چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۷:۳۹ - ۰۹ مرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۵۰۲۰۱۷
حقوقی، قضایی و انتظامی

اگر قاتل مرد و مقتول زن باشد، خانواده مقتول برای اجرای قصاص باید نصف دیه را پرداخت کند

پرداخت نصف دیه، شرط قصاص قاتلان

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی,دیه زن و مرد

یک سال از جنایتی که بر ستایش ٦ساله گذشت می‌گذرد که امسال در زمان بسیار کوتاه چند هفته‌ای شاهد جنایاتی ازجمله آنچه بر آتنا و بنیتا گذشت بودیم. ‌سال گذشته پس از پیدا شدن جسد ستایش و محرز شدن قتل، ورای آن جنایت هولناکی که بر او گذشت، بحث تفاضل دیه در برابر قصاص قاتل ستایش مطرح شد. شاید تا پیش از آن اتفاق افراد کمتری بحث موضوع تفاضل دیه به گوش‌شان خورده باشد و تنها خانواده‌هایی که با این موضوع درگیر بودند یا افراد حقوقی که به واسطه شغل و تحصیلات‌شان با این موضوعات آشنا هستند، از آن اطلاع داشتند.

اما آنچه مسلم است پس از پیروزی انقلاب با توجه به این‌که قوانین ما برگرفته از شرع است، بحث تفاضل دیه در قوانین مجازات اسلامی پیش‌بینی شد و قانون‌گذار این بحث را در قانون گنجاند. به همین منظور «تفاضل دیه به معنی در نظر گرفتن میانگین حداقل و حداکثر مبلغ دیه کامل است که شامل نصف دیه می‌شود و در اجرای احکام قصاص با شرایط قانونی از سوی خانواده مقتول به ورثه فردی که قرار است قصاص شود، پرداخت می‌شود.»

بر همین اساس اگر فردی همسر، مادر یا فرزند دختر خانواده‌ای را به قتل برساند، خانواده مقتول برای اجرای قصاص باید نصف دیه را به خانواده قاتل پرداخت کند و تا زمانی که این کار را انجام ندهد، حکم قصاص اجرا نخواهد شد. در صورت بروز قتل عمد مطابق قانون و شرع، قصاص حق خانواده مقتول است.

بر همین اساس اگر قاتل مرد و مقتول زن باشد، خانواده مقتول باید نصف دیه را برای اجرای حکم قصاص به خانواده قاتل پرداخت کند. اما اگر یک زن مرتکب قتل عمد شود و قاتل هم مرد باشد، مطابق ماده ٢٠٩ قانون مجازات اسلامی که به صراحت اعلام کرده است اگر زن قاتلی مردی را بکشد، قصاص می‌شود و اولیای‌دم مقتول جز خون زن، مستحق دریافت چیز دیگری نیستند، بر این اساس مابه‌التفاوتی برای دیه وجود ندارد و خانواده مقتول هم نباید مبلغی را برای اجرای قصاص پرداخت کنند.

 دیه یک فرد عادی ٢١٠‌میلیون تومان است و بر همین اساس اگر خانواده‌ای قصد اجرای قصاص را داشته باشد، باید مبلغ ١٠٥‌میلیون تومان را به خانواده قاتل پرداخت کند. به همین دلیل پس از این‌که قتل ستایش محرز و تجاوز مشخص شد، اعلام شد که «در پرونده قتل ستایش قریشی به دلیل محکومیت قاتل به یک بار اعدام به دلیل زنای به عنف و یک‌بار قصاص به دلیل قتل ستایش، تنها اعدام اجرا شده و از این جهت خانواده ستایش برای اعدام قاتل دخترشان نیازی به پرداخت تفاضل دیه (مابه‌التفاوت دیه زن و مرد) ندارند.»

همین موضوع هم برای پرونده آتنا اصلانی رخ داد و به همین دلیل مسئولان مربوطه اعلام کردند که خانواده آتنا به دلیل محرزشدن تجاوز و قتل آتنا نیازی به پرداخت مابه‌التفاوت دیه ندارند. اما درخصوص پرونده بنیتا با وجود مشخص شدن قتل عمد و این‌که قاتلان دو نفر بوده‌اند، خانواده بنیتا مطابق قانون برای اجرای قصاص باید برای دو قاتل دیه یک مرد کامل را پرداخت کنند.

البته نباید این موضوع را از یاد برد که پرونده در دست بازرسی است و دولت در موارد خاص نظیر پرونده‌هایی که رسانه‌ای شده زمانی که متوجه می‌شود خانواده مقتول از نظر مالی نمی‌تواند مابه‌التفاوت دیه را پرداخت کند، خودش مبلغ دیه را از صندوق حمایت از بزه‌دیدگان پرداخت می‌کند تا به این واسطه خانواده داغ‌دیده بتواند قاتل را مجازات کند.

اما آنچه مشخص است، با توجه به جنایات صورت گرفته در مورد این کودکان و رسانه‌ای‌شدن این پرونده‌ها و تحریک شدن افکار عمومی در مورد این حادثه‌ها و این‌که خانواده‌های داغدار و عموم مردم مجازاتی غیر از قصاص نمی‌خواهند، باید تدبیری مانند برابری دیه صرف‌نظر از جنسیت و دین که در‌سال ٩٥ در حوادث راهنمایی و رانندگی تایید نهایی شد، در نظر گرفته شود.

لذا آنچه در مورد تغییر قانون برای برابری دیه مرد و زن صورت گرفت، به این شرح است: «در این خصوص گرچه مطابق ماده ٥٥٠ قانون مجازات اسلامی در فروض قتل زن (بدون تعیین نوع آن) دیه زن را نصف مرد تعیین نموده، لیکن چنان‎که فوقا اشاره گردید و در تبصره ماده ٥٥١ همین قانون بیان شده، معادل تفاوت دیه تا سقف دیه مرد از صندوق تامین خسارت‎های بدنی پرداخت می‎شود.»

در همین راستا، برابر شدن دیه زنان با مردان نیز در ماده ١٠ قانون بیمه لحاظ گردیده و پیش‌بینی شده: «بیمه‎گر مکلف است در ایفای تعهدات مندرج در این قانون خسارت وارده به زیان‎دیدگان را بدون لحاظ جنسیت و دین تا سقف تعهدات بیمه‎نامه پرداخت کند. مراجع قضائی موظفند در انشای حکم پرداخت دیه، مبلغ مازاد بر دیه موضوع این ماده را به‌عنوان بیمه حوادث درج کنند.»

«درخصوص برابری دیه مسلم و غیرمسلم شایان توجه است که مطابق ماده ٥٥٤ قانون مجازات اسلامی، حکم حکومتی رهبری عینا مورد لحاظ واقع و دیه جنایت بر اقلیت‌های دینی شناخته شده، در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز به اندازه دیه مسلمان در نظر گرفته شده است.»

به همین دلیل اگر دولت بتواند در موارد خاص مانند پرونده‌های ستایش و آتنا و بنیتا و موارد مشابه با توجه به جریحه‌دار شدن احساسات افکار عمومی کاری کند که مجرمان را هرچه سریع‌تر بدون در نظر گرفتن جنسیت و بحث پرداخت مابه‌التفاوت دیه به‌راحتی به سزای عمل خود برساند، تاثیر مثبتی بر افکار عمومی خواهد گذاشت.

محورها:

  در صورت بروز قتل عمد مطابق قانون و شرع، قصاص حق خانواده مقتول است.

  اگر قاتل مرد و مقتول زن باشد خانواده مقتول باید نصف دیه را برای اجرای حکم قصاص به خانواده قاتل پرداخت کند.

  مطابق ماده ٢٠٩ قانون مجازات اسلامی اگر زن قاتلی مردی را بکشد قصاص می‌شود و اولیای دم مقتول جز خون زن، مستحق دریافت چیز دیگری نیستند.

  مطابق ماده ٦٣٣ قانون مجازات اسلامی هرگاه کسی شخصا یا به دستور دیگری طفل یا شخصی را که قادر به محافظت خود نیست در محلی که خالی از سکنه است رها کند به مجازات‌های مختلف تعزیری حسب مورد محکوم می‌شود.

  چنانچه رها کردن طفل سبب وارد آمدن صدمه یا آسیب یا فوت شود، رهاکننده علاوه بر مجازات‌های تعزیری حسب مورد به قصاص یا دیه یا ارش محکوم خواهد شد.

  هیچ فقیهی نمی‌تواند بر خلاف موازین فتوا دهد و یا حکم جدیدی از خود صادر کند.

آیدا پیغامی

shahrvand-newspaper.ir
  • 11
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۱۲
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
مادر بنیتای معصوم هر لحظه داره جون میده اونوقت دیه هم باید پرداخت کنه واقعا مسخره است این قاتلای جانی را همون لحظه باید اعدام کنند
اگر قرار است دیه به قاتلان پرداخت بشه ۱. فراخوان بدید، همه ی مردم ایران با جان و دل پرداخت می کنند. چون بنیتا دختر عزیز همه ی مردم ایران است ۲. دیه را به جای اینکه به خانواده قاتل بدهند، به ۱۳۰ شاکی پرونده های سرقتی که قاتل داره، پرداخت کنند.
واقعا ظلم میشه به خانواده بنیتا. خونشون خراب کردن این قاتلهای بدجنس. حالا باید دیه هم به خانواده قاتلان بدن. تا اعدامشون کنن. این چه قانونیه. یه کارخوبی کردن حالا دیه هم باید بدن به خانواده قاتلین. واقعا ظلمه. سخته.
در اینچنین مواردی چندی نجر محرز شده است که فقط قتل تنها نیست تا بحث برابر دیه زن و مرد مطرح گردد. - ادم ربایی - ادم کشی کاملا اگاهانه - کشتن یک کودکی که هیچ گناهی نداشته و عملا هیچ گونه دفاعی از خودش نم یتوانسته انجام بدهد - جریحه دار کردن احسسات عمومی - ایجا رعب و وحشت و نامیدی در جامعه برای همین است که قاتل ستایش معصوم م یبایست بسرعت اعدام می شد و تا بحال کوتاهی شده و همچنین است در مورد هر جنایتکاری که در حق کودکان معصوم و بی پناه جنایتی را مرتکب می شود
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش