یکشنبه ۰۴ شهریور ۱۴۰۳
۱۷:۳۸ - ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۴۱۹۴
رادیو و تلویزیون

گزارشی از پشت‌صحنه سریال نوروزی«مر ّقانون»

سریال نوروزی مر ّقانون,اخبار صدا وسیما,خبرهای صدا وسیما,رادیو و تلویزیون

 در فاصله كمتر از یك ماه مانده تا پایان سال و از راه رسیدن عید نوروز، چرخ تولید مجموعه‌های نمایشی تلویزیون دوباره به چرخش درآمده است و برنامه‌سازان شبكه‌های اصلی رسانه ملی به تكاپو افتاده‌اند تا هركدام سریالی نمایشی برای پخش در تعطیلات دو هفته‌ای نوروز (كه امسال به دلیل مقارن شدن با مبعث رسول اكرم(ص) یكی دو روزی هم به آن اضافه شده است) روی آنتن بفرستند. مجموعه‌هایی كه طی چند سال گذشته به یكی از همراهان همیشگی لحظات نوروز مخاطبان تبدیل شده‌اند و بر این اساس شبكه‌های مختلف سعی دارند هركدامشان بهترین مجموعه ممكن را برای پخش تدارك ببینند.

 

شبكه سه سیما امسال با مجموعه جدید خود یعنی «مر قانون» مهمان خانه‌هاست. مجموعه‌ای حاصل كارگردانی مشترك محمدحسین لطیفی و علیرضا نجف‌زاده و تهیه‌كنندگی مهران مهام كه بر اساس فیلمنامه‌ای از امیرعباس پیام و مهدی روشن‌روان، مراحل پیش‌تولید و بعد ضبط خود را از یكی دو ماه قبل شروع كرده و با بهره بردن از بازیگران نام‌آشنای مجموعه‌های نمایشی سال‌های اخیر سیما چون هدایت هاشمی، مرجانه گلچین، مهران غفوریان، یوسف تیموری، ناهید مسلمی، مهران رجبی، اشكان اشتیاق و سپند امیرسلیمانی تصمیم دارد لحظات خوشی را برای نوروز بینندگان رقم بزند.

 

مر قانون البته داستان به‌روز و تازه‌ای دارد كه متناسب با شرایط اجتماعی این روزهای كشور هم هست و شاید بخش زیادی از مخاطبانی كه قرار است مجموعه را ببینند، با آن درگیر باشند و همذات‌پنداری كنند. این مجموعه كه در ابتدا «حوزه استحفاظی» نام داشت، این روزها در مناطق مختلفی از شهر در حال ضبط است. جام‌جم از پشت صحنه این مجموعه تلویزیونی در منطقه دارآباد تهران گزارش می‌دهد.

 

داستان به‌روز و اجتماعی

مرداد ماه امسال بود كه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در خانه ملت و با اكثریت آرا، طرح اصلاح قانون ممنوعیت به‌كارگیری بازنشستگان را تصویب كردند و كلیت آن هم توسط شورای نگهبان به تصویب رسید. با این حال این قانون چه از زمان تصویب آن توسط نمایندگان و چه قبل از آن، همیشه محل درگیری و مناقشه بوده و موافقان و مخالفانی داشته است. در چنین شرایطی مر قانون كه از ابتدا برای پخش در تعطیلات نوروز در نظر گرفته شده بود، دست به روی این موضوع گذاشت و كوشید چالش‌ها و بایدها و نبایدهای این قانون مورد بحث و پر سروصدا را به شكل داستانی اجتماعی اما طنز به تصویر دربیاورد. در مر قانون مهندس كمال شهری (با بازی هدایت هاشمی) در نقش یك نماینده مجلس است كه در آستانه بازنشستگی قرار دارد و باید برای ادامه حیات اجتماعی‌اش تصمیماتی بگیرد. این بازنشستگی بر زندگی شخصی او و روابط با اعضای خانواده و اطرافیانش هم تاثیر می‌گذارد و ماجراهایی را رقم می‌زند.

 

شروع از آنتن زنده

قرار بود اولین سكانس مجموعه تلویزیونی مر قانون، در استودیوی برنامه حالا خورشید و با حضور افتخاری رضا رشیدپور تصویربرداری شود و این مجری شناخته شده با كمال، شخصیت اصلی مجموعه كه یك فرد سیاسی تاثیرگذار در تصمیمات كشور است، به گفت‌وگو بنشیند؛ با این حال انجام این اتفاق میسر نشد و سكانس مصاحبه تلویزیونی كمال كه اولین سكانس فیلمبرداری شده در مجموعه هم بود، در مکانی فرضی واقع در مجتمع فنی سعادت‌آباد تهران و در برنامه‌ای فرضی انجام شد. مصاحبه‌ای كه متن آن باز بر اساس اتفاقات روز جامعه نوشته شده بود و با توجه به این‌كه در اوایل دی ماه ضبط می‌شد، به مشكلات آن مقطع كشور چون گرانی و كمبود پوشك در كشور اشاره داشت.

 

با گذشت یكی دو ماه از ضبط این صحنه، حالا تصویربرداری «مر قانون» از نیمه گذر كرده است و گروه بعد از فیلمبرداری سكانس‌های مختلف مجموعه، در منطقه دارآباد تهران حاضر شدند تا آخرین سكانس از حضور مهندس كمال شهری در خانه‌ای كه از طرف اداره در اختیار او گذاشته شده بود را فیلمبرداری كنند. سكانس، مربوط به اسباب‌كشی كمال و خانواده‌اش و رفتنشان از آن خانه است و در مقابل در خانه تصویربرداری می‌شود.

 

روز، خارجی، سرما

تقریبا یكی از بالاترین نقاط منطقه دارآباد و بعد از یك سربالایی تند، جایی است كه گروه برای ضبط سكانس آخر در منزل كمال در آن جمع شده‌اند. تریلی خالی حمل وسایل صحنه جلوی در خانه پارك شده و از آن‌جا كه قرار است صحنه اسباب‌كشی خانواده را تصویربرداری كنند، در قسمت بار تریلی چند كارتن مقوایی به شكلی بی‌نظم چیده شده است تا اسباب‌كشی و جابه‌جایی شخصیت‌ها را برساند. مهران غفوریان هم كه نقش فرشید را ایفا می‌كند، در كنار در تریلی ایستاده و با توجه به سرمای هوا (كه در این منطقه نزدیك به كوه‌های شمالی تهران بیشتر هم حس می‌شود) مدام دست‌هایش را به هم می‌مالد تا شاید كمی گرم شود. با این‌كه تقریبا تمام عوامل در كوچه جمع شده‌اند، با این حال تاكید همه بر این است كه كار در سكوت تصویربرداری شده و مزاحمتی برای همسایه‌ها پیش نیاید.

 

فرمان ضبط داده می‌شود. مرجانه گلچین و ناهید مسلمی چادر مشكی به سر به جلوی در خانه می‌آیند، هدایت هاشمی و شیدا خلیق هم كارتن به دست سر می‌رسند و اسباب باقی‌مانده را به تریلی می‌سپارند و مشغول خداحافظی كردن با هم می‌شوند. هدایت هاشمی در آخرین لحظه قبل از سوار شدن به خودرو و گم شدن تریلی در شیب كوچه، در سبز رنگ خانه را می‌بندد و آخرین سكانس ضبط در لوكیشن این خانه به پایان می‌رسد.

 

طفلی به نام شادی

علیرضا نجف‌زاده سال‌هاست كه در سینما و تلویزیون ایران مشغول فعالیت است و تاكنون در چند مجموعه تلویزیونی نوروزی هم دستیار كارگردان بوده است. او حالا در مرّ قانون در كنار محمدحسین لطیفی (كه به دلیل اجرای ویژه‌برنامه «هفت» در ایام جشنواره مدتی كمتر فرصت كارگردانی كردن داشت) قرار گرفته و همراه با هم كارگردانی این مجموعه را عهده‌دار شده‌اند.

 

او با اشاره به پخش این مجموعه در فضای نوروز به جام‌جم می‌گوید: به نظرم شادی حلقه مفقوده مردم است. ما هم برای این‌كه در شادی نوروز مردم سهیم باشیم، تمام تلاشمان را می‌كنیم كه یك كار خوب و آبرومند روی آنتن بفرستیم و مردم با حال خوب، در ایام نوروز به تماشای برنامه‌مان بنشینند. زمانی كه تا عید نوروز باقی داریم زیاد نیست، اما كم هم نیست و با توجه به تیم حرفه‌ای كه در كنار هم جمع شده‌اند، تمام تلاشمان را می‌كنیم كه كار به موقع آماده شده و روی آنتن برود.

 

او همچنین در خصوص كارگردانی مشترك با لطیفی توضیح می‌دهد: من سال‌ها شاگرد آقای لطیفی بوده‌ام و به نظرم ایشان جزو آن دسته از كارگردانانی است كه شاگردان زیادی در فضای تلویزیون و سینما تربیت كرده‌اند. حالا من این فرصت را پیدا كرده‌ام كه ایشان را به منزله یك استاد در كنار خودم داشته باشم و بتوانیم كار آبرومندتری ارائه بدهیم.

 

به گفته نجف‌زاده هدایت هاشمی در نقش كمال شهری، ناهید مسلمی در نقش شهربانو مادر كمال، مرجانه گلچین در نقش آفاق پرستار شهربانو، مهران غفوریان در نقش فرشید برادر آفاق، یوسف تیموری در نقش مهندس فرهاد پولكی پسر آفاق، شیدا خلیق در نقش آمنه دختر كمال، اشكان اشتیاق در نقش پسر كمال، سپند امیرسلیمانی در نقش نیكبخت معاون كمال، مهران رجبی در نقش یكی از مسؤولان بازنشسته، شهین تسلیمی صاحبخانه آفاق و اردشیر كاظمی همسایه روبه‌روی كمال بازیگران اصلی این مجموعه را تشكیل می‌دهند.

 

فضای باز در رسانه

مهران مهام از جمله تهیه‌كنندگان مجموعه‌های تلویزیونی است كه تاكنون آثار دوست‌داشتنی و پرمخاطبی چون من یك مستاجرم، خانه به دوش، ترش و شیرین و دردسرهای عظیم را تهیه و تولید كرده است. او با اشاره به چرایی انتخاب موضوع این مجموعه می‌گوید: من از جمله منتقدین به روش‌های دولتی برخورد با بازنشستگان هستم. شخصیت اصلی ما در این مجموعه (كمال) یك فرد در آستانه بازنشستگی است و ما اتفاقات مختلف زندگی او را به تصویر می‌كشیم و از مزایا و معایب این قانون می‌گوییم.

 

مهام با توجه به جنس شوخی‌های اثر می‌افزاید: رسانه ملی این روزها در مسیر خوب و درستی قرار دارد و با پخش سریال‌هایی چون لیسانسه‌ها و بانوی عمارت شاهد فضای بازتری نسبت به قبل در رسانه ملی هستیم. من معتقدم كه ما از نگفته‌ها ضرر می‌كنیم و جنس شوخی‌های مر قانون آسیبی به كسی نمی‌رساند.

 

به گفته مهام گروه تا هفته اول اسفند ماه ۴۵۳ دقیقه و ۲۰ ثانیه از مجموعه را تصویربرداری كرده ‌است و كل مجموعه قرار است ۶۳۰ دقیقه باشد. همچنین امسال با توجه به پخش شبانگاهی مسابقه استعدادیابی «عصر جدید» در ساعت ۲۳، ساعت پخش مجموعه نوروزی شبكه هم تغییر كرده و مر قانون احتمالا در ساعت ۲۱ روانه آنتن خواهد شد. احتمال تغییر نام مجموعه هم وجود دارد و ممكن است دوباره «حوزه استحفاظی» شده و یا نام تازه‌ای برای آن در نظر گرفته شود.

 

نیاز امروز جامعه به طنز

ناهید مسلمی كه پیش از این در مجموعه‌های نوروزی چون چاردیواری و هیات‌مدیره ایفای نقش كرده بود، در مر قانون ایفای نقشی متفاوت را به‌عهده دارد و قرار است در نقش شهربانو، مادر مهندس كمال شهری كه یك نماینده مجلس است بازی كند. نقشی كه از سن و سال اصلی این بازیگر قدری بالاتر است. مسلمی توضیح می‌دهد: شهربانو در این مجموعه لحن شوخی‌های شیرینی دارد. او به نوعی نماینده مردم است و صدای اعتراض مردم را به گوش پسرش كه نماینده مجلس است می‌رساند.

 

این بازیگر درخصوص دلایل قبول ایفای این نقش به جام‌جم می‌گوید: همیشه دوست داشتم روزی با آقای لطیفی كار كنم و خوشبختانه این فرصت در اختیارم قرار گرفت. ضمن این‌كه داستان این مجموعه هم طنز است و به نظرم جامعه در شرایط كنونی واقعا به طنز نیازمند است. جنس مرقانون، طنز اجتماعی است و از مشكلات انتقاد می‌كند. امیدوارم مسؤولان هم این مجموعه را ببینند و در جریان مشكلات قرار بگیرند.

 

 

jamejamdaily.ir
  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
دیالوگ های ماندگار درباره خدا

دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا پنجره ای به دنیای درون انسان می گشایند و راز و نیاز او با خالق هستی را به تصویر می کشند. در این مقاله از سرپوش به بررسی این دیالوگ ها در ادیان مختلف، ادبیات فارسی و سینمای جهان می پردازیم و نمونه هایی از دیالوگ های ماندگار درباره خدا را ارائه می دهیم. دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا همیشه در تاریکی سینما طنین انداز شده اند و ردی عمیق بر جان تماشاگران بر جای گذاشته اند. این دیالوگ ها می توانند دریچه ای به سوی دنیای معنویت و ایمان بگشایند و پرسش های بنیادین بشری درباره هستی و آفریننده آن را به چالش بکشند. دیالوگ های ماندگار و زیبا درباره خدا نمونه دیالوگ درباره خدا به دلیل قدرت شگفت انگیز سینما در به تصویر کشیدن احساسات و مفاهیم عمیق انسانی، از تاثیرگذاری بالایی برخوردار هستند. نمونه هایی از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا در اینجا به چند نمونه از دیالوگ های سینمایی معروف درباره خدا اشاره می کنیم: فیلم رستگاری در شاوشنک (۱۹۹۴): رد: "امید چیز خوبیه، شاید بهترین چیز. و یه چیز مطمئنه، هیچ چیز قوی تر از امید نیست." این دیالوگ به ایمان به خدا و قدرت امید در شرایط سخت زندگی اشاره دارد. فیلم فهرست شیندلر (۱۹۹۳): اسکار شیندلر: "من فقط می خواستم زندگی یک نفر را نجات دهم." این دیالوگ به ارزش ذاتی انسان و اهمیت نجات جان انسان ها از دیدگاه خداوند اشاره دارد. فیلم سکوت بره ها (۱۹۹۱): دکتر هانیبال لکتر: "خداوند در جزئیات است." این دیالوگ به ظرافت و زیبایی خلقت خداوند در دنیای پیرامون ما اشاره دارد. پارادیزو (۱۹۸۸): آلفردو: خسته شدی پدر؟ پدر روحانی: آره. موقع رفتن سرازیریه خدا کمک می کنه اما موقع برگشتن خدا فقط نگاه می کنه. الماس خونین (۲۰۰۶): بعضی وقتا این سوال برام پیش میاد که خدا مارو به خاطر بلاهایی که سر همدیگه میاریم می بخشه؟ ولی بعد به دور و برم نگاه می کنم و به ذهنم می رسه که خدا خیلی وقته اینجارو ترک کرده. نجات سربازان رایان: فرمانده: برید جلو خدا با ماست ... سرباز: اگه خدا با ماست پس کی با اوناست که مارو دارن تیکه و پاره می کنن؟ بوی خوش یک زن (۱۹۹۲): زنها ... تا حالا به زن ها فکر کردی؟ کی خلقشون کرده؟ خدا باید یه نابغه بوده باشه ... زیر نور ماه: خدا خیلی بزرگتر از اونه که بشه با گناه کردن ازش دور شد ... ستایش: حشمت فردوس: پیش خدا هم که باشی، وقتی مادرت زنگ می زنه باید جوابشو بدی. مارمولک: شاید درهای زندان به روی شما بسته باشد، اما درهای رحمت خدا همیشه روی شما باز است و اینقدر به فکر راه دروها نباشید. خدا که فقط متعلق به آدم های خوب نیست. خدا خدای آدم خلافکار هم هست. فقط خود خداست که بین بندگانش فرقی نمی گذارد. او اند لطافت، اند بخشش، بیخیال شدن، اند چشم پوشی و رفاقت است. دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم مارمولک رامبو (۱۹۸۸): موسی گانی: خدا آدمای دیوونه رو دوس داره! رمبو: چرا؟ موسی گانی: چون از اونا زیاد آفریده. سوپر نچرال: واقعا به خدا ایمان داری؟ چون اون میتونه آرامش بخش باشه. دین: ایمان دارم یه خدایی هست ولی مطمئن نیستم که اون هنوز به ما ایمان داره یا نه. کشوری برای پیرمردها نیست: تو زندگیم همیشه منتظر بودم که خدا، از یه جایی وارد زندگیم بشه ولی اون هیچوقت نیومد، البته اگر منم جای اون بودم خودمو قاطی همچین چیزی نمی کردم! دیالوگ های ماندگار درباره خدا؛ دیالوگ فیلم کشوری برای پیرمردها نیست سخن پایانی درباره دیالوگ های ماندگار درباره خدا دیالوگ های ماندگار درباره خدا در هر قالبی که باشند، چه در متون کهن مذهبی، چه در اشعار و سروده ها و چه در فیلم های سینمایی، همواره گنجینه ای ارزشمند از حکمت و معرفت را به مخاطبان خود ارائه می دهند. این دیالوگ ها به ما یادآور می شوند که در جستجوی معنای زندگی و یافتن پاسخ سوالات خود، تنها نیستیم و همواره می توانیم با خالق هستی راز و نیاز کرده و از او یاری و راهنمایی بطلبیم. دیالوگ های ماندگار سینمای جهان درباره خدا گردآوری: بخش هنر و سینمای سرپوش

ویژه سرپوش