شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۰۲ - ۲۹ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۸۱۷۸
سایر حوزه های اجتماعی

محمد صالح نقره‌کار: قدرت سخت مانع اجرای حقوق شهروندی است 

محمد صالح نقره کار,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

به گزارش همدلی، منشور حقوق شهروندی که به گفته مسئولین، یکی از مهم‌ترین اهداف محقق شده این روزهاست، به رغم تبلیغات فراوان و نیز نکات مهم مورد اشاره، تغییر ملموس و محسوسی در ساز و کارهای تعاملات حقوقی و روندها و مولفه‌های حقوق شهروندی ایجاد نکرده است. قطع به یقین، تحقق حقوق شهروندی در گرو گفتمان ملی عزم و اراده قوای سه گانه و تقویت نهادهای مدنی است و تا اجرای آن راه‌های نرفته بی شماری پیش پای دولت و مسئولین است. محمد صالح نقره کار، حقوق‌دان و وکیل دادگستری در گفت و گو با همدلی، از منشور حقوق شهروندی، چالش‌ها و امیدهای آن سخن می‌گوید.

به باور شما، نگاه امروز دولت و هیئت حاکمه به منشور حقوق شهروندی، خصوصاً حقوق جوانان چیست؟

اصولاً بنده معتقدم نگاه ما در این خصوص، باید نگاهی پسا منشور و امیدوارانه باشد، همه ما از ذکر مصیبت‌ها و مشکلات اطلاع داریم، تنگناها را می‌شناسیم، از کسری بودجه خبر داریم و مدام در حال بررسی گزارش اقدامات سازمان‌ها در اجرای منشور حقوق شهروندی هستیم، من چندی پیش وقتی گزارش سازمان ملی جوانان را مطالعه کردم بسیار تاسف خوردم که چرا هیچ اقدامی در خصوص اجرای مفاد منشور حقوق شهروندی در حوزه جوانان صورت نگرفته اما باز معتقدم قرار هم نیست با وجود این معضلات در جامعه از طرق مختلف، از افسردگی و نا امیدی سخن بگوییم. منشور، برنامه و خط مشی دولت است که بیشتر ناظر بر بایسته‌هاست تا چیزی که در حقیقت هست، پس ترجیح می‌دهم چیزی در مورد کمی‌ها و کاستی‌ها نگویم.

بیشتر اصرار دارم بگویم چه باید کرد، این چه باید کردها هم بیشتر ناظر بر موضوع بهبود و اصلاح نظام حقوقی کشور است، این نظام حقوقی در حوزه‌های مختلف کشور و در میان اقشار مختلف اعم از مردان، زنان، کودکان، جوانان، نوجوانان و … وجود دارد و علی‌القاعده، منشور باید برای همه این اصول، خطی مشی و برنامه داشته باشد، پس منشور آمده تا نه صرفاً در قالب یک قانون، که در قالب یک برنامه و خط مشی مشخص حرکت کند، منشور از جنس حقوق نرم است و قرار است برنامه و خطی مشی دولت را در این خصوص تنظیم کند، به این اعتبار باید برای اشخاص و اقشار مختلف، جنسیت‌ها، قومیت‌ها، ادیان و نظایر آن، برنامه و خط مشی مشخصی داشته باشد.

این وظیفه خصوصاً در مورد اقشار تحت ظلم و ستم اجتماعی همچون کودکان کار و حمایت و آموزش آنها، آموزش مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی، رفع تبعیض‌های جنسیتی و غیره آشکارتر است. پس منشور، کلیات است و اساس آن بر لیست شایسته استوار است، مفاد لیست شایسته اعم است از احساس حسن برخورداری مردم از حقوق اساسی و حقوق عادی خود، حس خوشایندی فردی و اجتماعی، دسترسی سریع و آسان به دادرسی عادلانه، شایسته‌سالاری، عدم وجود آزمون‌های متعدد، دسترسی به حمل و نقل عمومی و …، ملاک‌هایی که امروز در کشورهای اسکاندیناوی نیز اجرا می‌شوند که البته ما اینها را در منشور آورده‌ایم.

اما باید دقت کرد که لیست شایسته، جنسیت، قومیت و یا مذهب نمی‌شناسد، این لیست طبق اصل ۱۴ قانون اساسی، حقوق انسانی را به رسمیت می‌شناسد، یا مثلاً فصل سوم آن، فارغ از قومیت یا جنسیت، صرفاً از حق برابری سخن می‌گوید، جوان می‌تواند اعتراض کند، تجمع کند، از حق استفاده از ورزشگاه، خدمت عمومی، تحصیل رایگان و نظایر آن استفاده نماید، مواردی که همگی در قوانین ما نیز آمده اما همه می‌دانیم که دسترسی به امکانات وجود ندارد، بسیاری از حقوق به رسمیت شناخته نمی‌شود یا آموزش‌مان تبعیض‌آمیز است.

مثلاً در سال گذشته، ۸۰۰ نفر در آزمون‌های ورودی دانشگاه‌ها به خاطر عقاید مختلف‌شان محروم شدند، اما الان این‌ها همه تکرار مکررات است، اکنون باید به تبعات این اشکالات فکر کنیم، اینکه این عدم برابری تحصیلی به چه منجر می‌شود یا تبعیض در گزینش‌ها چه تبعاتی دارد، یا اصلاً دولت‌ها این حق را دارند که این کار را بکنند یا نه.

موانع عدم اجرای مفاد حقوق شهروندی را در بدنه دولت می‌بینید؟

می‌دانید که ما یک قدرت نرم داریم و یک قدرت سخت، قدرت نرم همانی است که منتخب است، اما قدرت سخت، منتخب و محدود نیست، گاهی ملموس هم نیست اما اثرگذار است، مثلاً همین حضور زنان در ورزشگاه‌ها، همه می‌دانیم که این قدرت سخت است که دارد مقابله می‌کند، در حالی که ایده کلی منشور این است که جوانان حق دارند از ورزشگاه‌ها استفاده کنند و یا شادی و انرژی خود را در جاهای مختلف بروز دهند، نکاتی که از جمله مفاد لیست شایسته است ولی باز برخی مواقع جوانان‌مان را از این حقوق محروم می‌کنند، اما ما برای اینکه متعرض کسی نشویم باید این معضلات را به صورت دیپلماتیک مطرح کنیم.

در واقع، منشور حقوق شهروندی بخش نازلی از حقوق جوانان را به خود اختصاص می‌دهد، در حالی که در فصل سوم آن آمده که هر دستگاهی باید برنامه‌ها و راهکارهای خود را برای دسترسی جوانان به این منشور و حقوق خود پیش‌بینی کند، و از آنجایی که این بحث ابعاد مختلفی دارد، نمی‌توان آن را صرفاً دولتی دانست، بلکه برنامه‌ای است که با کلیت نظام ارتباط دارد، این حق جوان است که به عنوان یک سرمایه اجتماعی به او نگاه شود و او را از هرگونه عامل تهدیدآمیز صیانت کرد.

در این میان قوه قضاییه هم نقش تاثیرگذاری بر عهده دارد اما می‌بینیم که همین جوان ما در یک اجتماع شرکت می‌کند و او را دستگیر می‌کنند، قوه قضاییه به جای اینکه ماده ۴۸ قانون دادرسی کیفری را رعایت کرده و برای او وکیل بگیرد، او را در شرایط سختی قرار می‌دهد که دست به خودکشی بزند.

گستره حقوق شهروندی تا کجاست؟

رعایت حقوق شهروندی صرفاً جنبه داخلی ندارد، هر فردی که پاسپورت ایرانی دارد یا زیر پرچم این کشور زندگی می‌کند، مستحق برخورداری از حقوق حقه خویش است، همه ما در مورد پرونده کیوان تابش اطلاع داریم، این ایرانی که به ضرب گلوله پلیس کانادا کشته شد، نه تنها از حقوق خود در کانادا که خود مدعی حقوق بشر است محروم شد بلکه حق او در داخل کشور خودمان هم تضییع گشت، یا مدتی پیش، یک جوان ایرانی حین رانندگی در آمریکا توسط پلیس آن کشور به قتل رسید، این همان جوان ایرانی است که طبق اصولی که پیش از این برشمردم باید از حقوق شهروندی خود برخوردار می‌شد اما دیدیم که هیچ گونه حمایت داخلی هم از او صورت نگرفت.

البته عدم رعایت این حقوق ابعاد گسترده‌تری هم دارد، ببینید ما امروز در کشوری زندگی می‌کنیم که ۶۵ تا ۷۰ درصد جمعیت آن را جوانان شکل می‌دهند اما این قشر هیچ جایگاهی در مدیریت کشور ندارد، تصویر کنونی جامعه ما، مدیرانی را نشان می‌دهد که بالای ۷۰ سال سن دارند ولی هنوز دست از مدیریت نکشیده‌اند و یا بازنشستگی‌های صوری که چهره ناموجهی از پاسداشت حق شایستگی جوانان برای تصدی مشاغل عمومی دارد، پس وقتی دولتی مدعی جوان‌مداری است باید خود ابتدا حقوق جوانان را رعایت و برای احقاق آن برنامه‌ریزی کند. فراموش نکنیم که جوانان، زرادخانه انرژی و موتور محرکه جامعه‌اند، وظیفه ما مدیریت این موتور در راستای توسعه اخلاق‌گرا و معنویت‌گراست.

  • 19
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش