شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۳۲ - ۲۳ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۶۶۲۴
سایر حوزه های اجتماعی

مستند قاضی و مرگ؛ روایت ۴۵ سال قضاوت و همنشینی با مرگ

کسی که پس از صدور ۴ هزار حکم اعدام، قاتل پدرش را بخشید

نورالله عزیزمحمدی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه
 مستند قاضی و مرگ، روایت زندگی یک قاضی است که ۴۵ سال هر روز با مسئله «مرگ» سروکار دارد؛ یکی از معروف‌ترین و پرکارترین قاضی‌های جنایی ایران که تا امروز ۴۰۰۰ حکم اعدام و قصاص صادر کرده است، اما در یک حرکت جالب، قاتل پدر خودش را می‌بخشد.

به گزارش ایرنا، مستند «قاضی و مرگ» ساخته حسن خادمی، روایتی است از زندگی واقعی قاضی نورالله عزیزمحمدی است. عمده شهرت این قاضی، تعداد صدور حکم‌هایی است که در طی ۴۵ سال فعالیت در دستگاه قضا صادر کرده است.

این مستند با نگاهی گذرا به روند رسیدگی برخی از مهم‌ترین پرونده‌های جنایی ایران می‌کوشد تا احتمال قصور یا تقصیر قضات در سیستم دستگاه قضایی ایران را با لحاظ وجود مجازات اعدام و قصاص در اسلام، ضمن بررسی ابعاد شخصیتی و اجتماعی یکی از قضات مطرح پس از رسیدگی به بیش از ۴۰۰۰ پرونده قتل ارزیابی کند.

در ارتباط با این مستند، با حسن خادمی، کارگردان این فیلم که اتفاقاً خود او پیش از اینکه مستندساز باشد، یک جامعه‌شناس است به گفت‌وگو نشستیم.

شما در این مستند دست روی یک پدیده اجتماعی خاص گذاشته‌اید. در این مستند دو مورد را در نظر گرفته بودید؛ ابتدا زندگی این قاضی (مسئله قضاوت) و دوم مسئله مرگ. این دو موضوع در جاهایی به هم تنه می‌زنند، بهتر نبود اول تکلیف مخاطب را روشن می‌کردید؟

 مسئله من مسئله مرگ بود. در واقع زندگی یک قاضی که همه زندگی او با مرگ درگیر بود؛ دو برادر او در کودکی مرده‌اند، مادرش در نداری فوت می‌کند و در نهایت پدرش هم به قتل می‌رسد. هر روز در دادگاه همان‌طور که خودش می‌گوید جنایت می‌دید و باید حکم اعدام می‌داد. با یک قاضی روبه‌رو هستیم که مرگ برای او عادی است. بیوگرافی او برای ما مهم نیست و می‌خواستیم بگوییم گویی غول مرگ او را دنبال کرده است.

شاید گفته شود ای کاش در این فیلم بیشتر با این فرد و اخلاق او آشنا می‌شدیم؛ اینکه چرا این احکام را صادر کرده است و نظر او چیست؟! در نقدهای وارده به من گفته می‌شود باید بیشتر به مسئله صدور حکم‌های قصاص توسط او پرداخته می‌شد اما ما نمی‌توانستیم زیاد به این موضوع بپردازیم. به من حق بدهید که نتوانم زیاد به این موضوع بپردازم. به هر حال حکم اعدام و قصاص قانونی مهم و چالش‌برانگیز است.

 آقای عزیزمحمدی شخصیت مقتدری نشان داده می‌شود. کسی که امکان ندارد اشتباهی مرتکب شود. همسر او دفاع جانانه‌ای دارد و گفته است امکان ندارد او اشتباه کند. دخترشان کمی امکان خطا در نظر می‌گیرد، اما هم خود او و هم همسر او بر درست بودن همه حکم‌ها تأیید دارند که به‌نوعی روایت را یک‌طرفه به مخاطب ارائه می‌کند. آیا بهتر نبود از دوستان آقای عزیزمحمدی و خانواده‌هایی که احکام اعدام و قصاص نزدیکانشان توسط این قاضی صادر شده بود، درباره او سؤال می‌شد؟

متوجه منظور شما هستم. قصد ما دفاع از او نبود. همان‌طور که اشاره کردید دختر خانم ایشان می‌گوید که هر حکمی خطا دارد. تأکید ما هم بر همین است. مگر می‌شود کسی ۴۰۰۰ حکم صادر کند و در هیچ موردی خطایی نداشته باشد. تأکید ما بر این بود که یقینی در همه اطرافیان او وجود دارد که او خطایی ندارد. مسئله فیلم اطمینان یک فرد و توجیه او است. در مقاله‌ای گفته شده بود همه آدم‌ها برای انجام کاری باید ابتدا خود را در آن رابطه قانع کنند و او خود را قانع کرده بود. گاهی آدم‌ها کاری می‌کنند که شاید درست نباشد، ولی باید خود را به‌نوعی قانع و توجیه کنند. تلاش من نیز اشاره به این موضوع بود و نمی‌دانم در این راستا چقدر موفق بودم.

در جایی گفته‌اید: «اگر بخواهم نقدی انجام بدهم باید نقدی باشد که خارج از چارچوب‌های دستگاه قضا و قوانین کشور نباشد. به همین خاطر سیر مسیر فیلمم را کنترل کردم و در تدوین هم سعی کردم شرایط را درک کنم تا فیلم در ایران قابل نمایش باشد.» این کنترل شما در واقع به سانسور فیلم منجر شده است. آیا این مستند نمی‌توانست به نقد عادی‌سازی مسئله مرگ و علت تورم جرم در دستگاه قضا بپردازد؟ این درحالی است که در سال‌های اخیر، دستگاه قضا خیلی مورد هجوم قرار گرفته است.

متوجه هستم، من سعی کرده‌ام دروغ نگویم، اما تمام واقعیت را نمی‌توان بیان کرد. حساسیت وجودی در برخی موضوعات وجود دارد. خروج از این محدوده‌ها ایجاد مشکل می‌کند. من سعی کردم به صورتی بسیار گذرا به این موضوعات بپردازم. در فیلم نمی‌گوید اما در جایی دیگر گفته است که اعتقادی ندارد و مثل یک ماشین امضا، فقط مرگ امضا می‌کند و حالت احساسی ندارد. اگر نگرانی نداشتم، فراتر از این می‌رفتم، اما قطعاً امکان پخش کار وجود نداشت.

 به نکته خوبی اشاره کردید، آقای عزیزمحمدی با اینکه این همه حکم امضا کرده است، اما ظاهراً خودش چندان اعتقادی به حکم اعدام و قصاص ندارد، چرا که او در نهایت قاتل پدر خود را می‌بخشد.

من در فیلم با صراحت این حرف را نزدم. مسئله بخشش چیز دیگری است‌. او در برنامه‌ای در ماه رمضان می‌گوید هرچه شدت مجازات اضافه شود، میزان جرایم کمتر نمی‌شود؛ این قانون مهمی در جرم‌شناسی است.

مسئله محل ادای این حرف نیست. ایشان اعتقادی به این موضوع ندارد در حالی که ۴۰۰۰ حکم صادر کرده است. از جهت اعتقادی زندگی او به‌گونه‌ای، زندگی آدلف آیشمن در آلمان، یکی از مأموران حزب نازی را در ذهن تداعی می‌کند. هانا آرنت، فیلسوف آلمانی زندگی او را بررسی می‌کند و با این پرسش آغاز می‌کند: آیا کسی بی‌آنکه خودش شرور باشد، می‌تواند به اعمال شرارت‌آمیز دست بزند یا نه؟! البته که بحث، شرارت نیست و منظور من مسئله اعتقاد است. گویی او مأمور بود و معذور. پارادوکسی که در این فیلم دیده می‌شود، قابل درک نیست.

بله همین‌طور است. او قانون را با دقت اجرا کرده است. در حالی که شاید به آن قانون اعتقادی نداشته باشد. در فیلم می‌بینیم که او به‌شدت دقیق است. تمام پرونده‌ها را کامل می‌خواند و او واقعاً به قانون عمل می‌کند. در حقیقت باید قانون را نقد کرد. او فردی است که کاملاً قانونی کار می‌کند. یکی از اساتید دانشگاه علوم پزشکی به من گفت او بازرس ژاور، شخصیت منفی در کتاب بینوایان است. کسی که بی‌احساس و قانون‌گرا بود. ولی عدم اعتقاد به قانونی که می‌تواند برای بقیه هزینه داشته باشد، بحثی دیگر است.

فیلمساز برای پاسخ دادن به بقیه، فیلم نمی‌سازد، بلکه او سؤال ایجاد می‌کند. حقوقدانان، روانشناسان، کارشناسان فن باید در حوزه عمومی به این سؤالات پاسخ دهند. من به روشن بودن و قانع کننده بودن فیلم اعتقاد ندارم و نباید جوری باشد که مخاطب بگوید باشد پس من این نتیجه را می‌گیرم. یک فیلم باید گفتمان ایجاد کند و همه در این گفتمان شرکت کنند که بخشی از این افراد حقوقدانان یا قانونگذاران هستند؛ همه تلاش من رسیدن به این نقطه است. باید دید آیا این فیلم می‌تواند به ایجاد این سؤال دامن بزند یا نه.

  • 18
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش