چهارشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۳
۰۷:۳۸ - ۲۳ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۵۵۷۳
چهره ها در سینما و تلویزیون

شکایت از لیلا حاتمی به خاطر اولین اظهارنظر سیاسی‌اش!

شکایت مادر شهید از لیلا حاتمی,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,اخبار بازیگران

روایت تمام داستان‌های دور و بر لیلا حاتمی که در نخستين صحبت‌های سیاسی دوران کاری‌اش با واکنش‌های نامنتظره رسانه‌ها و افراد جریان اصولگرایی مواجه شد

 

روز گذشته بالاخره شنیده‌ها و شایعاتی که در رسانه‌های مجازی زبان به زبان می‌چرخید، به واقعیت پیوست و سایت الف با انتشار تصاویری از حضور تعدادی از خانواده‌های شهدا و جانبازان در دادسرای فرهنگ و رسانه از شکایت اینان از لیلا حاتمی خبر داد. در خبر منتشر‌شده سایت الف که بعدتر شمار زیادی از رسانه‌های مجازی دیگر آن را بازنشر کردند، آمده بود که خانواده‌های شهدا و جانبازان از لیلا حاتمی بازیگر سینما و نجفی شهردار تهران شکایت کردند.

 

دلیل شکایت از لیلا حاتمی اظهارات او در نشست خبری فیلم خوک در جشنواره برلین بود که لیلا در آن نشست از برخورد با معترضان در ایران انتقاد کرده بود. درواقع اعلام شده که دلیل شکایت خانواده‌های شهدا از لیلای سینمای ایران «سخنرانی ایشان در حمایت از اغتشاشگران اخیر و عوامل به شهادت‌رساندن جوانان بسیجی و پرسنل نیروی انتظامی» است. شکایت از شهردار تهران هم به دلیل برگزاری مراسمی در روز زن و حضور دختران خردسال روی صحنه انجام شده است. در این زمینه راه دانا نوشته: موضوع شکایت خانواده شهدا از شهردار تهران مربوط به برپایی مجلس رقص و خوانندگی به بهانه ولادت حضرت زهرا(س) و ترویج فسق علنی است!

 

آغاز داستان

لیلا حاتمی از آن بازیگرانی نیست که راه به راه درباره مسائل مختلف سیاسی و غیر سیاسی نظر دهد و جنجال بسازد. این بازیگر که به‌خصوص در سال‌های اخیر حضورش در هر فیلمی مایه اعتبار و احترام آن فیلم بوده و از معدود بازیگرانی است که صرف وجودش یک فیلم را ارتقا می‌دهد، در فستیوال فیلم برلین برای نخستين‌بار دغدغه و درد مشترکش را با شمار پرشماری از مخاطبانش فریاد زد و با توجه به محافظه‌کاری ذاتی این هنرپیشه تحسین‌شده قطعا فکرش را هم نمی‌کرد که این اظهارات چنین واکنش‌های تندی برانگیزد و بهایی چنین سنگین برایش داشته باشد.

 

لیلا حاتمی که در نشست رسانه‌ای فیلم خوک پاسخگوی خبرنگاران، منتقدان و اهالی رسانه بود، به رخدادهای اخیر ایران واکنش نشان داد. وطن امروز گزارش می‌دهد که این بازیگر در آن جلسه گفته: می‌خواهم از این فرصت استفاده کرده و عمیقا ناراحتی و عصبانیت خودم را از برخوردی که اخیرا با معترضان در ایران شد، ابراز نمایم. این شرم‌آور است که در کشور من، تظاهرات و اعتراض به بهای جان تظاهرکنندگان تمام می‌شود. برای نخستین‌بار است که من در مصاحبه‌ای سیاسی حرف می‌زنم.

 

نخستین گفته‌های سیاسی لیلا حاتمی که در فضای رسانه‌ای مجازی و بین اقشار روشنفکر بازتاب فراوانی یافت، اما به پیامدهای متفاوتی ختم شد و واکنش‌های تندی را موجب شد. واکنش‌هایی که حتی تمسخر لحن و لهجه و نظراتی درباره عدم تسلط لیلا حاتمی به زبان انگلیسی را نیز شامل می‌شد و این در حالی است که این بازیگر جزو معدود هنرپیشگان ایرانی است که تسلطی کامل به زبان فرانسه و انگلیسی دارد. آغاز‌کننده واکنش‌ها اما سخنان پروانه معصومی بود که سر صحنه یک سریال شهرستانی ابراز شده بود.

 

واکنش پروانه‌ای

گفته‌های تند لیلا حاتمی که برای هر آن کسی که روحیات محافظه‌کارانه این بازیگر را می‌شناخت، عجیب بود (منش شخصی لیلا مد نظر است و نه تعلقش به اردوی سیاسی محافظه‌کاران) و واکنش‌های تندی را موجب شد. واکنش‌هایی که روی هم باعث شدند او کامنت‌های صفحه شخصی خود را مسدود کند. سینما پرس نوشت که در این میان در قبیله سینما و تلویزیون نیز این سخنان واکنش به وجود آورد و پروانه معصومی گفت: خانم لیلا حاتمی! مگر در کشورهای دیگر اعتراض را با بوسه جواب می‌دهند؟

 

این‌جا که در اعتراضات ٤ نفر از نیروی انتظامی را شهید کردند، این چه اعتراضی است؟ جاهای دیگر وقتی مردم اعتراض می‌کنند خیلی به مردم‌شان احترام می‌گذارند؟ آنها که مردم را به مسلسل می‌بندند. خانم حاتمی عجب حرفی زده‌اند. من که از این کار ایشان خوشم نیامد. کاش هرگز از این کارشان باخبر نمی‌شدم. خواهش می‌کنم کسانی که حرفی می‌خواهند بزنند و خارج از ایران هستند، بدانند که در ایران زندگی می‌کنند و ایرانی هستند. پروانه معصومی بیانیه‌اش را شبیه یک روایت مشهور تاریخی به اتمام رسانده بود: اگر این‌جا را دوست ندارند بروند جای دیگر زندگی کنند!

 

واکنش سینما

پروانه معصومی البته در میان سینماگران ایرانی تنها نبود و یکی دو نفر دیگر هم به گفته‌های لیلا واکنش نشان دادند. قبل از اینها البته نخستين واکنش به حرف‌های لیلا حاتمی را مانی حقیقی، کارگردان فیلم سینمایی خوک که در تمام طول مدت نشست خبری کنار او نشسته بود، انجام داد و گفت: ما این‌جا نیامدیم که وضع کشورمان را نشان دهیم و از آن حرف بزنیم. این کارگردان در ادامه در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز از لیلا حاتمی حمایت کرد.

ابراهیم داروغه‌زاده نخستين مسئول سازمان سینمایی بود که علیه لیلا حاتمی حرف زد. دبیر جشنواره فیلم فجر در توییترش نوشت: كاش يك‌بار هم فيلمسازهای ما به آلمانی‌ها می‌گفتند نظرتون راجع به رابطه دولت آلمان و صدام و بمب‌های شيميايی چيه؟

 

سیدعزت‌الله ضرغامی، رئیس سابق سازمان صداوسیما نیز اظهارات لیلا حاتمی را به گفته‌های رئیس‌جمهوری ربط داد و نوشت: وقتی رئیس‌جمهوری محترم در مقابل دیدگان حیرت‌زده میهمانان خارجی، با تمسخر برخی اندیشمندان اسلامی، آن هم با مثال‌های سطحی و غیرمرتبط نسبت به یک دیدگاه خاص نظری، استفاده سوء سیاسی می‌کند، از لیلا حاتمی چه انتظاری هست؟ فرق ایشان با لیلا حاتمی این است که سخنان او، برخلاف رئیس‌جمهوري جدی گرفته نمی‌شود و متقابلا وظیفه اصلی‌اش که بازیگری است را خوب بلد است. حتی اگر نتواند کلمه protesters را به درستی تلفظ کند!

 

پرویز فلاحی‌پور و یکی دونفر دیگر از بازیگران سریال‌های صداوسیما نیز به صحبت‌های لیلا واکنش نشان داده و اهداف او را زیر سوال بردند. مشرق‌نیوز حتی صحبت‌های علی علیزاده، تحلیلگری که پیش از این در شبکه بی‌بی‌سی رؤیت می‌شد، را نیز منتشر کرد: شرم‌آور است که لیلا حاتمی به دخالت غرب در امور داخلی ایران اعتراض نکرد و نگفت ترامپ با تزریق روزی یک بحران، نهضت کلنگی‌کردن ایران را راه انداخته. شرم‌آور است که با سیاه‌نمایی کشورش، داوطلبانه به این نهضت پیوست.

 

آن هم در آلمان که هنوز از فروش بمب شیمیایی به صدام و کشتار جوانان میهنش عذر نخواسته است. علیرضا غزوه شاعر هم با اشاره به صحبت‌های لیلا حاتمی در نشست خبری فیلم خود درجشنواره برلین طی پست اینستاگرامی نوشت: به نظر من سلبریتی‌ها و هنرپیشه‌ها را خیلی بیشتر از حقشان بزرگ کرده‌اند، زیرا اینها برایشان صرفه سیاسی و اقتصادی دارند و این حکایت دردناک روزگار ماست.

 

غزوه به یاد خاطره‌ای هم افتاده بود: خدا بیامرزد اخوان ثالث را وقتی یک شاعر مشهوری رفت فرانسه و به شاهنامه فردوسی کمی چپ نگاه کرد، با همان خلق‌وخوی خراسانی دوست‌داشتنی‌اش به او اعتراض کرد که آخه بچه‌جان! مطرح‌شدن به هر قیمت؟

 

بمب

در میان این واکنش‌ها، اما به ناگهان گفته‌های یک مادر شهید مثل بمب ترکید. وقتی در تب‌وتاب هجمه و حمایت‌ها خبری منتشر شد، مبنی بر این‌که مادر شهید حسن قاسمی دانا یکی از مدافعان حرم از صحبت‌های لیلا حاتمی ابراز نارضایتی و ناخشنودی کرده و ضمن تنظیم دادخواستی علیه حاتمی، از مادران شهدای دیگر نیز دعوت کرده تا او را حمایت کنند؛ معلوم بود این آغاز یک جار و جنجال حسابی خواهد بود و این قصه ادامه‌دار خواهد بود.

 

این صحبت‌ها خود نیز واکنش‌هایی داشت. ازجمله سخنان یک جانباز جنگ تحمیلی درباره شیوه مبارزه در زمان انقلاب. اما بعدتر رسانه‌های اصولگرا این جانباز را قلابی خواندند. تهمینه میلانی نیز یکی از کسانی بود که در مقابل ادعای شکایت مادر شهید از لیلا حمایت کرد.  

 

صحبت‌های میلانی هم مثل بمب ترکید. یکی از سایت‌های خاص او را به شهرزاد بازیگر سینمای قبل از انقلاب تشبیه کرد و در مطلبی به این مضمون گفت که اگر انقلاب نبود، او ناچار بود در فیلم‌ها برقصد نه این‌که فیلم بسازد. بعضی دیگر چون سیدرضا قربانپورگنجی که رسانه‌ها او را فعال رسانه‌ای کشور خواندند نیز، در صفحه اینستاگرام خود درباره روزی نوشت که لیلا حاتمی را دیده که خیابان یکطرفه را با ماشین می‌رفته؛ و نتیجه گرفته بود که لیلا از همان اول هم مشکل داشته است!

 

حامیان لیلا

واکنش‌ها چه در موافقت و چه در مخالفت با لیلا حاتمی تمامی نداشت. یکتا ناصر در صفحه اینستاگرامش نوشت: براى من خیلى جالب است کسانى که همواره غرب‌زدگى را نهى می‌کردند، حالا که یک بانوى شجاع ایرانى هنرمند طرز برخورد با معترضان را مورد نکوهش قرار داده، براى انتقاد از حرف‌هایش ما را با همان کشورهاى ذکرشده مقایسه می‌کنند

 

بر فرض غلط که آنها هم معترضانشان را به بدترین شکل نابود می‌کنند. چرا فقط در این مورد الگوى ما هستند و اساسا مگر مبادرت به یک رفتار زشت در کشورهاى دیگر مجوز لازم براى عمل به آن در کشور ماست.

واکنش‌های حمایتی از لیلا حاتمی که بیشتر روشنفکران و هنرمندان را شامل بود، از زبان‌ها و قلم‌های بسیاری دیگر نیز جاری شد؛ چنان‌که در روزهای اخیر این میدان به یک جبهه نبرد کامل تبدیل شده بود.

 

دقیقه ٩٠

معلوم نیست نتیجه کار چه خواهد شد. این نخستین‌بار نیست که هنرمندان ما به مسأله‌ای اعتراض می‌کنند و این مسأله در صفحات مجازی به جنجالی بزرگ تبدیل می‌شود. اما از معدود دفعاتی است که پای شکایت و شکایت‌کشی برای ابراز عقیده وسط می‌آید. لیلا حاتمی؛ شاید به هیچ‌وجه فکرش را هم نمی‌کرد که بابت یک ابراز عقیده و انتقاد نه‌چندان تند و تیز درگیر حواشی پردامنه‌ای خواهد شد و در این زمینه نیز لقب نخستین به او تعلق خواهد گرفت.

 

شکایت مادر شهید از لیلا حاتمی که رسانه‌های اصولگرا حمایت پردامنه‌ای از این اقدام به عمل آوردند، آغاز بدعتی است که باید دید درنهایت به چه نتیجه‌ای ختم خواهد شد. باید دید واکنش‌ها به لیلا حاتمی تا کجا ادامه خواهد داشت؛ و این شکایت چه حکمی را در پی خواهد داشت. به ‌هرحال تمام نگاه سینما و جامعه ایران معطوف به این اتفاق است تا روشن شود ابراز عقیده لیلا حاتمی چه هزینه‌ای برایش خواهد داشت.

 

 

پولاد امین

 

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 18
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش