جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۲۰۰۱۱۲

آشنایی با نظام کاپیتالیسم (سرمایه ‌داری) و انواع آن

کاپیتالیسم,کاپیتالیسم چیست,کاپیتالیسم یعنی چهخالص ترین نوع نظام کاپیتالیسم، بازار آزاد یا سرمایه داری آزاد است
کاپیتالیسم وابسته به اجرای حقوق مالکیت خصوصی است که انگیزه هایی برای سرمایه گذاری و استفاده مولد از سرمایه مولد ایجاد می کند. از نظر عملکرد، کاپیتالیسم فرآیندی است که با آن احیانا بتوان معضلات تولید اقتصادی و توزیع منابع را برطرف کرد.

کاپیتالیسم چیست؟

کاپیتالیسم یا سرمایه داری یک نظام اقتصادی است که در آن پایه های یک سیستم اقتصادی بر روی مالکیت خصوصی ابزارهای تولیدِ اقتصادی است و در دست مالکان خصوصی است و از این برای ایجاد بهره مندی اقتصادی در بازارهایی رقابتی استفاده می شود.

خالص ترین نوع نظام کاپیتالیسم، بازار آزاد یا سرمایه داری آزاد (Laissez- faire Capitalism) است که در آن افراد از تمام قیود آزاد هستند. آن ها میتوانند خود تعیین کنند که کجا می خواهند سرمایه گذاری کنند، چه می خواهند تولید کنند یا بفروشند، و کالاها و خدمات را با چه قیمتی می خواهند معاوضه کنند. بازار آزاد بدون چک کردن و کنترل کردن کار می کند.

بازاری که کاپیتالیسم برای خود طراحی نموده است و در آن فعالیت می کند، با دیگر بازارهای مکتب های اقتصادی فرق دارد. مشخصه شاخص بازار کاپیتالیسم، تولید کالا برای کسب سود اقتصادی به هر قیمتی است. در بازار کاپیتالیسم، سود، اولویت اول است و نیازهای انسانی، در درجات بعدی اهمیت قرار دارد.

تاریخچه نظام کاپیتالیسم

اقتصاد سرمایه داری عملاً بین قرن های ۱۶ و ۱۹ میلادی در انگستان کم کم رسمیت یافت. هرچند شواهدی از دوران بسیار دور نشان می دهد بعضی ویژگیهای این نظام در دوران خیلی قبل هم وجود داشته است. شکل های ابتدایی سرمایه داری تجاری (merchant capitalism) در اواخر قرون وسطی شکوفا شد. سرمایه داری از پایان دوره فئودالیسم در دنیای غرب نظام غالب بوده است. به تدریج نظام کاپیتالیسم از انگلیس به سرتاسر اروپا توسعه و گسترش پیدا کرد و مرزهای سیاسی و فرهنگی را از پیش رو برداشت. در قرن های ۱۹ و ۲۰ میلادی سرمایه داری ابزار غالب صنعتی شدن را در جهان فراهم اورد، ولی این ابزار انحصاری نبود.

انواع نظام کاپیتالیسم,کاپیتالیسم,کاپیتالیسم تجاریاقتصاد کاپیتالیسم، به تدریج در انگلیس توسعه یافت

انواع نظرات کاپیتالیسم

نظام کاپیتالیسم در بریتانیای قرن هجدهم توسعه یافت و بعدها به شمال غربی اروپا و آمریکای شمالی راه یافت. این مسئله همراه و همزمان با انقلاب صنعتی بود.

دو نوع نظریه در خصوص پیدایش کاپیتالیسم وجود دارد.

- یکی اینکه سرمایه داری زاییده اختراعات مکانیکی قرن هیجدهم است؛ که سبب افزایش سریع قدرت تولید کارخانه ها و جست و جو برای بازارهای جدید جهت فروش کالاهای تولیدشده و در نتیجه باعث گسترش تجارت و بازار مالی شد.

- نظریه دوم که بیشتر به حقیقت نزدیکتر است این است که پیدایش کاپیتالیسم تجاری و مالی بر کاپیتالیسم صنعتی تقدّم داشته است.

انواع نظام کاپیتالیسم

در نظام کاپیتالیسم انواع گوناگونی به چشم می خورد که هر کدام دارای قواعد و نظم خود میباشد که عبارتند از:

۱. کاپیتالیسم تجاری: این نظام بر مبنای تفکر مرکانتیلیست‌ها در قرن شانزدهم و فراهم شدن زمینه عملی آن از چند دهه قبل از آن قوّت گرفت و تا زمان شکل‌گیری نظام کاپیتالیسم صنعتی در نیمه قرن هیجدهم ادامه یافت. شرط لازم برای گسترش فعالیت‌های اقتصادی، به‌ رسیمت شناختن آزادی فردی و مالکیّت خصوصی بود؛ که در شرایط رقابتی می‌توانست انگیزه کافی را برای این منظور ایجاد نماید. بنابراین اصول اولیه نظام اقتصاد کاپیتالیسم یعنی آزادی فردی، در همین دوره شکل گرفت.

۲. کاپیتالیسم صنعتی: در میانه قرن ۱۸، گروهی از نظریه‌‌پردازان اقتصادی به رهبری دیوید هیوم (David Hume) و آدام اسمیت (Adam Smith)، دکترین‌‌های بنیادین سیاست بازرگانی مانند این اعتقاد که ثروت جهان ثابت باقی مانده است و اینکه دولت می‌‌تواند با خرج دولت دیگری ثروتش را افزایش دهد را به چالش کشیدند. در حین انقلاب صنعتی، صنعتی ها بعنوان عامل چیره در نظام کاپیتالیسم جای تجار را گرفته و بر افول مهارت های سنتی دستی استادان، اصناف و کارگران ماهر تأثير گذاشتند. همچنین در این دوره مازاد ایجاد شده به وسیله افزایش کشاورزی تجاری، سبب مکانیزه شدن کشاورزی شد. کاپیتالیسم صنعتی آغازگر توسعه نظام کارخانه ای تولید شد که شاخصه آن تقسیم پیچیده نیروی کار در فرآیند کاری و روند وظایف کاری بود؛ در آخر هم تسلط جهانی روش سرمایه داری تولید را بوجود آورد.

کاپیتالیسم چیست,کاپیتالیسم,همه چیز درباره کاپیتالیسمدر انقلاب صنعتی، صنعتی ها بعنوان عامل چیره در نظام کاپیتالیسم جای تجار را گرفتند

۳. نظام کاپیتالیسم مقرراتی: از نیمه قرن نوزدهم تحوّلاتی در نظام کاپیتالیسم آغاز شد و بعضی از اصول نظام‌های سرمایه‌داری قبل، مورد تعدیل قرار گرفت. عمده‌ترین تغییرات در چند زمینه بود:

>> تغییر در روابط مالکیت؛ به این معنی که ممکن است منافع فرد با جامعه هم‌سو نباشد؛ در نتیجه پیروان مکتب کاپیتالیسم به این نتیجه رسیدند که مالکیّت جمع، مقدّم بر فرد است. از طرف دیگر آزادی‌های نامحدود فردی با تغییر مالکیت زیر سؤال رفت.

>> مداخله دولت در اقتصاد کاپیتالیسم؛ عدم کفایت مکانیسم بازار، بحران‌های اجتماعی، اقتصادی، نارضایتی‌های مردم و همچنین عامل جنگ باعث شد سرمایه‌داران، حضور دولت را در بهبود اوضاع بپذیرند.

>> تامین اجتماعی؛ از نیمه دوم قرن نوزدهم قوانینی در جهت حمایت از کارگر وضع شد.

تاریخچه کاپیتالیسم,کاپیتالیسم,کاپیتالیسم یعنی چهمشخصه شاخص بازار کاپیتالیسم، تولید کالا برای کسب سود اقتصادی است

۴. کاپیتالیسم زراعتی: با شکست سیستم اربابی و تسلط چند مالک بر زمین‌ها، بنیان‌‌های اقتصادی نظام کشاورزی فئودالی در انگلستان قرن ۱۶ شروع به تغییر کرد. کارگران به جای نظام رعیتی کار، به عنوان بخشی از اقتصاد گسترده‌‌تر و رو به رشد پولی استخدام می‌‌شدند. این نظام هم بر مالکان و هم بر مستاجران برای افزایش تولید کشاورزی و کسب سود، فشار بیشتری می‌‌آورد. توان تضعیف‌‌ شده‌‌ اشرافی‌‌ها برای استثمار سود و تولیدات مازاد دهقانان باعث شد که تشویق شوند روش‌‌های بهتری را به کار گیرند. تا ابتدای قرن ۱۷، انگستان کشور متمرکزی بود که نظام ارباب سالاری اروپای قرون وسطی از آن زدوده شده بود. این تمرکز به وسیله سیستم قوی راهها و شهر بزرگ لندن تقویت شد. پایتخت انگلستان بعنوان بازار مرکزی برای سراسر کشور عمل میکرد و بازار داخلی بسیار بزرگی برای اجناس بوجود می آورد که همین امر با دارایی های پراکنده فئودال ها که بر قاره اروپا مسلط بودند، در تضاد قرار داشت. کاپیتالیسم زراعتی، یکی از انواع نظام کاپیتالیسم است.

گردآوری: بخش سیاست سرپوش

  • 20
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش