شنبه ۰۳ آذر ۱۴۰۳
۱۹:۲۳ - ۲۱ فروردین ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۱۰۳۰۱۹
فیلم و سینمای ایران

تیغ کمدی ها همیشه تیز نیست!

فیلم مصادره,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,سینمای ایران
فروش فیلمهای اکران نوروز با گذشت بیست روز از مرز ۲۳ میلیارد تومان گذشته است و پیش بینی ها از کیفیت گیشه این آثار حالا بخوبی محک خورده اند.اینکه برخی فیلمها به فلان دلایل رکوردشکن خواهند بود و یا برخی دیگر فروش متوسطی خواهند داشت در بررسی فروش فیلمها قابل ارزیابی است و می توان روی صحت و سقمشان با فراغ بال نظر داد.

در مطلب حاضر مروری داریم بر فروش این فیلمها و انتظاراتی که تا پیش از اکران از آنها می رفت.

 

مصادره،صدرنشینی بدون کمک تلویزیون!

«من اینجا در صفحه شخصی خودم فیلم مصادره را تبلیغ میکنم چون جای دیگری برای تبلیغ به من نمی دهند .چون من ایرانی نیستم لابد.چون فیلم من ایرانی نیست لابد .چون من اجنبی هستم شاید.چون من خدا ندارم انگار.چرا من یک ایرانی هستم .فیلم ایرانی ساختم.من دشمن نیستم وخدا دارم .خدایی که در این نزدیکی.نزدیک تر از رگ گردن به شما.مراقب باشید،مراقب خدای من باشید که خودش گفت وای از اه مظلوم».اینها را مهران احمدی کارگردان «مصادره» در آخرین روزهای نوروز روی اینستاگرامش منتشر کرد.این در حالی است که فیلم او همچنان صدرنشین جدول فروش باقی مانده و در بیش از ۱۸۴ سالن هم روی پرده رفته.روی سخن احمدی در یادداشتش به نظر بیشتر به سمت مدیران تلویزیون است.صدا و سیما در ایام نوروز بیش از سایر فیلمها مانور گسترده ای روی فیلم ابراهیم حاتمی کیا داد تا مدیران این سازمان دلجویی از او را پس از انتقادهای تندش در اختتامیه فجر ۳۶ به حد اعلا برسانند.احمدی احتمالا انتظار دارد تا «مصادره» به اندازه «به وقت شام» مورد حمایت صدا و سیما قرار گیرد که دست کم امسال این توقع بیهوده است.احمدی با خودداری از همکاری با سازندگان «پایتخت۵»،سریال محبوب مدیران تلویزیون و خیلی از بینندگان خلاء این کاراکتر را در مجموعه مذکور به رخ کشید.همین مسئله به مذاق تلویزیون خوش نیامد و ترجیح داد حمایت پررنگی از فیلم احمدی نداشته باشد.

 

با این وجود «مصادره» هرچند یک کمدی متوسط در سینمای ایران است که شاید طرفداران این ژانر را هم خیلی راضی نکند،قطعا به یُمن بازی رضا عطاران فعلا با رقمی نزدیک به ۹ میلیارد تومان صدرنشین است.عطاران پارسال با «نهنگ عنبر۲» گیشه ۲۱ میلیاردی را تجربه کرده بود.در «مصادره» به نظر غلبه برخی دغدغه های سیاسی و ایدئولوژیک موجب شده تا فیلم از سطح یک کمدی عامه پسند فاصله بگیرد و  نتواند رکوردهای مورد نظر سازندگانش را بشکند.به طور مثال سال گذشته در تعطیلات نوروز فیلم «خوب، بد، جلف» بیش از ۱۰٫۸ میلیارد تومان فروش داشت و با اقتدار صدرنشین بود.حال آنکه فیلم مهران احمدی با گذشت یک هفته از نوروز و به رغم افزایش قیمت بلیت هنوز نتوانسته از مرز ۱۰ میلیارد تومان نیز بگذرد.

 

به وقت شام؛تبلیغات گسترده و فضای پرتعلیق

فیلمهای جنگی در سینمای ایران اغلب سالهاست که از گیشه داغی برخوردار نبوده اند.چه برسد وقتی پای فیلمی درباره داعش و خوی وحشی این گروه تروریستی در میان باشد.با این حال «به وقت شام» به مدد اعتبار و البته حاشیه سازی های جنجالی کارگردانش،همراهی بسیاری از نهادها و دستگاه های دولتی را در بخش تبلیغات و جذب تماشاگر با خود داشته است.این امر در برنامه های نوروزی تلویزیون بشدت قابل لمس بود و وارد شدن عبارت «چطوری ایرانی» برگرفته از دیالوگهای راه یافته در تیزر فیلم به ادبیات عامه یکی از نتیج آشکار آن بود.

 

حاتمی کیا در عین حال فیلمی با ریتم تند و فضایی پرتعلیق ساخته که نمونه اش کمتر در سینمای ایران دیده شده است.صحنه های تعقیب و گریز هوایی و رویارویی با داعش، سینماروهای بسیاری را به سالنهای تاریک کشانده است که تحت تاثیر همین فضای فیلم شاید اعتنای زیادی به خط قصه کمرنگ فیلم نکنند و مرعوب پروداکشن عظیم آن شوند.

 

البته فیلم «به وقت شام» هم با وجود گذر از مرز ۶٫۵ میلیارد تا به حال،همچنان در مقایسه با «گشت ۲»،دومین فیلم پرفروش سال گذشته که در دو هفته بیش از ۶٫۶۹ میلیارد تومان فروش کرد،نتوانسته رکوردشکن باشد.

 

لاتاری؛شاگرد سومی هم بد نیست!

«لاتاری» محمدحسین مهدویان از جمله فیلمهای منتخب تماشاگران جشنواره فیلم فجر پارسال که با استفاده از نفوذ تهیه کننده اش محمود رضوی موفق به حضور در جمع نوروزیها شد،تاکنون بیش از شش میلیارد و چهارصد میلیون فروخته است.فیلمهای مهدویان با وجود توفیق در جشنواره های داخلی هرگز گیشه داغی نداشته اند و همین پارسال «ماجرای نیمروز» او به زحمت چهار میلیارد و سیصد میلیون فروخت.اهمیت این اتفاق وقتی بدانیم پارسال «ماجرای نیمروز»در نوروز نتوانست بیش از ۱٫۷۸ میلیارد تومان بفروشد،بیش از پیش هم روشن می شود.

 

«لاتاری» هم هرچند به اذعان خیلیها مثل «به وقت شام» چندان مناسب اکران نوروز نبود،اما آنقدر تبلیغات وسیعی در صدا و سیما داشت تا بتواند علی رغم فضای ملتهبش فروش آبرومندانه ای داشته باشد.فیلم با در اختیار داشتن ۱۷۰ سینما بعد از «مصادره» از بیشترین تعداد سالن برخوردار است.

 

فیلم قصه دارد و تماشاگر ایرانی اش را با تکیه بر احساسات ناسیونالیستی تحریک و اغنا می کند.ویژگی ای که کاستی های فیلم را به عقب می راند و برای تماشاگر عام جذاب می نماید.

 

لونه زنبور؛ کمدی بد شانس

فیلم برزو نیک نژاد با وجود در اختیار داشتن ویژگیهای یک فیلم بفروش از جمله ژانر کمدی و بازیگران محبوب گیشه،شاید به دلیل تبلیغات محدود و عدم معرفی درست تاکنون به زحمت و با اغماض حدود پنج میلیارد تومان فروخته است.این رقم برای فیلمی که پاییز سال گذشته از آن به عنوان یکی از امیدهای اکران نام برده میشد و حتی با به جان خریدن اتهام کمک به پروژه «فیلمسوزی» قصد اکران زودهنگام را هم داشت،چندان قابل قبول نیست.

 

با رجوع به کامنتهای تماشاگران فیلم می توان دریافت غالب آنان از وجوه کمدی فیلم رضایت داشته اند و البته انتقاد از خط قصه تکراری فیلم و نیز بحث شباهتش به «شیش و بش» و «سن پطرزبورگ» هم مطرح شده است. با این وجود فیلم دست کم تا این مقطع از اکران نتوانسته به توقعات از یک گیشه چشمگیر پاسخ مناسبی دهد.از سویی افت کیفی سریال «دیواربه دیوار۲» که پژمان جمشیدی یکی از بازیگران اصلی «لونه زنبور» را هم در خدمت داشت،در این فروش کمتر از حد انتظار بی تاثیر نبوده است.

 

فیلشاه؛این انیمیشنهای نفروش…!

«فیلشاه» جدا از ناگزیری برای رقابت با فیلمهایی شناخته شده و پرقدرت،به جرم انیمیشن بودن خود به سرنوشت محتوم آثار مشابه اش دچار شده و خوب نمی فروشد.فیلم تا اینجای کار  حدود یک میلیارد و ششصد میلیون تومان فروخته.با این وجود جای شکر برای سازندگانش باقی است که دست کم از «فهرست مقدس» با ۳۱۷ میلیون و «کلیله و دمنه» با ۳۱۲ میلیون تومان فروش کلی در سال گذشته بهتر فروخته است.

 

انیمیشن هادی محمدیان با ۹۲ سینما و چتر حمایتی گشاده دستانه حوزه هنری احتمالا حداکثر با رقمی در حدود دو و نیم میلیارد از گیشه خداحافظی کند.انیمیشنی که تصاویر خوش رنگ و لعاب و روایت کمدی اش هم مخاطبان را تشویق به استقبال گرم از آن نکرد.

 

خرگیوش؛مغضوب تلویزیون

مانی باغبانی کارگردان «خرگیوش» نیمه های نوروز اعلام کرد «مدیر بازرگانی صداوسیما دستور توقف پخش کامل تیزرهای این فیلم را داده است».

 

در واقع روند ناکامی فیلم مذکور بعد از حدود دو سال در صف اکران ماندن با این برخورد تهاجمی صدا و سیما تکمیل شد تا نتیجه اش این شود تا امروز بلیت فروشی آن به مجموع یک میلیارد و سیصد میلیون هم نرسد.

 

اتفاقا «خرگیوش» دو کمدین فیلمهای پرفروش سال گذشته سینمای ایران یعنی جواد عزتی و سیامک انصاری را در خدمت دارد و بابک حمیدیان پرکارترین بازیگر فجر پارسال به همراه همسرش هم در آن شرکت دارند.بازیگرانی که پتانسیل تبیلغاتی فراوانی برای فیلم ایجاد می کنند ،اما تقریبا از هیچکدامشان بهره لازم برای دستیابی به فروش بیشتر برده نشد.

 

در همین حال حتی جنس کمدی فیلم هم آنچنان باب طبع سینماروها نبوده است و با آن ارتباط مناسبی برقرار نکرده اند. فیلم در واقع نوعی از کمدی متفکرانه را انتخاب کرده که در میان تماشاگران عام  طرفداران زیادی ندارد و در این شرایط عجیب نیست اگر متهم به ژست فلسفی گرفتن و روشنفکر نمایی شود.شوخیهایی با عقبه روشنفکری و گاه پیچیده، بین فیلم و آن قشری از سینماروها که به رکوردشکنی فیلمها کمک شایانی می کنند، فاصله انداخته است.

 

فیلم با ۸۱ سینما به میانگین فروش ۴۵۰ میلیون در هفته رسیده که کمک می کند کف فروش آن فعلا حفظ شود و وداع زودهنگام با پرده نداشته باشد.

 

فِراری؛فیلم خوبی که نمی فروشد

«فِراری» علیرضا داودنژاد شاید از حیث قصه پردازی و ساختار یک سر و گردن از تمام فیلمهای روی پرده بهتر باشد،اما چه فایده وقتی که نمی فروشد. ۲۶۶ میلیون فروش کل تا به حال رقم بشدت ناامیدکننده ای است.حتی اگر به قول کارگردانش قائل به دست داشتن مافیای اکران در این غائله باشیم و بی مهری هایی که او در نامه سرگشاده اخیرش آنرا را برشمرد جدی و تعیین کننده بدانیم. «فِراری» حتی از فیلم قعرنشین و شکست خورده اکران نوروز پارسال، «یک روز بخصوص» با ۴۶۱ میلیون فروش، آن هم فقط در ایام عید هم کمتر فروخته است.

 

سیمرغ ها و نامزدی های قابل توجه «فِراری» در جشنواره فیلم فجر ۳۴ و مهمتر از همه بازی محسن تنابنده که امسال با «پایتخت ۵» حسابی روی بورس بود،هیچکدام تا امروز به کار گیشه گردانی فیلم داودنژاد نیامده اند.فیلم تبلیغات مدیریت شده و درستی ندارد و انگار فقط اکران شده تا از سر باز شود.

 

۳۱ سینما سهم این فیلم از اکران است که به دلیل ریزش تماشاگران همین تعداد هم در حال کاهش است؛تا جایی که به تازگی زمزمه برداشتن قریب الوقوع آن از پرده با توجیه پایین آمدن کف فروش نیز شنیده می شود.

 

فیلمهای علیرضا داودنژاد شاید از اواسط دهه ۸۰ به این سو و بعد از فیلم «هوو» همیشه در گیشه معمولی ظاهر شدهاند و موفق به رکوردشکنی نشده اند. شکست تجاری «فِراری» با وجود حدود دو سال انتظار برای اکران،می تواند سرآغاز خللی جدی در جریان فیلمسازی این کارگردان باشد.

 

هادی اعتمادی مجد

 

 

banifilm.ir
  • 9
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش