وی با بیان اینکه نیمی از معتادان تزریقی مبتلا به ویروس هپاتیت c هستند نیز اظهار کرد: از هر هشت نفر یک نفر از معتادان به بیماری ایدز مبتلا است. براساس آمار بهداشت جهانی ۴۵۰ هزار نفر در همان سال در اثر مصرف مواد مخدر جان خود را از دست دادهاند.
وی با بیان اینکه براساس آیات قرآن هرکس جان انسانی را نجات دهد گویی جان تمام انسانها را نجات داده است، گفت: این دستور آسمانی سرلوحه مبارزات ۴۰ ساله جمهوری اسلامی ایران فارغ از رنگ و نژاد و ملیت در مبارزه با مواد مخدر قرار گرفته است.
مرگ ۴۵۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۵ بدلیل مصرف موادمخدر
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: براین اساس برای ما سلامت و سرزندگی و نشاط جوانان ایرانی با جوانان سایر کشورها یکسان است. بنابر آماری که توسط سازمان بهداشت جهانی ارائه شده است تقریبا ۴۵۰ هزار نفر در سال ۲۰۱۵ در نتیجه مصرف مواد مخدر جان خود را از دست دادهاند.
مومنی با بیان اینکه امروزه مساله مواد مخدر یک ناهنجاری اجتماعی و بهداشتی محدود به جامعه یا منطقه خاصی نیست، اظهار کرد: این مساله از محدودههای جغرافیایی فراتر رفته و ضمن پیوند با جرائم سازمانیافته فساد، پولشویی، خشونت، افراطیگری و اقدامات تروریستی تمامی مرزهای جهانی را در نوردیده است. متاسفانه جوانان که نیروی مولد و پشتوانه توسعه آینده بهشمار میآیند جزو اولین قربانیان این سوداگری مرگ هستند.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اینکه منطقه ما به واسطه همجواری با اصلیترین منشاء کشت و تولید مواد افیونی در جهان و به تبع آن تحرک مجرمین، جرائم سازمانیافته و فرامرزی در معرض بیشترین خسارات انسانی و گستردهترین عواقب مخرب ناشی از قاچاق و اعتیاد قرار گرفته است، ادامه داد: بازارهای ثابت و فزاینده با سودهای اغواکننده حاصل از قاچاق به کشورهای مقصد باعث افزایش کشت و در نتیجه تسهیل دسترسی به مواد در کشور مبداء و کشورهای مسیر شده است و به همین دلیل سوء مصرف مواد در این منطقه رشدی شتابان یافته است.
راههای مقابله با قاچاق موادمخدر نباید با نسخه خردهفروشی خیابانی کشورهای مقصد تحمیل شود
مومنی با بیان اینکه چالشهای ناشی از مواد مخدر از منطقهای به منطقه دیگر متفاوت است، تصریح کرد: به همین دلیل راههای مقابله با آنها نیز باید به تناسب حجم و گستردگی مساله و مقتضیات کشورها تعریف و تنظیم شود لذا نباید نسخه کشورهای مقصد که در آنها قاچاق مواد مخدر به صورت خردهفروشی خیابانی است بر سایر کشورها تحمیل شود.
مومنی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی در مقابله خستگیناپذیر با قاچاقچیان بینالمللی مواد مخدر خسارات غیرقابل جبران جانی و مالی از جمله ۳۸۱۱ شهید و ۱۲ هزار جانباز تقدیم کرده است، اظهار کرد: همچنین حدود ۱۱ هزار تن مواد مخدر و روانگردانها را نیز با محوریت نیروی انتظامی در سه دهه اخیر کشف کرده است. همچنین در سال ۲۰۱۸ موفق شدهاند با اجرای حدود ۱۶۰۰ عملیات و تقدیم ۱۸ شهید بیش از ۲۱۰۰ باند محلی، منطقهای و بینالمللی را منهدم کنند.
وی ادامه داد: تعداد ۸۰۰۰ وسائل نقلیه، اموال و املاک قاچاقچیان نیز به ارزش مالی ۵۱۳۰ میلیارد ریال را نیز توقیف و بیش از ۸۰۰ تن انواع مواد مخدر و روانگردانها را از جمله ۴۶ تن هروئین و مرفین را کشف کردند.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به اینکه کشفیات هرویین در حدود ۲۶ تن بوده است، افزود: این کشفیات در کشور منشاء تولید که در آن نیروهای فرامنطقهای حضور دارند اندکی بیش از دو تن و در کل بازار مقصد حدود چهار تن گزارش شده است. اهمیت فعالیتها و اقدامات ایران زمانی روشن میشود که بدانیم علیرغم تحریمهای ظالمانه جمهوری اسلامی ایران به تنهایی ۷۶ درصد کشفیات جهانی تریاک و ۶۷ درصد کشفیات جهانی مرفین و ۱۷ درصد کشفیات هروئین را به خود اختصاص داده است.
مومنی ادامه داد: سالانه صدها میلیون دلار برای انسداد و انهداد و استحکامات در مرزهای شرقی به طول حدود ۲۰۰۰ کیلومتر برای احداث برجکها و پاسگاهها، حفر کانال خاکریز، نصب سیمخاردار و ... بدون احتساب هزینههای استقرار نیرو و تامین تجهیزات هزینه میگردد و همین روند در خصوص مرزهای غربی برای مقابله با ترانزیت مواد مخدر به مقصد بازارهای بینالمللی مصرف در غرب نیز در حال اجراست. این اقدامات نه براساس کمکها و حمایتهای مالی، فنی، تجهیزاتی و پشتیبانی کشورها و مجامع بینالمللی بلکه به دلیل تعالیم اصلی و توسعهیافته اسلامی و انسانی حاکم بر کشور محقق شده است.
وی با بیان اینکه ایران با اعتقاد بر اینکه سلامت و تامین اجتماعی از ارکان اصلی رویکرد فراگیر در مقابله با مساله مواد مخدر است نیز گفت: تقویت برنامههای کاهش آسیب از طریق گسترش دسترسی بدون تبعیض به خدمات درمانی، برخورداری از حمایتهای اجتماعی و فراهمسازی شیوههای متعدد درمانی در کلیه مراکز خدمات درمانی و توانبخشی برای بازگشت معتادان به جامعه و خانواده را در راهبرد متوازن خود قرار داده است.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: همچنین به موازات گسترش بیوقفه برنامههای پیشگیری اولیه در سیستمهای آموزشی، برنامه فراگیر پیشگیری از گرایش کودکان و نوجوانان به سوی مصرف مواد با رویکرد صیانت اجتماعی در سراسر کشور با جدیت در حال پیگیری است. به دستور رییس جمهور رویکرد اجتماع محور با هدف جلب مشارکت همه آحاد جامعه در صدر برنامههای مبارزه در حوزههای مختلف بازتوانی و بازگشت مصرف کنندگان به جامعه سرلوحه قرار گرفته است. اجرای بیش از ۸۰ درصد از برنامههای کاهش تقاضا توسط سازمانهای غیردولتی نشان از اعتقاد جمهوری اسلامی ایران به نقش سازمانهای مردمنهاد و بخش خصوصی در مبارزه با مواد مخدر دارد.
ضرورت اجرای سیاست معیشت جایگزین در مناطق کشت و تولید مواد مخدر
مومنی با بیان اینکه ضرورت دارد معیشت جایگزین در مناطق عمده کشت و تولید مواد افیونی در اولویتهای برنامههای جامعه جهانی در مبارزه با مواد مخدر قرار گیرد، گفت: مساعدت فنی و تجهیزاتی به کشورهای در مسیر ترانزیت و ارتقاء مبادله اطلاعات عملیاتی بین کشورهای مبداء مسیر ترانزیت و مقصد براساس اصل مسئولیت مشترک مورد توجه جدی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه انتقال تجارب موفق کشورها در زمینه کاهش تقاضا و کاهش آسیب به عنوان یکی از محورهای اصلی و همکاریهای دوجانبه، همهجانبه و منطقهای و بینالمللی باید لحاظ شود، ادامه داد: ارتقای همکاری کشورها جهت جلوگیری از ورود درآمدهای نامشروع حاصل قاچاق مواد مخدر به سیستمهای مالی بینالمللی به عنوان یک عنصر اثرگذار جدی در مقابله با بنیانهای مالی قاچاق مواد مخدر قلمداد شود.
- 18
- 5