چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۲۰۰۱۱۲

آشنایی با نظام کاپیتالیسم (سرمایه ‌داری) و انواع آن

کاپیتالیسم,کاپیتالیسم چیست,کاپیتالیسم یعنی چهخالص ترین نوع نظام کاپیتالیسم، بازار آزاد یا سرمایه داری آزاد است
کاپیتالیسم وابسته به اجرای حقوق مالکیت خصوصی است که انگیزه هایی برای سرمایه گذاری و استفاده مولد از سرمایه مولد ایجاد می کند. از نظر عملکرد، کاپیتالیسم فرآیندی است که با آن احیانا بتوان معضلات تولید اقتصادی و توزیع منابع را برطرف کرد.

کاپیتالیسم چیست؟

کاپیتالیسم یا سرمایه داری یک نظام اقتصادی است که در آن پایه های یک سیستم اقتصادی بر روی مالکیت خصوصی ابزارهای تولیدِ اقتصادی است و در دست مالکان خصوصی است و از این برای ایجاد بهره مندی اقتصادی در بازارهایی رقابتی استفاده می شود.

خالص ترین نوع نظام کاپیتالیسم، بازار آزاد یا سرمایه داری آزاد (Laissez- faire Capitalism) است که در آن افراد از تمام قیود آزاد هستند. آن ها میتوانند خود تعیین کنند که کجا می خواهند سرمایه گذاری کنند، چه می خواهند تولید کنند یا بفروشند، و کالاها و خدمات را با چه قیمتی می خواهند معاوضه کنند. بازار آزاد بدون چک کردن و کنترل کردن کار می کند.

بازاری که کاپیتالیسم برای خود طراحی نموده است و در آن فعالیت می کند، با دیگر بازارهای مکتب های اقتصادی فرق دارد. مشخصه شاخص بازار کاپیتالیسم، تولید کالا برای کسب سود اقتصادی به هر قیمتی است. در بازار کاپیتالیسم، سود، اولویت اول است و نیازهای انسانی، در درجات بعدی اهمیت قرار دارد.

تاریخچه نظام کاپیتالیسم

اقتصاد سرمایه داری عملاً بین قرن های ۱۶ و ۱۹ میلادی در انگستان کم کم رسمیت یافت. هرچند شواهدی از دوران بسیار دور نشان می دهد بعضی ویژگیهای این نظام در دوران خیلی قبل هم وجود داشته است. شکل های ابتدایی سرمایه داری تجاری (merchant capitalism) در اواخر قرون وسطی شکوفا شد. سرمایه داری از پایان دوره فئودالیسم در دنیای غرب نظام غالب بوده است. به تدریج نظام کاپیتالیسم از انگلیس به سرتاسر اروپا توسعه و گسترش پیدا کرد و مرزهای سیاسی و فرهنگی را از پیش رو برداشت. در قرن های ۱۹ و ۲۰ میلادی سرمایه داری ابزار غالب صنعتی شدن را در جهان فراهم اورد، ولی این ابزار انحصاری نبود.

انواع نظام کاپیتالیسم,کاپیتالیسم,کاپیتالیسم تجاریاقتصاد کاپیتالیسم، به تدریج در انگلیس توسعه یافت

انواع نظرات کاپیتالیسم

نظام کاپیتالیسم در بریتانیای قرن هجدهم توسعه یافت و بعدها به شمال غربی اروپا و آمریکای شمالی راه یافت. این مسئله همراه و همزمان با انقلاب صنعتی بود.

دو نوع نظریه در خصوص پیدایش کاپیتالیسم وجود دارد.

- یکی اینکه سرمایه داری زاییده اختراعات مکانیکی قرن هیجدهم است؛ که سبب افزایش سریع قدرت تولید کارخانه ها و جست و جو برای بازارهای جدید جهت فروش کالاهای تولیدشده و در نتیجه باعث گسترش تجارت و بازار مالی شد.

- نظریه دوم که بیشتر به حقیقت نزدیکتر است این است که پیدایش کاپیتالیسم تجاری و مالی بر کاپیتالیسم صنعتی تقدّم داشته است.

انواع نظام کاپیتالیسم

در نظام کاپیتالیسم انواع گوناگونی به چشم می خورد که هر کدام دارای قواعد و نظم خود میباشد که عبارتند از:

۱. کاپیتالیسم تجاری: این نظام بر مبنای تفکر مرکانتیلیست‌ها در قرن شانزدهم و فراهم شدن زمینه عملی آن از چند دهه قبل از آن قوّت گرفت و تا زمان شکل‌گیری نظام کاپیتالیسم صنعتی در نیمه قرن هیجدهم ادامه یافت. شرط لازم برای گسترش فعالیت‌های اقتصادی، به‌ رسیمت شناختن آزادی فردی و مالکیّت خصوصی بود؛ که در شرایط رقابتی می‌توانست انگیزه کافی را برای این منظور ایجاد نماید. بنابراین اصول اولیه نظام اقتصاد کاپیتالیسم یعنی آزادی فردی، در همین دوره شکل گرفت.

۲. کاپیتالیسم صنعتی: در میانه قرن ۱۸، گروهی از نظریه‌‌پردازان اقتصادی به رهبری دیوید هیوم (David Hume) و آدام اسمیت (Adam Smith)، دکترین‌‌های بنیادین سیاست بازرگانی مانند این اعتقاد که ثروت جهان ثابت باقی مانده است و اینکه دولت می‌‌تواند با خرج دولت دیگری ثروتش را افزایش دهد را به چالش کشیدند. در حین انقلاب صنعتی، صنعتی ها بعنوان عامل چیره در نظام کاپیتالیسم جای تجار را گرفته و بر افول مهارت های سنتی دستی استادان، اصناف و کارگران ماهر تأثير گذاشتند. همچنین در این دوره مازاد ایجاد شده به وسیله افزایش کشاورزی تجاری، سبب مکانیزه شدن کشاورزی شد. کاپیتالیسم صنعتی آغازگر توسعه نظام کارخانه ای تولید شد که شاخصه آن تقسیم پیچیده نیروی کار در فرآیند کاری و روند وظایف کاری بود؛ در آخر هم تسلط جهانی روش سرمایه داری تولید را بوجود آورد.

کاپیتالیسم چیست,کاپیتالیسم,همه چیز درباره کاپیتالیسمدر انقلاب صنعتی، صنعتی ها بعنوان عامل چیره در نظام کاپیتالیسم جای تجار را گرفتند

۳. نظام کاپیتالیسم مقرراتی: از نیمه قرن نوزدهم تحوّلاتی در نظام کاپیتالیسم آغاز شد و بعضی از اصول نظام‌های سرمایه‌داری قبل، مورد تعدیل قرار گرفت. عمده‌ترین تغییرات در چند زمینه بود:

>> تغییر در روابط مالکیت؛ به این معنی که ممکن است منافع فرد با جامعه هم‌سو نباشد؛ در نتیجه پیروان مکتب کاپیتالیسم به این نتیجه رسیدند که مالکیّت جمع، مقدّم بر فرد است. از طرف دیگر آزادی‌های نامحدود فردی با تغییر مالکیت زیر سؤال رفت.

>> مداخله دولت در اقتصاد کاپیتالیسم؛ عدم کفایت مکانیسم بازار، بحران‌های اجتماعی، اقتصادی، نارضایتی‌های مردم و همچنین عامل جنگ باعث شد سرمایه‌داران، حضور دولت را در بهبود اوضاع بپذیرند.

>> تامین اجتماعی؛ از نیمه دوم قرن نوزدهم قوانینی در جهت حمایت از کارگر وضع شد.

تاریخچه کاپیتالیسم,کاپیتالیسم,کاپیتالیسم یعنی چهمشخصه شاخص بازار کاپیتالیسم، تولید کالا برای کسب سود اقتصادی است

۴. کاپیتالیسم زراعتی: با شکست سیستم اربابی و تسلط چند مالک بر زمین‌ها، بنیان‌‌های اقتصادی نظام کشاورزی فئودالی در انگلستان قرن ۱۶ شروع به تغییر کرد. کارگران به جای نظام رعیتی کار، به عنوان بخشی از اقتصاد گسترده‌‌تر و رو به رشد پولی استخدام می‌‌شدند. این نظام هم بر مالکان و هم بر مستاجران برای افزایش تولید کشاورزی و کسب سود، فشار بیشتری می‌‌آورد. توان تضعیف‌‌ شده‌‌ اشرافی‌‌ها برای استثمار سود و تولیدات مازاد دهقانان باعث شد که تشویق شوند روش‌‌های بهتری را به کار گیرند. تا ابتدای قرن ۱۷، انگستان کشور متمرکزی بود که نظام ارباب سالاری اروپای قرون وسطی از آن زدوده شده بود. این تمرکز به وسیله سیستم قوی راهها و شهر بزرگ لندن تقویت شد. پایتخت انگلستان بعنوان بازار مرکزی برای سراسر کشور عمل میکرد و بازار داخلی بسیار بزرگی برای اجناس بوجود می آورد که همین امر با دارایی های پراکنده فئودال ها که بر قاره اروپا مسلط بودند، در تضاد قرار داشت. کاپیتالیسم زراعتی، یکی از انواع نظام کاپیتالیسم است.

گردآوری: بخش سیاست سرپوش

  • 20
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش