به گزارش فارس، «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران امروز دوشنبه در نشست خبری مشترک با «هایکو ماس» گفت که ما هدف مشترکی با اروپا و آلمان داریم و آن جلوگیری از تنش در منطقه و بهرهمندی ایران از منافع برجام است.
وی تصریح کرد که گفتوگوهای بسیار جدی، صریح و نسبتا طولانی داشتیم.
ظریف افزود که ایران موظف است از حقوق مردمش به همان اندازه که به تعهداتش پایبند است، دفاع کند و یکی از این حقوق همان چیزی است که در ماده ۳۶ برجام ذکر شده است.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: ما، اروپا و آلمان هدف مشترکی داریم که جلوگیری از تنش در منطقه و بهرهمندی ایران از منافع برجام است.
وی تأکید کرد که اقدامات جدید ایران کاملا منطبق بر حقوق شناخته شده در برجام است.
ظریف همچنین گفت آمادگی داریم اقدامات خود [در چارچوب بند ۳۶ برجام] را ادامه داده یا متوقف کنیم، بر حسب اقداماتی که طرف مقابل در برجام انجام میدهد.
وی تصریح کرد که آمریکا اعلام جنگ اقتصادی علیه ایران کرده و این جنگ بسیار برای منطقه و جهان و نظم بینالمللی خطرناک است.
وی افزود: ما شروع کننده هیچ جنگی نبوده و نخواهیم بود اما کسی با ما جنگ را شروع کند آن کشور پایان دهنده آن نخواهد بود.
ظریف همچنین گفت : من به دوستم گفتم توقع ایران حفظ و اجرای برجام است. توجه دوستان اروپایی را به مواد یک تا سه ضمیمه دو برجام و همینطور بیانیههای کمیسیون مشترک در سطح وزرا و معاونان که بعد از خروج آمریکا برگزار و تعهداتی که دادند، جلب کردم.
ظریف تأکید کرد که جامعه اصول اخلاقی دارد که مردم ما بر اساس آن اصول به حیات ادامه می دهند. اصول اخلاقی ما حاکم بر رفتار افراد در اماکن عمومی و ضرورت رعایت قانون و اخلاق عمومی است.
خبرنگار اشپیگل از ظریف سوال کرد که از طرف آمریکا و اروپا خواسته می شود درباره برنامه موشکی و منطقه با ایران صحبت شود که وی در پاسخ گفت: در مورد بحثهایی که آمریکا و اروپا مطرح میکنند دونکته وجود دارد اول اینکه ما توافقی داریم که حاصل دو سال مذاکره فشرده و ۱۲ سال کار دیپلماتیک است آیا این توافق را اجرا کردند که توقع گفتوگو درباره موضوعات دیگر دارند، نخست باید نشان دهند توافق با آمریکا فایده دارد بعد توقع توافق دیگر را داشته باشند.
وزیر خارجه کشورمان همچنین گفت: موضوع دوم اینکه چه کسی باعث ناامنی در منطقه است. آیا ما به صدام سلاح داده و از القاعده حمایت کرده و نخست وزیر لبنان را زندانی و از داعش و جبهه النصره در سوریه حمایت کردیم یا سلاحهای آمریکا از طریق عربستان در اختیارشان قرار گرفت، آیا مناطق اشغالی قدس و جولان را به دیگری بخشیدیم آیا ما هستیم که در لیبی و سودان شر به پا می کنیم؟ اگر قرار باشد راجع به رفتار تشنج آفرین در منطقه صحبت شود دیگران هستند که باید پاسخ دهند. ضمنا ما تفاوت دیگری هم با دیگران داریم ما هفت هزار سال است در این منطقه هستیم دیگران از کجا آمدند.
ظریف در پاسخ به سوالی در خصوص مذاکرات امروزش با هایکو ماس برای کاهش تنش در منطقه عنوان کرد: گفتوگوی بسیار خوبی با ماس درباره نحوه کاهش تنش داشتیم. گفتوگوهای منطقهای پیشنهاد همیشگی ایران بود و خوشحالیم ماس از آن حمایت میکند و پیشنهاد ما برای تشکیل مجمع گفتوگوهای منطقهای هنوز روی میز است. اما تنش جدید در منطقه ما نتیجه جنگ اقتصادی آمریکا علیه ایران است که ترامپ اعلام کرده در جنگ اقتصادی با ایران است.
وی افزود: تنها راه کاهش تنش در منطقه توقف جنگ اقتصادی است، نمی شود توقع داشت جنگ اقتصادی علیه مردم عادی ایران در جریان باشد و کسانی که این جنگ را به راه انداخته و حمایت می کنند در امان باشند. معتقدیم آلمان و اروپا میتواند نقش مهمی در این زمینه برای توقف این جنگ داشته باشند و از آن نقش استقبال میکنیم.
ظریف درباره سفر قریبالوقوع نخستوزیر ژاپن به تهران و انتظار ایران گفت: آبه نماینده ژاپن است، چندین دهه است با ایران دوستی دارد و انتطار داریم مذاکره خوبی داشته باشیم خیلی روشن است جنگ اقتصادی علیه ایران وجود دارد که باید متوقف شود.
ماس: نمیپذیریم چون یک طرف تعهداتش را کاهش داده طرف دیگر هم تعهداتش را کاهش دهد
وزیر خارجه آلمان گفت: برای انجام تعهدات برجامیمان تلاش میکنیم، اما نمیتوانیم معجزه کنیم.
به گزارش ایسنا هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در نشست خبری مشترک با محمد جواد ظریف، گفت: در منطقه خاورمیانه شرایط حساس و جدی است و افزایش تنش و خارج شدن آن از کنترل به نفع هیچ کس نیست .
وی افزود : امروز صحبتهای فشردهای در مورد برجام داشتیم . تلاش میکنیم به تعهدات خود در برجام عمل کنیم البته معجزه هم نمیتوانیم بکنیم.
وزیر امور خارجه آلمان در پاسخ به سوالی در مورد روابط آلمان با اسرائیل گفت: این مسئولیتی است که ما به گردن داریم . دوستی نزدیکی بین آلمان و اسرائیل وجود دارد و حق موجودیت جزو اصول آلمان است و این موضوع قابل بحث نیست و اکنون هم که در تهران حضور داریم این تغییری در روابط ما نیست.
وی همچنین در ادامه خاطرنشان کرد: آلمان همچنان از برجام حمایت می کند و اعتقاد داریم رسیدن به این توافق کار صحیح و درستی بود و آن را به رسمیت میشناسیم که ایران خواهان دریافت حقوق خود در چارچوب برجام است تا بتواند از منافع آن استفاده کند.
این دیپلمات آلمانی اظهار کرد: خروج آمریکا از برجام موجب شد تا منافع اقتصادی پیش بینی شده ایران محقق نشود . ما تلاش می کنیم تا امکان تجارت و رشد اقتصادی را برای ایران فراهم کنیم.
هایکو ماس افزود: در این زمینه اینستکس راه اندازی شده که از طریق آن سعی میکنیم تبادلات مالی امکان پذیر باشد و شرکت های اروپایی بتوانند فعالیت کنند و ایران هم بتواند از منافع برجام استفاده کند.
ماس با بیان اینکه ایران در منطقه کشو پر نفوذی است، گفت: درباره راهحلهای سیاسی مسائل منطقه (سوریه، یمن و ... ) با ظریف گفتوگو کردیم.
وی تاکید کرد: در سفرم به منطقه دریافتیم هیچ کسی خواهان افزایش تنش نیست.
وزیر خارجه آلمان همچنین درباره اینستکس اظهار کرد: در تلاش هستیم اینستکس را (با مشارکت کشورهای بیشتر ) اجرایی کنیم.
هایکو ماس گفت: من در سفری که چند روز گذشته به منطقه داشتم دیدم که عواملی بر منطقه از خارج تاثیرگذارند اما کشورهای منطقه هم باید با هم گفتوگو کنند. من در هر جایگاهی باشم از این گفتوگوها حمایت میکنم.
وزیر خارجه آلمان همچنین درباره اجرای برجام تصریح کرد: ما انتظارات خود درباره برجام را در این دیدار مطرح کردیم و درباره کارهایی که انجام دادیم و میخواهیم انجام دهیم و قرار است در هفتههای آینده اجرایی شوند صحبت کردیم.
وی تاکید کرد که حفظبرجام در صورتی امکان پذیر است که تمام طرفها به تعهداتشان پایبند باشند. آلمان و اتحادیه اروپا سعی میکنند عدم حضور آمریکا در برجام را جبران کنند و باعث حفظ برجام شوند ولی ما این مساله که چون یک طرف تعهداتش را کاهش داده است طرف دیگر هم تعهداتش را کاهش دهد نمیپذیریم.
ماس گفت: آژانس بینالمللی انرژی اتمی روند اجرای برجام را بررسی میکند و نتایج را گزارش میدهد.
وزیر خارجه آلمان نیز در ادامه اظهار کرد: در حال حاضر در سوریه و یمن جنگ است و اینجا (ایران) جنگ نیست و تلاش میکنیم این طور بماند.
وی تاکید کرد: تنش در منطقه بسیار خطرناک است و ممکن است با این شرایط یک مکانیزم زنجیرهای راه بیفتد و از کنترل خارج شود. آلمان عضو شورای امنیت سازمان ملل است و تلاش داریم که از این امر جلوگیری کنیم.
ماس با اشاره به دیداری که با همتایان خود در استکهلم در آینده نزدیک خواهد داشت گفت: درباره نتایج این دیدار با همتایانم گفتوگو خواهم داشت و همچنین قرار است با مقامات اردنی نیز گفتوگو کنم.
- 19
- 3