به گزارش خانه ملت، حشمتالله فلاحتپیشه در خصوص دیدار رئیس و اعضای کمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال و شرق کشور، اظهار داشت: در این دیدار نمایندگان بخش خصوصی، نمایندگان روسای اتاق بازرگانی ایران و ترکمنستان و برخی مسئولان مربوطه نیز حضور داشتند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: مباحثی که مطرح شد در راستای راهبردهای کلی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در موضوع مرزها بود.
اُفت سالیانه مناسبات ایران و ترکمنستان و افزایش تصاعدی اختلافات با این کشور ناراحت کننده است
وی با بیان اینکه ۲ مرز افغانستان و ترکمنستان برای جمهوری اسلامی ایران دارای اهمیت حیاتی است، افزود: اُفت سالیانه مناسبات ایران و ترکمنستان و افزایش تصاعدی اختلافات با این کشور ناراحت کننده است.
فلاحت پیشه با بیان اینکه آقای هادی شوشتری مسئول پرونده ترکمنستان در کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز در این جلسه حضور داشت، ادامه داد: برخی از مشکلات دو کشور به داخل ترکمنستان و برخی از مشکلات نیز به داخل ایران باز میگردد، علاوه بر این دشمنان سعی میکنند که مناسبات مرزی ایران با مشکل مواجه شود.
نماینده مردم اسلام آباد غرب و دالاهو در مجلس شورای اسلامی گفت: واقعیت این است که بخشی از مسائل، مربوط به روابط ۲ جانبه است که باید اختلافات مرتفع شود تا شاهد افزایش تنشها و کاهش مناسبات در حوزه همکاریهای مشترک نباشیم.
حل نشدن مشکل انتقل گاز سبب شده تا برخی مشکلات همچنان باقی بمانند
وی افزود: موضوع اتباع ایرانی بازداشت شده در ترکمنستان، موضوع نیاز به سرمایه گذاریهای مشترک و موضوع تغییر معابر مرزی که منجر به اختلافاتی شده است، همچنین حل نشدن مشکل انتقل گاز سبب شده تا برخی مشکلات همچنان باقی بمانند، درسیاست خارجی نباید یک مشکلِ اختلافی، کل سیاست خارجی را به سمت تعطیلی ببرد.
فلاحت پیشه اظهار داشت: به دلیل مشکلات آبی با افغانستان و مشکلات مربوط به انتقال گاز با ترکمنستان، بسیاری از موضوعات بین ایران و همسایگان تحت شعاع قرار گرفته و شاهد اُفت روابط با این دو کشور هستیم.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: آقای محمدابراهیم رضایی که مسئول پرونده افغانستان در کمیسیون امنیت ملی مجلس است در این دیدار حضور داشت که مهمترین بحث با این کشور توازن مناسبات است.
ایرانیان حدود ۲ و نیم میلیارد دلار به افغانستان صادرات دارند
وی افزود: حدود ۲ و نیم میلیارد دلار ایرانیان به افغانستان صادرات دارند، در صورتی که از افغانستان چیزی حدود ۱۵ میلیون دلار به ایران صادر میشود، که این اعداد روابط را بیثبات کرده و سبب ایجاد نوسان در تصمیمات طرف افغانستانی شده است.
تجار ایرانی باج نا امنی میدهند
فلاحت پیشه ادامه داد: ایران معابر امن را برای حل بحرانهایی مثل عراق ایجاد میکنیم ولی تجار ایرانی که حجم بالایی از مناسبات مالی با افغانستان دارند، در این منطقه تجار ایرانی دغدغه دالان امن را دارند زیرا فضای امنی برای آنها ایجاد نشده و تجار ایرانی باج ناامنی میدهند، این در حالی است که از لحاظ کیفیت، حجم مناسبات ایران و افغانستان با کل روابط ایران و اتحادیه اروپا برابری میکند ولی از آن غفلت شده است.
نماینده مردم اسلام آباد غرب و دالاهو در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه برخی از مسئولان استانی نیز در زمینه توجه به رفع موانع همکاریهای مرزی با افغانستان و ترکمنستان کوتاهی داشتهاند، گفت: به نظر میرسد که مسئولان کشوری این موضوعات را به دست فراموشی سپردهاند، در حالی که رقمها بسیار بالا است ضمن اینکه این موضوعات ارزش راهبردی لازمه را نیز دارند.
برخی از بیسامانی مرزها به ثروت و قدرت رسیدهاند و نمیخواهند مرزها ساماندهی شوند
وی افزود: عدهای در داخل کشور از بی سامانی مرز افغانستان سودها و رانتهای کلانی را به دست میآورند.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: کسانی که نمیخواهند در مرزها ساماندهی ایجاد شود، کسانی هستند که از محل بیسامانی مرزها به ثروت و قدرت رسیدهاند و حاضر هستند با ضربه زدن به منافع ملی کشور کماکان منافع گروهی و شخصی خود را حفظ کنند.
- 13
- 4