شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۲:۵۶ - ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۴۹۳۶
فیلم و سینمای جهان

تری گیلیام از «مردی که دن‌کیشوت را کشت» و مصائب ساخت آن می‌گوید

تری گیلیام,اخبار فیلم و سینما,خبرهای فیلم و سینما,اخبار سینمای جهان

تری گیلیام سینماگر غیرمتعارف امریکایی عضوی از گروه کمدی موفق مونتی پایتون بوده که در دهه‌های ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۰ بازار گرمی داشت ولی وی بسیار زود و همزمان با کارهای مشترک‌اش با اعضای این گروه، وارد کارهای انفرادی‌ هم شد و وقتی «سارقان زمان» را رو کرد، حسابش را از سایر اعضای نامدار این گروه که جان کلیز را هم شامل می‌شود، سوا کرد و با «پرزیل» در سال ۱۹۸۵ به مدارجی رسید که فقط در آثار استادان سینما و هنرمندان مؤلف در این حرفه مشاهده شده است.

 

با این اوصاف برای هواداران گیلیام و فیلم‌های او این نکته رنج آور بوده که ارائه آخرین فیلم وی (با نام «مردی که دن‌کیشوت را کشت») حداقل ۱۰ سال و در نگرشی واقع‌بینانه‌تر قریب به ۳۰ سال زمان برده تا کامل و سرانجام عرضه شود. گیلیام نوشتن داستان این فیلم و پردازش نحوه ارائه آن را از اواخر دهه ۱۹۸۰ شروع کرد ولی انواع مشکلات و کاستی‌ها در سر راه وی سبز شدند. وقتی کار تولید فیلم از اوایل دهه ۲۰۰۰ روی غلتک افتاد قرار بود جانی دپ امریکایی و ژان روشفورت فرانسوی نقش‌های اصلی را بازی کنند و دومی (روشفورت) در قالب دن‌کیشوت فرو رفته بود اما فقط چند روز بعد از شروع فیلمبرداری کار به توقف گرایید و به انواع دلایل برای این امر اشاره شد و از همه عجیب‌تر بهانه‌ باران‌های تند و پایان‌ناپذیر موسمی در محل فیلمبرداری بود.

 

واقعیت هرچه بوده باشد، بیش از ۱۵ سال دیگر طول کشید و مصائب فراوانی سپری شد تا گیلیام و همکارانش بتوانند این پروژه روی زمین مانده را از نو بلند کنند و آن را کلید بزنند و این بار طبعاً خبری از روشفورت و دپ نبود و مقرر شد آدام درایور مشهور شده در تریلوژی جدید استاروارز در قالب توبی گریسونی ظاهر شود و جاناتان پرایس نقش دن کیشوت را بازی کند. فیلم کامل و حتی به‌عنوان اثر اختتامیه فستیوال کن ۲۰۱۸ برای حضار به‌نمایش درآمد ولی یک دعوای قضایی و مالی جدید بر سر فیلم و بحث تملک آن باعث توقف مجدد در پخش جهانی آن شد تا اینکه شرکت اسکرین مدیا وارد ماجرا شد و با برداشتن موانع موجود سرانجام نمایش فیلم را در امریکای شمالی و اروپای غربی امکان‌پذیر ساخت. بااین اوصاف جا دارد گیلیام در دل بهار ۲۰۱۹ بگوید چه بلاهایی بر سر این فیلم نازل شده است.

 

 

‌ آقای گیلیام، چیزی که سرانجام در بهار امسال روی پرده می‌بینیم، چقدر متفاوت با کیشوتی است که سال‌ها پیش در بدو پردازش موضوع در ذهن خود داشتید؟

خب، ما همیشه یک کاراکتر توبی گریسونی را در برنامه‌های خود داشتیم که در کار تبلیغات و فعالیت‌های تجاری بوده است و البته یک دن‌کیشوت را هر کاری هم که با او بکنید، بالاخره کیشوت است، با تمامی خصوصیات افراطی و دیوانه‌وارش. شاید بزرگ‌ترین تفاوت حاصله در توبی بوده‌ باشد. در نقطه‌ای از ماجرا یک ضربه سنگین به سر او می‌خورد و سپس به قرن هفدهم انتقال می‌یابد. برای مدتی کوتاه این یک ایده و ابتکار احمقانه به‌شمار می‌آمد اما در بررسی‌های بعدی یک طرح قابل قبول جلوه کرد. بواقع دیدیم انتقال زمان وقوع اتفاقات به‌مقطع کنونی چیز بدی نیست.

 

به‌این ترتیب ما توبی را ابتدا در شرایط و روزهایی می‌بینیم که ۱۰ سال زودتر و پیشتر از تصورات و آگاهی‌های قبلی ما است و طبعاً در آن زمان وی کم گناه‌تر بوده است. ماجرا این است که او به دهکده می‌آید و زندگی خیلی‌ها را نابود می‌کند اما با انتقال زمانی فوق او در پاره‌ای موارد از احساس خود فرمان می‌گیرد و از تندخویی دوری می‌جوید. مثل این می‌ماند که فرانکشتن در صحنه باشد و عروسکی هیولا‌وار درست مثل خودش کنار او قرار داشته باشد و در نتیجه او بتواند ببیند که چه شکلی است و چه تصویری نزد سایرین دارد و مردم چه چیزی را تحمل می‌کنند.

 

‌ آیا کل بافت فیلم‌تان را باید منشعب و متأثر از همین آگاهی دانست؟

چندان به آن فکر نکرده و قصد نداشته‌ام که از ابتدا یک راهبرد داستانی پیدا و آن را در تمامی سطح قصه کارگذاری کنم. من سعی کردم هر سکانس با توجه به سکانس‌های قبل و بعد از آن تعریف و پیاده و تصویربرداری شود و عملکرد خودش را داشته باشد. شاید برخی عبارات کلی و تکراری در سکانس‌ها باشد اما این بدان معنا نیست که صحنه‌ها باید حتماً روح واحد داشته باشند.

 

‌ درباره تغییرات صورت گرفته روی کاراکتر خود کیشوت چه می‌گویید؟

کارشناسان به مقایسه نمایش جاناتان پرایس در فیلم ما با ایفا‌کنندگان بالقوه یا واقعی این نقش درگذشته پرداخته و گفته‌اند هیچ‌کس و حتی ژان روشفورت فرانسوی و جان هرت فقید و انگلیسی نمی‌توانسته‌اند روح نمایشی پرایس را تکرار کنند. هر چه هست ما از صبری که برای انتخاب پرایس صورت گرفت، ضرر نکردیم و احساس من همیشه این بوده که بهترین انتخاب را داشته‌ایم. اگر هرت زنده بود و از او استفاده می‌کردیم، حس تراژیک بیشتری را به این نقش می‌بخشید و با ژان روشفورت نوعی فاصله را بین این‌ نقش و مردم برقرار می‌کردیم. همه این فکر‌ها و احتمالات زمانی رنگ باخت که جاناتان پرایس آمد و تمامی صحنه را قبضه و کار را تمام کرد.

 

‌ از سایر عوامل اجرایی فیلم چه چیزهایی را می‌توان بیان کرد؟

من از پرسنل اسپانیایی که در زمان تهیه فیلم یاور ما بودند و کارهای روزمره را انجام می‌دادند، بسیار راضی‌ام و همین‌طور تره‌زافونت که در کار تدوین به ما کمک اساسی کرد، فونت می‌گفت هرگز دن‌کیشوتی بهتر از این خلق نخواهد شد. حتی اسپانیایی‌های سنت پرستی که سال‌ها کیشوت را با تمام وجودشان حس کرده‌اند، با تعریف از پرایس متذکر شده‌اند که هر دقیقه این فیلم نکاتی جالب واختصاصی دارد.

 

‌ خود پرایس راجع به عملکردش چه می‌گفت؟

او از هر لحظه فیلم لذت می‌برد وبه طور کامل در نقش‌اش فرو رفته بود.او از آن دست آدم‌ها نیست که از خودش تعریف کند.

 

‌ جاناتان پرایس به‌رغم سابقه ۴۰ساله‌اش در سینما برای نسل جوان بیشتر به‌خاطر بازی در سریال پرطرفدار تلویزیونی «بازی تاج وتخت» معروف است. آیا همین مسأله شما را هم وا نداشت که وی را بر سایر گزینه‌ها ارجح بدانید؟

خیر، زیرا وقتی انگشت روی نام او گذاشتم، حضور وی در این سریال سروصدا نکرده بود. وی ذاتاً یک بازیگر کلاسیک است و بدانید که بزودی در قالب پاپ در فیلم جدید فرناندو میره لس نیز رؤیت خواهد شد. چون فقط از پرایس حرف می‌زنید، باید متذکر شوم که هم من و هم او از قدرت آدام درایور هم در این فیلم شگفت زده شده بودیم. با اینگونه مشارکت‌های عالی کارتان هیچ‌گاه لنگ نمی‌ماند.

 

iran-newspaper.com
  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش