شنبه ۰۷ مهر ۱۴۰۳
۱۳:۱۹ - ۳۱ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۸۷۶۴
سیاست خارجی

معادله چندمجهولی بستن تنگه هرمز و ادامه مذاکره با اروپا

اتحادیه اروپا,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,سیاست خارجی
فرجی راد کارشناس مسائل بین‌الملل، معتقد است که اروپایی‌ها برای حفظ آبرو و حیثیت خودشان هم شده سعی دارند تا برجام را حفظ کنند و علارغم همه فشارهایی که از سوی آمریکا متحمل می‌شوند، مذاکراتشان با ایران را ادامه دهند.

به گزارش رویداد۲۴، ایران در حالی با اروپایی‌ها مذاکره می‌کند و به دنبال حفظ برجام است که روز گذشته رهبر انقلاب نیز در جمع مسئولان وزارت‌خارجه، کارداران و سفیران، بر مذاکره با اروپایی‌ها تاکید کردند و خواهان عدم قطع این مذاکرات شدند. 

 

پس از خروج آمریکا از برجام، ایران و اروپا تمام سعی خود را کردند تا این توافق بین‌المللی را حفظ کنند. اتحادیه اروپا که فشارها و سایه سنگین آمریکا را بر سر خود می‌دید، سعی کرد با هر روش ممکن این توافق را حفظ کند و از این راه هم استقلال تصمیم‌گیری و هم پایبندی خود به یک توافق بین‌المللی را نشان دهد و مذاکره با ایران را ادامه دهد؛ مذاکراتی که فعلا مشخص نیست می‌تواند نتایج مثبتی را در پی داشته باشد یا خیر. 

 

از یک سو بحث بر سر ادامه مذاکرات با اروپاست و از سوی دیگر احتمال بسته تنگه هرمز و جلوگیری از صادرات نفت. آنگونه که رهبر انقلاب روز گذشته دستور داد، قرار است وزارت خارجه برنامه جلوگیری از خروج نفت از تنگه هرمز را پیگیری کند؛ موضوعی که احتمالا چندان خوشایند اتحادیه اروپا نخواهد بود. سفیر سابق ایران در نروژ درباره پیگیری این برنامه همزمان با مذاکرات با اروپا توضیح می‌دهد و نقش اروپا در این معادله را بررسی می‌کند:

 

اروپا در حفظ برجام نقش مهمی دارد 

عبدالرضا فرجی راد کارشناس مسائل اروپا و سفیر پیشین ایران در نروژ،با اشاره به سخنان رهبرانقلاب مبنی بر لزوم مذاکره با اروپا و عدم قطع این مذاکرات، گفت: بعد از آمریکا در برجام که نقش اصلی را هم بر عهده داشت و سبب شد توافق برجام حاصل شود، اروپایی‌ها نیز نقش بسیار مهمی داشتند و حتی پیش از شروع مذاکرات با آمریکایی‌ها، از سال۲۰۰۳ کارمان را با اروپایی‌ها شروع کردیم.  

 

موضوع بستن تنگه هرمز برای زمانی است که مذاکره با اروپا نتیجه بخش نباشد 

فرجی راد، با اشاره به دستور رهبری مبنی بر برنامه وزارت خارجه برای پیگیری جلوگیری از خروج نفت از تنگه هرمز گفت: در واقع زمانی بحث تنگه هرمز مطرح می‌شود که مذکرات با اروپا تمام شده باشد و ما نتیجه‌ای نگرفته باشیم. بحث تنگ هرمز موضوع امروز و فردا نیست، اکنون بحث مذاکره با اروپا مطرح است و ما امیدواریم که این مذاکرات نتیجه بخش باشد، اگرنه دلیلی ندارد نفت همه کشورها به فروش برسد و از تنگه هرمز هم عبور کند، اما نفت ایران به فروش نرسد.  

 

اروپا درد حفظ برجام را باید تحمل کند

عضو سابق دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان اینکه اکنون حافظ برجام، اروپایی‌ها هستند، تصریح کرد: اروپا به دلیل حفظ آبرو و حیثیت خود، سعی دارد با چنگ و دندان این توافق را حفظ کند ضمن اینکه این توافق در شورای امنیت سازمان ملل نیز تصویب شده است. علاوه بر این مسائل، اروپا معتقد است که با شکسته شدن برجام ناامنی و بی ثباتی در منطقه افزایش پیدا می‌کند و این ناامنی به اروپا سرایت می‌کند. اروپا نیز نگران این است که ایران از برجام خارج شود و به همین دلیل سعی می‌کند برجام را به هرنحوی که شده حفظ کند. هرچند که این حفظ کردن دردهایی را هم دارد و اروپا نیز باید این دردها را تحمل کند.  

 

آمریکا به همین راحتی اروپا را رها نمی‌کند

سفیر پیشین ایران در نروژ، ادامه داد: اگر بخواهیم صراحتا به این دردها اشاره کنیم، باید بگویم که اروپا باید فشارهای آمریکا را تحمل کند و طبیعتا به مرور این فشارها بیشتر خواهد شد، روابط ترامپ با اتحادیه اروپا روز به روز ضعیف‌تر می‌شود. جدای از برجام، آمریکا و اروپا بر سر مسائلی همچون ناتو، مسائل آب و هوایی، تضعیف اروپا از سوی ترامپ و ... دچار تنش هستند و این تنش فقط معطوف به برجام نیست. اروپا می‌داند اگر برجام را رها کند، فشارهای ترامپ روز به روز بیشتر می‌شود و آمریکای ترامپ به همین سادگی اروپا را رها نخواهد کرد.  

 

مذاکره با اروپا خوب پیش رفته است 

فرجی راد، با بیان اینکه مذاکرات با اروپایی‌ها تاکنون بد پیش نرفته است، تصریح کرد: اروپایی‌ها در تلاش هستند مذاکراتشان با ایران به نتیجه برسد اما باید این را هم بدانند که باید انتظارات ما را هم برآورده کنند. اروپا هرچقدر بخواهد انتظارات ایران را برآورده کند از آن سو آمریکا فشارهای بیشتری را به آن‌ها وارد خواهد کرد. لذا اروپا باید انجام چند کار را در اولویت خود قرار دهد تا ایران هم بداند که این مذاکرات نتیجه‌بخش است. اروپا باید ابتدا میزان بالایی از نفت ایران را خریداری کند که هم می‌تواند آن را مصرف کند و هم می‌تواند آن را به فروش برساند. دوم باید سوئیفت را از سوئیفت فعلی خارج کند، زیرا سوئیفت فعلی با تسلط دلار همراه است و از این طریق نمی‌توان با ایران کار کرد، به همین دلیل باید به دنبال سوئیفت یورویی باشد. 

 

او ادامه داد: برجام قرار بود اقتصاد ایران را از بند نجات دهد اما با خروج آمریکا از برجام نمی‌توانیم بگوییم که اقتصاد ایران از بند رها شده است. اروپا می‌تواند نقشی که دارد را به خوبی ایفا کند و معتقدم اگر اروپا اعتمادسازی بیشتری را انجام دهد، ما می‌توانیم به نتیجه بهتری دست پیدا کنیم و همانطور که مقامات ارشد نظام اشاره کردند، ما باید مذاکرات و روابطمان را با اروپایی‌ها ادامه دهیم.  

 

مذاکرات مانند دوران جلیلی نیست/ ۸۰ درصد مذاکرات به خوبی پیش رفته است 

این کارشناس مسائل بین‌المللی در پاسخ به این سوال چقدر مذاکره با اروپایی‌ها شبیه مذاکرات دوران جلیلی است که صرفا «مذاکره برای مذاکره» انجام می‌شد، تصریح کرد: کار مذاکره با آمریکا پیش رفته است و مانند دوران جلیلی مذاکره برای مذاکره نیست. کار مذاکره با اروپا هم تا ۸۰ درصد پیش رفته و امیدوار کننده است. اما طبیعتا ما نیز انتظاراتی را داریم که ممکن است اروپایی‌ها بگویند اجرایی کردن برخی از آن‌ها در توان ما نیست، ضمن اینکه این موضوع را هم باید در نظر داشته باشیم که اروپا از سوی آمریکا فشارهای بسیار زیادی را متحمل می‌شود.  

 

فرصت صبر کردن تا نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا را نداریم 

فرجی راد در پاسخ به اینکه آیا احتمال دارد ایران در مذاکره با اروپا به دنبال این باشد تا زمان بگذرد و منتظر انتخابات بعدی آمریکا بماند، گفت: ایران مذاکرات را از جهت اینکه بخواهد منتظر انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا بماند، ادامه نخواهد داد. یک ماه دیگر تحریم‌های اولیه علیه کشورمان اعمال خواهد شد و آبان ماه نیز تحریم‌های ثانویه که مربوط به نفت و پول است، علیه ما اعمال خواهد شد. ما به آنجا نمی‌رسیم که صبر کنیم انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا برگزار شود و با توجه به شرایط مناسب اقتصادی در آمریکا، مشخص نیست که ترامپ بازنده این انتخابات باشد. از سوی دیگر جمهوری‌خواهان نیز هر چقدر هم که از ترامپ متنفر باشند، به یک دموکرات رای نخواهند داد.  

 

 

  • 16
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش