دوشنبه ۱۲ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۴۷ - ۲۱ مهر ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۷۰۱۰۹۹
موسیقی

بازتاب سوگ شجریان در رسانه‌های خارجی همچنان ادامه دارد

محمدرضاشجریان,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی
درحالی‌که تلویزیون رسمی ایران مرگ محمدرضا شجریان مهم‌ترین چهره هنری تاریخ معاصر کشور را پس از سال‌ها بی‌توجهی و سرانجام با چاشنی بی‌رغبتی و به‌صورتی گذرا پوشش داد، بسیاری از رسانه‌ها و تلویزیون‌های معتبر جهان خبرها و گزارش‌های مفصل و قابل توجهی را درباره این شخصیت ملی ایرانی منتشر کردند. اتفاقی که شاید بیش از همیشه گلایه مردم را از وضعیت اداره صدا و سیما متبلور کرد.

رسانه‌های بزرگی همچون گاردین، آسوشیتدپرس، فرانس‌۲۴، وال‌استریت‌ژورنال، رویترز، بی‌بی‌سی، شبکه بلومبرگ، نیویورک تایمز، لوموند، رویترز، ان‌پی‌آر، سی‌ان‌ان، اس‌‌کی‌ام‌پی، ژورنال گلوبال، رادیو و تلویزیون ملی ترکیه، شبکه الجزیره و صدها رسانه تصویری، شنیداری و مکتوب جهانی در بیش از سه روز گذشته به‌صورت متناوب در رابطه با اهمیت شجریان و آثار او در موسیقی ایرانی نوشتند و واکنش‌ها همچنان ادامه دارد. البته روزنامه‌ها و بسیاری دیگر از رسانه‌های خصوصی ایران نیز با توجه به تعطیلی روزهای پنج‌شنبه و جمعه در هفته گذشته، هنوز گزارش‌ها و یادداشت‌های مربوط به حواشی درگذشت شجریان را منتشر می‌کنند و بررسی جوانب مختلف این اتفاق تلخ از سوی کارشناسان ادامه دارد.

  بریده بازتاب‌ها

«تعداد کمی از هنرمندان معاصر توانسته‌اند مانند محمدرضا شجریان با مهارت خود با ایرانیان نسل‌های مختلف ارتباط برقرار کنند. او در ظاهر خواننده‌ای مانند صدها هنرمند آوازی در سراسر جهان است که آلبوم منتشر می‌کنند، کنسرت اجرا می‌کنند و مخاطبان خود را سرگرم می‌کنند. اما میراث متعالی شجریان در طول ۶ دهه فعالیت هنری در بالاترین سطح، او را به یک نماد خاص‌تر از یک هنرمند معمولی با مهارت‌های محدود تبدیل کرده است.»این تعریفی است که آسیا تایمز در فقدان محمدرضا شجریان منتشر کرد.

این رسانه‌ها با اشاره به سهم شجریان در موسیقی کلاسیک و ارج نهادن به زبان فارسی، به نقش او در میراث جهانی و جوایزی که یونسکو به او اهدا کرد و قرار گرفتن نام این نماد آواز ایرانی در میان ۵۰صدای برتر جهان پرداختند. این رسانه‌های بین‌المللی هرکدام در منوگراف‌هایی که از شجریان منتشر کردند زوایایی از شخصیت او را به مخاطبان خود شناساندند، اتفاقی که کمتر برای هنرمندان ایرانی در رسانه‌های بین‌المللی اتفاق افتاده است.

مجله آلمانی زنیت نیز درواکنش به درگذشت محمدرضا شجریان بخشی از مصاحبه‌ای که در سال ۲۰۱۱ با این موسیقیدان ایرانی داشته را بازنشر داده است. شجریان در بخشی از این گفت‌وگو می‌گوید: «در اینجا بیتی از حافظ، شاعر بزرگ که درباره عشق گفته است را یادآور می‌شوم: «عاشق شو ار نه روزی کار جهان سر آید» من این شعر را طوری خواندم که حافظ می‌خواهد به ما بگوید که ما باید از عشق مراقبت کنیم، زیرا جهان از قبل راه خود را طی می‌کند و ما تنها کسانی هستیم که می‌تواند عشق را احساس کند. احساسی که ما را در مسیرمان راهنمایی می‌کند.» او همچنین در پاسخ به این سوال که آیا نگران از دست رفتن سنت‌های فرهنگی ایران است یا خیر، گفته است: «من خیلی نگران بودم، اما دیگر نه. من در ایران زندگی می‌کنم و الان ۷۰ دانشجو دارم، بعضی از آنها آنقدر خوب هستند که واقعا جای نگرانی نیست.»

روز شنبه ۱۰ اکتبر (۱۹ مهر) چند رسانه مطرح دیگر جهان از جمله رویترز و فیگارو به مراسم خاکسپاری استاد شجریان پرداختند. در بخشی از خبر رویترز آمده است: با توجه به فیلم‌های منتشر شده از رسانه‌های نیمه رسمی ایران، عزاداران بر مزار استاد آواز ایران ترانه «مرغ‌سحر» را می‌خواندند.

فیگارو فرانسه نیز با تیتر «محمدرضا شجریان در کنار آرامگاه فردوسی شاعر پارسی زبان به خاک سپرده شد» به این رویداد فرهنگی ایران واکنش نشان داد. در بخشی از خبر فیگارو آمده است: درگذشت شجریان صفحه اول بسیاری از روزنامه‌های ایرانی را در روز شنبه به خود اختصاص داد، به‌طوری که حتی روزنامه‌های ورزشی هم صفحه اول خود را به او اختصاص داده بودند.

پس از واکنش‌های اولیه به درگذشت استاد شجریان از سوی رسانه‌های مهم دنیا در روزهای اخیر برخی نشریه‌های مهم جهان بخشی از صفحات بخش فرهنگی خود را به جایگاه شجریان در موسیقی ایران اختصاص دادند که از مهم‌ترین این مطالب می توان به مقاله روز ۹ اکتبر (۱۸ مهر) گاردین با تیتر «شجریان تجسم بخش زیبایی جاودان موسیقی فارسی» نوشته ماریان برمر اشاره کرد.

 ماریان برمر در جایی از این مقاله بلندبالای خود نوشته است: در صدای شجریان پیوندی میان شعر عرفانی فارسی و موسیقی سنتی ایرانی در بالاترین میزان احساسش یافت می‌شد، من حتی پیش از آنکه فارسی یاد بگیرم صدای خوش قریحه شجریان را گوش می‌دادم این صدا دارای یک تنوع احساسی و عاطفی عالی بود که در انتقال من به قلمرو آسمانی زیبایی و‌هارمونی هرگز شکست نخورد. المیادین که شناخته‌شده‌ترین شبکه خبری لبنان است در پی درگذشت استاد محمدرضا شجریان با تیتر «اسطوره آواز ایران از دنیا رفت... خداحافظ شجریان» درباره این هنرمند نوشته است:

«محمدرضا شجریان پس از طی دوره‌ای بیماری و درحالی‌که استاد آواز و موسیقی فارسی لقب داشت از دنیا رفت.»

المیادین در ادامه نوشته است: «شجریان که در ایران از او با عناوینی چون استاد و خسرو آواز ایران یاد می‌شود، در سن ۸۰ سالگی و در پایتخت ایران دار فانی را وداع گفت. او از کودکی تلاوت قرآن کریم را آغاز کرد و در موسیقی از استادانی چون جلیل شهناز تاثیر پذیرفت.»

الجزیره- شبکه خبری قطر- نیز در گزارشی با تیتر «قیصر موسیقی فارسی، خواننده مردمی محمدرضا شجریان از دنیا رفت» درباره این هنرمند آورده است:

«او خودش را صدای مردم نامید و مردم او را قیصر موسیقی ایران نامیدند. کمتر کسی از میان فارسی زبانان دنیا شجریان را نمی‌شناسد یا صدایش را نشنیده است. او بیش از نیم قرن برای احیای موسیقی اصیل و سنتی ایرانی تلاش کرده است.»

الجزیره در ادامه با آوردن بیوگرافی مختصری از محمدرضا شجریان و اشاره به قاری قرآن بودن این هنرمند نوشته است: «شجریان در ابتدا به علت اینکه پدرش تمایل چندانی به خواننده شدن او نداشت، مدتی در رادیو با نام مستعار آواز می‌خواند تا اینکه در تهران با استادان موسیقی آشنا شد و نزد آنان موسیقی را فراگرفت.»

الجزیره در پایان آورده است: «مشهورترین اثر شجریان، دعای ربنای اوست که یک سال پس از انقلاب اسلامی ایران آن را اجرا کرد. ربنای شجریان تا سال‌ها نزدیک افطار از تلویزیون ایرانیان پخش می‌شد.»

روزنامه لبنانی الاخبار در شماره روز شنبه خود با انتشار تصویر و مطلبی بلند درباره استاد محمدرضا شجریان، به درگذشت خسرو آواز ایران واکنش نشان داد. در این گزارش تصویر زنده‌یاد استاد شجریان با یکی از سازهای ابداعی خودش منتشر شده و در سر خط آن این جمله به چشم می‌خورد: «ایران زیباترین صدایش را از دست داد.»

 بسیاری از چهره‌های سیاسی و فرهنگی جهان نیز همزمان با درگذشت شجریان پیغام‌های تسلیتی منتشر کردند و افزون بر آن در دو روز گذشته نیز برخی دیگر از چهره‌های بین‌المللی در این باره پیام‌هایی نوشتند.

 محمد طاهر زهیر، وزیر فرهنگ افغانستان درگذشت شجریان را «مایه تاثر و تالم عمیق ملت افغانستان و جامعه فرهنگی» خواند و اعلام کرد که «میراث ایشان برای مردم افغانستان که سابقه تمدنی و داد و ستد فرهنگی طولانی دارند، بسیار محترم و ارجمند است.»

وزارت امور خارجه افغانستان نیز درگذشت شجریان را به حوزه زبان فارسی تسلیت گفته و از متاثر شدن حوزه زبان فارسی از این رویداد سخن گفته‌است.

سرانجام مشکل نام‌گذاری خیابان شجریان حل شد

«محسن‌هاشمی» رئیس شورای‌شهر تهران، روز یکشنبه در حاشیه دویست و چهل و یکمین جلسه شورا در حالی‌که صحن شورای‌شهر را به منظور شرکت در جلسه‌ای دیگر ترک کرده بود، در جمع خبرنگاران حاضر شد و خبر داد: یکی از مواردی که مانعی برای آن پیش آمده بود، نام‌گذاری یکی از خیابان‌های تهران به‌نام محمدرضا شجریان بود. به گزارش «ایرنا» او گفت: خوشبختانه این مانع برداشته شده و نامه مربوطه نیز امضا شده تا مصوبه نام‌گذاری یک خیابان به نام استاد شجریان اجرا شود. گویا چندی پیش رئیس شورای‌شهر تهران درباره منتشر‌شدن نامه‌ای منتسب به وی خطاب به شهرداری، مبنی بر جلوگیری از نام‌گذاری خیابانی به‌نام استاد شجریان در شبکه‌های خبری معاند مورد انتقاد قرار گرفته بود. محسن‌ هاشمی در آن مقطع (یکم مهرماه) به خبرنگاران گفت: این موضوع بسیار قدیمی و مربوط به یک‌سال پیش است و مضمون نامه نیز آنچنان که مطرح‌شده نبوده است. وی توضیح داد: در شورا درباره این موضوع صحبت شد و به این دلیل که کار جنبه تخریبی داشت به این نتیجه رسیدیم که سخنگوی شورای‌شهر با قاطعیت به این موضوع پاسخ دهد و روشنگری کند. به‌گفته‌ هاشمی در نامه نوشته نشده بود که موضوع نام‌گذاری منتفی است، بلکه نوشته‌شده برای اینکه این موضوع حل شود، باید صبر کنید.

محمدرضاشجریان,اخبار هنرمندان,خبرهای هنرمندان,موسیقی

donya-e-eqtesad.com
  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش