شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۴۱ - ۳۰ تير ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۴۰۸۴۹۴
سایر حوزه های اجتماعی

مصطفی اقلیما:خلف وعده مسئولان، مردم را بی‌اعتماد کرده است

مصطفی اقلیما,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

مشارکت اجتماعی در حوزه‌های گوناگون از ملزومات زندگی امروز جوامع مختلف است اما نیازمند سازوکارهایی است که بتوان به مدد آن اجتماع را به سهیم شدن در ابعاد مختلف حیات خود تشویق کرد که بیش از همه نیازمند حس اعتماد اجتماعی و تفهیم لزوم کار فرهنگی در کشور است. همدلی، کم و کیف بحث مشارکت اجتماعی در ایران و موانع آن را با دکتر مصطفی اقلیما، رئیس انجمن علمی مددکاری اجتماعی ایران به گفت‌وگو نشسته‌ است که در ادامه می‌خوانید.

مشارکت اجتماعی از ملزومات حیات در دنیای امروز است، فکر می‌کنید این مشارکت چه ویژگی‌هایی دارد و ما باید برای تشویق مردم به مشارکت اجتماعی دست به چه اقداماتی بزنیم؟

مشارکت در ایران مثل مقوله پیشگیری است، پیشگیری در هیچ دستگاهی نیست و ما فقط به درمان فکر می‌کنیم، پس امر مشارکت در هیچ جایی از کشور وجود ندارد، ما حتی بین وزرای هیئت دولت هم نشانی از مشارکت نداریم، یعنی دو وزارتخانه حرف یکدیگر را قبول ندارند.

دقت داشته باشید که وقتی صحبت از مشارکت می‌شود بحث منافع وسط می‌آید، هر کسی سعی می‌کند سود و منافع دیگری را برای خود بردارد، امروزه هم با وجود فشارهای اقتصادی بسیار، دیگر هیچ کس حاضر به مشارکت نیست، حتی دو برادر که با هم در یک مغازه کار می‌کنند و قاعدتا باید برای چرخاندن و مدیریت کارها با یکدیگر مشارکت داشته باشند سعی می‌کنند سر دیگری کلاه بگذارند و پول را برای خودش بردارند، نظام زیرساختی کشور ما غلط است، نگاه اجتماعی در میان مردم ما وجود ندارد، ممکن است در شهرهای کوچک نظارت اجتماعی باشد و افراد کمتر کارهای خلاف کنند اما در شهرهای بزرگ چیزی به نام مشارکت وجود ندارد، در هیچ قسمتی، چون سیستم مستقر در دستگاه‌های دولتی، اجتماعی نیست، فردگراست.

امروزه در جامعه ما، افرادی رشد می‌کنند که به صورت تکی حرکت کنند، در یک موقعیت جمعی وقتی فرد می‌بیند دیگری دارد کار می‌کند، او هم از بغلش می‌خورد و کار نمی‌کند، این ماییم که جامعه‌مان را این طور بار آورده‌ایم، اعضای یک خانواده حتی نمی‌توانند با هم مشارکتی زندگی کنند، مادر ساز خودش را می‌زند، پدر ساز خودش را می‌زند، فرزند هم ساز خودش را، آن وقت می‌گوییم چرا این خانواده آن خانواده‌ای که ما می‌خواهیم نمی‌شود، چون هر کس می‌خواهد نگاه خودش را پیاده کند، وقتی یک زن و شوهر با هم ازدواج می‌کنند، می‌شوند ما، دیگر من وجود ندارد، اما واقعیت چیز دیگری است، هر کس می‌گوید من این کار را کردم، من آن کار را کردم، پس منیت در کشور ما زیاد است، هر کسی خودش را می‌بیند، به همین خاطر اثری از مشارکت نمی‌بینید، متاسفانه در جامعه ما، افرادی موفق‌اند که من باشند و تکی رو به جلو حرکت کنند، افرادی که می‌خواهند به صورت جمعی جلو بروند بعد از مدتی شکست می‌خورند، بعد از مدتی هم با تغییر رویه، آن منیت‌شان را که نظرات شخصی است پیش می‌برند و دیگر حاضر نیستند جمعی کار کنند، ما حتی اگر دستورالعمل هم بنویسیم، این منیت افراد است که اجازه نمی‌دهد آن مشارکت لازم به وجود آید، این مشکل فقط در جامعه ایران است، در همه جای دنیا بالاخره یک نفر پاسخگو پیدا می‌شود اما در کشور ما رئیس‌جمهور که باید پاسخگوی کارهای دولت باشد به کسی جوابی نمی‌دهد، چون وزرایش را خودش انتخاب نمی‌کند، هر یک از وزرا به سفارش کس دیگری انتخاب شده‌اند، نیروی انتظامی هم همین طور، به تنهایی پاسخگوی امنیت تهران نیست، چون همه‌گونه نیروی نظامی و انتظامی در کشور وجود دارد که هیچ‌گاه در هماهنگی با هم کار نمی‌کنند، اینها هرگز نیروهای واحدی نیستند، وقتی آن نظامی معنای مشارکت را نمی‌داند مشارکت اجتماعی که من و شما هم به دنبال آن هستیم در کشور به وجود نخواهد آمد، چون در کل، سیستم نظارتی کار نمی‌کند که بخواهیم آن را در افراد ببینیم.

برای ایجاد حس اعتماد عمومی در کشور چه باید کرد؟

ببینید مردم ما آدم‌های درستی هستند، ولی عملا مثل آن فردی شده‌اند که مار او را نیش زده و از ریسمان سیاه و سفید می‌ترسد، در کشور ما از بس مسئولین هر یک حرفی زده‌اند و به آن عمل نکرده‌اند مردم دیگر اعتمادی به آنها ندارند. در زمان آقای احمدی‌نژاد می‌گفتند که هزینه آب و بنزین را زیاد می‌کنیم تا با پول حاصل از آن پالایشگاه بسازیم، ولی هیچ پالایشگاهی ساخته نشد.

شما به قول‌هایی که هر کس می‌دهد نگاه کنید، هر کسی یک حرفی می‌زند، امروز رئیس‌جمهور یک چیز می‌گوید ولی اصلا اجرا نمی‌شود و به دست فراموشی سپرده می‌شود، از این طرف می‌گویند وام می‌دهیم از آن طرف وقتی فرد به بانک مراجعه می‌کند می‌بیند خبری از وام نیست، اینجاست که مردم دیگر به هیچ فردی اعتماد نمی‌کنند. اعتماد زمانی اتفاق می‌افتد که ما به قول‌هایمان عمل کنیم، اما امروز در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که مردم چک می‌دهند، سفته می‌دهند، ضامن می‌شوند، اما بعد زیر همه‌اش می‌زنند، آن وقت شما چگونه می‌توانید اطمینان کنید؟ مردم ما از ریسمان سیاه و سفید می‌ترسند، چون به هر کسی اعتماد کردند از او آسیب دیدند، حس اطمینان مستلزم یک برنامه‌ریزی پنجاه شصت ساله است، باید یکی دو نسل به تدریج عوض شوند و سیستم قانونی شود تا مردم اطمینان کنند، مردم چطور می‌توانند به دستگاه قضا اطمینان کنند در حالی که دستگاه قضا حق و حقوق‌شان را استیفا نمی‌کند و قاضی هر کاری که دوست داشته باشند انجام می‌دهد، از یک طرف هر بلایی که فکرش را بکنید سر بدهکاران خرده پا می‌آورند، از آن طرف با آنهایی که بارها میلیاردها تومان پول دزدیدند کاری نمی‌کنند، شما وقتی این چیزها را می‌بینید دیگر می‌خواهید به چه کسی اعتماد کنید؟ چرا مرد به همسر خود اعتماد ندارد؟ می‌گوید چون می‌خواهد پول من را به مادرش بدهد، چرا زن به شوهر خود اعتماد ندارد؟ چون می‌گوید می‌خواهد پولش را خرج خانواده‌ پدری‌‌اش یا فرد دیگری بکند، می‌گوید این کار را نمی‌کنم اما عملا می‌کند، این خود وقتی به کرات اتفاق افتد باعث عدم اطمینان می‌شود. برگرداندن اطمینان چندین نسل زمان می‌برد، مثل پیشگیری است، یک نسل طول می‌کشد.

مسائلی که اشاره کردم اجتماعی‌اند، علت‌اند و نه معلول، می‌آییم در خیابان‌ها معتادها را جمع می‌کنیم، هیچ کس نمی‌گوید چرا معتاد به وجود آمد؟ ما باید علت را برطرف کنیم، بیکاری، فقر، فشار اجتماعی، عدم امنیت اجتماعی، عدم امنیت شغلی و... اما هیچ کس این کار را نمی‌کند، فقط معتاد را بدون نگاه به علت اعتیاد او می‌گیرند و زندانی می‌کنند، اگر دولت بخواهد کاری کند باید اول از خودش شروع کند.

وزیر اشتباه می‌کند اما اصلا پاسخگوی خطایش نیست و چیزی نمی‌گوید. در هر وزارتخانه‌ای، معاونین از دوستان و آشنایان هستند، مثل وزارت بهداشت و درمان که معاون اجتماعی در آن منصوب کرده‌اند، اصلا در چارت وزارت بهداشت و درمان، معاونت اجتماعی نیست، ایشان هم که اطلاعاتی در مورد کار خود ندارد می‌آید با ورود به حوزه‌هایی که در موردشان آگاه نیست همه چیز را به هم می‌ریزد، این افتضاح را به وجود می‌آوریم فقط به خاطر این که به کسی پست بدهیم، بعد من چطور باید اطمینان کنم؟ در نهایت هم اگر ما بخواهیم مسائل اجتماعی‌مان حل شود باید به رهنمودهای رهبرمان توجه کنیم، ایشان همیشه می‌گویند شایسته‌سالاری و بعد پاسخ‌گویی.

ما در مسئولین‌مان هیچ وقت شاهد شایسته‌سالاری و پاسخگویی نیستیم، وقتی که یک مسئول که نگاه همه به اوست پاسخگو نیست، چطور می‌خواهید به افراد عادی اطمینان کنید؟ من حرف دلم را باید به که بزنم؟ حقم را از که بخواهم؟ هر کسی یک حرفی می‌زند فردا می‌گوید اگر شد شد اگر نشد هم که هیچ. پس اگر آن دو رهنمود اجرا شوند هرگز مملکت را در این شرایط نمی‌بینید، در کل باید فکر کنیم، به فقر، فساد، بیکاری، عدم امنیت و غیره، اینها را که درست کردیم آن وقت مردم به مسئولین اعتماد می‌کنند.

ایجاد زیرساخت‌ها و اقدامات فرهنگی را چطور می‌توانیم بین مردم رشد و گسترش دهیم؟

ما ۴۰ سال است که داریم بحث فرهنگی می‌کنیم، ولی کار فرهنگی نمی‌کنیم، هر کسی نگاهی به کار فرهنگی دارد، ما باید کار فرهنگی را به مردم آموزش بدهیم ولی نه با این شرایط، مردم نان شب ندارند بخورند، چه چیزی را می‌خواهیم به آنها آموزش بدهیم؟ وقتی فرد ایدز گرفته شما چطور می‌توانید به او آموزش بدهید در حالی که دارد از فقر و گرسنگی می‌میرد؟ می‌گوید من یک روز زودتر بمیرم برایم بهتر است، ما باید مردم را به آینده و زندگی‌شان امیدوار کنیم، آن وقت از کار فرهنگی حرف بزنیم، ما الان فقط مدعی کار دینی هستیم که ربطی به کار فرهنگی ندارد، وقتی من امید به آینده داشته باشم خودم کار فرهنگی‌ام را درست انجام می‌دهم.

شما از مسئولین بپرسید، هیچ کدام نمی‌دانند کار فرهنگی چیست، به نظر مسئولین کار فرهنگی یعنی صرفا امور دینی، که آن هم روحانیون بسیاری در جامعه برای انجام آن هست که من اگر سوالی در این حوزه داشته باشم از آنها می‌پرسم، اما من اگر استاد جامعه‌شناسی هستم قاعدتا نباید در امور دینی چیزی بدانم، من وقتی به مشکلی برخوردم از متخصص آن حوزه می‌پرسم، مثل اینکه شما ریاضی نمی‌دانید ولی به شما می‌گویند به مردم ریاضی آموزش بدهید، کسی نیست که همه کارها و تخصص‌ها را بداند، امور فرهنگی هم یعنی همین، می‌خواهید به مردم یاد بدهید چطور خوب زندگی کنند؟ شما قوانین را درست اجرا کنید من هم خلاف نمی‌کنم.

چرا یک ایرانی وقتی به دوبی می‌رود یک زباله در خیابان نمی‌اندازد، یا وقتی در خیابان رانندگی می‌کند موقعی که به یک عابر پیاده می‌رسد که حتی روی خط عابر پیاده نیست از ۱۰ متر جلوتر توقف می‌کند؟ برای اینکه بقیه می‌ایستند، جامعه این طور است، وقتی کسی درست عمل کند بقیه هم از او تبعیت می‌کنند، در جامعه‌ای که خود پلیس و بقیه ماشین‌ها از روی خط عابر پیاده رد می‌شوند و هر کس هر کاری که دوست داشت می‌کند، شما چه کار فرهنگی می‌خواهید انجام دهید؟ در جامعه‌ای که طبق گفته خودشان، میلیاردها تومان از جریمه‌کردن مردم در ایام عید درآمد داشته‌اند چه امیدی به اصلاح امور می‌رود؟ این کار یعنی ما فقط می‌خواهیم پول بگیریم، نمی‌خواهیم مردم را آموزش دهیم، چرا من باید خلاف کنم؟ چرا من به فکر خلاف می‌افتم، وقتی جریمه هم می‌دهم؟ چون من آن کاری را انجام می‌دهم که ارزشش برایم بیشتر است، شما باید ارزش‌ها را برای من بالا ببرید تا من خودم به فکر خلاف نیفتم، با پول گرفتن که خلاف درست نمی‎شود. نمی‌خواهد به مردم آموزش رانندگی بدهید، خودتان رعایت کنید من هم رعایت می‌کنم.

امروز فرهنگ ضوابط و سازوکار خودش را دارد، ولی ما فقط حرفش را می‌زنیم، مسئولین حتی مسائل فرهنگی را نمی‌فهمند، ما فقط بلدیم در مدارس، نمازخانه درست کنیم و بگوییم نماز بخوانید، این به نظر اینها یعنی کار فرهنگی، ولی این که نشد کار فرهنگی، نتیجه‌اش فقط هدررفت بودجه مملکتی است.

  • 13
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش