گزارش نشست خبری فیلم «من میترسم»
بهنام بهزادی کارگردانی که ۴ سال پیش با فیلم «وارونگی» در جشنواره فیلم فجر شرکت داشت، امسال با «من میترسم» به این رقابت پا گذاشته است. او میگوید این فیلم را با بازی ستاره پسیانی، الناز شاکردوست، پوریا رحیمیسام، یگانه رفتاری و مجید جعفری برای گیشه نساخته است.
فیلمی که با نگاه به گیشه ساخته نشده است
در نشست خبری «من میترسم» البته الناز شاکردوست حضور نداشت. بهزادی در این نشست گفت: «این فیلم قطعا با هدف گیشه ساخته نشده است. فیلمی که با هدف گیشه ساخته شود جهتگیریهای مشخصی دارد که این فیلم این مشخصات را ندارد. این فیلم از ترکیب دو داستان واقعی ساخته شده است. برای انتخاب بازیگران هنگامی که فیلمنامه را مینویسم بازیگران را انتخاب میکنم. در این فیلم هم میدانستم برای چه کسانی داستان را مینویسم.»
کارگردان «وارونگی» با اشاره به اینکه موضوع مهاجرت دغدغه اصلی ما در این فیلم نبود و به آن نپرداختیم، گفت: «این فیلم نشان دهنده جنگ قدرتی است که آدمهای ضعیف در آن بیشتر آسیب میبینند.» او درباره شغل بهمن در این فیلم توضیح داد: «شاعری در این مملکت شغل نیست و در این فیلم نیز شاهد این هستیم که بهمن در کنار شاعر بودن، شال هم طراحی میکند.»
بهزادی در ارتباط با چهرههای جدید در فیلمهایش گفت: «معتقدم سینمای ایران عمیقا به بازیگرها و چهرههای جدید احتیاج دارد. من با بازیگرهای کمتر حرفهای کارم را آغاز کردهام و برایم کار کردن با آنها بسیار لذتبخش است.شما وقتی بازیگر حرفهایی در فیلمتان انتخاب میکنید آنها توقعاتی دارند که عوامل پشت صحنه فیلم و بخشهای مختلف فیلم را درگیر میکند.فکر میکنم اگر کارگردانها انرژی داشته باشند و بازیگر جدید را به فیلمهایشان دعوت کنند اتفاق خوبی است.»
بهزادی در ارتباط با نقش کوتاه الناز شاکردوست در این فیلم توضیح داد: «این فیلم پارسال و قبل از جشنواره سیوهفتم که «شبی که ماه کامل شد » در آن اکران شود فیلمبرداری شده است. الناز شاکردوست بازیگر باانگیزهای است.»
یکی از این بازیگران پوریا رحیمی سام است که درباره نقش خود در این فیلم گفت: «ببخشید که ما پر سر و صدا نیستیم. این فیلم برای من شانسی است که با این کارگردان خوب کار کردم. در این سالها که در چنین سینمایی با این همه متغییر، کار میکنم دوست داشتم به چنین گونه سینمایی نزدیک شوم. در کارنامه لاغرم خوشحالم که این بازیها را تجربه کردم و با کارگردانی مانند بهنام بهزادی کار کردم. تلاش میکنم با کارهایم اعتراضاتم را نشان دهم. امیدوارم بتوانم روزی در فیلمهایی بازی کنم که بیشتر مردم از آنها استقبال کنند.»
یگانه رفتاری دیگر بازیگراین فیلم درباره حضور خود در «من میترسم» گفت: «این اولین تجربه من در سینماست و خوشحالم که پیشنهاد بازی در این نقش به من داده شد. من برای این فیلم تست بازیگری دادم و نهایتا انتخاب شدم.»
ستاره پسیانی و فعالیت پررنگ در سینما
ستاره پسیانی بازیگر شناختهشدهتر فیلم درباره بازی در «من میترسم» توضیح داد: «همیشه از کارکردن با بهنام بهزادی لذت میبرم و به نوعی برای من ورکشاپ محسوب میشود. دو تجربه با او داشتم که بسیار تجربه خوبی برای من بوده است.»
او درباره حضور پررنگ اخیرش در سینما گفت: «دلم میخواهد ریسکهایی که در تئاتر تجربه کردم را در سینما نیز تجربه کنم به همین منظور در انتخاب فیلمهایم خیلی سختگیری نمیکنم. امسال سه فیلم در جشنواره با نقشهای مختلف دارم. همچنین در فیلم «لتیان» نیز نقش متفاوتی داشتم که به جشنواره نرسید.»
***
گزارش نشست خبری فیلم «تعارض»
رضا بهبودی و سودابه بیضایی بازیگران فیلم «تعارض» همراه با محمدرضا لطفی کارگردان و دیگر عوامل فیلم در نشست خبری حاضر شدند. علی اعلایی منتقد حاضر در این جلسه بود که «تعارض» را اینگونه توصیف کرد: «من در ساختار فیلم نوعی بازیگوشی میبینم که لذتبخش است به این دلیل که در راستای ساخته شدن جهان و فضای فیلم است. در ابتدا باید بدانیم در «تعارض» با یک فیلم سایکودرام مواجه هستیم که فوبیاها و آرزوهای کاراکتر مطرح میشود. در این فیلم با جهانهای موازی مواجه میشویم.»
در این جلسه لطفی از سابقهاش در حرفه روزنامهنگاری سخن گفت و درباره حضورش در جشنواره به عنوان یک فیلم اولی توضیح داد: «فیلم اول من «روایت ناپدید شدن مریم» بود که با پروانه ساخت ویدئویی ساخته شد و برای من فیلم عزیزی است. معضل ما در جشنواره و سینما صدور پروانه ساخت ویدئویی و سینمایی است و باید حل شود. زمانی که برای آن فیلم درخواست پروانه دادم، پروانه ساخت ویدئویی برای آن صادر شد. این موضوع را به این دلیل متذکر شدم که بگویم ما برای فیلم «تعارض» نه تنها رانت نداشتیم که معضل هم داشتیم.»
کارگردان «تعارض» با انتقاد به داوری نشدن فیلمهای اول در بخش اصلی جشنواره گفت: «ما در بخش هنر و تجربه هم داوری نمیشویم. این یک اعتراض نیست بلکه انتقاد است. بر فرض من یک فیلم اول هستم عوامل من که فیلم اولشان نیست. این سیاست اجحاف به عوامل فیلم است. آیا بازی آقای بهبودی یا بخش موسیقی یا دیگر بخشهای فیلم شایسته داوری شدن نیستند؟ امیدوارم که سال آینده تمهیدی برای این مشکل صورت بگیرد.»
آیا با یک فیلم سیاسی طرفیم؟
لطفی در این باره گفت: «وقتی شما درباره انسان معاصر کار میکنید، فیلم ناگزیر به جهان پیرامون متصل میشود و ممکن است تصویری از سیاست هم در آن بروز پیدا کند. من اساسا معتقدم روشنفکری وجود ندارد. من اگر میخواستم فیلم سیاسی بسازم بلد بودم اما فیلم سیاسی نساختم بلکه درباره انسان فیلم ساختم.»
کارگردان «تعارض» در پاسخ به انتقادی مبنی بر طولانی بودن فیلم گفت: «من از شما میپرسم حواسمان هست اینستاگرام چه بلایی سر ما آورده است. چرا ریتم کند برای ما به مثابه فحش شده است. نیاز چنین فیلمهاییاست که ریتم مشخص داشته باشند و ایدهآل من این است. خاصیت و جهان بینی فیلم من چنین ریتمی را میطلبد.»
او درباره سیاه و سفید بودن و فضای فیلم توضیح داد: «این مسئله به فرم فیلم بستگی دارد. به هر حال رنگ یکی از عناصری است که میتواند در اثر تاکید ایجاد کند. کاراکتر «تعارض» فریاد میزند که مرا ببینید و این دیده نشدن از سوی جامعه نمیتوانست رنگی باشد.»
رضا بهبودی و ماجرای پولهای کثیف در سینما
رضا بهبودی بازیگر «تعارض» در این نشست درباره موضوعی سخن گفت که از مدتها پیش بحث داغ سینما است؛ ماجرای پولهای کثیف. او در این باره گفت: «من دنبال آن نیستم که بدانم فیلمم در کجا نمایش داده میشود و دنبال دستمزدهای آن چنانی هم نیستم. برای من سوال است که این پولها از کجا به سینما میآید و ترجیح من این است که نان و ماست خودم را بخورم اما در اثر کسی که نمیدانم پولش از کجا آمده است حاضر نشوم.»
در ادامه سودابه بیضایی درباره حضورش در این فیلم گفت: «فکر می کنم این روزها سینمای فقیری داریم. سینما از دیدگاه من راهی است تا جهانبینی به ما اضافه کند . سعی من بر این است نقشی را بازی کنم که دغدغه داشته باشم.»
***
گزارش نشست خبری فیلم «پدران»
نشست خبری فیلم «پدران» در جریان سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر برگزار شد. در این نشست علاوه بر کارگردان فیلم، شهرام مسلخی تهیهکننده همراه با جمعی از بازیگران و عوامل پشت صحنه حضور داشتند. منتقد این نشست علیاکبر عبدالعلی زاده بود.
عبدالعلیزاده گفت: «در مواجهه با این فیلم از دو منظر نکاتی را میگویم، ابتدا محتوا زیرا فیلم حرفهای جدیدی درباره اینکه در تغییر فرهنگی کشور هیچ راهکاری نداریم میزند و مساله بعدی تقابل نسلها. تا زمانی که هر کسی هنوز فرزند است متوجه دغدغههای پدرش نمیشود و تا زمانی که خودش پدر نشود نیز همچنان درک نخواهد کرد. عزیزی میگفت شما همیشه فکر میکنید فرزندتان را میشناسید اما مساله اصلی این است که شما او را نمیشناسید و همیشه باید طوری رفتار کنید که انگار او را نمیشناسید. اتفاقی در جریان فیلم میافتد که خانوادهها پس از تصادفی که رخ میدهد متوجه عدم شناخت کافی خودشان از فرزندانشان میشوند.»
دلیل انتخاب نام فیلم
اصلا چرا نام فیلم «پدران» است. سالم صلواتی در این باره توضیح داد: «ما در فیلم به واسطه پدران میخواهیم داستان پسران را نشان دهیم. من پدر هستم و یک پسر ۹ ساله دارم. این فیلم قرار بود پنج سال قبل ساخته شود که اگر این اتفاق در آن زمان میافتاد تاثیر بیشتری داشت زیرا در آن زمان مسائل اجتماعی اهمیت بیشتری داشتند. سعی کردیم داستان را سرراست بیان کنیم، حتی اگر به آن نگاه تلویزیونی وارد شود. انتخاب نام «پدران» برای فیلم به خاطر پدرانی بود که در فیلم حضور داشتند.»
«پدران» همدان را لوکیش خود قرار داده است. کارگردان فیلم درباره لهجه همدانی بازیگران گفت: «تمام تلاشمان را به خرج دادیم تا مردم شریف همدان را همانطوری که هستند نشان بدهیم. اینکه انتظار داشته باشم تمام بازیگران لهجه همدانی را به خوبی ادا کنند کمی غیرقابل باور است. تمام تلاشمان را انجام دادیم با حضور تمام عوامل همدانی لهجه آنگونه که باید ادا شود.»
او که از دهه ۶۰ فعالیت در سینما را شروع کرده است، ادامه داد: « بعد از فیلم «پدران» دوباره فیلم خواهم ساخت. من به همراه نویسنده میخواستیم این فیلم قصه داشته باشد و از عوامل و بازیگرانی استفاده کنیم که چهره باشند. از گیشه انتظار زیادی نداریم اما هدفمان ساخت یک فیلم شریف و محترم بود. اگر چیزی در فیلم، اشتباه است به خاطر تجربه کم من است و سعی میکنم در فیلمهای بعدی تمام تلاشم را به کار بگیرم.»
نظر بازیگران فیلم
علی ثانیفر، گلاره عباسی، کیوان پرمهر و هدایت هاشمی برخی بازیگران «پدران» هستند که در این جلسه هم حضور داشتند.
ثانیفر که در این جشنواره فیلمهای دیگری هم دارد با سوالی درباره شباهت بازیهایش روبهرو شد. او پاسخ داد: « درباره شباهتی که در فیلمهایی که در جشنواره فجر دارم و میبینید بازیگران باید نظر دهند. در حد توانم تلاش میکردم لهجه را به خوبی ادا کنم. در «پدران» مانند باقی فیلمها پیش تولید خوبی وجود نداشت، بازیگرانی که در این فیلم بودند لحظاتی داشتند که بازیشان واقعا متاثرکننده بود.»
گلاره عباسی هم درباره بازی در «پدران» گفت: «ما در فیلم سالم صلواتی میخواستیم فیلم خوب تولید کنیم. همه دور هم جمع شدیم تا قصه متفاوتی به تصویر بکشیم. هنوز بازی کردن در فیلمهای این چنینی جالب است، زمانی که در فیلم کارگردانهای کار اولی کار میکنیم خیلی زمان تمرین نداریم. افتخار میکنم در کنار این گروه ایستادهام.»
- 10
- 6