دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۴۷ - ۱۳ بهمن ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۱۱۰۲۰۳۶
حقوقی، قضایی و انتظامی

مصونیت نمایندگان، صراحت یا تفسیر؟

نعمت احمدی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی

دو اصل در قانون اساسی وجود دارد که به حدود اختیارات نمایندگان و این که بتوانند درباره موضوعات مختلف اظهار نظر کنند مربوط می‌شود. در اصل ۸۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی آمده است: «هر نماینده در برابر تمام ملت مسئول است و حق دارد در همه مسایل داخلی و خارجی کشور اظهار نظر نماید.» در این اصل گفته می‌شود که این که فرد نماینده کدام شهر باشد مهم نیست، بلکه یک نماینده در برابر تمام ملت ایران مسئول است و حق دارد در همه مسائل داخلی و خارجی کشور اظهار نظر کند. به عبارت دیگر اظهار نظر نماینده را تنها به یک حوزه داخلی یا خارجی محدود نکرده است.

همچنین اصل ۸۶ قانون اساسی می‌گوید:«نمايندگان مجلس در مقام ايفاي وظايف نمايندگي در اظهارنظر و رأي خود كاملاً آزادند و نمي‌توان آنها را به سبب نظراتي كه در مجلس اظهار كرده‌اند يا آرايي كه در مقام ايفاي وظايف نمايندگي خود داده‌اند تعقيب يا توقيف كرد.» در واقع این اصل ۸۶ مکمل اصل قبلی شده است و می‌گوید که نمایندگان هم در اظهار نظر و هم در رای آزاد هستند. در این اصل بین اظهار نظر و رای تفاوت ایجاد شده ولی هر دو را برای نماینده آزاد گذاشته است.

می‌توان گفت که اظهار نظر در خارج از مجلس صورت می‌گیرد. رای در صحن مجلس انجام می‌شود. اظهار نظر ممکن است هر کجا صورت بگیرد. گاهی ممکن است نماینده در رسانه‌ای یا جمعی نظری بدهد. اما آنچه باعث اختلاف شده این مطلب است که در این اصل گفته شده: نمي‌توان آنها را به سبب نظراتي كه در مجلس اظهار كرده‌اند يا آرايي كه در مقام ايفاي وظايف نمايندگي خود داده‌اند تعقيب يا توقيف كرد.

این بخش از اصل هشتاد و شش قانون اساسی چون برای کلمه نظرات از عبارت «در مجلس» استفاده شده است در نتیجه همین باعث ایجاد ابهام شده است. از زمان قاضی مرتضوی یک تفسیری صورت گرفت و او می‌گفت اگر نماینده در روزنامه مصاحبه کند یا نظرش در سایتی باشد این اظهار نظر در مجلس نیست و می‌توان تحت تعقیب قرار داد. اما یک نظر کلان‌تر هم در این باره وجود دارد و ما باید در این موارد تفسیر موسع از قانون داشته باشد. باید در نظر گرفت که فردی که درباره آن صحبت می‌کنیم نماینده مجلس است و با سایرین تفاوت دارد.

او در برابر همه ملت ایران مسئول است و آنچه او به عنوان نماینده درباره ملت و کشور سخن می‌گوید و نه درباره مسائلی مانند ساختمان شخصی‌اش، مربوط به مجلس و وظیفه نمایندگی می‌شود. در این باره هم قانون اساسی می‌گوید اگر نماینده در مجلس اظهار نظر کند یا رای دهد، تعقیب نمی‌شود. اما نمی‌توان گفت که اگر این اظهار نظر خارج از مجلس باشد نظر یک فرد در جایگاه نماینده نیست. اما در این باره شورای نگهبان هم یک نظر تفسیری دارد که در سال ۱۳۸۰ و در پاسخ به نامه آیت‌الله هاشمی شاهرودی رئیس وقت قوه قضاییه منتشر شده است.

آیت الله جنتی نظر تفسیری شورای نگهبان را در پنج بند توضیح می‌دهد و می‌نویسد: نظر تفسیری‌ شورا پس‌ از بحث‌ و بررسی‌ مفصل‌ و با مطالعه‌ و امعان‌ نظر در آرا و نظرات‌ فقها، حقوقدانان‌ و صاحب‌ نظران‌، بدین‌ شرح‌ اعلام‌ می‌گردد.«با عنایت‌ به‌:

۱- مشروح‌ مذاکرات‌ مجلس‌ بررسی‌ نهایی‌ قانون‌ اساسی‌ جمهوری‌ اسلامی ‌ایران‌ در خصوص ‌اصل هشتاد و ششم‌، حاکی‌ از اینکه‌ مصونیت‌ ریشه‌ اسلامی‌ ندارد و تمام‌ مردم‌ در برابر حق‌ و قانون‌ الهی‌ یکسان‌ و برابرند، و هر فردی‌ که‌ در مظنّة‌ گناه‌ یا جرم‌ قرار گیرد قابل‌ تعقیب‌ است‌ و اگر شکایتی‌ علیه‌ او انجام‌ گیرد دستگاه‌ قضائی‌ باید او را تعقیب‌ کند.

۲- اصول‌ متعدد قانون‌ اساسی‌ از آن‌ جمله‌ اصول‌ نوزدهم‌ و بیستم‌ دایر بر برخورداری‌ همه‌ ملت‌ ایران‌ از حقوق مساوی‌،

۳- اختصاص‌ موضوع‌ اصل‌ هشتاد و شش‌ مربوط‌ به‌ اظهار نظر و رأی‌ نمایندگان‌ در مجلس‌ و در مقام‌ ایفای‌ وظائف‌ نمایندگی‌ و عدم‌ ملازمه‌ آن‌ با ارتکاب‌ اعمال‌ و عناوین‌ مجرمانه‌،

۴- عدم‌ توجیه‌ شرعی‌ منع‌ تعقیب‌ یا توقیف‌ مجرم‌،

۵- نظر مبارک‌ حضرت‌ امام‌ خمینی‌ (ره‌) به‌ عنوان‌ ناظر و راهنمای‌ تدوین‌ قانون‌ اساسی‌ دایر بر ضرورت‌ پرهیز از هتک‌ حرمت‌ اشخاص‌ و لزوم‌ جبران‌ آن‌ در مجلس‌ و رسیدگی‌ توسط‌ قوه‌ قضائیه‌،»

بر این اساس می‌توان گفت که ما از معدود کشورهای جهان هستیم که در قانون اساسی ما مصونیت نمایندگان به صراحت گفته شده، اما شورای نگهبان در یک نظر تفسیری عملا مصونیت نمایندگان مجلس را برابر موارد گفته شده حذف کرده است. اما واقعیت آن است که ما با صراحتی که در اصل هشتاد و ششم قانون اساسی به کار برده، مواجه می‌شویم. این دیگر یک اشکال هست. ولی با این نظر تفسیری شورای نگهبان عملا راه بسته شده است و نماینده را هم می‌شود تعقیب کرد. سابقه این اتفاق هم در باره آقای لقمانیان، خویینی‌ها، ابراهیم اصغرزاده و خیلی از دیگر نمایندگان بوده است. همین اتفاقات هم باعث شد که مجلس از نطق‌های آتشین تهی شود و تفاوتی بین یک نماینده و فرد عادی جامعه وجود ندارد. هرچند که اصول نوزدهم و بیستم قانون اساسی تفاوتی بین مردم نگذاشته‌اند، اما مسئله نمایندگی چه می‌شود؟ نماینده‌ای که در برابر همه ملت مسئول است.

اما نکته دیگر این است که اگر نماینده‌ای اظهار نظر کرد و به خاطر این اظهار نظر تحت تعقیب قرار گرفت، قطعا مصداق بارز جرم سیاسی باید باشد. مصداق اعلای فعال سیاسی، نماینده مجلس است. از نماینده مجلس به عنوان یک فرد سیاسی بالاتر نیست. اما آیا نماینده مجلس را در یک دادگاه عادی و در کنار سایر مجرمان محاکمه می‌کنند یا بر اساس قانون جرم سیاسی به اتهام او رسیدگی می‌شود؟

نعمت احمدی

hamdelidaily.ir
  • 13
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش