آتشسوزي چهار روز پيش شروع شد، هيچکس نميداند اينبار کدام عامل جرقه اصلي را زده اما آنطور که آمارها نشان ميدهد، عامل بيش از ۹۰ درصد آتشسوزي در جنگلها انساني است. گردشگراني که براي گردش به جنگل ميروند يا متصرفاني که با حربه آتشسوزي تلاش ميکنند تا تکه زميني را تصرف کنند.
آتشسوزي در روز جمعه در ارتفاعات و مناطق صعبالعبور کوه خامي در باشت بر اثر صاعقه روشن و بر اثر بارش باران خاموش شده بود. آتشسوزي گسترده در کوه خامي از صبح روز شنبه بار ديگر آغاز شد و همچنان هم ادامه دارد. آتش که در دل جنگلهاي غرب درختان منطقه را به خاکستر تبديل کرده و تاکنون چند مجروح هم بر جاي گذاشته است، با يک خطا در يک چشمبههمزدن، بخش وسيعي از جنگل را به خاکستر تبديل کرد.
مسئولان، علت اصلي این آتشسوزي را اعلام نکردهاند اما بادهاي گرم که وزش آنها در تابستان افزايش هم پيدا ميکند، يکي از دلايل گسترش آتشسوزي است. براساس آمار بهطور متوسط، سالانه ۱۵ هزار هکتار از عرصههاي جنگلي و مراتع ايران تحتتأثير حريق قرار دارد. کارشناسان اين حوزه استفاده از سوخت هيزمي، حضور دام در جنگل، اجراي طرحهاي عمومي، عمراني، توسعه معادن، تخليه پسماندهاي زباله، قاچاق چوب و گياهان دارويي، تصرفات و همچنين ساختوسازهاي غيرقانوني را از تهديدات مهم و جدي منابع طبيعي ميدانند.
۴ روز حريق
آتشسوزي چهار روز تمام است که ادامه دارد. مسئولان در طی اين چند روز از تمامي امکانات موجود استفاده کردند و گاهي از ديگر استانهاي کشور هم درخواست کمک ميشد. مديرکل محيطزيست کهگيلويهوبويراحمد در جريان آتشسوزي اعلام کرد که براي مهار آتشسوزي در کوه خامي شهرستانهاي گچساران و باشت، بالگرد آبپاش از تهران را درخواست کردیم. بالگردهاي اعزامشده از تهران اگرچه روند مهار آتش را تسهيل کرد اما آتشسوزي روز بعد هم ادامه داشت.
در جريان ادامه آتشسوزي چند جنگلبان در محاصره آتش قرار گرفتند. مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري کهگيلويه و بويراحمد، ديروز درباره آخرين تلاشهاي صورتگرفته براي نجات جان پنج نفر از پرسنل اين اداره کل که در محاصره آتشسوزي ارتفاعات خامي باشت گرفتار شدهاند، گفت: هيچ اطلاعي از وضعيت محصوران نداريم و اميدواريم آنان مشکلي نداشته باشند. عزتالله بهشتي به ايلنا ميگويد: پنج نفر از پرسنل اداره کل منابع طبيعي و آبخيزداري کهگيلويه و بويراحمد که براي خاموشکردن آتش در ارتفاعات «خامي باشت» اعزام شده بودند،
از روز گذشته در محاصره آتش هستند و بهدليل قطع ارتباطات تلفني هيچ اطلاعي از آخرين وضعيت آنان نداريم. او از مصدومشدن دو نفر از محصوران آتشهاي ارتفاعات خامي باشت در استان کهگيلويه و بويراحمد خبر داد و گفت: با رايزنيهاي صورتگرفته، دو فروند بالگرد امدادي از سوي اورژانس هوايي استان به منطقه اعزام شدهاند. شيبهاي تند، ارتفاعات سختگذر و وزش باد در اين ارتفاعات، کار را براي امدادرساني به امدادگران اين اداره کل سخت کرده است. محصوران در آتشسوزي جنگلهاي خامي باشت از روز گذشته فاقد هرگونه امکاناتي از قبيل آب و غذا بودند و اين موضوع نگرانيهاي فراواني را براي همه ايجاد کرده است.
بهشتي در بخشي از سخنان خود به داشتن نقص فني بالگرد آبپاشي که قرار بود شعلههاي آتش را در ارتفاعات خامي باشت خاموش کند هم اشاره و ادامه داد: متأسفانه بسکت آبپاش اين بالگرد دچار نقص فني شده بود که ظاهرا رفع شده است. اگر بالگرد نتواند شعلههاي آتش را خاموش کند، بهدليل صخرههاي سخت ارتفاعات اين منطقه، امکان گسترش آتش در ساير نقاط کور جنگلي وجود دارد که اميدواريم بالگرد آبپاش بتواند شعلههاي آتش را خاموش کند.
چند ساعت پس از مصاحبه بهشتي و با ادامه کار بالگردهاي اورژانس، نيروهاي محاصرهشده در آتش نجات يافتند. معاون منابع طبيعي و آبخيزداري استان کهگيلويه و بويراحمد ظهر ديروز از نجات پنج جنگلبان گرفتار در کوه خامي باشت با دو فروند بالگرد اورژانس هوايي خبر داد. شعلههاي آتش اما همچنان در ارتفاعات خامي باشت استان کهگيلويه و بويراحمد درحال زبانه کشيدن است و دو بالگرد اورژانس به اين ارتفاعات اعزام شدهاند.
خسارتهاي آتشسوزي کوه خامی باشت
فرماندار شهرستان باشت درباره خسارتهاي احتمالي اين آتشسوزي بزرگ ميگويد: هنوز از ميزان خسارت اين آتشسوزي برآورد دقيقي مشخص نيست و اين آتشسوزي از دو منطقه باشت و گچساران همچنان ادامه دارد. مسعود حسيني درباره علت اين آتشسوزي هم ميگويد: برخورد صاعقه در روز جمعه، ۲۷ مرداد به درختان جنگلهاي کوه خامي، باعث آتشسوزي درختان شد که اين آتشسوزي با ورود به مراتع خشک و صعبالعبور باعث افزايش شدت گسترش خسارت شده است. هنوز از ميزان خسارت اين آتشسوزي برآورد دقيقي مشخص نيست و اين آتشسوزي از دو منطقه باشت و گچساران همچنان ادامه دارد که شدت اين آتشسوزي در منطقه گچساران بيشتر است و نيازمند اين هستيم که اين آتشسوزي از هر دو منطقه مهار شود.
او ميگويد: اقداماتي همچون اعزام ۷۰ نيروي امدادي و يک فروند بالگرد برای مهار اين آتشسوزي گذاشته شده و تمام توان خود را براي مهار اين آتشسوزي و جلوگيري از خسارت بيشتر به اين جنگل گذاشتهايم. به گفته او آتشسوزي در صورتي که بهموقع مهار نشود، موجب خسارات زيادي ميشود و در بسياري از موارد، خسارات حريق ثانويه، حتي بيش از خسارات حادثه اوليه به وجود آورنده آن است. او درباره احتمال مهار آتشسوزي در روزهاي آينده هم گفته با توجه به پراکندگي آتشسوزي و شرايط جوي حاکم بر منطقه نميتوان زمان مشخصي را براي مهار آتشسوزي پيشبيني کرد ولي سعي و تلاش ما در اين است که در کوتاهترين زمان ممکن اين آتشسوزي را مهار کنيم.
آتشسوزيهاي سريالي
خرداد امسال بود که سريال آتشسوزي جنگلهاي کهگيلويه و بويراحمد آغاز شد و زنگ خطر مرگ بلوطها به صدا درآمد. سريال تراژديک آتشسوزيهاي جنگلهاي کهگيلويه و بويراحمد که هشت درصد از جنگلهاي کشور را در مساحت يک درصدي خود جاي داده، از اواسط بهار آغاز ميشود و تا اواسط پاييز ادامه دارد. کهگيلويهوبويراحمد از آغاز امسال تاکنون شاهد بيش از ۱۰ آتشسوزي در جنگل بوده است.
مسئولان مربوطه در منابع طبيعي ميگويند بودجه اين سازمان خيلي کمتر از آن است که بتواند تمامي اراضي را پشتيباني و مراقبت کند. مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري کهگيلويهوبويراحمد ميگويد که اين استان با کمبود تجهيزات مهار آتش در جنگلها و مراتع مواجه است.
عزتالله بهشتي اشاره ميکند که نبود بالگرد اطفاي حريق و کمبود نيروهاي قرقبان از موانع مهار آتشسوزي در جنگلها و مراتع کهگيلويهوبويراحمد است. بهشتي اشاره ميکند که کهگيلويهوبويراحمد باوجود ۸۷۴ هزار هکتار جنگل و ۵۴۰ هزار هکتار مرتع به حداقل ۳۰۰ قرقبان نياز دارد که هماکنون ۷۴ قرقبان در جنگلها و مراتع اين استان مشغول به خدمت هستند.
او بيان کرد که بهدليل سختگذربودن بسياري از مناطق اين استان، نيروهاي امدادونجات پس از ساعتها پيادهروي به منطقه بروز حادثه ميرسند که اين امر در طولانيشدن مهار آتش و افزايش خسارتها نقش مهمي دارد. براساس آمار در سالهاي ۸۰ تا ۹۰، حدود ۱۳ هزار و ۸۳۲ مورد حريق در عرصههاي طبيعي ايران گزارش شده که به ازبينرفتن ۱۴۲ هزار و ۹۴۱ هکتار از عرصههاي طبيعي کشور منجر شده و دراينميان سال ۸۹ را شايد بتوان سال بحراني وقوع
حريق در عرصههاي طبيعي ايران دانست زيرا فقط در ۹ ماه از اين سال، سه هزار و ۴۶۶ مورد آتشسوزي گزارش شد که به ازبينرفتن ۳۷ هزار و ۵۵۴ هکتار از جنگلها و مراتع ايران منجر شده است. آتشسوزي جنگلها و مراتع ملي در استان کهگيلويهوبويراحمد در سال جاري، ۱۴ ميليارد و ۸۰۰ هزار ريال خسارت برجاي گذاشته است.
- 19
- 1