جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۰۰۰۷۰

تئاتر خیابانی چیست و چه ویژگی هایی دارد؟

تئاتر خیابانی,تئاتر خیابانی چیست,تاریخچه تئاتر خیابانیتئاتر خیابانی از مشارکت گروه‌ها و نهادهایی شکل گرفته است که روحیه‌ای اعتراضی داشته‌اند
تئاتر خیابانی به اموری همچون شعبده بازی، تئاتر فیزیکی، تردستی، میم، سیاه بازی، دلقک بازی ، مهارت های سیرکی، کار با آتش، نمایش های روحوضی، بندبازی و… اطلاق میشود. این نمایش، محدود به سِن خاصی نمی باشد و قابلیت اعمال تنظیمات نور و افکت های صدا بر تئاتر خیابانی وجود ندارد. در این مطلب از سرپوش ویژگیهای تئاتر خیایابانی و تاریخچه آن توضیح داده شده است.

تئاتر خیابانی

به نوعی از تئاتر که اجرای آن در اماکن باز، نظیر خیابان ها، پارک ها و میدان ها انجام می شود؛ تئاتر خیابانی می گویند. اگرچه قدمت اجراهای خیابانی به چندین قرن میرسد ولی تئاتر خیابانی از سده نوزده و بیست بعنوان ژانری مستقل مطرح شد. در اکثر مواقع، درون مایه تئاتر خیابانی به رغم تئاتر کلاسیک، شامل مشکلات مردم عادی، مسائل جامعه و مشکلات زنان می باشد. لذا رواج یافتن تئاتر خیابانی برطبق نظر برخی از افراد، هم زمان با جنبش های اجتماعی سده بیستم مانند فمنیزم بوده است.

دوره گرد، نام اجراگران تئاتر خیابانی می باشد. تماشاگران، پول یا هدایایی مانند غذا یا نوشیدنی را به« دوره گردان» اهدا می کنند. تئاترهای خیابانی، اغلب در خیابان ها، مراکز خرید، پارکینگ ها و یا تقاطع ها و گوشه های خیابان اجرا میشود و شامل پرفورمنس های متحرکی است که در هنگام رژه یا اعتراضات یا در طول جشنواره ها اتفاق می افتند.

تاریخچه تئاتر خیابانی

همزمان با جنگ جهانی اول و انقلاب شوروی در اوایل قرن بیستم، نمایش های خیابانی در اروپا رواج پیدا کرد. هدف از اجرای چنین تئاتری تبلیغ و ترویج بود و عموماً قصد تبلیغ مواضع انقلاب را داشت. این روند، بعد از جنگ جهانی دوم در دهه ۱۹۵۰ میلادی، سیر نزولی یافت تا این که در اواخر سال های ۶۰ و ظهور رادیکالیسم در اروپا، جنبش دانشجویی فرانسه به آن جان تازه ای بخشید.

تئاتر خیابانی از این نظر با تئاترهای قبلی تفاوت داشت که اگر تئاتر خیابانی درزمان گذشته برای دفاع از پرولتاریا برخاسته بود ولی اینک بر ضدسرمایه داری جهانی سر برآورده بود. شکل گیری بسیاری از این نمایش ها بعد از جنگ ویتنام با هدف مخالفت با امپریالیزم جهانی بود و به تدریج ، تأثیرات سیاسی در این نمایش ها کم شد و دفاع از حقوق سیاهان، زنان و مخالفت با جهانی سازی، جایگزین آن شد. در حال حاضر ، تعداد اجراهای صحنه های تئاتر جهان به هزاران نمایش میرسد تا باطل را محکوم کنند و حق و معنویت از دست رفته بشر معاصر را آشکار کنند.

ویژگی های تئاتر خیابانی,تئاتر خیابانی,تاریخچه تئاتر خیابانی در ایرانتئاتر خیابانی همواره در زندگی مردم حضوری پررنگ داشته است

تاریخچه تئاتر خیابانی در ایران

تئاتر خیابانی در ایران از سده بیستم رواج پیدا کرد. پایتخت تئاتر خیابانی ایران، شهر مریوان می باشد. تئاترهای خیابانی در ایران در ابتدا با نمایش های مذهبی شروع شد. از محبوب ترین و قدیمی ترین شاخه های هنر نمایشی در کشور میتوان به نمایش هایی نظیر تعزیه و پرده خوانی روحوضی اشاره کرد. تعزیه در دوره های تاریخی مختلف به دلایل سیاسی از سوی دولت ها سانسور و تحریم میشد ولی با این وجود، راهش را پیدا کرد و وارد دوره ی ما شد. تئاتر خیابانی باتوجه به نبود سالن های کافی یا هزینه بالای اجاره ها در ایران، به عنوان یکی از گزینه های هنرمندان مبتدی محسوب میشود.

به نوعی از نمایش که برخاسته از دل اقشار مختلف جامعه است و ظهور آن با انگیزه های درونی تیم بازیگران، صورت گرفت؛ تئاتر خیابانی می گویند. مثلا برخی از هنرمندان تا قبل از انقلاب، نمایش نامه هایی را برای انتقال اعتراض خود به وضع موجود در این موضوع می نوشتند و آنرا در خیابان ها برای مردم اجرا می کردند. این نوع نمایش، صدای اعتراض اقشار ضعیف جامعه در ایران و کل جهان بوده است. معمولاً براساس فهم مردم کوچه و بازار، متن و کارگردانی این نوع نمایش ها تهیه میشد.

ویژگی های تئاتر خیابانی

> تئاتر خیابانی در فضاهای عمومی، به ویژه خیابان، برگزار میشد.

> اغلب، تئاتر خیابانی بدون هیچ اعلام قبلی اجرا می شود.

> اکثر اوقات سناریوی تئاتر خیابانی از قبل، طراحی شده است ولی بداهه پردازی نیز صورت می گیرد.

> تئاتر خیابانی بعنوان یک اجرای تعاملی با مخاطبش در ارتباط است.

> تئاتر خیابانی شامل گستره عظیمی از موضوعات میباشد که رویکرد سیاسی و اجتماعی در آن موثراست.

> به ندرت، تنظیمات نور و صدا در تئاتر خیابانی انجام می شود.

> شما میتوانید در تئاتر خیابانی به صورت رایگان( و اغلب تصادفی) مشارکت کنید.

گونه های مختلف تئاتر خیابانی

* نمایش روزنامه ای:

گروه های تئاتری، بعد از کودتای ۱۹۶۸ در برزیل، دیگر نمیتوانستند بطور گسترده فعالیت کنند؛ به همین خاطر برای ارتباط با مخاطب از شیوه های جدیدی استفاده کردند که یکی از این شیوه ها نمایش روزنامه ای بود.

این نوع نمایش، دروغ های چاپ شده در روزنامه های کودتاچیان را افشا میکرد. درواقع مرز بین بازیگر و تماشاگر در نمایش روزنامه ای برداشته میشود و بازیگر با آشکار کردن حقیقت برای مخاطب، آن را به مخاطب منتقل می کند؛ همین طور به بازیگر تربیت شده نیازی نیست و هر کسی دارای یک نقش است و امکان اجرا در هر مکانی وجود دارد ، به این دلیل که هدفش این نیست که یک کار هنری و زیباشناسانه ارائه کند.

* چمدان صورتی:

از نمونه های جالب تئاتر خیابانی می توان به سناریوی« چمدان صورتی» اشاره کرد که اثر گروه تئاتر طبیعی است. تعدادی از افراد در این نمایش، با لباس‌های شیک و چمدان های صورتی روشن به خیابان ها یا ساختمان ها می روند. آنها به دنبال همراهانشان در اتوبوس ها، ایستگاه های تاکسی، مغازه ها و… می گردند، همراهانی که گمشان کرده اند.

تاریخچه تئاتر خیابانی,تئاتر خیابانی چیست,انواع تئاتر خیابانیتئاتر خیابانی منشأ باستانی دارد

آن ها در مکانی از پیش تعیین شده با کمک رهگذران، هم دیگر را ملاقات می کنند تا ادراک مردم برای لحظه ای نسبت به آن منطقه، تغيير کند و در رفتار روزمره، وقفه ای شکل گیرد؛ چون طنز این نمایش برای تمام مردم جهان ملموس است. در بیش از هفتاد کشور جهان،« چمدان صورتی» اجرا شده است.

* نمایش مجسمه:

افرادی با اهداف مشترک، مثلا بیکاران، افراد دارای مشکلات خانوادگی، افراد معتاد و... باعث تشکیل سوژه های اینگونه نمایشی میشوند.

گروهی از افراد در این تئاتر بعنوان تماشاگر و بازیگر محسوب میشوند، سپس با معرفی یکی بعنوان مجسمه ساز، از او تقاضای اعلام دیدگاه خود در مورد مسائلی همچون بیکاری، مشکلات خانوادگی، اعتیاد و... را دارند و آنرا به دیگران به صورت تابلو یا مجسمه نشان میدهند.

او میتواند به جای موم، خمیر یا گل از بازیگران استفاده کند. بازیگران دارای این نقش نباید حرکت و تحرکی داشته باشند، به این دلیل که از آنان مانند جسمی بیجان استفاده می شود.

* نمایش شورایی:

نمایش شورایی با پیروی از یکسری قوانین، اجرا میشود. نحوه ی اجرای مشکلات از طریق خواسته ها و اهداف مشترک گروه می باشد؛ یعنی سلیقه های گوناگون در گروه، موجب پرباری نمایش میشود. در واقع این نمایش، در اثر اهداف و خواسته های مشترک گروه( بازیگران و تماشاگران) اجرا میشود. به این صورت که در زمان شروع نمایش، هر جا که تماشاگری احساس کند که آرا و دیدگاه های بازیگران، مشکل مشترک را رفع نمیکند؛ نمایش را قطع کرده و خودش با قرار گرفتن در جایگاه تماشاگر، جایگزین کسی میشود که از نمایش خارج شده است. سپس این روند تا زمانی ادامه دارد که همه به یک نتیجه و روش مطلوب برسند.

مثلا اگر چند کارگر یا کارمند، قصد مذاکره با مدیر کارخانه در مورد اخراج یکی از همکاران خود را داشته باشند، باید قبلا این بحث را میان گروه امتحان کنند؛ یعنی یکی در نقش رئیس و دیگری در نقش کارمند اخراجی بازی می کند و تا جایی که به بهترین شیوه برخورد و گفتگو برسند این تمرین را تکرار می کنند، آنگاه یک کارگر یا کارمند اخراجی به تنهایی یا همراه چند همکار، به قصد مذاکره نزد رییس می روند.

تصاویر تئاتر خیابانی,تئاتر خیابانی,انواع تئاتر خیابانیتئاتر خیابانی گونه‌ای از تئاتر است که در اماکن باز اجرا می‌شود

گردآوری: بخش هنر و سینما سرپوش

  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش