دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۰۰۴۰۰۴۵

آشنایی با انواع ساز نقاره (+ تاریخچه)

ساز نقاره,انواع نقاره,فلسفه نقاره زدننقاره متشکل از دو طبل کاسه مانند است که کاسهٔ بزرگ تر آن صدای« بم» میدهد
به ساز کوبه ای و ضربی که معمولاً به صورت جفتی است و در اکثرشان یکی از دیگری کوچکتر است، ساز نقاره میگویند. نحوه ی نواختن نقاره با استفاده از دو چوب می باشد. نقاره ها دارای انواع گوناگونی هستند و نقاره زن به کسی گفته میشود که نقاره را بنوازد.

نقاره

ساز نقاره یا ناقاره، سازی ضربی به صورت طبل دوتایی میباشد که سطح یکی در مقایسه با دیگری کوچکتر است و هر دو با استفاده از دو چوب به وسیله یک نوازنده نواخته می شود. نقاره متشکل از دو طبل کاسه مانند است که کاسهٔ بزرگ تر آن صدای« بم» میدهد درحالیکه کاسه ی کوچکش صدای« زیر» می دهد. جنس کاسه های نقاره از مس یا سفال م باشد که با استفاده از پوست گاو یا گوسفند روی آن پوشیده شده است. ساز نقاره را برای نواختن، معمولاً روی یک پایه مخصوص می گذارند ولی در مجالس خانگی، آنرا بر روی قطعه فرشی می گذارند و برای کوبیدن بر روی آن از دو ترکهٔ نازک چوب استفاده می کنند.

انواع نقاره

ساز نقاره در نقاط مختلف ایران در انواع و اندازه های مختلف وجود دارد. در ادامه با انواع ساز نقاره آشنا شوید:

> نقاره قشقایی:

نقاره قشقایی به یک ساز کوبه ای و یک طرفه ای گفته میشود که شباهت بسیاری به دوسرکوتن مازندرانی ها ولی با اندازه ای بزرگتر دارد. جنس کاسه ی این ساز از فلز مس میباشد که با دو قطعه چوب نواخته می شود و حجم صدای بسیار بالایی دارد. این ساز در واقع همراهی کننده کرنا نوازان قشقایی است و در مناظقی مانند مناطق قشقایی نشین استان فارس و منطقه بویراحمد در همسایگی فارس به نواختن آن می پردازند.

,انواع نقاره,فلسفه نقاره زدن,نقاره مازندرانساز نقاره در نقاط مختلف ایران در انواع و اندازه های مختلف وجود دارد

> نقاره شمالی:

ساز نقاره شمالی را در شمال ایران می نوازند و در استان مازندران،  به نام محلی desarkutan  شناخته میشود. به نقاره بزرگ تر، بم می گویند در حالی که به نقاره کوچکتر،  زیل می گویند. بم حدود ۲۲ سانتی متر قطر دارد و زیل حدود ۱۶ سانتی متر قطر دارد. از پوست گاو برای هر دو نقاره استفاده می شود،  اگرچه از پوست گراز در گذشته استفاده می شد. میله های چوبی این ساز حدود ۲۵ الی ۲۷ سانتی متر طول دارد. برای ضربه زدن به  نقاره بزرگتر از چوب ضخیم تری استفاده می شود. قطر چوبها مابین یک الی یک و نیم سانتیمتر است. ساز بهمراهی یک یا دو ست از این ساز نواخته می شود و به صورت تکنوازی قابل استفاده نیست. ساز نقاره شمالی و سرنای مازندرانی با هم در اماکنی چون مراسم عروسی و  فستیوال های ورزشی محلی کاربرد دارد.

> نقاره سنندج:

ساز نقاره سنندج در مقایسه با نوع شمالی کمی بزرگ تر است، گاه گاهی این ساز را به اسب میبندند و نوازنده بر اسب سوار میشود و با دست مینوازد.

> نقاره کرمان:

دو نوع نقاره در کرمان موجود است. جنس یکی از این نقاره ها سفال میباشد که در امیرآباد شول مرسوم است و جنس نقاره ی دیگر از فلز میباشد که در مناطقی مثل بابک و شهداد مورد استفاده قرار میگیرد. مردم کرمان در اصطلاح محلی به نقاره بزرگ، ناقاره و به نقاره کوچک، زیل می گویند.

> نقاره فارس:

 نقاره فارس مانند نقاره سنندج و کرمان جفت است با این تفاوت که بزرگتر از آنهاست و در اندازه های هر یک نسبت به دیگری( قطر دهانه شان ۲۳، ۳۷ سانتیمتر است) اختلاف زیادتری وجود دارد. آن ها نیز به شکل خمره ای فشرده هستند. نقاره فارس به منظور ساختن نقاره های جدید، زمینه و مدل کاربرد دارد.

تاریخچه ساز نقاره,ساز نقاره قشقایی,نقاره کرماناستفاده از شیپور و نقاره در روزگاران پیشین، در دربار شاهان مرسوم بود

> نقاره مازندران:

نقاره مازندران نیز با نام دسرکوتن شناخته میشود. بدنه ی این نقاره از سفال ساخته شده ولی پوستش از پوست گاو می باشد که این پوست از مهم ترین پوست صدا های مناطق مرکزی مازندران به شمار می رود. نقاره در این مناطق بهمراه سرنا نواخته می شود. این ساز را در هنگام نواختن، یا زیر بغل یا روی زمین می گذارند و درغیر این صورت از گردن آویزان می کنند و روی آن با دو تکه چوب ضربه می زنند.

نقاره در استان مازندران بیشتر برای مراسمات شادی و عروسی مورد استفاده قرار میگیرد. از این نقاره در زمان  گذشته در نقاره خانه استفاده می شد و در مراسم کشتی مازندرانی این نقاره را با سرنا می نوازند.

منسوخ شدن نقاره

این سنت قدیمی در دوران پهلوی با بی توجهی و گذر زمان از بین رفته است و اکنون بطور رسمی، صرفا در مشهد و در نقاره خانه حضرت امام رضا (ع) و با همان سبک و سیاق قدیمی در مواقع معین، بطور منظم و دایم نواخته می شود.

تاریخچه ساز نقاره

در زمان های قدیم، نقاره هم در مواقع جنگ و هم در مواقع صلح کاربرد داشت، یعنی یک ساز رزمی محرّک و شورآفرین در هنگام نبرد بوده که آنرا بر کوهان شتر می بستند و نقاره چی ها بر شتر سوار میشدند و در میدان جنگ این ساز را می نواختند و در موقع صلح در سورها و میهمانی ها بعنوان یک ساز بزمی بر گردن خود می آویختند یا روی جایگاه در محل های معینی قرار می دادند و ساز می زدند.

فضل بن روزبهان خنجی در کتاب مهمان نامه بخارا، در حالات محمدخان شیبانی، سلطان ماوراءالنهرکه مشهد و ناحیه طوس را به تصرف خود درآورده بود، چنین نوشت:

« سلطان تصمیم گرفت امام رضا را زیارت کند، از این رو با اعیان لشکر خود و قاضیان و محتشمان به مشهد رفت. با جمعی که قبلاً به مشهد رفته بودیم و مراسم استقبال را در آن جا فراهم کردیم. محلّی بر فوق بارگاه حضرت وجود دارد که نقاره حضرت امام را می‎زنند.

این متن بیانگر اینست که نقاره در قرن نهم و دهم نواخته میشده و برای نقاره‎زن ها، مکانی را در بلندی اختصاص داده اند.

نقاره,ساز نقاره,ساز نقاره چیستساز نقاره را برای نواختن، معمولاً روی یک پایه مخصوص می گذارند

استفاده از شیپور و نقاره در روزگاران پیشین، در دربار شاهان رای و مرسوم بود و هر بامداد و شبانگاه، در شهرها و بیابان‎ها در کاخ‎ها و قصرها و محل‎های اقامت حاکمان و امیران نقاره می‎زدند و از این طریق مردم را احضار و یا مرخص می‎کردند و نشان حاکمیت و اقتدار شاهان، طبل زدن و شیپور زدن بود. نواختن طبل و نقاره در ایران تا زمان قاجاریه ادامه داشت و حاکمان هم به هنگام معینی در مراکز استان‎ها از آن استفاده می‎کردند و حتی تا اوایل قرن حاضر در مناطق شرقی کشور رایج بود.

وسایل نقاره زنی

در گذشته وسایل نقاره زنی شامل نقاره، دهل، سرنا و سنج بود و از کرنا در پایتخت استفاده می شد ولی کرنا و طبل از وسایل نقاره زنی آستان قدس رضوی محسوب میشود. چهار طبال در موقع اجرای مراسم، در سمت راست نقاره خانه( شمال) رو به گنبد مطلای امام و بر روی صندلی های کوچک می نشینند، شش کرنانواز به ترتیب در سمت چپ نقاره خانه( جنوب) در کنار سرنواز می ایستند و بصورت هماهنگ به نقاره نوازی می پردازند. از چهار نوع طبل در نقاره نوازی استفاده می شود که عبارتند از:طبل سرچاشنی، گاه بر گاه( گورگه، گورگ)، تخم مرغی و ساده( میانه).

مواقع نقاره نوازی در بارگاه امام رضا

اکنون غیراز ایام سوگواری و ماه های محرم و صفر، همه روزه در دو نوبت پیش از طلوع و غروب آفتاب، ساز نقاره در بیست دقیقه نواخته می شود. در جشن اعیاد نیز علاوه بر نوبت های معمول، به ترتیب دو یا سه نوبت بمدت یک ساعت پس از غروب و یک ساعت پس از طلوع آفتاب نقاره نوازی می شود. همچنين در ماه رمضان، شرایط نقاره نوازی به اینصورتست که یک نوبت نقاره سحر را در دو ساعت مانده به سحر و پس از اتمام مناجات موذنان به مدت نیم ساعت می نوازند و نقاره افطار، یک ربع پیش از غروب آفتاب نواخته می شود. نقاره خانه مشهد در جشن نوروز و زمان تحویل ساعت نیز مراسم اجرا می کند.

وسایل نقاره زنی,نقاره,نقاره سنندج,ساز نقارهنقاره خانه مشهد در جشن نوروز و زمان تحویل ساعت نیز مراسم اجرا می کند

گردآوری: بخش هنر و سینما سرپوش

  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش