چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۳۴ - ۲۰ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۵۱۷۱
خاورمیانه

میانگین خروج سرمایه از عربستان به ۹۰ میلیارد دلار رسید؛

هراس سرمایه‌ها از پسر سلمان

بن سلمان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,خاورمیانه

 قتل جمال خاشقجی و بازداشت ده‌ها شاهزاده و تاجر سعودی به بهانه فساد مالی، اعتماد سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی را از بین برده و منجر به فرار سرمایه‌ها شده است. شمار زیادی از ثروتمندان سعودی سعی بر این دارند که دارایی‌های خود را به بیرون از عربستان منتقل کنند یا برای ترک این کشور در حال برنامه‌ریزی هستند. فروپاشی اعتماد نخبگان اقتصادی سعودی به بن سلمان، چه‌بسا طرح‌های اقتصادی و چشم‌انداز ۲۰۳۰ او را تحت‌تاثیر قرار دهد؛ چراکه قرار است ستون اقتصاد سعودی به جای نفت متکی بر بخش خصوصی باشد.

 

سرکوب فساد در عربستان سعودی صنعت «جت خصوصی» در این پادشاهی  را متاثر ساخته و این نشانه‌ای است از تاثیر کمپین فساد که توانسته صنایع خصوصی و نخبگان ثروتمند را تحت‌تاثیر قرار دهد. ده‌ها هواپیما که مالکانش افراد و شرکت‌های چارتر هستند و ارزش آنها به صدها میلیون دلار بالغ می‌شود در فرودگاه‌های سراسر این کشور از جمله ریاض و جده خاکمی‌خورند.

 

«کورن ول»، گزارشگر رویترز در گزارش ۹ ژانویه به نقل از ۴۴ فرد آشنا به این موضوع نوشت که برخی از این هواپیماها براساس توافقی در اواخر ۲۰۱۷ به دولت واگذار شد، آنگاه که ده‌ها شاهزاده، تاجر و مقام دولتی در بازداشت به‌سر می‌بردند. رویترز می‌نویسد بسیاری از ثروتمندان نیز برای استفاده از پروازهای خصوصی اکراه دارند، چراکه می‌تواند باعث توجه به ثروت آنها شود و انگیزه‌ای برای برخورد دولت و حسابرسی دارایی‌های آنها شود. برخی دیگر نیز  از بیم جانشان از سفر با جت‌های خصوصی‌شان امتناع می‌ورزند.

 

گزارشگر رویترز می‌افزاید هیچ مقام رسانه‌ای و دولتی برای رفع این ابهام در دسترس نبودند. گزارشگر رویترز می‌افزاید: با توجه به افت قیمت نفت و تردید خارجی‌ها برای سرمایه‌گذاری در عربستان، نگرانی‌های اقتصادی برای مقام‌های این کشور ایجاد شده است و زمین‌گیر شدن صنعت خدمات پرواز خصوصی می‌تواند به صنعت هوایی کشور ضربه بزند. این گزارشگر همچنین می‌نویسد این مسائل باعث سلب‌اعتماد از سرمایه‌گذاری در عربستان شده  و بی‌اعتمادی در میان سرمایه‌گذاران را سبب شده است. به همین دلیل، حس ناامیدی و ابهام در مورد سیاست‌های محمد بن‌سلمان هم فزونی گرفته است.

 

هم‌اکنون حدود ۷۰ هواپیمای خصوصی بدون استفاده در فرودگاه‌های عربستان رها شده‌اند. برخی از هواپیماهای خصوصی هم  متعلق به کسانی بوده که به اتهام فساد بازداشت شده و در هتل ریتزکارلتون شهر مکه نگهداری می‌شدند و نهایتا با دولت به تفاهم رسیده‌اند که بخشی از دارایی خود، شامل هواپیماهای خصوصی را تحویل دولت ریاض دهند. کارزار ضد فساد بن‌سلمان پس از قتل خاشقجی روندی آهسته به خود گرفته و باعث شده فضایی انتقادی علیه محمد بن‌سلمان حاکم شود.

 

تا آخرین ماه سال گذشته (دسامبر ۲۰۱۸)، ۱۲۹ هواپیمای خصوصی در عربستان ثبت شده بود که نسبت به سال قبل آن، ۷ فروند کاهش نشان می‌دهد. یعنی در سال ۲۰۱۷ تعداد این هواپیماها ۱۳۶ فروند بود. به‌این ترتیب، بیش از نیمی از هواپیماهای خصوصی عربستان فعلا بدون هیچ فعالیتی در فرودگاه‌ها متوقف مانده‌اند. ارزش این تعداد از هواپیمای خصوصی به میلیاردها دلار می‌رسد. این جت‌ها هم اکنون  بخشی از دارایی‌های خاندان سلطنتی سعودی محسوب می‌شوند.

 

هواپیماهای موجود در فرودگاه‌های عربستان شامل جت‌های بمباردیه، گلف‌استریم و هواپیماهای بوئینگ و ایرباس هستند که معمولا مصارف تجاری دارند ولی در عربستان مصرف خصوصی دارد. همچنین برخلاف هواپیماهای تجاری، جت‌های خصوصی با شکاف‌های زمانی ورود و خروج محدود نمی‌شوند و همین سفر آنها را تسهیل می‌کند.

 

برخی منابع معتقدند شاهزادگان سعودی با هواپیماهای تجاری به سایر کشورهای عربی همچون بحرین و امارات سفر می‌کنند و از آنجا با جت‌های خصوصی به مقصد مورد نظر  خود می‌روند. تولیدکنندگان هواپیما نیز با انتشار آمارهای جدید از کاهش اشتیاق سعودی‌ها برای خرید جت‌های خصوصی خبر داده‌اند. گزارشگر رویترز همچنین اشاره می‌کند که قیمت بوئینگ ۷۳۷ MAX یا ایرباس A۳۲۰neo حدود ۱۳۰ میلیون دلار است. با این حال، هزینه نهایی بسته به این است که چه تکنولوژی‌ها و خدماتی در این هواپیما مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ خدماتی مثل اتاق  خواب، اتاق‌های میهمانی و حتی تجهیزات ژیمناستیک و ... از مواردی هستند که می‌تواند قیمت این هواپیماها را بالاتر ببرد.

 

محمد الجدعان، وزیر دارایی عربستان سعودی، در ماه گذشته اعلام کرد دولت با اجرای طرح مقابله با فساد بیش از ۵۰ میلیارد ریال عربستان [۳۳/ ۱۳ میلیارد دلار] ثروت تصاحب کرده است. بیشتر بازداشتی‌های هتل ریتز‌کارلتون در نوامبر گذشته آزاد شدند و دولت امیدوار است که به‌صورت نقدی یا دیگر انواع دارایی‌ها حدود ۱۰۰۰ میلیارد دلار از این بابت به‌دست آورد. دو منبع به رویترز می‌گویند معلوم نیست که دولت چگونه مالکیت این جت‌ها را به سعودی‌های احتمالا خریدار منتقل می‌کند. سه منبع دیگر نیز می‌گویند محتمل است که این جت‌ها در همین پادشاهی رجیستر شده باشد. برخی می‌گویند ممکن است از این هواپیماها برای جابه‌جایی وزرای دولت استفاده شود. منبع دیگری هم به رویترز می‌گوید دولت درصدد است که «شرکت هواپیمایی جت» خاص خود را تشکیل دهد که هواپیماهایش عمدتا از همین تصاحب‌ها تامین می‌شود.

 

الکساندر کورن‌ول، گزارشگر رویترز، در ادامه می‌نویسد عملیات ضدفساد ولیعهد محبوبیت زیادی در میان توده مردم دارد زیرا دولت اعلام کرده که بخشی از سرمایه‌های به‌دست آمده را صرف منافع اجتماعی می‌سازد. منتقدان می‌گویند این تسویه‌ها نوعی نمایش قدرت از سوی ولیعهد بود تا به این ترتیب هم جایگاه خود را مستحکم سازد، هم قدرت را در دست خود متمرکز سازد و هم زهرچشمی از مخالفان بگیرد. سه منبع به رویترز می‌گویند سال گذشته (۲۰۱۸) پرواز جت‌های خصوصی بر فراز عربستان کاهش یافت زیرا تعداد کمی از این هواپیماها برای پرواز از جمله پرواز چارتری ابراز آمادگی کردند. «ایان مور»، رئیس بخش بازرگانی VistaJet، می‌گوید: «این وضعیت با وضعیت چین قابل مقایسه است. در آنجا هم جریان مبارزه با فساد بازار جت‌های خصوصی را کساد کرد.»

 

در هر حال، قتل جمال خاشقجی و بازداشت ده‌ها شاهزاده و تاجر سعودی به بهانه فساد مالی، اعتماد سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی را از بین برده و منجر به فرار سرمایه‌ها شده است. «بلومبرگ» با اشاره به تاثیر قتل خاشقجی بر اقتصاد و سرمایه‌گذاری در عربستان سعودی نوشت که این قتل نه‌تنها منجر به بدنامی محمد بن‌سلمان، ولیعهد سعودی، بلکه باعث فقدان حمایت نخبگان بین‌المللی از او شده و اعتماد تجار به سرمایه‌گذاری در عربستان سعودی را از بین برده است.

 

براساس این گزارش، شمار زیادی از ثروتمندان سعودی سعی بر این دارند که دارایی‌های خود را به بیرون از عربستان منتقل کرده یا برای ترک این کشور درحال برنامه‌ریزی هستند. بلومبرگ برای تهیه این گزارش خود با ده‌ها فرد در این ارتباط به شرط عدم ذکر اسامی آنها مصاحبه کرده است. این افراد گفته‌اند که آن دسته از سعودی‌هایی که در عربستان سعودی باقی مانده‌اند به‌جای افزایش میزان سرمایه‌گذاری خود، آن را  ثابت نگه داشته‌اند.

 

در ادامه این گزارش آمده، به‌رغم اینکه بن‌سلمان تا الان توانسته از اتهام قتل خاشقجی نجات پیدا کند، ولی از بین رفتن اعتماد نخبگان اقتصادی سعودی به او، چه‌بسا طرح‌های اقتصادی و چشم‌انداز ۲۰۳۰ او را تحت‌تاثیر قرار دهد؛ چراکه قرار است ستوناقتصاد سعودی به جای نفت متکی بر بخش خصوصی باشد و ترس سرمایه‌گذاران محلی به سرمایه‌گذاران خارجی نیز منتقل شده است.

 

بلومبرگ می‌نویسد، آن دسته از سعودی‌هایی که دارایی‌های خود را از عربستان خارج کرده‌‌اند، از شبکه‌ای از شرکت‌ها جهت پنهان کردن میزان دارایی‌های خود استفاده کرده‌اند و حتی از وارد کردن سرمایه‌های خود به کشورهایی که روابط خوبی با عربستان دارند، اجتناب کرده‌اند. طبق این گزارش، میانگین خروج سرمایه از عربستان سعودی طی سال‌جاری ۱۳ درصد، یعنی معادل  ۹۰  میلیارد دلار از کل تولید داخلی این کشور در مقایسه با سال گذشته بوده است. گزارشگر رویترز در پایان به نقل از مدیر اجرایی شرکت امبرائر می‌نویسد: «بی‌ثباتی سیاسی به هیچ‌روی به اعتماد مصرف‌کنندگان کمک نمی‌کند»

 

iran-newspaper.com
  • 18
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱۰
غیر قابل انتشار: ۱۲
جدیدترین
قدیمی ترین
بلومبرگ می‌نویسد، آن دسته از .... دقیقا چیزی هست که تو ایران چند سالی ست که به اوج خودش رسیده
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش