به گزارش ایرنا، گسترش طلاق به عنوان یکی از آسیب های اجتماعی سبب از هم گسیختگی اجباری در خانواده ها شده و باعث شده بیشترین آسیب روحی - روانی در اینگونه خانواده ها به فرزندان وارد می گردد.
آمار های طلاق استان زنجان در سال گذشته بیش از ۲هزار و ۴۰۰ مورد بوده و این آمار هرچند به نسبت سایر استان ها میزان کمی دارد، اما نشان از افزایش ضمنی گسترش آن در این استان دارد.
این در حالی است که آمار ازدواج در استان زنجان در سال ۹۴، بیش از ۱۱ هزار واقعه بوده و در سال گذشته نیز با کاهش جزئی به ۱۰ هزار و ۸۱۸ واقعه رسیده است.
از شاخص ترین دلایل جدایی زوجین می توان به توقع نادرست از یکدیگر، بیماری جسمی، نبود امنیت شغلی و درآمد، فقر، نداشتن آگاهی جنسی، فاصله طبقاتی، دخالت های غیرمسئولانه والدین، تفاوت زیاد در فرهنگ، نداشتن گذشت در زندگی، بی تعهد بودن نسبت به زندگی و نداشتن درک متقابل اشاره کرد.
بعضی از آسیب های طلاق در صورت مدیریت نامناسب در فرزندان، غیر قابل جبران خواهد بود و برای کنترل این موضوع لازم است زوجین آگاهی های کافی در مواجه با این مسئله را کسب کرده باشند.
اختلافات پدر و مادر قبل از جدایی، هنگام و بعد از آن باعث ایجاد التهاب و تشویش ذهنی در کودکان خواهد شد، بنابراین لازم است تا والدین برای جلوگیری از آسیب این نهال نورس، وی را جزیی از مناقشه ها قرار ندهند و از او به عنوان قاضی جهت محکوم کردن طرف مقابل استفاده نکنند.
مشاجره، اختلاف و بحث های لفظی به علت انتظار نداشتن کودک از پدر و مادر خود، فشار روانی و ضربه شدیدی روحی به وی می زند، به همین جهت والدین باید این نکته را همواره در نظر داشته باشند.
موضوع مهمی که خیلی در جامعه امروزی ما خیلی به آن توجه نمی شود، مسئله مدیریت احساسات طرفین پس از طلاق در رفتار با فرزندان است، که باید والدین مهارت کافی در کنترل احساسات خود و درک مناسب فرزندشان، از آسیب بیشتر وی جلوگیری کنند.
سرپرست مجتمع قضایی خانواده در زنجان می گوید: اثرات طلاق در نوجوانان و دختران بیشتر از سایر کودکان به عنوان یک ناهنجاری مشاهده می شود.
حجت الاسلام قادر احمدی می افزاید: طلاق اثر زودگر در خانواده ندارد، بلکه در تمامی زندگی افراد آن خانواده تاثیرگذار بوده و تا سالیان درزار همراه افکار آنها خواهد بود.
وی با بیان اینکه بی سرپرستی فرزندان طلاق باعث فروپاشی و از هم گسیختگی روحی - روانی در آنها می شود، تصریح می کند: والدین حامی بزرگی در زندگی کودکان به شمار می آیند، از دست دادن این حامی باعث زود فریب خودن و منحرف شدن آنها می شود.
شاید آسیب های فراوانی فرزندان طلاق را تهدید می کند، اما برای آشنایی با این مسائل، با نگاهی گذرا به بیشترین آسیب قربانی های طلاق، تعدادی از آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
بی خوابی، بی اشتهایی، رفتارهای ناهنجار اجتماعی، فرار از خانه، افت تحصیلی، اختلال هویتی، به هم خوردن تعادل روحی، روانی و جسمی، بروز مشکلات تربیتی، ترک تحصیل، بروز سوء تغذیه، پرخوری عصبی، احساس حقارت، سرخوردگی و درماندگی از جمله این آسیب ها به شمار می آیند.
سرپرست مجتمع قضایی خانواده در زنجان می افزاید: کودکان طلاق بیشترین افراد بزهکار در سطح جامعه را تشکیل می دهند و یک ناسازگاری با اجتماع خود دارند و برای خود آینده خوبی را متصور نیستند.
انزوای اجتماعی، نداشتن قاطعیت و استقلال، کاهش اعتماد به نفس، اضطراب، افسردگی، انحرافات اجتماعی، اجتماع ستیزی، دیگر آزاری، احساس ناامنی، حسادت، سوء ظن، پرخاشگری، انواع خشونت ها، زودرنج شدن، بدبینی نسبت به دیگران، ولگردی، بزهکاری، دزدی، اعتیاد، فقر، خودکشی و کاهش میل به ازدواج از دیگر آسیب های فرزندان طلاق بعد از جدایی پدر و مادر محسوب می شود.
بیشتر بخوانید:
رئیس نظام روانشناسی و مشاوره استان زنجان می گوید: فقر عاطفی فراگیرترین مشکل این فرزندان به شمار می رود و در واقع به لحاظ عاطفی ارضا نمی شوند.
سیدعبدالله احمدی قلعه می افزاید: فرزندان طلاق در بسیاری از مواقع در همسرگزینی و سازگاری با محیط پیرامون خود دچار مشکل هستند و در اکثر زمان ها نگاه منفی به اجتماع دارند و تمام اینها ناشی از طلاق والدین است.
معاون تهذیب مرکز مدیریت حوزه های علمیه زنجان با اشاره به از دست دادن والدین به عنوان سرپناه معنوی، در این فرزندان، می گوید: به خاطر نبود راهنما و هدایتگر در طول زندگی بسیاری از فرزندان طلاق، ناهنجاری ها و رفتارهای نامناسب اجتماعی زیادی از این افراد، بروز می کند.
حجت الاسلام علی ناصر، می افزاید: هرچقدر بتوان میزان طلاق را در جامعه اسلامی کاهش داد، همان قدر امنیت اجتماعی را در جامعه افزایش داده ایم و این مقدور نیست مگر نگاه درست اسلامی همه افراد مسئول در امر ازدواج اعم از دولتی و غیر دولتی به موضوع ازدواج جوانان.
به نظر می رسد اصلی ترین راه کاهش طلاق، اصلاح سبک زندگی در سطح جامعه، تغییر ملاک ها در زمان ازدواج از سوی والدین و جوانان، آگاه سازی والدین از آسیب های طلاق روی فرزندانشان و البته حمایت منطقی متولیان حوزه خانواده، ازدواج و جوانان با برنامه ریزی درست است.
شاید با رعایت موارد اشاره شده، بتوان امیدوار بود روزی برسد که ناهنجاری ها، بزهکاری ها و ناامنی های اجتماعی به پایین ترین حد خود در کشور برسد.
- 16
- 4