سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۲۰۰۰۴۸

لابراتوار چیست، كجاست و چه می‌كند؟

 لابراتوار,لابراتوار چیست,اولین محصول رنگی

حوالی سال ۱۳۵۰ تصویری سیاه و سفید از سازمان وجود دارد كه فقط تپه است؛ خیابان ولیعصر(عج) هم فقط درخت‌هایش بوده. از جام‌جم فعلی فقط ساختمان ۱۳ طبقه معاونت سیما بوده و پشت آن. لابراتوار در آن سال‌ها در سوله قرار داشته است كه اكنون تعاونی و نیروی انتظامی فعلی قرار دارد؛ حدود سال‌ ۵۲ این چهارطبقه را برای لابراتوار و دستگاه‌های ظهور می‌سازند.

 از سمك عیار تا سیانور

اولین محصول رنگی كه در سازمان صداوسیما در این مركز تولید شده فیلم ۱۶‌میلی‌متری سمك عیار در سال ۱۳۵۳بوده، بعد از آن سلطان صاحبقران و در ادامه آثار ماندگاری كه از آن میان می‌توان به امیركبیر، بچه‌های مدرسه همت، بوعلی‌سینا، دلیران تنگستان، روزی روزگاری، هفت سنگ، هم‌شاگردی‌ها، كوچك جنگلی، سربداران، مریم مقدس، مردان آنجلس، بافته‌های رنج، شیخ مفید، بشارت منجی، روزهای به‌یادماندنی، حضرت یوسف(ع)، رقص پرواز، امام علی(ع)، من و دبورا، در چشم باد، هزاردستان، كیف انگلیسی، تفنگ سرپر و در مجموع ۲۵ اثر الف ویژه اشاره كرد؛ آثاری كه مراحل فنی و عملیاتی ظهور، تولید پوزتيوهای راش، قطع نگاتیو، ترنسفر، تهیه فاینال كار، تروكاژ و... آنها در لابراتوار انجام شده است. در خصوص آثاری همچون مختارنامه كه از تكنولوژی جدیدتری بهره برده است نیز كار اسكن، تصحیح رنگ دیجیتال و... آن در لابراتوار سازمان صداوسیما صورت گرفته است. تا‌كنون نیز امور فیلم‌های سینمایی مثل ایستاده در غبار، آخرین روزهای زمستان، سیانور و ماجرای نیمروز ۱ انجام شده و امسال هم پلان‌هایی جهت تحویل به عوامل فیلم ماجرای نیمروز ۲ اسكن شد.

پدرام عظیمی با مدرك دكترای شیمی كه در كنار وظایف سازمانی خود به تدریس در دانشگاه نیز مشغول است هم اكنون مدیریت این امور تخصصی را بر‌عهده دارد. او به تبدیل منابع به عنوان نیازی حیاتی اشاره می‌كند كه فواید بسیاری برای سازمان و تولیداتش دارد. عظیمی می‌گوید: در ابتدا لابراتوار زیر نظر معاونت فنی بوده سپس در سال‌های ۷۸ -۷۷ زیر نظر مركز تولید و فنی معاونت سیما قرار می‌گیرد. از سال ۹۵ تا‌كنون و با توجه به نیاز تبدیل فیلم‌ها كه در آن سال‌ها احساس می‌شد، مدیریت وقت سازمان تمركز خود را بر تبدیل منابع آرشیوی معطوف كرد؛ بنابراین لابراتوار به پیكره بخش آرشیو سازمان اضافه شد. ۱۲۰ هزار ساعت فیلم شامل فیلم‌های دفاع مقدس، مستندهای انقلاب اسلامی، سریال‌ها، تولیدات آموزشی و... در قطعات مختلف در آرشیو برای دیجیتالی شدن، موجود است.

لابراتوار به دلیل مسائل امنیتی كه سازمان دارد مورد توجه بسیاری از ارگان‌ها از جمله بنیاد حفظ و نشر آثار امام خمینی(ره)، حفظ و نشر آثار دفاع مقدس، صنایع نظامی و وزارتخانه‌های مختلف است. عظیمی در این‌باره توضیح می‌دهد: این مراكز علاقه‌مندند كه فیلم‌هایشان را در داخل سازمان تبدیل كنند، در كنار این‌كه خارج از سازمان هم دیگر لابراتوار فعالی وجود ندارد. لابراتوار وزارت ارشاد نیز فقط به تولیدات خود سرویس می‌دهد.

سال گذشته جشنواره‌ای در فرانسه برگزار شد كه از دانشگاه سازمان صداوسیما تقاضا كردند یك‌سری آثار برایشان ارسال كنند. پنج، شش فیلم از مستندسازان قدیمی و جدید كشور تبدیل و ارسال شد. این مساله برای كشور و سازمان بسیار خوب بود چون پس از نمایش تهیه‌كنندگان و كارگردانان مستندساز فرانسوی از تكنولوژی كه در این زمینه در كشور ما وجود دارد، تقدیر شد.

عظیمی درباره اثرات تحریم‌ها بر نگهداری و به‌روزرسانی دستگاه‌های قدیمی لابراتوار می‌گوید: اكثر تجهیزاتی كه در سازمان داشتیم در گذشته سرویس‌دهی آنها توسط شركت‌های خارجی صورت می‌گرفته، اما در حال حاضر این دستگاه‌ها هم به‌روزرسانی و هم نگهداری می‌شود و خوشبختانه این توانمندی در داخل كشور وجود دارد و این بومی‌سازی در اكثر دستگاه‌ها انجام شده است. یكی از محسناتی كه وجود داشته، این است كه امروز می‌توانیم از توانایی متخصصان داخلی استفاده كنیم، زیرا توانستیم اكثر تجهیزاتی كه داشتیم را بومی‌سازی كنیم. به غیر از دستگاه اسكنر كه یك تكنولوژی بسیار پیشرفته در دنیا داشته و نگهداری آنها شرایط خاص دارد؛ بقیه تجهیزات مثل اصلاح رنگ،PF  از لحاظ سخت‌افزاری تا جایی كه امكان داشت بومی‌سازی شده. در این امر دوستان فنی بسیار كمك كرده‌اند و جا دارد از ریاست محترم سازمان، معاونت فنی و مدیران ارشد حوزه ریاست كه پشتیبانی انجام داده‌اند تشكر كنم.

 چرخه تبدیل منابع در لابراتوار چگونه است؟

عظیمی می‌گوید: لابراتوار شامل ۲۵ بخش مختلف است كه این ۲۵ بخش شامل سه قسمت كلی می‌شود؛ آنالوگ، دیجیتال و پشتیبانی. بخش آنالوگ شامل واحدهای ظهور نگاتیو و پوزتیو، اتالوناژ، فیلم تمیز‌كن، چاپ، تروكاژ، قطع نگاتیو، كنترل كیفی، آپارات و آرشیو است. در بخش دیجیتال وقتی خروجی تصویر با كیفیت درخواستی آماده و همراه با صدای آن در واحد تدوین نسبت به تهیه نسخه نهایی قابل ارائه به شبكه اقدام می‌شود.

جهت حفظ سیستم‌های موجود نیازمند یك واحد پشتیبانی بودیم كه این واحد وظیفه‌اش نگهداری از سیستم‌های دیجیتال و آنالوگ و ارتقاي آن است.

او درباره تبدیل منابع صوتی بیان می‌كند: همراه با تبدیل تصاویر، صدای آنالوگ نیز تبدیل به دیجیتال می‌شود. امكان دارد بخشی از فیلم هنگام تدوین مجدد تغییر كرده باشد یا یك تكه از فیلم پریده باشد در این صورت نسخه‌هایی كه از آن فیلم موجود بوده را فراخوان می‌دهیم. مثلا از فیلم‌خانه یا آرشیوهای موجود استفاده می‌كنیم، سپس صدای آن را جدا كرده و روی فیلم قرار می‌دهیم.

 نگهداری منابع ارزشمند تصویری در آرشیو و لابراتوار

عظیمی توضیح می‌دهد: تا قبل از سال ۹۴ منابعی كه در آرشیو نگهداری می‌شدند از شرایط استانداردی برخوردار نبودند، بعد از آن با توجهی كه مدیران ارشد وقت و كنونی سازمان به حفظ و نگهداری منابع آرشیوی مبذول داشتند شرایط نگهداری آثار بهتر شده، اما به دلیل مدیریت‌های گذشته كه از منابع به خوبی نگهداری نكردند این منابع دچار آسیب شده است. منابع آنالوگ شامل نگاتیو، پزتیو و صدای اپتیك یا مگنت موجود در آرشیو سازمان یا سازمان‌ها و ارگان‌ها پس از مكاتبات لازم و دستور اقدام ابتدا پذیرش شده و بعد به واحد ترمیم سپرده می‌شوند. در این مرحله متخصصان ترمیم پلان به پلان و فریم به فریم فیلم‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهند. آسیب‌دیدگی‌های پرفراژ و حاشیه فیلم‌ها ترمیم می‌شوند و شاید این اتفاق برای هر فیلم سینمایی بسته به آسیبی كه دیده بین چند ساعت تا چند روز زمان ببرد. وقتی ترمیم انجام شد به قسمت فیلم تمیز كن منتقل و سپس بسته به نیاز فیلم یا به قسمت تله سینما رفته یا اسكن می‌شود.

او توضیح می‌دهد: وقتی فیلم اسكن می‌شود صدماتی كه از گذشته داشته مثل خط و خش، پریدگی رنگ و... موجود روی فیلم روی تصاویر دیجیتال انتقال پیدا می‌كند، بنابراین در این مرحله یعنی مرحله PF بازسازی به صورت فتوشاپ روی آن انجام می‌شود كه بسته به صدماتی كه فیلم دیده چون فریم به فریم آثار مورد بررسی قرار می‌گیرد و این امر زمانبر است. در مرحله تصحیح رنگ، رنگ تصاویر پلان به پلان اصلاح می‌شود. تصحیح رنگ یك فیلم حدود دو هفته و بازسازی یك تا شش ماه زمان می‌برد. ۳۳ قسمت سریال «ولایت عشق» در كمتر از یك سال با كیفیت ۲K  تبدیل شد.

 استحصال نقره در لابراتوار

جلوگیری از وارد شدن صدمه به آثار موجود یكی از اصلی‌ترین راهكارهای حفظ و نگهداری در لابراتوار فیلم است. به همین دلیل این كار نیاز به دانش روز دارد؛ عظیمی توضیح می‌دهد: متاسفانه در گذشته بین آرشیو و لابراتوار یك جدایی وجود داشته و آرشیو بسته به نیاز موجود تحت اجبار تبدیل منابعی را  كه لازم داشتند خودشان انجام می‌دادند. افرادی كه به فیلم‌ها دسترسی داشته‌اند تخصص لازم را نداشتند و بی‌محابا با دست بدون دستكش به فیلم دست می‌زدند. همین اتفاق چون عرق دست عوامل گوگردی دارد باعث آسیب رساندن به فیلم می‌شود، همچنین هنگام ریواند فیلم جهت تبدیل آسیب‌های زیادی به آن وارد كرده‌اند. از سه چهار سال گذشته به دلیل شرایطی كه به وجود آمده فیلم‌ها وقتی تمیز و ترمیم می‌شوند به صورت استاندارد بسته‌بندی شده و در قوطی‌های مخصوص قرار می‌گیرند و به آرشیو و مخزن با یك درجه حرارت مشخص منتقل می‌شوند.

 تدوین دوباره یك فیلم در لابراتوار

عظیمی ادامه می‌دهد: گاهی نسخه‌ای كه از فیلم تبدیل شده با نسخه‌ای كه قبلا تهیه شده متفاوت است و ممكن است بخش‌هایی حذف شده یا پلان‌هایی جابه‌‌جا شده باشد، بنابراین ما مجبور می‌شویم فیلم را بر مبنای نسخه درخواستی مجددا تدوین كنیم كه كار زمانبری هست. چندی پیش فیلم ۴۰ سالگی، مزد ترس و... را بر اساس همین الگو تدوین كردیم. طی این سه سال حدود پنج تا شش هزار ساعت تبدیل در این امور انجام شده است.

اولین سریال رنگی كه در سازمان كار شده سمك عیار است. عظیمی درباره تبدیل، اسكن و پخش آثار این چنینی می‌گوید: با این كار علاوه بر نشان دادن توانمندی سازمان در امر نگهداری و بازسازی نسخه‌های قدیمی یك اثر ماندگار، می‌توان به شناخت بافت فرهنگی دوران ساخته شدن فیلم نیز پی برد.

 نقش لابراتوار در اطلاع‌رسانی انقلاب اسلامی

عظیمی می‌گوید: مستند برای آزادی، به سوی آزادی، وقایع شش ماهه اخیر و تپش تاریخی، مستندهایی بوده‌اند كه از سال ۵۹ تا ۶۱ درباره وقایع انقلاب تولید شده و شبكه‌ها اكنون از آنها استفاده می‌كنند.

لابراتوار نقش اساسی در خصوص اطلاع‌رسانی در زمان انقلاب داشته و اولین خبر پیروزی انقلاب از همین جا بیرون می‌رود. در روزهای پیروزی انقلاب اسلامی گارد شاهنشاهی در سازمان مستقر شده بوده بنابراین مرحوم نثاری كسی بوده كه از رایزرهای تاسیسات فرار كرده و فیلم ریورسال خبری پیروزی انقلاب اسلامی را برای پخش به بیرون می‌رساند. اگر مستند وقایع شش‌ماهه اخیر را ببینید حضور تانك‌ها و گارد شاهنشاهی را در سازمان نشان می‌دهد.

 تعامل لابراتوار با معاونت‌های مختلف سازمان

در شرح وظایف كلی كه برای لابراتوار دیده شده تعامل با امور استان‌ها، معاونت برون‌مرزی، معاونت سیما و معاونت سیاسی وجود دارد. فیلم‌های بسیاری از شبكه‌های مختلف در داخل سازمان و خارج از آن برای تبدیل به لابراتوار آورده می‌شود.

عظیمی در توضیح بیشتر می‌گوید: لابراتوار تبدیل منابع را انجام می‌دهد اما اصل مطلب این است كه مستندساز اگر از بیرون درخواست منابعی داشته باشد با مكاتباتی كه انجام می‌دهد ارتباطش با اداره كل آرشیو برقرار می‌شود، سپس برای تبدیل منابع دستور صادر و امكان استفاده از منابع فراهم می‌شود. حساسیت‌هایی وجود دارد كه امیدوارم این حساسیت‌ها با نظام مندی جدیدی كه صورت می‌گیرد روند فعالیت مستندسازان را تسریع كند.

jamejamdaily.ir
  • 18
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش