گویی بحران کرهشمالی خیال فروکش کردن ندارد. جدال موشکی اکنون به «جنگ کلامی» میان «دو دیوانه» رسیده؛ آنهم در سطح سازمانملل میان وزیر خارجه کرهشمالی با رئیسجمهوری آمریکا. بهدنبال تهدید ترامپ علیه کرهشمالی در سخنرانی خود در سازمان ملل مبنی بر «نابودی کامل» این کشور، «ری یونگهو» وزیرخارجه کرهشمالی پاسخ اظهارات ترامپ را به تندترین شکل بیان کرد. این مقام کرهای در سخنرانی خود در صحن سازمان ملل گفت: «پیرمرد خرفتی که گستاخانه رو به تهدید نابودی خلق کره آورده است بهزودی طعم شکست را با آتش گداخته و سرب خواهد چشید.»
او در سخنان خود که از سوی رهبران پیونگیانگ «غرورآفرین» توصیف شده، گفت: «ترامپ ۸ ماه است که تلاش میکند سازمان ملل را به لانه گنگسترها تبدیل کند... ترامپ با صحبتهای خشونتبار و غیرمسوولانه، سعی کرد که به رهبر کشور من توهین کند و عادلانه است که من با لحن خود وی به او پاسخ
دهم.»
«جو استرلینگ»، «تائه هونلی» و چند نفر دیگر در گزارشی برای سیانان در ۲۴ سپتامبر به نقل از وزیرخارجه «اون» نوشتند: «احساس وظیفه میکنم که به سخنان ۴ روز پیش کسی که رئیسجمهوری آمریکا خوانده میشود، پاسخ بدهم... ترامپ قماربازی سالخورده و مبتلا به اختلالذهنی است که کلید سلاح هستهای را در اختیار دارد... اظهاراتی چون «خشم و آتش» و «نابودی کامل» که از سوی ترامپ مطرح میشود، هیزمی بر آتش تنشها است... تنها دلیلی که ما بهدنبال ساخت سلاح اتمی رفتیم، ایالاتمتحده بود.
هدف ما ایجاد بازدارندگی و توازن است...در صورتی که نشانهای مبنی بر قصد آمریکا برای انجام اقدام نظامی علیه کرهشمالی مشاهده کنیم، به حمله پیشگیرانه بیرحمانه متوسل خواهیم شد... دولت ما یک دارنده تسلیحات اتمی مسوول است و تا زمانی که مورد حمله قرار نگیرد، علیه کشوری از این تسلیحات استفاده نخواهد کرد.» کلارک مینداک، گزارشگر ایندیپندنت، معتقد است که در میان سه نسل از رهبران کرهشمالی، این اولینباری است که بیانیهای بهطور مستقیم با نام «کیمجونگاون» خطاب به مقام یک کشور خارجی صادر میشود.
اشاره این مقام کرهای به اینکه «دولت ما یک دارنده تسلیحات اتمی مسوول است و تا زمانی که مورد حمله قرار نگیرد، علیه کشوری از این تسلیحات استفاده نخواهد کرد» در راستای توصیههای مقامهای چینی است که اعلام کردند: «اگر آمریکا آغازگر جنگ علیه کرهشمالی باشد به یاری این کشور خواهند آمد و اگر کرهشمالی آغازگر باشد نباید چشم یاری از پکن داشته باشد.»
پس از سخنان این مقام کرهای بود که ترامپ بار دیگر به توییتر روی آورد تا پاسخ «اون» که از زبان وزیرخارجهاش صادر شده را بدهد. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در پیام توییتری خود نوشت: «شنیدهام که وزیر امورخارجه کرهشمالی در سازمانملل صحبت کرده است. اگر او تفکرات مردک موشکی را تکرار کند، آنها به مدت طولانی روی کار نخواهند بود.»
گزارشگران سیانان مینویسند؛ پس از جنگ کلامی واشنگتن- پیونگیانگ، اکنون نوبت به غرش جنگندهها در آسمان رسیده است. پس از واکنش توییتری ترامپ، روز شنبه پنتاگون اعلام کرد که جنگندههای F-22، F-35 و B-1B در فضای بینالمللی بر فراز آبهای شرقی کرهشمالی به پرواز درآمدند.
سخنگوی پنتاگون در این رابطه افزود: این مانور هوایی و غرش نظامی «جدیت ما را در برخورد با رفتار نامطلوب کرهشمالی نشان میدهد.» دانا وایت، سخنگوی پنتاگون، در بیانیهای اعلام کرد: «این مانور نشان از عزم آمریکا و پیام روشن ما دارد که پنتاگون تمام گزینهها را برای عقیمکردن هر تهدیدی روی میز دارد.» سیانان در گزارش مفصل دیگری به قلم «صبا حامدی» در ۲۲ سپتامبر به جدول زمانی توهینها و تهدیدات ترامپ- کیم به یکدیگر پرداخته و مینویسد این تهدیدات و توهینهای کلامی میرود که وارد مرحله جدیتری شود.
او در گزارش خود به بنبست میان این دو کشور اشاره کرده که خروج از این بنبست شاید با اقدام نظامی میسر باشد. ایندیپندنت نیز در گزارشی به قلم «کلارک مینداک» به بخشی از این توهینها اشاره کرده و به نقل از متخصصان سیاست خارجی مینویسد؛ این سخنان میتواند اوضاع را به سوی «وضعیت غیرقابل کنترل» سوق دهد.
«گی ووکشین»، محقق مسائل آسیا- پاسیفیک در دانشگاه استنفورد، به ایندیپندنت میگوید: «تصور من این است که این سخنان در روزهای آینده به تحولی منجر خواهد شد.» او معتقد است: «وضعیت از وخامت در لفاظی و جنگ لفظی عبور کرده است. به گمانم وضعیت به سوی بدتر شدن یا وخامت انتظارات حرکت میکند بهگونهای که همگان انتظار وقوع چیزی یا تحولی را دارند.» تحلیلگران معتقدند نتایج هرگونه اقدامی از سوی یکی از طرفین میتواند مرگبار باشد چراکه پیونگیانگ تهدید کرده در صورت هر گونه اقدام نظامی آمریکا «مبادرت به حمله پیشگیرانه در بالاترین سطح» خواهد کرد.
«جف فارل»، در گزارشی برای ایندیپندنت مینویسد تنها کشوری که کرهشمالی «از او حساب میبرد» تهدید کرده که هرگز یک کرهشمالی هستهای را نخواهد پذیرفت. سفیر چین در آمریکا میگوید کشورش صادرات نفت به کرهشمالی را کاهش داده و واردات محصولات نساجی از این کشور را متوقف کرده است. موضع سختگیرانه چین در برابر کرهشمالی بهدنبال آخرین آزمایش هستهای توسط این کشور در ماه جاری صورت میگیرد. وزارت تجارت چین با انتشار بیانیهای گفته است محدودیت در صدور محصولات نفتی تصفیهشده از اول اکتبر و گاز طبیعی مایع، بلافاصله پس از نشر بیانیه آغاز میشود. با این حال، سفیر چین از دولت ترامپ خواست تا بر سر بنبست بهوجود آمده با «این دولت کمونیستی، مذاکرات خود را از سر بگیرد.»
این مقام چینی افزود: «آمریکا باید بیش از هر زمان دیگری تلاش کند... آنها باید از تهدید خودداری کنند و روشهای کارآمدتری برای از سرگیری مذاکرات و گفتوگوها بیابند.» «کلارک مینداک» نیز مینویسد: بانک مرکزی چین در نامهای به بانکهای این کشور اعلام کرده که از همکاری با شخصیتهای حقیقی و حقوقی پیونگیانگ خودداری کنند و همراستا با تحریمها پیش روند.
- 12
- 4