مدتی است که شاهد برنامه «جارچی» در شبکه ایرانکالا هستیم؛ برنامهای که با اجرای بهنوش بختیاری و امیرحسین قهرایی در صدد است تا اجناس و کالای ایرانی را تبلیغ و به اذعان تولیدکنندگانش از تولید ملی حمایت کند. چندی پیش بختیاری نسبت به برخی از انتقادات که به او برای اجرای این برنامه طرح شده بود واکنش نشان داد و در صفحه اینستاگرامش نوشت: تبلیغات راهی است برای شکوفایی اقتصادی نه اینکه این تصور پیش بیاید که از بیپولی به تبلیغ پناه آوریدید! مگر مسی و جورج کلونی بیپولن؟!» بههمین خاطر با امیرحسین قهرایی درباره رسالت، اهداف و نحوه تولید این برنامه ومهمتر از همه جایگاه تبلیغات در رسانه ملی گپی زدیم که در ادامه میخوانید.
«جارچی» بهصورت ضبطی تولید میشود؟ چه هدفی را با تولید این برنامه در نظر دارید؟
این برنامه ضبطی است و هرهفته ما ضبطهای آن را انجام میدهیم. هدف این برنامه حمایت و پوشش تولیدات ایرانی است و با این نگاه که بهادادن به شعار اقتصاد مقاومتی باید در راستای آن قرار بگیرد این برنامه را تولید میکنیم. تولیدات کارخانهجاتی را تبلیغ میکنیم که حتما در ایران باشند و در ایران فعالیت کنند و جنس مرغوب و عالی باشد؛ یعنی دوست نداریم که هر بنجل و چیز الکی را تبلیغ کنیم. «جارچی» چیزی شبیه به خبر-آگهی است که اتفاقا در ابتدا هم با همین عنوان بود اما بعدتر اسمش را عوض کردیم که شبیه به ماهیت برنامه که طنز هست هم باشد. ما دو تا بهصورت بداههسرایی در صحنه برنامه را پیش میبریم و درباره محصول هم صحبت میکنیم. این جور بگویم که «جارچی»، شکلی از تبلیغ غیرمستقیم است.
پیش از این هم تبلیغ اجناس را داشتیم اما معمولا اجناس خوبی تبلیغ نمیشد.
برای ما اصلا اینطور نیست، همه مدارکشان چک میشود؛ حتما باید مجوز وزارت بهداشت داشته باشند و از استانداردهای لازم برخوردار باشند و... خیلی سختگیری میکنیم، هم ما و هم شبکه ایرانکالا و دوست نداریم هرچیزی را تبلیغ کنیم. بعد از آن اتفاقاتی که برای کرم حلزون افتاد دیگر نمیخواهیم که اتفاقی تلخ در این حوزه رقم بخورد. اتفاقا چند مورد کالا هم بوده که آمدند تا تبلیغ کنیم اما این کار را نکردیم چون از جنسشان مطمئن نبودیم. فرق تبلیغات در شبکه ایرانکالا با تبلیغاتی که در شبکههای دیگر پخش میشود این است که اگر آنها دروغ هم بگویند تبلیغ را پخش میکنند و پولشان را میگیرند اما برای ما اینطور نیست و باید برای ما ثابت شود که آن جنس استانداردهای لازم را دارد یا نه!
آیا شورایی را دارید برای تشخیص صحت کارکردهای کالاهایی که برای تبلیغ به شما معرفی میشوند؟
بله؛ تیم نظارت بر بازار و نظارت بر صحت گفتار کذب مدعی داریم. برای همین است که میگویم این اجناس همه تست میشود و صحت و سقمش را درمیآوریم. ما در راستای حمایت از تولیدکننده و مصرفکننده این کار را انجام میدهیم و برای همین نمیخواهیم دروغی در این زمینه گفته شود.
بهنوش بختیاری چند روز پیش در صفحه شخصی خودش به برخی از انتقادات درباره این برنامه واکنش داشت و عدهای این اتهام را به او زدند که بهخاطر پول حاضر به اجرا در چنین شبکه و برنامهای میشود. آیا شما هم از این جور انتقادات داشتید؟
قبلا تلویزیون اجازه نمیداد که از چهره برای تبلیغات استفاده شود و اتفاقا خیلی بهانه بیمنطقی در این باره داشت و میگفت که شما دارید از چهره برای جذب مردم برای خرید کالا استفاده میکنید اما ما میگوییم که جنگی درنظر گرفتیم بهنام «جارچی» و از بداههسرایی خودمان استفاده میکنیم و مردم را جذب میکنیم و ضمن آن کالایی را هم تبلیغ میکنیم. چرا وقتی رضا کیانیان یک میلیاردتومان برای تبلیغ دم نوش میگیرد و عکسش روی بیلبوردهاست کسی انتقاد نمیکند حالا بهنوش بختیاری که دارد تقریبا مجانی این کار را میکند باید مورد مواخذه قرار بگیرد؟! ببینید تلویزیون برای آگهی ثانیهای دو میلیون تومان پول میگیرد و ما دقیقهای یک میلیونتومان میگیریم که فقط خرج آنتن دربیاید.
بهنظر میآید که رسالت شبکه ایران کالا هم باید تبلیغ باشد.
دقیقا. ما پول هنگفت و عجیبی نمیگیریم و دستمزد کمی میگیریم صرفا برای اینکه خرید کالای ایرانی جا بیفتد.
شما که باید دستمزد خوبی بگیرید چراکه از اعتبارتان برای دیدهشدن محصولی استفاده میکنید.
بله؛ ما تمام اعتبارمان را این وسط گذاشتیم و درنتیجه کسی حق ندارد از ما ایراد بگیرد چون ما درازای کاری که انجام میدهیم پولی نمیگیریم. ما از دل و جان داریم برای ایران کار میکنیم و از تولیدکننده ایرانی حمایت میکنیم. به این دلیل که واقعا خسته شدم از اینکه ببینم در بهترین مکانهای تبلیغاتی فقط دارد محصولات خارجی فروخته میشود و تمام تولیدکنندههای ایرانی دارند از بین میروند. ثانیهای دو میلیونتومان برای تلویزیون یعنی اینکه شما برای ۱۰ثانیه آگهی باید بیستمیلیونتومان بدهید و فقط یک بار جنستان تبلیغ شود. میدانید برای شامپور clear چه بودجهای برای تبلیغش گذاشتند؟ مگر تولیدکنندههای داخلی ما اینقدر سرمایه دارند که بخواهند برای تبلیغ کنار بگذارند، تازه آن هم اجناسی که امیدی به استاندارشان نیست! تبلیغ پاککننده cif را خودم ساختم، جار میزنم و همه جا اعلام میکنم که دارد دروغ میگوید که دستمال را هرجا بکشی با cif پاک میشود، اما آنها بودجه خوب داشتند و ساختند. تولیدکننده مظلوم ایرانی شاید نداشته باشد و ما هم در «جارچی» هدفمان این است که بههیچ وجه دروغ نگوییم.
آیا ساخت برنامه «جارچی» پیشنهاد شما به شبکه ایرانکالا بود یا بالعکس؟
وقتی شبکه ایرانکالا راه افتاد ما پیشنهاد دادیم که میآییم برنامهای را میسازیم تا راه بیفتد و بیننده جذب کند و درعین حال تولیدات ایرانی تبلیغ شود چون اگر این شبکه فقط بخواهد فیلمهای مستند کارخانهها را پخش کند که بینندهای نخواهد داشت. ما درواقع پیشگام شدیم و خدا به بهنوش بختیاری خیر بدهد چون وقتی فهمید هدف چیست با رضایت قلبی و با کمترین دستمزد آمد و برای همین من پشتش خواهم بود و اجازه نمیدهم کسی نقد غیرمنصفانهای به او داشته باشد.
شما خودتان سالهاست در حوزه تبلیغ کار میکنید و آیا بهنظرتان در این داستان کارشناس هم هستید. بنابراین شما بهترین گزینه برای اجرای «جارچی» هستید. با اینحال وضعیت تبلیغات در تلویزیون ایران را چطور میبینید؟
به من پدر تیزر ایران میگویند و از زمان «گام به گام با کفش گام» و «پاک یادت نره» و... مشغولکارکردن در این حوزه کار هستم و از اول در بطن تبلیغات تلویزیون بودهام، من، بیرنگ و رسام جزو اولین کسانی بودیم که در این حوزه کار کردیم و تبلیغات جدی را در تلویزیون شروع کردیم. از آن زمان تا الان من فریاد میزدم چون هزینه تبلیغات بالاست تولیدکننده ایرانی ورشکست میشود و نمیتواند از پس آن بربیاید و شما دارید خارجیها را بزرگ میکنید. همین الان که داریم با کمترین هزینه این کار را در شبکه ایران کالا میکنیم بازرگانی تلویزیون کاملا با ما مخالف است و اعتقاد دارد ما داریم بازارش را خراب میکنیم. ما حتی از آنها خواستیم که برای ما تیزر بروند اما مهدویمهر آنها را پخش نکرد. رئیس کل سازمان دستور داد که تیزر این برنامه را بروید و حالا منتظریم ببینیم چه اتفاقی میافتد.
در دهههای گذشته تبلیغات سروشکل جذابتر و آگهی جایگاه ویژهای در تلویزیون داشت اما الان اینطور نیست، دلایل این اتفاق از نگاه شما چیست؟
مدیریت اشتباه یکی از دلایل است. دلیل دیگر این است کسانی که در تبلیغات به اسم بزرگی رسیدند اصلا تبلیغاتچی نیستند و یک سری آدم هستند که با رانت و سرمایه به این چیزها رسیدند. تبلیغ چی کسانی بودند که مینوشتند و کارگردانی میکردند که آنها الان خرده پاهایی شدند زیر دست این سرمایهدارها دارند کار میکنند و چون پول خوبی نمیگیرند خلاقیت جذابی هم ندارند.
چرا شما که در حوزه خنده و ساخت دوربین مخفی سالهاست کار کردهاید برای شبکه نسیم برنامه نمیسازید؟
افرادی که بخواهند سرمایه بگذارند خیلی کم هستند مثل اتفاقی که دارد میافتد و از برنامههای «خندوانه» یا «دورهمی» حمایت میشود. ما الان یک طرح داریم که میگویند برایش اسپانسر پیدا کن؛ طرحی با همان تم دوربین مخفی اما یک جور روانشناسی خنده هم در آن است که تا وقتی پول نباشد نمیشود این برنامه را ساخت.
دنیاخمامی
- 15
- 5