یکشنبه ۰۸ مهر ۱۴۰۳
۰۹:۳۵ - ۲۳ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۶۲۳۰
سیاست خارجی

آیا می‌شود روی کمک روس‌ها حساب کرد؟

ولادیمیر پوتین,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی

به گزارش دنیای اقتصاد، توانایی شرکت‌های نفتی روسیه برای سرمایه‌گذاری حدودا ۵۰ میلیارد دلاری در توسعه صنعت نفت ایران، در جریان سفر مشاور مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل به مسکو، از سوی ولادیمیر پوتین مورد تاکید قرار گرفت.

 

این رقم پیش از این و در اولین روزهای سال‌جاری، از سوی یوری اوشاکوف، مشاور پوتین نیز اعلام شده بود و حالا علی‌اکبر ولایتی حامل این پیام به ایران است. اوشاکوف در فروردین‌ماه سال‌جاری اعلام کرده بود «انرژی امیدوارکننده‌ترین حوزه برای همکاری میان روسیه و ایران است؛ شرکت‌های پیشتاز نفت و گاز روسیه، همچون گازپروم، گازپروم نفت، روسنفت، لوک اویل، زاروبژنفت و تاتنفت به‌طور ساختارمند توسعه میدان‌ها را در ایران بررسی می‌کنند؛ حجم مورد انتظار سرمایه‌گذاری بیش از ۵۰ میلیارد دلار است.»

 

این حجم از سرمایه‌گذاری در حالی از سوی روسیه قابل‌انتظار بوده است که ، ولایتی در بخشی از صحبت‌های خود در رابطه با دیدار حدودا دو ساعته‌اش با پوتین که پنج‌شنبه گذشته رقم خورد، گفت: یکی از شرکت‌های مهم نفتی روسیه با وزارت نفت قرارداد ۴ میلیارد دلاری را در حال انعقاد دارد. دو شرکت نفتی مهم نیز صحبت‌هایی را شروع کرده‌اند که رقم قرارداد آنها تا ۱۰ میلیارد دلار می‌تواند باشد. او در ادامه افزوده است: آماری که خود پوتین بیان کرد حاکی از این بود که ایشان تاکید داشتند که روابط نفتی ایران و روسیه تا سقف ۵۰ میلیارد دلار ادامه داشته باشد؛ یعنی روسیه آمادگی دارد این رقم را در نفت ایران سرمایه‌گذاری کند، که رقم مهمی است و می‌تواند جایگزین شرکت‌هایی باشد که ایران را ترک کرده‌اند.

 

هر چند به گزارش اسپوتنیک عربی، سخنگوی کرملین این حجم از سرمایه‌گذاری یاد شده در صنعت نفت ایران را تایید نکرده و از بیان جزئیات بیشتر نیز خودداری کرده است، اما با توجه به اظهارنظرهایی که پیش از این از سوی مقامات رسمی روسیه در این زمینه وجود داشته، این سوال مطرح است که آیا اصولا این حجم از سرمایه‌گذاری از سمت روس‌ها، در شرایط فعلی ممکن است؟ سوال دیگری که وجود دارد این است که آیا انعقاد ۵۰ میلیارد دلار قرارداد با شرکت‌های نفتی روس، به معنای وابستگی فنی و مالی صنعت نفت ایران به این شرکت‌ها است؟

 

منوچهری: مذاکره با روس‌ها ادامه دارد

در کنار سوالاتی که به آنها اشاره شد، مساله‌ دیگری که مهم به‌نظر می‌رسد اخبار مبنی بر خروج شرکت‌های نفتی روسیه از ایران در پی بازگشت تحریم‌های آمریکا است. خبرگزاری رویترز، رسانه‌ای بود که چندی قبل از خروج یکی از شرکت‌های روس حاضر در ایران خبر داد. اما معاون امور توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران تاکید کرد «تماس‌ها با شرکت‌های روسی برای ارائه مطالعات انجام شده ازسوی آنها ادامه دارد.» غلامرضا منوچهری، در ادامه با اشاره به اینکه «مدت‌هاست با روسیه در حال مذاکره هستیم»، گفت: طرح مطالعه حدود ۲۵ میدان گازی و نفتی برای توسعه تولید در دست شرکت‌های روس است که حالا از مرحله مطالعه عبور کرده و کارشناسان در حال مقایسه طرح‌های پیشنهادی آنها با طرح‌هایی هستند که شرکت ملی نفت ایران از قبل داشته است.

 

بعد از این مرحله نیز وارد بحث‌های اقتصادی می‌شویم از جمله اینکه چه میزان سرمایه نیاز است، مدت‌زمان بازگشت سرمایه چقدر خواهد بود و.... منوچهری با اشاره به این جزئیات، عقیده دارد حجم کل سرمایه‌ای که برای توسعه ۲۵ میدان یاد شده، عددی به بزرگی ۵۰میلیارد خواهد بود و این عدد به فروش روزانه ۱۰۰ هزار بشکه نفت خام ایران به روسیه ارتباطی ندارد.حضور شرکت‌های نفت و گاز روس در ایران به طرح‌های مطالعه میادین منحصر نمی‌شود.

 

منوچهری به قرارداد توسعه میادین آبان و پایدار غرب اشاره می‌کند که میان شرکت ملی نفت ایران، زاروبژنفت روسیه و شرکت دانا انرژی منعقد شده است. این قرارداد که در آخرین روزهای سال ۹۶ به امضا رسید، دومین قرارداد نفتی ایران با یک شرکت خارجی و در قالب قراردادهای جدید نفتی بود. هدف این قرارداد، دستیابی به تولید روزانه حداکثر ۴۸ هزار بشکه در روز و تولید تجمعی اضافی حدود ۶۷ میلیون بشکه طی ۱۰ سال آینده است.

 

برآورد هزینه‌های سرمایه‌ای این طرح توسعه معادل ۶۷۴ میلیون دلار آمریکا (شامل هزینه‌های مستقیم سرمایه‌ای و هزینه تعمیر و جایگزینی‌ پمپ‌های درون‌چاهی) است و هزینه‌های غیرمستقیم آن نیز معادل ۶۸ میلیون دلار تخمین زده شده. معاون شرکت ملی نفت ایران در امور توسعه و مهندسی، در رابطه با کلید خوردن طرح‌های جدید از سوی شرکت‌های نفت و گاز روسیه در ایران می‌گوید: این موضوع در آینده مشخص می‌شود، اما بستگی دارد طرف روس برای ورود به این پروژه‌ها چقدر انعطاف از خود نشان دهد. منوچهری در عین حال ورود شرکت‌های روس به پروژه‌های گازی را با پیچیدگی بیشتری نسبت به میدان‌های نفتی ارزیابی می‌کند زیرا «عرضه گاز تولیدی» در کنار «تولید گاز»، خود پروژه‌ای عظیم و پیچیده است که به سرمایه‌گذاری و تکنولوژی زیادی نیاز دارد.

 

ایران به‌دنبال وابستگی نیست

اما در شرایطی که ممکن است به‌نظر برسد تا زمانی که قراردادی امضا نشده، صحبت‌ها در سطح کلان باقی می‌ماند، جواد یارجانی، رئیس پیشین امور اوپک در وزارت نفت می‌گوید: هرچند هنوز جزئیاتی در مورد سرمایه‌گذاری ۵۰ میلیارد دلاری شرکت‌های نفت و گاز روسیه در ایران مشخص نشده است، اما هر میزان از این اعلام موضع که در صنعت نفت ایران رقم بخورد، اتفاقی خوشایند خواهد بود و از آن استقبال می‌شود.

 

یارجانی با اشاره به اینکه ایران ذخایر عظیم نفت و گاز دارد و شرکت‌های نفتی روسیه نیز از تجربه‌‌های خوبی در زمینه تولید برخوردارند، می‌گوید: این حجم از سرمایه‌گذاری ممکن است طی چند سال اتفاق بیفتد، اما قطعا به معنای وابستگی ایران در این زمینه به روسیه نیست. این کارشناس ارشد حوزه نفت و گاز با تاکید بر اینکه «در صنعت نفت ایران کسی به‌دنبال وابستگی صرف به یک کشور نیست»، ادامه داد: امکانات و منابع نفت و گاز ایران به قدری وسیع است که حتی اگر ۵۰ میلیارد دلار سرمایه از سمت شرکت‌های روس به ایران آورده شود؛ باز حجم زیادی از کار باقی می‌ماند که توانایی جذب تکنولوژی و سرمایه خارجی از دیگر کشورها را خواهد داشت.

 

رئیس پیشین امور اوپک در وزارت نفت نیز مانند منوچهری به «انعطاف شرکت‌های روسی» برای ورود به ایران اشاره می‌کند و می‌گوید: ممکن است برخی شرکت‌های نفتی روسیه که در بورس‌های بین‌المللی حضور دارند، به علت بازگشت تحریم‌های آمریکا برای ورود به ایران مشکلاتی داشته باشند؛ اما خبر‌هایی که پیرامون خروج برخی شرکت‌های نفتی روسیه از ایران شنیده می‌شود، تا زمانی که از سوی خود آن شرکت‌ها منعکس نشود، قابل تایید نیست ضمن اینکه مطمئنا راه‌های زیادی برای همکاری شرکت ملی نفت ایران با شرکت‌های نفت روسیه حتی در شرایط تحریم وجود دارد.

 

 

  • 3
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش