وکیل ملکی
به کسی که از تسلط و تجربیات کافی در مطرح کردن دعاوی ملکی برخوردار است و دانش و تحصیلات حقوقی و ملکی دارد؛ وکیل ملکی میگویند. بعلاوه وکیل ملکی خوب، این توانایی را دارد که در امور ملکی با دانش حقوقی بالا، بهترین راهکار ممکن را تشخیص دهد و از موکلش براساس نوع دادخواست و شکایت و اقدامات قانونی به نحو احسن دفاع کند.
وکیل ملکی معمولاً دعاوی غیر ملکی مانند دعاوی خانواده و کیفری را نمی پذیرد و بر مسائل و دعاوی ملکی، متمرکز میشود و تمامی جوانب پرونده های ملکی را با استفاده از دانش و مهارت خود سنجیده و برای دفاع از موکلش اقدامات لازم را انجام می دهد.
خصوصیات وکیل خوب ملکی
یک وکیل خوب، اطلاعات کامل از موضوع پرونده، دلایل و مدارک مستند پرونده را قبل از حضور در جلسه ی رسیدگی و دفاع از موکل، از طریق مطالعه پرونده به دست می آورد. او کسی است که احساس مسئولیت در مقابل موکلش دارد و پاسخگوی موکلش است. با این که وکیل، مسئولیتی در رسیدن به نتیجه ندارد.
وظایف وکیل ملکی
هر وکیلی بنا به تخصص و مهارت خود، دارای وظایفی مربوط به همان موضوع در زمینه های مختلف حقوقی می باشد. وکیل ملکی باید درخصوص مسائل و موضوعات ملکی، از اطلاعات کافی و لازم برخوردار باشد تا قادر به بررسی پرونده های مربوطه باشد. بنابراین کسب تسلط و تبحر در موارد مربوطه، از اولین وظایف وکیل ملکی به شمار می رود.
یکی از دیگر وظایف مهم وکیل ملکی اینست که در موضوعات پرونده های دعاوی ملکی بموقع اقدام کند. اقدامات قانونی در دعاوی ملکی و مسائل آن زمان بسیار مهم است. اگر اقدامات لازم در فرصت های مناسب، صورت نگیرد نتایج زیان بار و جبران ناپذیری بر افراد وارد میکند. بنابراین وکیل ملکی باید اقدامات لازم را در زمان های مناسب انجام دهد تا موکل متضرر نگردد.
وکیل ملکی نیز باید علاوه بر کسب کلیه اطلاعات لازم ملک، مدارک مربوط به موضوع را جمع آوری نماید؛ به این دلیل که مدارک و اطلاعات در موضوعات ملکی، بسیار مهم است و اثرات بسیاری در اقدامات لازم دارد. وکیل ملکی باید بتواند امور مربوط به دعاوی ملکی را انجام دهد. وکلای دادگستری، حق وکالت در تمامی دعاوی اعم از خانواده، کیفری و حقوقی را دارند اما برای موضوعات مربوط به دعاوی ملکی باید در خصوص انجام امور ملکی به غیر از سواد حقوقی وکیل، تجربه بالایی داشته باشند. حفظ آرامش و خونسردی در برخورد با مسائل و مشکلات مربوطه، از دیگر وظایف وکیل ملکی به شمار می رود.
انواع دعاوی ملکی
دعاوی ملکی، متشکل از سه نوع به شرح زیر میباشد :
۱. دعاوی ملکی حقوقی:
به پرونده هایی که توسط یکی از طرفین در اثر سهل انگاری ، عدم اطلاع، نادیده گرفتن قوانین رخ می دهد، دعاوی ملکی حقوقی می گویند. موارد تخلف در این دعوای ملکی، مشخص است و قانون گذار، حد و حدود و مجازات مشخصی را برای هر نوع دعوای حقوقی تعيين کرده است. هیچ سوء استفاده و کلاه برداری در این نوع دعاوی رخ نداده بلکه حقوق طرفین معامله تضییع شده است.
>> الزام خریدار به تخلیه و استرداد ملک
>> الزام به تحویل ملک
>> تأیید و اثبات وقوع بیع
>> مطالبه مابه التفاوت کسری مساحت پیش فروش
>> استرداد ثمن معامله
>> خسارت تأخیر در انجام تعهد
>> الزام به تنطیم سند پیش فروش
>> مطالبه ثمن قراردادی
>> مطالبه اجرت المثل ملک
>> مطالبه سرقفلی
>> حکم تخلیه مستأجر
۲. دعاوی ملکی کیفری:
دعاوی ملکی کیفری به جرمی اطلاق میشود که در این نوع دعاوی اتفاق می افتد. به این ترتیب فرد خاطی با این که میداند کارش خلاف قانون است اما از شخص دیگر به قصد سوءاستفاده کلاهبرداری میکند. باتوجه به سنگین بودن جرم دعاوی کیفری، مجازات های متفاوتی برای مجرم بر اساس نوع ارتکاب جرمش در نظر گرفته می شود.
- الزام به تحویل ملک
- الزام به تنظیم سند رسمی
- الزام به اخذ پایان کار
- مطالبه خسارت تأخیر تادیه
- مطالبه سرقفلی
- نقض مقررات آپارتمان نشینی
- اثبات مالکیت
- تصرف عدوانی
- فسخ معامله
- فروش ملک مشاع
- خلع ید
- فک رهن
۳. دعاوی ملکی ثبتی:
دعاوی ملکی ثبتی، مرتبط با فعالیت های حوزه ثبت اسناد میباشد که در هنگام خرید یا بعد از خرید ملک و یا انتقال سند بوجود می آیند. علل ایجاد دعاوی ملکی ثبتی، شامل سهل انگاری یا عجله مالک برای خرید و فروش میباشد که برای طرفین معامله باعث ایجاد خسارات و مشکلات زیادی می شود. مهم ترین دعاوی ملکی در این قسمت عبارتند از:
> ابطال شدن سند رسمی به دلایل گوناگون
> دعوی ثبت در خصوص ابطال شدن اجرائیه ی ثبتی برای املاک مربوطه
> در خصوص ابطال شدن سند مالکیت معارض
> در خصوص ابطال ساز و کار و مراحل ثبتی کمسیون های گوناگون ثبتی
> ابطال شدن نظریه ای که هیات حل اختلاف اداره ثبت و اسناد کشور ارائه کرده است.
> افراز ملک
> اجرای ثبت
> توقیف عملیات اجرایی در مراحل مختلف کار و بسیاری موارد دیگر.
هر سه دسته از دعاوی فوق، به اموال غیر منقول مانند املاک و مستغلات مربوط میشوند . که هر کدام نیازمند تخصص لازم در زمینه خودش میباشد . به طوریکه کوچکترین اشتباه موجب ایجاد هزینه های بالای اقتصادی یا ورود ضرر و زیان بسیار زیادی می شود.
در چه مواردی باید به وکیل ملکی مراجعه کرد؟
مهمترین مواردی که می توان با یک وکیل ملکی مشورت کرد عبارتست از:
* وکیل ملک دعوای ابطال سند رسمی:
با توجه به این که سند رسمی، متشکل از دسته های عادی و رسمی است؛ اگر ابطال سند به هر دلیلی نظیر اسناد صوری، مجعول و... ضرورت پیدا کند، باید از یک وکیل ملک خوب استفاده کرد.
* وکیل ملک دعوای سرقفلی:
با توجه به پیچیده بودن قوانین مربوط به سرقفلی، اگر شکایتی در این خصوص مطرح شود؛ باید از بهترین وکیل ملکی استفاده کرد.
* وکیل ملک دعوای خلع ید:
وقتی که صاحب ملک، خانه را به خریدار تحویل نمی دهد و درواقع آن را تخلیه نمیکند؛ دعوای خلع ید اتفاق می افتد؛ به همین خاطر، استفاده از یک وکیل حرفه ای به منظور آسان شدن پیچیدگی های پرونده الزامیست.
* وکیل ملک دعوای رفع تصرف عدوانی:
اگر برخی از افراد، ملک های بدون سند را تصرف کنند؛ برای رفع و رجوع کردن این نوع مشکلات باید به وکیل، مراجعه کرد. بنابراین اگر دیگران، ادعایی درباره ی مال شما داشته باشند؛ باید از وکلای دعوای رفع تصرف عدوانی کمک بگیرید.
هزینه وکیل دعاوی ملکی
شما با خسارت های مالی جبران ناپذیری درصورت عدم موفقیت پرونده های ملکی مواجه میشوید و اموال مهم و ارزشمندی را از دست می دهید. به همین دلیل دچار هیچ تردیدی برای هزینه وکیل دعاوی ملکی نشوید، به این دلیل که شما میتوانید اموال ارزشمند خود را با پرداخت هزینه حفظ کنید. از این رو برای حفظ چنین اموالی توصیه میشود که هزینه وکیل ملکی را بپردازید.
تعرفه های مشخصی باعث تعيين هزینه وکیل دعاوی ملکی می شود و هزینه ی یک وکیل ملکی با تجربه در مقابل ضرر و زیانی که مانع آن می شوید؛ زیاد نیست.
گردآوری: بخش جامعه سرپوش
- 18
- 6