شکل‌گرفته) باعث یک چرخش اساسی در سیاست غرب نسبت به ایران شده است و تصمیم به «برخورد» گرفته‌اند. حقیقت احتمالا جایی میان این دو تحلیل است. راه برون‌رفت از این وضعیت نیز تدوین یک نقشه‌راه و تعریف یک فرایند مذاکراتی با هدف عادی‌سازی روابط با اروپاست.در واقع، گفت‌وگو می‌تواند بسیاری از ابهامات را رفع و بسیاری از روایت‌پردازی‌ها را خنثی کند؛مثلا در مورد نقش ایران در جنگ روسیه با اوکراین واقعا نیاز به گفت‌وگو با هدف شفاف‌سازی است تا جریان‌ ایران‌ستیز نتواند با این قبیل فضاسازی‌ها و بزرگ‌نمایی‌ها ایران را در دام‌های امنیتی دیگری بیندازد.

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش