جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳
۱۱:۰۱ - ۲۶ آبان ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۰۸۰۰۸۵۹
فیلم و سینمای ایران

۶ فیلم اصغر فرهادی چقدر فروخته است؟ / از فیلم۲۰میلیونی تا فیلم ۱۵میلیاردی

اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,سینمای ایران,اصغر فرهادی
روزنامه وقایع اتفاقیه ، به بهانه اکران موفق فیلم فروشنده،کارنامه اصغر فرهادی را مرور کرده است.

رقص در غبار: ۲۰ ميليون تومان

فرهادي پس از همکاري مشترکش با ابراهيم حاتمي‌کيا در نگارش فيلم «ارتفاع پست»، اولين‌بار، سال ۸۱ روي صندلي کارگرداني در سينما نشست و با تهيه‌کنندگي ايرج تقي‌پور، فيلم «رقص در غبار» را ساخت. فيلمي که به‌همراه محمدرضا فاضلي و عليرضا بذرافشان، فيلمنامه آن را نوشت و بازيگراني چون فرامرز قريبيان، باران کوثري و يوسف خداپرست، جلوي دوربينش رفتند. اولين فيلم فرهادي با تحسين منتقدان همراه شد؛ جايزه ويژه هيأت داورانِ جشنواره سي‌ويکم فجر در بخش بين‌الملل را گرفت، در جشنواره آسيا - پاسيفيک، جوايز بهترين کارگرداني، بهترين بازيگر مکمل مرد (فرامرز قريبيان) و بهترين فيلمنامه را به‌دست‌آورد و در جشنواره مسکو هم، قريبيان، جايزه بهترين بازيگر را به ايران آورد؛ اما فيلم در اکران داخلي با توجه به موضوع خاصي که داشت و زماني که اکران شد،  یعنی آذر ۸۲، نتوانست مخاطب وسيعي را به‌دست‌آورد و فقط نزديک به ۲۰ ميليون تومان فروخت. 

 

شهر زيبا: ۶۶ ميليون تومان

در همان سالي که فيلم «رقص در غبار» اکران شد، فرهادي باز هم به تهيه‌کنندگي ايرج تقي‌پور، دومين فيلم خود را جلوي دوربين برد. «شهر زيبا»، اتفاق مهمي در کارنامه فرهادي بود؛ اين فيلم در بيست‌ودومين جشنواره فجر، نامزد دريافت ۱۱ سيمرغ بلورين شد که فقط جايزه بهترين صدابرداري را به‌دست ‌آورد. «شهر زيبا»، اولين همکاري فرهادي با ترانه عليدوستي و آخرين همکاري‌اش تا امروز با فرامرز قريبيان است. مهم‌ترين جوايز بين‌الملليِ فيلم هم جايزه بزرگ جشنواره فيلم ورشوی لهستان و طاووس طلاييِ جشنواره فيلم هند است. «شهر زيبا» بیستم خرداد ۸۳ اکران شد و حدود سه برابر فيلم قبلي‌اش فروخت و نزديک به ۷۵ هزار مخاطب را به سينماها کشاند. 

 

چهارشنبه‌سوري: ۴۵۰ ميليون تومان

اما سومين فيلم فرهادي که در سال ۱۳۸۴ ساخته شد، نقطه‌عطف کارنامه کاري او است. «چهارشنبه‌سوري»، جايگاه فرهادي در سينماي ايران را تمام و کمال تثبيت کرد. سه سيمرغ بهترين کارگرداني، بهترين بازيگر نقش اول زن (هديه تهراني) و بهترين تدوين (هايده صفي‌ياري) در کنار ۶ نامزدي در جشنواره بيست‌وچهارم فجر، مهم‌ترين جوايز داخلي «چهارشنبه‌سوري» بودند و در جشنواره‌هاي بين‌المللي معتبري چون، سه قاره نانت، کرالا، شيکاگو، لاس‌پالماس و لوکارنو، موفق به کسب جايزه شد. «چهارشنبه‌سوري»، بلافاصله پس از پايان جشنواره فجر در ۲۶ بهمن ۸۴ به اکران عمومي درآمد و بيش از ۴۵۰ ميليون تومان فروخت. سومين فيلم فرهادي، پس از فيلم «مکس» سامان مقدم، دومين اثر پرفروش سال شد و بيش از ۵۰۰ هزار مخاطب را به سالن‌هاي سينما کشاند. جهشي بي‌نظير در کارنامه کاري اين کارگردان که قطعا حضور مثلث هديه تهراني، حميد فرخ‌نژاد و ترانه عليدوستي، در جذب مخاطب بالا براي آن تأثير بسيار زيادي داشت. 

 

درباره الي: يک ميليارد و ۱۵۰ ميليون تومان

اما بازگشت فرهادي به کارگرداني در سال ۱۳۸۷ و با فيلم «درباره الي... » اتفاق افتاد؛ فيلمي که فرهادي را در عرصه بين‌المللي هم تبديل به يک چهره شناخته‌شده کرد. جايزه بهترين کارگرداني و بهترين فيلم از نگاه تماشاگران بيست‌وهفتمين دوره جشنواره فيلم فجر در کنار کلي جايزه از جشن سينماي ايران در داخل، جايزه خرس نقره‌اي بهترين کارگرداني از جشنواره برلين، جايزه بهترين فيلم در جشنواره‌هاي کرالا و ترابيکا و جايزه ويژه هيأت داوران و بهترين فيلمنامه جشنواره آسيا -پاسيفيک در عرصه بين‌المللي از مهم‌ترين جوايز فيلم «درباره الي...» بودند. اکران فيلم در داخل به‌دليل حواشي پيش‌آمده براي گلشيفته فراهاني با مشکلات متعددي مواجه شد اما در نهايت، ۱۶ خرداد ۸۸، فيلم فرهادي روي پرده سينماها رفت. يک هفته پس از آغاز اکران فيلم، حواشي پس از انتخابات ۸۸ آغاز شد و درحالي که کل کشور درگير اتفاقات ۸۸ بودند، فيلم فرهادي در ميان ناباوري به فروشي بيش از یک ميليارد و ۱۵۰ ميليون تومان فقط در تهران دست پيدا کرد و پس از «اخراجي‌ها ۲» عنوان دومين فيلم پرفروش سال را به‌دست‌آورد. 

 

جدايي نادر از سيمين: ۳ ميليارد تومان

با اينکه «جدايي نادر از سيمين» پرافتخارترين فيلم تاريخ سينماي ايران از نظر مرغوبيت جوايز است و براي اولين‌بار برخي از مهم‌ترين جوايز سينماي جهان از جمله اسکار، گلدن‌گلوب، پالم اسپرينگز و سزار را به ويترين افتخارات سينماي ايران اضافه کرده اما اين جوايز جز سه جايزه اصلي جشنواره برلين، همگي پس از اکران عمومي فيلم در ايران به دست آمد و شايد اگر فيلم فرهادي پس از دريافت همه اين جوايز اکران مي‌شد، آن‌وقت اتفاق شگفت‌انگيزي از نظر فروش براي آن مي‌افتاد. این فيلم در جشنواره بيست‌ونهم فجر با دريافت پنج سيمرغ بلورين، از جمله بهترين کارگرداني، فيلمنامه و بهترين فيلم از نگاه تماشاگران و دو ديپلم افتخار بهترين بازيگري براي شهاب حسيني و ساره بيات، حسابي تماشاگران داخلي را براي ديدنش وسوسه کرده بود. «جدايي نادر از سيمين» نوروز ۹۰ روي پرده رفت، رقيبش «اخراجي‌ها۳» بود ولي برخلاف «اخراجي‌ها۲» اين‌بار فروش فيلم فرهادي پابه‌پاي فيلم ده‌نمکي بالا رفت. «جدايي نادر از سيمين» در نهايت، به فروشي معادل سه ميليارد تومان در تهران و شهرستان دست پيدا کرد و پس از فيلم ده‌نمکي و فيلم «ورود آقايان ممنوع» رامبد جوان، سومين فيلم پرفروش سال لقب گرفت تا همچنان فرهادي در جذب توأمان مخاطب و منتقد، موفق‌ترين کارگردان سينماي ايران باشد. 

 

گذشته: يک ميليارد و ۷۰۰ ميليون تومان

اولين فيلم غير‌فارسي زبان فرهادي به اندازه سه فيلم آخرش در گيشه موفق بود. «گذشته» که با حضور برنيس بژو، طاهر رحيم و علي مصفا به زبان فرانسوي ساخته شد، ۲۹ خرداد ۹۲ به اکران عمومي درآمد و در پايان ۱۲ هفته اکران در تهران و شهرستان، به فروشي بيش از یک ميليارد و ۷۰۰ ميليون تومان رسيد تا پنجمين فيلم پرفروش سال لقب بگيرد. هر چند، فيلم فرهادي باز هم مورد توجه جشنواره‌هاي جهاني قرار گرفت و در بسياري از جشنواره‌هاي معتبر، نامزد جايزه هم شد اما يکي از دلايلي که شايد فيلم «گذشته» نتوانست مثل سه فيلم قبلي فرهادي، يکي از سه فيلم پرفروش سال باشد، بحث زيرنويس‌داشتن فيلم بود که خودبه‌خود بسياري از مخاطبان بالقوه‌اش را که عادت به ديدن فيلم با زيرنويس ندارند، از ديدن آن محروم کرد. مخاطبان فيلم فرهادي اين‌بار از ۳۰۰هزار نفر تجاوز نکرد. 

 

فروشنده: ۱۵ ميليارد و ۲۰۰ ميليون تومان

حالا «فروشنده» پرفروش‌ترين فيلم تاريخ سينماي ايران شده است. هفتمين فيلم اصغر فرهادي که زوج به‌شدت محبوب اين روزها، شهاب حسيني و ترانه عليدوستي، بازيگران اصلي آن هستند. فيلم در جشنواره کن با موفقيتي کم‌سابقه مواجه شد و جايزه بهترين فيلمنامه و بهترين بازيگر مرد را به‌دست‌آورد. اولين فيلم فارسي‌زبان فرهادي که در هيچ جشنواره داخلي شرکت نکرده و تعداد ايراني‌هايي که آن را قبل از اکرانش ديده بودند، شايد از ۲۰۰ نفر هم تجاوز نمي‌کرد. از يک طرف، فرهادي برندي است که مخاطبان فراواني فقط به‌خاطر ديدن اثر او به سينما رفتند و از طرف دیگر، زوج ترانه عليدوستي و شهاب حسيني به‌دليل محبوبيت سريال شهرزاد و البته کارهاي قبلي‌شان، حسابي قابليت جذب مخاطب داشتند و از طرفی براي بسياري ديدن فيلمي که در اين مدت حواشي و اظهارنظرهاي فراواني اطرافش وجود داشته است، احتمالا بسيار وسوسه‌انگيز بود. 

 

شايد به‌همين‌دليل، فقط ۴۸ ساعت پس از آغاز پيش‌فروش اينترنتي، تقريبا ظرفيت بيشتر سالن‌هاي نمايش‌دهنده «فروشنده» تکميل و براي اولين‌بار در تاريخ اکران‌هاي عمومي سينماي ايران، سانس افتتاحيه آن ساعت ۶:۴۵ دقيقه صبح اعلام شد. اين اولين فيلم فرهادي است که در آستانه پاييز اکران شد و برخلاف دفعات گذشته، سرگروه سينمايي نداشته ولي به نظر مي‌رسد، اگر اتفاق خاصي براي سینمای ایران نیفتد، «فروشنده» مي‌تواند مهم‌ترين فيلم گيشه سينماي ايران در سال ۹۵ باشد و چه بسا فرهادي بتواند پس از افتخارات متعددي که در عرصه داخلي و بين‌المللي کسب کرده، افتخار پرفروش‌ترين فيلم تاريخ سينماي ايران را هم برای خود نگه دارد. 

 

 

  • 13
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش