به گزارش ایسنا، مراسم اختتامیه سی و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم کوتاه تهران شامگاه سه شنبه ۲۲ آبانماه با حضور مسئولین و چهرههایی چون محمدمهدی حیدریان رئیس سازمان سینمایی، ابراهیم داروغهزاده،علیرضا رضاداد، محمد مهدی طباطبائی نژاد، حبیب ایل بیگی و هنرمندانی چون مهتاب کرامتی، لادن مستوفی و ... به دبیری سید صادق موسوی در مرکز همایشهای برجمیلاد برگزار شد.
در ابتدای برنامه سید صادق موسوی دبیر سی و پنجمین جشنواره فیلم کوتاه تهران به عنوان اولین سخنران با حضور در جایگاه در سخنانی اظهار کرد: تصمیم گرفتم امشب هیچ گزارشی ندهم و عدد و رقمهای کسالت آور را نگویم؛ زیرا برکت این روزها شما هنرمندان هستید.
او ادامه داد: در ابتدا به مهمانان خارجی که از اقصی نقاط دنیا به ایران آمدند خیر مقدم میگویم سپس از فیلمسازان جوانان که نام ایران را بلند آوازه کردند، تشکر کنم. از انجمن فیلم کوتاه ایسفا که در نقد و بررسی و معرفی اثار و همچنین در انتخاب بهترین فیلم از نگاه تماشاگران کمک کردند تشکر میکنم.
سید صادق موسوی اضافه کرد: جشنواره فیلم کوتاه تهران مهمترین جشنواره فیلم کوتاه خاورمیانه است. این ادعا قابل بررسی است. این جشنواره اعتبارش را به خاطر توانایی های هنری و فنی به دست آورده و سطح داوران اعتبار این جشنواره را افزوده است.
او همچنین گفت: به نظر میرسد این آخرین جشنوارهای است که مهندس حیدریان به عنوان رییس سازمان سینمایی حضور دارند برای همین میخواستم از او تشکر کنم. من پیش از حضور او به این سمت منصوب شده بودم و ایشان با توجه به اینکه شناختی از من نداشتند، به من اعتماد کردند و از ادامه کار با من انصراف ندادند و خوشحالم که این دو سال را با ایشان کار کردم.
محمد مهدی حیدریان رییس سازمان سینمایی به عنوان سخنران بعدی این مراسم در سخنانی خطاب به حاضران بیان کرد: من اولین کار کوتاهم را سال ۵۹ با یک فوتوکلیپ شروع کردم. با شماها نباید نگران حیات فرهنگی کشور بود. بدون شما و کسانی که بتوانند با زبان تصویر با دنیا حرف بزنند دیگر نگرانی وجود ندارد. با وجود شماها هیچ کس نمیتواند ایران را منزوی و نادیده بگیرد. دریافت دوهزار جایزه در سال باور کردنی نیست. شما باعث سرافرازی ایران بودید و خواهید بود.
در ادامه مراسم پس از اجرای موسیقی "ای ایران" محمد نوری توسط یک گروه کُر متشکل از افرادی در تمام سنین، از احمد الستی تجلیل شد.
در این قمست با حضور رئیس سازمان سینمایی، سید صادق موسوی و امیر شهاب رضویان با اهدای تندیسی به این استاد سینمای ایران از او تقدیر به عمل آمد.
محمد الستی در سخنان کوتاهی گفت: از لطف شما ممنونم و امیدوارم لایق این جایزه باشم.
سپس شهاب رضویان با اشاره به نزدیک شدن به روزهای پایانی ریاست محمدمهدی حیدریان، گفت: باید از کسی یاد کنیم که ۳۵ سال پیش بنیان های سینمای ایران بعد انقلاب را مستحکم کرد و زیرساختهای سینمای کوتاه اعم از خرید تجهیزات و انجمن سینمای جوان را پایه گذاری کرد و آنکسی نبود جز فخرالدین انوار.
سپس مراسم گرامیداشت اشکان اشکانی از مدیران فیلمبرداری جوان سینمای ایران با حضور تورج اصلانی، داریوش یاری، محمد مهدی حیدریان و سید صادق موسوی برگزار شد.
اشکان اشکانی در سخنانی بیان کرد: من همچنان کارم در فیلم کوتاه را ادامه میدهم و عاشقانه آن را دوست دارم. از این فرصت استفاده میکنم و از یک فیلمساز قدیمی که چند فیلم اولش را با او کار کردم یاد میکنم که تمام عمرش را صرف کمک به بچههای فیلم کوتاه کرد. آرش رصافی از تو ممنونم که در این سالها فیلم نساختی اما مراقب ما بودی و از این بابت به تو احترام میگذارم.
برگزیدگان جشنواره فیلم کوتاه
بهترین کتاب و سینما
دیپلم افتخار و ۷۰ میلیون تومان جایزه نقدی در بخش کتاب به فیلم "موج کوتاه" به کارگردانی محمد اسماعیلی اهدا شد.
هنر و تجربه
تندیس بخش "هنر و تجربه" به فیلم "روباه" به کارگردانی صادق جوادی تقدیم شد.
هوشنگ گلمکانی منتقد سینما که برای اهدای این جایزه روی صحنه آمده بود، گفت: گروه هنر و تجربه فقط یک درصد از سینماهای کشور را در اختیار دارد و گاهی متوجه نمیشویم این همه مخالفت با این سهم یک درصدی برای چیست.
او ادامه داد: سینمای ایران با وجود همه انتقادهایی که به آن میشود، از نظر امکانات فنی و نیروی فکری و انسانی در اوج خود قرار دارد اما آنچه که ظاهر میشود، تمام توانایی آن نیست. جوانهای نیروهای ما هستند که در قالب گروه هنروتجربه برای اولین بار امیدی برای عرضه آثار خود پیدا کردهاند و خواهش میکنم بگذارید این موضوع باقی بماند و ادامه پیدا کند و امیدی باشد برای عرضه آثارشان.
فیلم برتر از نگاه انجمن فیلم کوتاه
در ادامه مراسم انجمن فیلم کوتاه ایران دیپلم افتخار بهترین فیلم داستانی را به فیلم "تشریح" سیاوش شهابی اهدا کرد و سپس ارکستر مجلسی ایران با رهبری منوچهر صهبایی قطعاتی را اجرا کردند.
در ادامه مراسم هیئت داوران از دو فیلم «دیده بان» و «بانو» به پاس ارزشهای ملی و آرمانهای دفاع مقدس تقدیر کردند. در این بخش جانباز، علی اکبر مسکوچی توسط دبیر جشنواره مورد نقدیر قرار گرفت.
بخش بین الملل
سپس با حضور هیئت داروان بخش بینالملل جشنواره فیلم کوتاه جایزه بهترین فیلم مستند به فیلم "و تابستان چه میگوید" از هند اهدا شد.
در بخش پویانمایی تندیس جشنواره به فیلم «آگورو» از پرتغال و فرانسه رسید و لوح تقدیر هم به فیلم «آخر هفته» از کشور آمریکا اهدا شد.
در بخش تجربی «نهایت کیمیا» از کشور آمریکا برنده جایزه و لوح نقدیر شد و در ادامه فیلم «وحشی» از کشور کانادا جایزه بهترین فیلم داستانی بخش بین الملل را از آن خود کرد و لوح تقدیر بهترین فیلم داستانی هم به «سوسک در انتهای خیابان» از کشور اسپانیا رسید.
در ادامه محمد فهیمی درباره بخش پیچینگ این جشنواره که در ایام برگزاری این رویداد انجام شد، گفت: به همت انجمن سینمای جوانان ایران و جشنواره سی و پنجم و همچنین افرادی چون مجید برزگر، مسعود امینی تیرانی، آرش رصافی یک دوره پیچینگ برگزار شد و ۳۷ طرح برای داوران ارسال شد که از این میان ۱۰ طرح برگزیده شدند.همچنین در این بخش سینمای جوانان ایران ۱۰ طرح انتخاب و از این میان آنها ۴ طرح مورد توجه واقع شدند.
در این بخش جایزه اول به ارزش ۱۳۰۰ دلار به طرح «رویای زرد خالدار» اثر باران سرمد تعلق گرفت.
جایزه دوم نیز به ارزش ۱۲۰۰ دلار به طرح «جنا کات» اثر عطا مجابی تعلق گرفت.
جایزه سوم نیز به ارزش ۱۱۰۰ دلار به طرح راه پله یا پله کان اثر محسن باقری دستجردی اهداء شد.
جایزه چهارم به ارزش ۱۰۰۰ دلار به طرح «آینه» اثر آمین صحرایی تعلق گرفت.
در ادامه برنامه از طرف تلویزیون فنلاند پروژه «پسری که ناپدید شد» اثر آیدا علی مددی و «دستان چوبی» اثر مریم محمدی و غزاله گرک براقی پیش خرید شد.
جایزه بزرگ این بخش نیز به «تشریح» اثر سیاوش شهابی از ایران اهدا شد.
در بخش بعدی جایزه یونیسف که با حضور اعضای این نهاد اهدا شد لوح تقدیر ویژه را به فیلم "همشهری جنگ" ساخته احمد زائری اهدا کردند و جایزه اصلی یونیسف نیز به فیلم "عروسک" ساخته علی دلکاری تقدیم شد.
بخش مسابقه ملی سینمای ایران
بهترین صداگذاری
نامزدها:
ارش قاسمی برای فیلم بچهخور
فرشاد پاسدار برای فیلم ثبوت
محمد مهدی جواهری زاده برای فیلم سرسام
حسین قورچیان برای فیلم موج کوتاه
حسین قورچیان برای فیلم گرگم و گله میبرم
جایزه: تندیس و ۶۰ میلیون ریال جایزه نقدی به حسین قورچیان برای فیلم «گرگمو گله میبرم» اهدا شد.
بهترین تدوین
نامزدها:
پویان شعله ور برای فیلم مثل بچه ادم
محمد نجاریان برای فیلم در بین
اسماعیل علیزاده برای فیلم بچه خور
کتیون پرمر و محمد نوربخش برای فیلم تو هنوز اینجایی
عماد خدابخش برای فیلم تشریح
جایزه: تندیس و جایزه نقدی به کتایون پرمر و محمد نوربخش برای فیلم «تو هنوز اینجایی» اهدا شد.
بهترین فیلمبرداری
نامزدها:
سینا کرمانی زاده رورانس
داوود ملک حسینی برای فیلم در بین
هادی بهروز برای فیلم بچهخور
فرشاد محمدی برای فیلم تو هنوز اینجایی
حامد حسینی سنگری برای فیلم جشن
محمد رسولی برای فیلم بدل
جایزه: تندیس و جایزه نقدی ۶۰میلیون ریالی به سینا کرمانیزاده برای فیلم «رورانس» اهدا شد.
بهترین فیلمنامه
نامزدها:
سوگل رضوانی برای فیلم رورانس
علی یار راستی برای فیلم در بین
امید شمس برای فیلم قرار
سیاوش شهابی برای فیلم تشریح
آبان عسگری و محمد کارت برای فیلم بچه خور
امین چادگانی برای فیلم برف تابستان
جایزه: تندیس و مبلغ ۷۰ میلیون ریال به امید شمس برای فیلم «قرار» اهدا شد.
دیپلمافتخار و مبلغ ۵۰میلیون ریال به فیلم «چشم انداز خالی» ساخته علی زارع قنات اهدا شد.
بهترین کارگردانی پویانمایی
نامزدها:
صادق جوادی برای فیلم روباه
محبوبه کلایی برای فیلم سینک
جواد مطوری برای فیلم قطار
امیرهوشنگ معین برای فیلم گرگم ک گله میبرم
لوح تقدیر و مبلغ ۳۰میلیون ریال به محبوبه کلایی برای فیلم «سینک» اهدا شد.
تندیس جشنواره و ۸۰ میلیون ریال هم به صادق جوادی برای فیلم «روباه» تقدیم شد.
دیپلم افتخار و جایزه نقدی در بخش مستند به "اهل آب" ساخته آزاده بیزارگیتی برای بهترین فیلم با موضوع فرهنگ بومی و همچنین دیپلم دیگر به «برج رادکان» ساخته حجت حیدری و احسان ملازاده با موضوع هویت ملی اهدا شد.
بهترین کارگردانی فیلم مستند
نامزدها:
سید مصطفی فخاری نیری برای فیلم داستان عرکسکهای
دلاور دوستانیان فیکا و فیدان
سجاد ایمانی برای فیلم جوکر
حجت حیدری و احسان ملازاده برای فیلم برج رادکان
الهام اقا لری برای فیلم شهر زیبای من
تندیس و جایزه نقدی ۸۰ میلیون ریالی مشترکا به سجاد ایمانی برای فیلم «جوکر» و مصطفی فخاری نیری برای فیلم داستان «عروسکها» اهدا شد.
فیلم تجربی
نامزدها:
عطا مجابی برای فیلم سینساید
محمد مهدی رسولی برای فیلم کپسول
پویا رضی برای فیلم نبودن
علی همراز برای فیلم لاوراتوآر
تندیس و مبلغ ۱۰۰میلیون ریال به پویا رضی برای فیلم «نبودن» تعلق گرفت.
جایزه بهترین بازیگر بدون اعلام نامزد اهدا شد:
دیپلم افتخار بهترین بازیگر مرد به سهیل قنادان برای بازی در فیلم «برادر» اهدا شد.
دیپلمافتخار دیگر به علیرضا ثانیفر برای فیلم «تشریح» اهدا شد.
جایزه بهترین بازیگر زن به ندا جبرائیلی برای بازی در فیلم «در بین» اهدا شد.
بهترین کارگردانی در بخش فیلم داستانی
نامزدها:
سوگل رضوانی برای فیلم رورانس
محمد کارت برای فیلم بچه خور
علی یار راستی برای فیلم در بین
کتایون پرمر و محمد نوربخش برای فیلم تو هنوز اینجایی
سیاوش شهایی برای فیلم تشریح
حامد اصلانی برای فیلم اس
آرین وزیر دفتری برای فیلم مثل بچه آدم
لوح تقدیر به محمد کارت برای فیلم «بچه خور» تعلق گرفت و تندیس جشنواره به سوگل رضوانی برای فیلم «رورانس» اهدا شد.
جایزه ویژه هیئت داوران در بخش فیلمهای داستانی به سیاوش شهابی برای فیلم «تشریح» تعلق گرفت.
تندیس بهترین فیلم از نگاه تماشاگران هم به محمد کارت برای فیلم «بچهخور» اهدا شد.
جایزه بزرگ این جشنواره هم با حضور محمدمهدی حیدریان، مجید برزگر، سید صادق موسوی و محمد آفریده به علییار راستی برای فیلم داستانی «در بین» اهدا شد.
نامزدهای این بخش از این قرار بودند: «رورانس» به تهیهکنندگی سوگل رضوانی، «مثل بچه آدم» به تهیهکنندگی مجید برزگر و انجمن سینمای جوانان ایران، «دربین» به تهیهکنندگی علی یار راستی،«بچه خور» به تهیهکنندگی سید مازیار هاشمی، «تشریح» به تهیهکنندگی مریم کوهکن، سوگل شهابی و انجمن سینمای جوانان ایران،«S» ساخته به تهیهکنندگی بهنام سنایی و انجمن سینمای جوانان ایران
موسوی در بخش پایانی مراسم گفت: سه جشنواره معتبر فیلم کوتاه تامپره در فنلاند، اورهازن در آلمان و کلرمون فران در فرانسه وجود دارد و ما تصمیم گرفتیم با قرعه کشی یک نفر را راهی این جشنواره کنیم. ۱۷۲ فیلمساز ایرانی در جشنواره حضور یافتند که برای اعزام یک نفر از این بین به دلیل اینکه برخی از دوستان در تهران حضور ندارند، طی فرایندی در انجمن سینمای جوانان ایران این قرعه کشی انجام میشود. از یونیسف تشکر میکنم که جایزه این بخش را که حدود ۵ هزار دلار ارزش مادی دارد، تقبل کرد.
این آیین اختتامیه با اجرای مجدد ارکستر مجلسی ایران بهرهبری «منوچهر صهبایی» به پایان رسید.
در حاشیه این مراسم در زمان اعلام برگزیدگان بخشهای ابتدایی این جشنواره یکی از میهمانان حاضر در سالن انتقاد کرد که چرا نامزدی برای دریافت جوایز اعلام نمیشود این در حالی است که این جشنواره پیش از اختتامیه لیستی از نامردهای هیچ یک از بخش های مختلف اعلام نکرده بود.
از دیگر نکات این جشنواره حضور گروه کر و رهبر این گروه بود که درابتدای این مراسم که اجرای آن را محمد سلوکی برعهده داشت، بعد از قرائت قرآن، سرود جمهوری اسلامی ایران را با همراهی میهمانان حاضر در سالن به اجرا درآورد.
- 11
- 3