بخشي از كاروان اعزامي ايران به بازيهاي آسيايي جاكارتا را كه اواخر تابستان امسال در كشور اندونزي برگزار ميشود، زنان ورزشكار كشورمان تشكيل ميدهند. رشتههاي مختلفي مانند دووميداني، سپكتاكرا، كبدي، رشتههاي رزمي، تنيس، تنيس روي ميز، تيراندازي، قايقراني و ... رشتههايي هستند كه دختران و زنان ورزشكار ايران ميتوانند در بازيهاي آسيايي جاكارتا با همتايان آسيايي خود براي كسب مدال و سكو بجنگند. نگاهي اجمالي به زناني كه چهار سال قبل در كاروان اعزامي ايران به بازيهاي آسيايي حضور داشتند و مقايسه تعداد نفرات و رشتههايي كه در آن نماينده داشتيم، نشان از اين دارد كه هر چند تعداد نفرات اعزامي كاهش يافته است اما در برخي رشتهها زنان فرصت حضور بيشتري نسبت به دوره قبل اين رقابتها داشتند.
يكي از اين رشتهها كه با صلاحديد كميته ملي المپيك شرايط بهتري نسبت به بازيهاي آسيايي ۲۰۱۴ اينچئون دارد و ورزشكاران بيشتري به مسابقات اعزام خواهند شد،رشته تنيس روي ميز است. رشتهاي كه در بخش بانوان قدمهاي ابتدايي رشد و پيشرفت بينالمللي را طي ميكند اما با توجه به محبوبيتش بين زنان و دختران ايران، آينده درخشاني برايش متصور ميشود. كميته ملي المپيك تصميم گرفته است براي نخستين بار در تاريخ برگزاري بازيهاي آسيايي، در رشته تنيس روي ميز،فرصت حضور در بخش تيمي را به دختران اين رشته بدهد. اتفاق خوشحالكنندهاي كه به موازات خود افزايش انگيزه و علاقهمندي به اين رشته را در بين دختران ايجاد ميكند.
صعود هشتپلهاي و نتيجهاي شيرين
مسابقات جهانی تنیس روی میز که مدتی قبل به میزبانی كشور سوئد در دو بخش زنان و مردان برگزار شد، برای دختران تیم ملی ایران دستاورد مهم و بزرگي به همراه داشت. دختران ما نسبت به دوره قبل این مسابقات با صعود هشت پلهای توانستند در دسته دو این مسابقات باقی بمانند كه با توجه به پتانسيل موجود در اين رشته، موفقيت خوبي به شمار ميرفت. در همین راستا مقرر شد دختران تنیس روی میز ایران برای نخستین بار با سهمیه کامل در بخش تیمی به بازیهای آسیایی جاکارتا اعزام شوند. در واقع يك برگ برنده و شانس خوب به آنها داده شد تا شايد به نوعي عملكرد خوب آنها در مسابقات جهاني سوئد مورد تقدير قرار گيرد.
این اتفاق بدون شک انگیزه دختران تنيس روي ميز ایران را افزایش خواهد داد؛ هرچند موضوعات و معضلاتي پيرامون اين رشته وجود دارد كه ميتواند در راستاي آمادهسازي دختران ايران براي بازيهاي آسيايي كه از كيفيت فني بالا بهره مند است و برترين پينگپنگبازان جهان را در دل خود دارد، زمينهساز بروز برخي مشكلات شود. مشكلات پيرامون اين روزهاي ورزش كشور به دليل شرايط اقتصادي فعلي، بارها و بارها مطرح شده و راهكارهاي ارائه شده نيز چندان كاري از پيش نبرده است.
با اين حال اين مشكلات در بخش زنان همواره دو برابر پررنگتر نمود پيدا كرده و شرايط را براي دختران ورزشكار در بسياري از رشتهها سخت و سختتر ميكند. به ويژه اين روزها كه ورزشكاران زن زيادي در كشور تمرينات و اردوهاي خود را آغاز كردهاند تا بتوانند با كسب بهترين نتيجه ممكن در المپيك آسيايي جاكارتا، از حقانيت ورزش زنان دفاع كنند.اما به راستي براي رفع كردن مشكلات و جذب حمايتها و امكانات لازم چه قدمهايي برداشته شده است؟
نبود «حامي مالي» دغدغه نخنمای ورزش زنان!
وقتی پای درد دل زنان ورزشکار مینشینی، بيشترشان در صف اول مشکلات از دغدغههای مالی و عدم علاقهمندي ارگانها و شركتها و سرمايهدارها به حمايت از اين بخش ورزش سخن به میان میآورند. این مشکل در تنیس روی میز هم به طور پررنگي وجود دارد. عدم پوشش کامل رسانهای به ویژه رسانه ملی در تنیس روی میز زنان ايران و ليگ برتر اين بخش، موجب شده است حامیان مالی علاقهای به حمایت از دختران نداشته باشند و بیشتر تمرکزشان متوجه مردان ورزشکار این رشته است. اگر نگاهی به اعزام تنیسبازان در سالهای گذشته بیندازیم و مقایسهای در بخش مردان و زنان داشته باشیم، به این نتیجه میرسیم که تعداد مسابقاتی که مردان در آن حضور پیدا کردهاند، نسبت به مسابقاتی که دختران در آن شرکت داشتهاند، بیشتر است.
زمانی که دلیل این اتفاق را از ورزشکاران این رشته جویا شدیم به این جواب رسیدیم که پسران هزینه برخی اعزامهای خود را میپردازند اما دختران به دلیل نداشتن حامی مالی و قراردادهایی با مبالغ مناسب از سوی باشگاههایشان توانایی پرداخت هزینه برخی سفرها را ندارند و ناخودآگاه در راه افزایش رنکینگ و کسب امتیاز نمیتوانند با پسران این رشته برابری کنند. با این حال فدراسیون تنیس روی میز ایران از آن دسته فدراسیونهایی است که در برپایی اردوها و اعزامهای مربوط به فدراسیون بین بخش زنان و مردان تبعیضی قائل نمیشود.
فصل گذشته تلاشهایی صورت گرفت که مسابقات دختران تنیس روی میز پخش تلویزیونی داشته باشد که این اتفاق موجب خواهد شد حامیان مالی بیشتری جذب بخش بانوان این رشته شوند؛ هرچند رخ دادن اتفاقات اینچنینی به زمان نیاز دارد. با تمام این تفاسیر و مشکلات دخترانمان خود را آماده بازیهای آسیایی جاکارتا میکنند. مسابقاتی که میتواند بستری عالی برای نمایش توانمندیهايشان باشد.
فرصت طلایی برای دختران
کمیته ملی المپیک پس از تلاشهای فدراسیوننشينان تنیس روی میز این فرصت را به دختران این رشته داد تا برای نخستین بار در بخش تیمی نیز در بازیهای آسیایی حضور پیدا کنند. تیم اعزامی به بازیهای آسیایی تیم جواني است که بيشك حضور در جاکارتا فارغ از هر نتیجهای که برایشان به همراه داشته باشد، سرشار از تجربه خواهد بود. از آنجایی که قاره آسیا در رشته تنیس روی میز بسیار قدرتمند است و برترین ورزشکاران این رشته در آسیا هستند، شاید نتوان امید زیادی به کسب سکو و مدال از سوی دختران در این مسابقات داشته باشیم اما همین که این فرصت در اختیار تنیسورهای ایران قرار گرفته است، باید به فال نیک گرفت و این فرصت را غنیمت شمرد.
بر اساس اعلام فدراسیون تنیس روی میز، اردوی تیم ملی در بخش زنان به زودی آغاز خواهد شد و نفرات اعزامی تمرینات خود را برای حضور در این مسابقات آماده خواهند کرد. شنیدهها حاکی از این است که اردوی مشترکي بین تیم بزرگسالان و جوانان و تیمملی آذربایجان برگزار میشود. تیم ملی جوانان نیز مرداد و تا حدودي همزمان با بازیهای آسیایی، مسابقات قهرمانی جوانان آسیا را پیش رو دارد و این موضوع میتواند دلیلی برای برگزاری اردوهای موازی بین دو تیم جوانان و بزرگسالان باشد که نتایج مثبتی را به همراه خواهد داشت. دختران تنیس روی میز ایران هرچند در سالهای اخیر مشکلات بیشماری به ویژه از نظر مالی داشتهاند اما این روزها سرشار از انگیزه هستند که بتوانند تلاش فدراسیون برای حضورشان در جاکارتا را جبران کنند.
پرتو جغتايي
- 18
- 6