شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۵:۴۳ - ۲۳ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۶۶۹۵
سایر حوزه های اجتماعی

مجید ابهری در نقد حافظه تاریخی ایرانیان

فراموشی‌ ما عمدی است 

دکتر مجید ابهری,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

نیک پیداست که ایرانیان از دیرباز به صفات و ویژگی‌های شایسته و بارز اخلاقی شهره بوده‌اند. اگرچه تاریخ درازپای این کشور در طول اعصار شاهد تهاجمات متعدد فکری، اخلاقی و اعتقادی به این کشور بوده، اما ایرانیان با پای‌فشاری بر اصول صحیح اخلاقی خود، این ویژگی‌های کم‌نظیر را تا به امروز و در بحبوحه بحران‌های همه‌گیر، تداوم بخشیده‌اند. اما ما تا چه‌میزان محق هستیم با تنگ‌کردن عرصه بر مردم و دریغ‌داشتن حداقل‌ها از حیات ایشان همچنان انتظار رفتار صحیح اجتماعی داشته باشیم؟ و باز در این میان، کدام عقل سلیم این تصور را در اذهان ایجاد می‌کند که برخی صفات زشت و ناپایدار اخلاقی که خود محصول سوء مدیریت‌هاست قابل تعمیم به عامه مردم است؟

دکتر مجید ابهری، جامعه‌شناس در گفت‌وگو با همدلی، از ویژگی‌های اخلاقی مردم ایران سخن می‌گوید.

به نظر شما اصولا ما می‌توانیم صفات و ویژگی‌هایی را به مردم ایران نسبت دهیم و این انتساب تا چه میزان علمی است؟

وجود صفات از نگاه رفتارشناسی انسان ناشی از دو مبنای ژنتیکی و ارثی، یا مبنای آموزشی و اکتسابی است. پاره‌ای از اوقات مشاهده می‌شود که بعضی از کارشناسان در صحبت‌های خود برخی صفات را به جامعه ایرانی نسبت می‌دهند که این کار یک حرکت غیر علمی و نادرست است. مثلا گفته می‌شود ایرانی‌ها احساساتی، عصبانی و افسرده‌اند، یا زود تصمیم می‌گیرند و اهل مطالعه نیستند، ممکن است در میان ۸۰ میلیون نفر از جمعیت ایران، درصدی احساساتی، عصبانی یا افسرده باشند اما تعمیم این صفات به کل مردم نادرست است، چون وقتی گفته می‌شود ایرانی‌ها حافظه فراموش‌کاری دارند یعنی هیچ‌کس چیزی در یادش نمی‌ماند و این حرف اساسا غلط و نادرست است. ایرانیان افرادی بسیار با حافظه و خوش‌فکر هستند، اما اگر در پاره‌ای از اوقات برخی مسائل را فراموش می‌کنند این فراموشی عمدی است. شاید بهتر است از نگاه رفتارشناسی بسیاری از موارد فراموش شوند تا آنکه به عنوان یک نقطه سیاه در حافظه و تفکر انسان بمانند و موجبب آزار فرد شوند. بنابراین همانطور که عرض کردم نسبت‌ دادن برخی رفتارها به کل جامعه کاری غیر کارشناسی و نادرست است.

پس همانطور که اشاره کردید ما لزوما مجاز به تعمیم برخی صفات به مردم نیستیم.

این صرفا از نظر صفات کلی استثناست، مثلا وقتی می‌گوییم ایرانیان مهمان‌نواز، مهربان و دلسوز هستند چون این ویژگی‌ها در اکثریت افراد هم‌وطن ما عمومیت دارد و آن را در اغلب شهرها و جوامع می‌توان ملاحظه کرد کاملا درست است. در کل از نظر علمی، وقتی یک صفت در بیش از هفتاد درصد افراد یک جامعه دیده شد می‌توان آن را در مورد کلیت آن جامعه توسعه و تعمیم داد، در غیر این صورت خیر.

صدا و سیما در اقدامی مخرب، مجموعه‌ای از کارها را که برخی افراد خاص و محدود در جامعه انجام می‌دهند به کل مردم تعمیم می‌دهد، نظر شما در مورد این اقدام چیست؟

بله، با توجه به برخی رفتارهای غیر قابل قبول از سوی درصدی از افراد جامعه، مثلا در مورد استفاده از خودروهای گران‌قیمت که شاید حدود ۳ یا ۴ درصد از جمعیت ایران توانایی خرید آن را داشته باشند، نمی‌توان این ویژگی را به کل جامعه ایران نسبت داد و گفت ایرانیان اتومبیل‌های گران سوار می‌شوند یا اینکه پاره‌ای اوقات گفته می‌شود وب‌سایت فلان کارخانه خودروسازی باز شد و نیم ساعت بعد تمام خودروهای آن به فروش رفت یا ایرانیان علاقه به خرید خودرو دارند. این سخنان نادرست است، عده‌ای که پول‌های بادآورده ناشی از دلالی و رانت دارند در این گونه مواقع به وب‌سایت‌های فروش خودرو هجوم می‌آورند. این عملکرد نباید ملاک ارزیابی رفتار کل هم‌وطنان ما باشد، چرا که ما در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که برخی افراد یک تا دو سال رنگ گوشت را در خانه‌شان ندیده‌اند، چگونه می‌توانند اتومبیل بخرند؟ بنابراین بعضی رفتارها که از سوی برخی افراد انجام می‌شود نباید به کل جامعه تعمیم داده شود.

عده‌ای که پول‌های بادآورده دارند و در ردیف نوکیسه‌گان جامعه هستند می‌توانند ژامبون کیلویی ۹۰۰ هزار تومان بخرند یا همه خودروهای موجود در یک وب‌سایت را خریداری کنند، صفتی که در مورد اکثریت جامعه صادق نیست

.

همانگونه که حتما مطلع شده‌اید اخیرا وزیر نیرو اعلام کرده که مردم ایران زیاد می‌خورند و زیاد می‌پوشند. فکر می‌کنید در حالی که ما هنوز زمینه‌های اقتصادی و اجتماعی صحیح زندگی حداقلی را هم ایجاد نکرده‌ایم چطور می‌توانیم با گزافه‌گویی، سیاست فرار به جلو را در پیش گیریم؟

دقیقا همین‌طور است، متاسفانه اخیرا یکی از وزرا گفته بود که مردم ایران زیاد می‌خورند و زیاد مصرف می‌کنند. البته ممکن است درصدی از مردم در برخی امور دست به زیاده‌روی و اسراف بزنند ولی این ویژگی در مورد همه مردم صادق نیست. این حرف از سوی یک وزیر در جامعه بسیار ناپسند است. در این میان باید گفت اگر رفتارهای مصرفی برخی هم‌وطنان ما نادرست است علت آن نبود الگوهای رفتاری درست در جامعه است، مسئولین و دولت‌مردان ابتدا باید زمینه‌های مصرف درست را در جامعه ایجاد کنند آنگاه اظهار نظر نمایند. مردم امیدی به آینده ندارند و مطمئن نیستند که اگر امروز مثلا مایع ظرفشویی خریدند فردا هم با همین قیمت بتوانند آن را تهیه کنند، این نا امنی فکری و عدم امنیت اقتصادی باعث حرص و آز در خرید و تهیه کالا می‌شود که مردم به هیچ وجه مقصر آن نیستند.

به باور شما اساسا می‌توان رفتارهای مردم ایران را پیش‌بینی کرد؟

بسیاری از رفتارهای مردم ایران با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی موجود قابل پیش‌بینی است اما برخی رفتارها هم به خاطر اوضاع نابسامان اقتصادی و فشارهای مادی اصلا قابل پیش‌بینی نیست و بستگی به وضعیت انبساط و انقباض مادی و اقتصادی جامعه دارد.

و در این میان صفات عامل تعیین‎‌کننده است.

حداقل یکی از عوامل تعیین‌کننده است.

  • 15
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش