جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۷:۵۱ - ۰۹ آبان ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۸۰۱۷۱۵
موسیقی

کیهان کلهر: یادگرفته‌ام موزیسین تک‌بعدی نباشم

کیهان کلهر,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی

نخستین مواجهه کیهان کلهر با کمانچه، اجرای استاد علی‌اصغر بهاری بود که از تلویزیون ملی ایران پخش شد. همین صدا و ساز مهجورمانده سال‌های دور، حالا او را در مسیر دریافت جوایز جهانی قرار داده است. کلهر دو ‌سال پیش برنده جایزه گرمی شد و امسال برنده جایزه هنرمند برتر ‌سال ٢٠١٩ از همایش جهانی وومِکس، بزرگترین همایش موسیقی فولکلور دنیا، شده است.

یکشنبه پنجم آبان در یک روز بارانی و پاییزی در تهران، کیهان کلهر برای دریافت جایزه وومکس و البته اجرا در کنار اردال ارزنجان، نوازنده ترکیه‌ای باغلاما به تامپره فنلاند رفت. او روی صحنه و هنگام دریافت جایزه از محمدرضا شجریان و بیماری‌اش گفت و جایزه‌اش را به او تقدیم کرد: «معمولا پیش نمی‌آید که انسان وقتی زنده است مورد تجلیل واقع شود. از این رو بسیار مفتخرم و تحت‌تأثیر قرار گرفتم، هرچند من این جایزه را دستاوردی شخصی محسوب نمی‌کنم.

سال‌های بسیاری مرارت، دانش و پشتکار، پیشینه موسیقی ایرانی است که من محصول آن گذشته و پیشینه هستم. امروز مفتخرم که این جایزه را از طرف تمام جامعه موسیقی ایرانی می‌پذیرم و به نمایندگی از جامعه موسیقی ایرانی آن را به استاد محمدرضا شجریان، استاد بزرگ موسیقی ایرانی که چند سالی است در بستر بیماری است و دلتنگ شنیدن صدایشان و بودنشان هستیم، تقدیم می‌کنم. امیدوارم حالشان خوب باشد و این هدیه را بزرگوارانه از من بپذیرند.» از میانه‌های تابستان و درست زمانی که آلبوم جدید کیهان کلهر در بین ١٠ آلبوم برتر ‌سال ٢٠١٩ قرار گرفته بود، مشخص شد که او برنده جایزه جهانی وومکس هم شده است. وب‌سایت وومکس همان زمان در‌باره این هنرمند ایرانی نوشت: «برای کلهر کمانچه صدای اوست.

هنگامی که می‌نوازد، انگار زبانی کامل ایجاد می‌کند که با مردم سراسر جهان از گذشته دور تا آینده ارتباط برقرار می‌کند. کیهان کلهر در طول زندگی حرفه‌ای خود با بهترین نوازندگان جای‌جای ایران همکاری و موسیقی اقوام کردستان و خراسان را مطالعه کرده است. او با موسیقیدان‌های سایر فرهنگ‌ها نیز ازجمله شجاعت حسین‌خان از هند، یویوما و گروه بین‌المللی جاده ابریشم، اردال ارزنجان از ترکیه، تریو هلندی رامبرانت، تومانی دیاباته از مالی، گروه بروکلین رایدر و کوارتت کرونوس با زبان موسیقی دیالوگ داشته است. از این‌رو به همه این صداها اجازه می‌دهد تا صدای او را فراگیر کنند.»

درباره وومکس و همایش یک‌هفته‌ای در فنلاند

جایزه وومکس در دنیا با عنوان جایزه ورلدموزیک اکسپو شناخته شده و درواقع معتبرترین جایزه جهان برای شاخه ورلدموزیک از‌ سال ۱۹۹۹ است. در این اکسپو بیشتر جنبه تجاری موسیقی مطرح است و هر‌ سال در یکی از کشورها برگزار می‌شود. ‌سال ٢٠١٩ بیست‌وپنجمین دوره وومکس به مدت یک هفته در تامپره فنلاند در قالب افتتاحیه، اجرای گروه‌ها و کنفرانس‌های خبری مرتبط برگزار شد و ‌سال آینده هم در بوداپست مجارستان برگزار خواهد شد. مرکز برگزاری اکسپوی وومکس در پنج سالن هر شب میزبان ١٥ اجرا از گروه‌های شرکت‌کننده بود. تهیه‌کننده‌ها و ایستگاه‌های رادیویی در حاشیه همایش وومکس، در غرفه‌هایی حضور داشتند و در برخی غرفه‌ها هم مستند‌هایی مرتبط با موسیقی پخش می‌شد. نکته جالب این همایش حضور چهار تهیه‌کننده ایرانی ازجمله هرمس و شرکت صبا بود. هرمس به مدیریت رامین صدیقی در‌ سال ٢٠١٥ به‌عنوان تهیه‌کننده برتر جهان شناخته شد. او در چند‌سال گذشته کنسرت‌های متعددی را  برای هنرمندان خارجی در ایران برگزار کرده ‌است.

گروه موسیقی خنیاگران مهر از مجموعه صبا هم در اختتامیه همایش وومکس که از ساعت ١٢ تا ٢ ظهر برگزار شد، اجرایی چند دقیقه‌ای داشتند. ٢‌هزار و ٧٠٠ گروه حرفه‌ای شامل ٣٠٠ پرفورمر آرتیست از ٩٠ کشور دنیا در این رویداد گرد هم آمدند و به تبادل نظر و تعامل پرداختند. درنهایت هم کیهان کلهر و یک تهیه‌کننده در حوزه محیط‌ زیست در مراسم اختتامیه وومکس جایزه برترین‌ها را از دریافت کردند. بخشی از این مراسم به اجرای ٤٥ دقیقه‌ای کیهان کلهر و اردال ارزنجان، نوازنده باغلاما در دستگاه شور و آواز دشتی اختصاص داشت. در هفته‌های گذشته قرار بود کیهان کلهر و اردال ارزنجان در ترکیه کنسرت مشترکی داشته باشند اما کیهان کلهر به دلیل اتفاقاتی که از سوی دولت ترکیه برای مردم کُرد سوریه پیش آمد، این کنسرت را لغو کرد اما این‌ دو نفر دوباره در فنلاند به هم رسیدند.

وومکس تنها جایزه کلهر نیست. او  در‌ سال ٩٥، مهمترین جایزه جهانی موسیقی یعنی جایزه گرمی را دریافت کرد. این جایزه سالانه توسط «آکادمی ملی علوم و هنرهای ضبط» به هنرمندان موسیقی اهدا می‌شود که معادل اسکار در سینماست. حالا تمام صفحات مجازی از تبریک و ستایش کیهان کلهر پر شده و برخی مدیران ارشاد ازجمله سیدمحمد مجتبی حسینی، معاون امور هنری وزیر ارشاد و محمد اله‌یاری فومنی، مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد هم به‌طور جداگانه موفقیت او را تبریک گفتند.

بعد از ١٢ سالگی کمانچه شد زندگی من

کیهان کلهر البته یک روز قبل از این مراسم در مصاحبه‌ای با سایمون بروگتون، سردبیر نشریه سانگ لاینز نکات جالبی را درباره سیر زندگی حرفه‌ای خود بیان کرد.

او می‌گوید زمانی که صدای کمانچه استاد علی‌اصغر بهاری را شنیدم، کمانچه سازی مهجور بود و همین موضوع، پیدا کردن استاد برای آن را سخت کرده بود؛ به همین دلیل سراغ فراگیری سنتور و چند ساز دیگر ازجمله ویولن رفتم: «بعد از ١٢ سالگی که ردیف‌های موسیقی را یاد گرفتم، کمانچه شد زندگی من.»

کیهان کلهر از ١٧ سالگی برای فراگیری بیشتر موسیقی به ترکیه، یوگسلاوی، ایتالیا، کانادا و بعد نیویورک رفت و در تمام روزهای دور از وطن تلاش کرد تا ارتباطش را با موسیقیدانان بزرگ ایرانی ازجمله محمدرضا لطفی حفظ کند: «تلاش کردم از جامعه موسیقی ایرانی جدا نشوم. زندگی در خارج از ایران به من کمک کرد تا جنبه‌های دیگری را ببینم و موسیقیدانی تک‌بعدی نباشم. در طول این سال‌ها با موسیقیدانان فرهنگ‌های دیگر آشنا شدم و همین اتفاقات به شکل‌گیری زندگی حرفه‌ای من کمک زیادی کرد.»

کیهان کلهر در پاسخ به این سوال که آیا فکر می‌کردید روزی سفیر کمانچه شوید؟ می‌گوید: «هیچ‌وقت فکر نمی‌کردم چیزی شوم. شما به‌عنوان کودکی که موسیقی را دوست دارید، تلاش می‌کنید تا آن را بیشتر بفهمید و بدون این‌که متوجه شوید مهمترین رکن زندگی‌‌تان می‌شود. خودت هم می‌دانی که تصمیم نداشتی موسیقیدان شوی اما به یکباره وسط ماجرا قرار گرفته‌ای. قطعا این موضوع خوشحال‌کننده است، چون این کار را دوست داری. به‌طور کلی این تصمیمی شخصی نیست اما خود به خود هم صورت نمی‌گیرد؛ ترکیبی از عوامل مختلف استعداد، جدیت، پشتکار، سختکوشی، داشتن استادان خوب، شرایط سیاسی و این‌که در چه جامعه و خانواده‌ای بزرگ شدی در آن دخیل است.»

او در میانه صحبت‌هایش درباره شرایط موسیقی سنتی پس از انقلاب هم توضیحاتی داد: «اوایل انقلاب علاقه زیادی به موسیقی دیده نمی‌شد و برای مدتی آن را کنار گذاشتند اما بعد از مدتی متوجه شدند که نمی‌شود رادیو و تلویزیون را اداره کرد، بنابراین از آن پس، نوع خاصی از موسیقی رشد کرد و شاخصه‌های موسیقی سنتی در آهنگ‌های انقلابی به کار گرفته شد.»

نیره خادمی

shahrvand-newspaper.ir
  • 11
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش