چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
۰۹:۱۸ - ۱۲ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۳۱۵۱
احزاب، تشکل ها، شخصیت ها

راه برون رفت اصلاح‌طلبان از انفعال

اصلاح‌طلبان,اخبار سیاسی,خبرهای سیاسی,احزاب و شخصیتها

هر تنشی که در جامعه ایجاد می‌شود نشان از دردی است که درمان آن به تعویق افتاده. راه‌حل اولیه و بدیهی برای هر مشکلی ابتدا دیدن و به رسمیت شناختن آن و سپس تدقیق در موضوع است. برای تحلیل و فهم بیشتر اعتراضات چند روزه اخیر در نقاط مختلف ایران واکنش درست اصلاح‌طلبان در این زمینه با دکتر احمد شیرزاد، رئیس فراکسیون آموزش مجلس ششم و عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی اصفهان به گفت‌وگو پرداخته‌ایم. در ادامه متن تفصیلی این مصاحبه را از نظر می‌گذرانید.

 

 

نظر و تحلیل شما راجع به اعتراضاتی که این چند روز اخیر در کشور رخ داده است، چیست؟

این وقایع نشان می‌دهد جامعه آبستن تحولات و دگرگونی‌های فکری و فرهنگی خیلی جدی‌ای است. آن‌چه در بطن اقشار مختلف جامعه اتفاق می‌افتد با آن چیزی که در تصورات برخی از بخش‌های حاکمیت وجود دارد، خیلی متفاوت است. شکاف‌های خیلی جدی‌ای در جامعه با انرژی‌های انباشته‌شده -درست مثل گسل‌های زلزله- وجود دارد و همیشه این شکاف‌ها آمادگی بروز و ظهور دارند. در چنین بستری به نظر می‌رسد جریان‌هایی مشکوک که بیشتر آبشخور تندروانه دارند دست به یک‌سری ماجراجویی‌ها زدند و قصد کردند تحرکاتی علیه دولت شکل بدهند که از مشهد هم آغاز شد؛

 

البته بلافاصله این موضع تغییر جهت پیدا کرد و کاملا از کنترل آن‌ها خارج شد به‌طوری که آن‌چه در عمل اتفاق افتاد برخلاف تصور آن‌ها که می‌خواستند تجمع علیه دولت باشد از این محدوده خارج شد و کلیه ارکان حاکمیت را در برگرفت.  ما شاهد شعارها و تظاهراتی بودیم که دیگر رنگ و بوی مخالفت با این جناح یا آن جناح را نداشت و به‌طور کلی همه را با یک چوب می‌راندند. در مجموع به نظر نمی‌رسد آن چیزی که اتفاق افتاده است یک جریان سازماندهی‌شده باشد.

 

در بین جناح‌های مختلف سیاسی، چه آن‌هایی در حاکمیت حضور جدی دارند و چه آن‌هایی که در حاشیه هستند، هیچ گروه و جریانی مسئولیت و هدایت این کار را به عهده نگرفته است. برخی از جریان‌های خارج‌نشین هم که اطلاعیه‌هایی داده‌اند و حمایت کرده‌اند به نظر می‌رسد صرفا از آب‌گل‌آلود ماهی گرفتند. در واقع آن‌ها خیلی ضعیف‌تر از آن هستند که بتوانند در ایران حرکتی را سازماندهی کنند؛ اگر می‌توانستند خیلی از زودتر این کار را می‌کردند!

 

اکنون بعد از چند ده سال که چیزی از حیات سیاسی آن‌ها باقی نمانده، اتفاقی افتاده است و آن‌ها ادعای الکی کردند که در حمایت از مردم به صحنه آمده‌اند. برخی از شعارهایی هم که رنگ و بوی سلطنت‌طلبانه دارد هم قابل تحلیل است، اما به‌معنای این‌که این گروه‌ها قابلیت سازماندهی داشتند و جریانی ایجاد کرده‌اند، نیست.

 

با توجه به صحبت‌های‌تان شما هم معتقدید که جریانی از مشهد این اعتراضات را علیه دولت شروع کرد، اما از دست آن‌ها خارج شد. به نظر شما چرا این جریان، دست به تشکیل حزب نمی‌زند و در قالب مشخص سیاسی

فعالیت نمی‌کند؟

 

من معتقدم نقش نیروهای تندرو، فقط در کشیدن ماشه اعتراضات بوده، تحریکاتی کردند، اما به هیچ وجه فکر نمی‌کردند دامنه‌اش گسترده و از دست آن‌ها خارج شود. شما اگر دقیق نگاه کنید سردرگمی نیروهای امنیتی و پلیس مشهد را در شروع این وقایع می‌بینید. فیلم‌هایی که من از تظاهرات دیدم حاکی از این است که در وهله اول با تظاهرکنندگان، مماشات شد، اما وقتی که افراد دیگری از پیرامون به جمع ملحق شدند و شعارهای مختلف و براندازانه مطرح شد، وارد عرصه شدند و سعی کردند مسئله را جمع‌و‌جور کنند.

 

البته خیلی موفق نبودند و اعتراضات به شهرهای دیگر هم سرایت کرد و فضایی که در برخی کانال‌های تلگرامی و فضای مجازی ایجاد شد بیشتر به وقایع دامن زد. متأسفانه این جریان‌ها متشکل هستند و کاملا امکانات تشکیلاتی دارند، اما حاضر نیستند عمل شفاف انجام بدهند. مشکلی که ما با این‌ها داریم این است که کاملا تشکیلاتی و برنامه‌ریزی‌شده عمل می‌کنند؛ البته در مواقعی مثل الان دچار اشتباهات محاسباتی می‌شوند، ولی در عین حال حاضر نیستند به شکل شفاف و با رویکرد سیاسی و حزبی وارد عرصه شوند و مسئولیت موضع‌گیری و کارهای‌شان را به عهده بگیرند و این مشکلی است که سال‌هاست با آن درگیریم.

 

به نظر شما علت این‌که این جریان‌ها به‌صورت شناسنامه‌دار فعالیت نمی‌کنند، چیست؟

این‌ها، هم می‌خواهند از مزایای کار تشکیلاتی بهره‌مند شوند و هم می‌خواهند هزینه آن را ندهند و مسئولیت کارهای خودشان را نپذیرند. این رویکرد در یک دوره کوتاه و در کشورهای جهان سوم امکان‌پذیر است، اما قطعا در طولانی‌مدت امکان ندارد و هر جریان سیاسی دیر یا زود باید هزینه تصمیم‌گیری‌های خودش را بپردازد.

 

به نظر شما اعتراضات اخیر چه اثری بر مناسبات قدرت در ایران گذاشت؟ در مجموع به نفع دولت شد یا به ضرر آن؟

فکر می‌کنم که به ضرر آقای روحانی نشد. اتفاقا در عرصه‌های تصمیم‌گیری، محق و حق به‌جانب هست و نه‌تنها بدهکار نیست، بلکه طلبکار هم هست. آنقدر این دم خروس که چه کسانی این غائله را شروع کردند و ماشه را کشیدند، واضح است که قابل کتمان‌کردن، نیست. طبیعی است که نه آقای روحانی و نه حامیان ایشان، به‌دنبال تشویق حرکات و دامن‌زدن به وقایع نیستند و سعی دارند نظم اجتماعی برقرار شود. من فکر می‌کنم در تحلیل‌هایی که در محافل اطلاعاتی و امنیتی، در روزهای آینده صورت خواهد گرفت، کسانی که به‌دنبال تضعیف و چوب‌گذاشتن لای چرخ دولت هستند، رسوا خواهند شد، هر چند که طبیعتا اعلام نمی‌شود. نکته جالب دیگر، سردرگمی صداوسیماست که در یکی، دو روز اول نمی‌دانست چه موضعی بگیرد.

 

در کل، این اتفاق چیزهای دیگری را برملا کرد که باید قابل توجه همه جناح‌های سیاسی کشور باشد. مسئله اصلی عمق شکافی است که بین تلقیات و اذهان مردم با تصورات بخش‌هایی از حاکمیت وجود دارد. مردم یک نارضایتی کلی دارند که در این بین، خیلی فرق جناح‌ها را نمی‌دانند و قرار هم نیست بدانند. در همه‌جای دنیا هم این‌گونه است که در تحلیل مشکلات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور، تمایزی میان نمایندگان مختلف مجلس یا نیروهای اجرایی با گرایش‌های مختلف نمی‌گذارند. مردم معمولا حاکمیت را یک‌پارچه می‌بینند. این اتفاقی است که عملا اتفاق افتاده و فاصله میان دولت به‌معنای عام آن و ملت، بیش از آن چیزی است که قبلا تصور می‌شد.

 

به‌عنوان سوال آخر، انتقادهای زیادی از جانب معترضان نسبت به اصلاح‌طلبان مطرح شده و آن‌ها را متهم به سکوت در برابر مطالبات مردم کرده‌اند. آن‌ها دست کم این انتظار را داشتند که از حق اعتراض‌شان حمایت شود. نظر شما در این‌باره چیست؟ اساسا اصلاح‌طلبان در این مواقع باید چه موضعی اتخاذ کنند؟

نسبت به تظاهراتی که بدون شناسنامه انجام می‌شود و معلوم نیست دعوت‌کننده و مسئول آن کیست، به نظر من هیچ دلیلی ندارد اصلاح‌طلبان حمایت کنند. زیرا در آینده تمام کاسه و کوزه‌ها را بر سر ما خواهند شکست. پیشنهادی که به‌تازگی آقای مطهری مطرح کردند خیلی مناسب و اصولی بود. اگر کسانی به فرمانداری‌ها و استانداری‌ها، مراجعه و درخواست تجمع کنند و در چارچوب‌‌های وزارت کشور مانند عدم اختلال در شهر و...

 

راهپیمایی کنند، خیلی اتفاق خوبی است. اگر معترضان هویت‌شان مشخص باشد و درخواست تجمع هم بدهند قطعا همه ما از حق اعتراض آن‌ها حمایت خواهیم کرد. چنان‌چه کسانی که می‌خواهند راهپیمایی کنند رسما درخواست بدهند، اگر دولت به آن‌ها مجوز بدهد کار بسیار درست و به صلاحی خواهد بود و از سویی فشارها را کاهش خواهد داد و شعارهای ساختارشکنانه هم داده نخواهد شد.

 

به نظر شما اکنون باید از اصل حق اعتراض حمایت شود یا نه؟

وقتی که تظاهراتی بدون شناسنامه و مسئول مشخص است، هیچ دلیلی ندارد از چنین حرکت‌هایی حمایت شود و مسئولیت آن‌ها پذیرفته شود ولی این‌که واقعیت‌های موجود در جامعه دیده و شنیده شود موضوع دیگری است. فکر می‌کنم همه ما مسئول هستیم که ببینیم در میان مردم چه می‌گذرد و این‌ها را به‌عنوان تحرکات یک گروه محدود در تلگرام، در نظر نگیریم. در این وقایع هیچ توطئه خاصی مطرح نبوده و جز تحریکات مخالفان دولت، برنامه خاص دیگری نبوده است. اتفاقی که افتاده حاصل تنش‌هایی است که در اذهان مردم در سطوح مختلف اجتماع وجود دارد. این‌که باید این افراد را ببینیم، درک کنیم و به رسمیت بشناسیم کار درستی است، اما این‌که در حیطه عمل، مسئولان دولت یا اصلاح‌طلبان بخواهند از برگزاری تظاهرات حمایت کنند، فکر می‌کنم به صلاح نیست، اما حمایت از تظاهرات قانونی‌‌ای که افرادی از وزارت کشور مجوز بگیرند، وظیفه ماست حتی اگر مخالفان ما باشند.

 

 

 

asemandaily.ir
  • 19
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش