درحالیکه اینروزها با تندشدن تب فوتبال، تلویزیون بیشازپیش زیر ذرهبین مخاطبانش در چگونگی پوشش رویداد بزرگی به نام جام جهانی است، روز گذشته خبری مبنیبر عدم حضور آزاده صمدی در برنامه «رابی واکا»رسانهای شد؛ ویژهبرنامهای مختص جام جهانی که از شبکه اینترنتی آیو در حال پخش است و گفته میشود مسئولان نظارت سازمان صداوسیما دیگر به این مجری و بازیگر زن اجازه حضور در این برنامه را نمیدهند. خیلی از زمانی که ماده چهار طرح خطمشی، اداره و نظارت بر سازمان صداوسیما در کمیسیون فرهنگی مجلس تصویب شد نمیگذرد و دقیقا بعد از طرح این موضوع، محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، از طریق صفحه شخصیاش در توییتر، مخالفت خود را با طرح مجلس برای دادن مسئولیت صدور مجوز و مقررات صوت و تصویر در فضای مجازی به صداوسیما، اعلام کرد.
آذریجهرمی در توییتی درباره این مصوبه کمیسیون فرهنگی مجلس، گفت: «ضمن احترام به نظر جمعی از نمایندگان محترم کمیسیون فرهنگی مجلس، تصویب قانون اختیارات صوت و تصویر فراگیر برای صداوسیما، بدون ذکر تعریف دقیقی از مصادیق صوت و تصویر فراگیر، مانع بزرگی در تحقق لایههای خدمات و محتوای شبکه ملی اطلاعات خواهد بود».
آذریجهرمی در گفتوگویی نیز با بیان اینکه صداوسیما میخواهد تنظیم مقررات، تصدیگری و مالکیت در حوزه صوت و تصویر را به صورت یکجا در دست بگیرد، تأکید کرد: «اکنون بر اساس این رویه، قرارداد بسته، مزایدهای برگزار کرده و پنج پیمانکار انتخاب کردهاند».
وزیر ارتباطات ادامه داد: «صداوسیما در انتخاب این پیمانکاران به فعالان عرصه صوت و تصویر اعلام کرده که باید جدا از ضمانتنامهها و تعهداتی به سازمان، ۵۰ درصد کل درآمدهای خود را نیز به این سازمان بدهند؛ ضمن آنکه کسانی که فاقد مجوز این سازمان باشند با حکم مرجع قضائی، برنامههایشان تعطیل خواهد شد».
آذریجهرمی افزود: «مفهوم این کار آن است که هر شرکتی بخواهد در این عرصه وارد شده و فعالیت کند، علاوهبر هزینههای ثابت خود، باید نیمی از درآمد آن را به صداوسیما بدهد؛ این کار سبب افزایش قیمت تمامشده خدمات صوت و تصویر برای کاربران شبکه ملی اطلاعات میشود. این افزایش قیمت، در تولید محتوا برای این عرصه مانع ایجاد میکند».
سیدهفاطمه ذوالقدر، دبیر کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، نیز در گفتوگو با ایسنا، اعلام کرد: «بر اساس این مصوبه کمیسیون، پخش فراگیر برنامههای رادیویی یا تلویزیونی در داخل و خارج از کشور در انحصار سازمان صداوسیماست و همینطور مسئولیت صدور مجوز و تنظیم مقررات رادیویی و تلویزیونی فراگیر و نظارت بر آن نیز، منحصرا برعهده سازمان صداوسیماست و هرگونه ارائه خدمات نوین پخش فراگیر رادیویی و تلویزیونی الزاما بر بستر شبکه ملی اطلاعات منحصر و محدود میشود».
درحالحاضر هفت شرکت دارای مجوز تلویزیون اینترنتی (IPTV) هستند که عمده درآمدزایی آنها از طریق فروش اشتراک، تبلیغات و اسپانسر تأمین میشود. سازمان صداوسیما نیز نظارتش را روی این شبکهها گستردهتر کرده است. گفته میشود از یک ماه پیش تاکنون تلویزیون خواستار اجرائیکردن تمامی بندهای قراردادهایی است که با شبکههای اینترنتی منعقد کرده و برایناساس نظارت تلویزیون روی این شبکهها بیشتر شده است. از جهت دیگر میتوان رسانه ملی و شبکههای اینترنتی را رقیب یکدیگر توصیف کرد. طبق شنیدهها؛ از زمانی که برنامه «رابی واکا» پخش خود را آغاز کرده، حدودا یکمیلیون بیننده را با خود همراه کرده است و به نسبت گذشته که مخاطبان ذهنیت مشخصی نسبت به فعالیت این شبکهها نداشتند، در سالهای اخیر مورد اقبال تماشاگرانشان قرار گرفتهاند.
ظهور و حضور شبکههای اینترنتی که بهنوعی فعالیت آنها را میتوان مشارکت بخش خصوصی در حوزه برنامهسازی محسوب کرد، توانسته است تا حدودی جای خالی شبکههای خصوصی را پر کند و با شیوههایی متفاوتتر برای مخاطبانش برنامهسازی کند. بسیاری معتقدند چنانچه در این فصل از برنامهسازی، شبکههای اینترنتی نتوانند به مسیرشان ادامه دهند، قطعا با شکست سنگینی مواجه خواهند شد و دیگر نمیتوان موفقیت چشمگیری را در حوزه برنامهسازی در آنها دید؛ رسانههایی که به گفته بسیاری، رسانه جدید و آینده تلقی میشوند و میتوانند میلیونها مخاطب را با رسانههای داخلی آشتی دهند، میتوانند تا حد زیادی با دانلود غیرقانونی مبارزه کنند و حق و حقوق کپیرایت را در نظر بگیرند و از سوی دیگر میتوان انتظار داشت که مخاطب داخلی به شرط تولید برنامههای متفاوت و سرگرمکننده، هرچه بیشتر و بهتر جذب شبکههای داخلی شود.
از سویی دیگر مسیح تفرشی، مدیر تلویزیون آیو، در یادداشتی در واکنش به خبر جلوگیری از اجرای آزاده صمدی نوشت: «از ابتدا هم قرار بود با توجه به نخستین تجربه آیپیتیوی در پخش زنده مسابقات جام جهانی به صورت آزمایشی از یک مجری خانم استفاده کنیم و بلافاصله بر اساس بازخورد مخاطبان تصمیم به ادامه یا توقف این کار بگیریم».
به گزارش روابطعمومی رسانه ملی، مدیر تلویزیون اینترنتی آیو در واکنش به خبرسازی برخی رسانهها مبنیبر مخالفت صداوسیما با اجرای یک خانم برای برنامه مسابقات جام جهانی فوتبال افزود: «خود سازمان صداوسیما بهعنوان ناظر بر آیپیتیویها در پاسخ به درخواست ما برای استفاده از یک مجری خانم با امکان استفاده از وی موافقت کرد و برای همین، سه برنامه به صورت زنده از شبکه آیو پخش شد، اما خودمان با توجه به بازخوردی که از مخاطبان داشتیم تصمیم گرفتیم که در مقطعی بهتر و با برنامهریزی دقیقتر این کار را ادامه دهیم».
مسیح تفرشی با بیان اینکه با توجه به نخستین تجربه فعالیت تلویزیونهای اینترنتی باید با تأمل و فارغ از حاشیهسازیهای کاذب حرکت کرد، گفت: «به نظرم بهتر است همه ما رسانهایها، اعم از مسئولان صداوسیما که زمینه فعالیت مجموعههای خصوصی را در این عرصه حساس فراهم آوردهاند تا خبرنگاران و اصحاب رسانه که پیگیری خبرها برایشان جذاب است و حتی خود ما که وسط این گود قرار گرفتهایم، از حاشیهسازی پرهیز کنیم تا این مسیر امیدوارکننده قوت بگیرد و ادامه یابد».
مدیر تلویزیون آیو در پایان با تشکر از مسئولان سازمان صداوسیما که همواره در مسیر تسهیل فعالیت بخش خصوصی حرکت کردهاند، تصریح کرد: «از عزیزان صداوسیما خواهش میکنم تا ضوابط و مقررات این عرصه را به مرور شفافتر و البته به صورت دائمی تثبیت کنند تا بتوانیم با قوت بیشتر به کار ادامه دهیم، البته میدانم این کار سختی است، چون نخستین تجربه است».
بهناز شیربانی
- 17
- 6